Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:22:20 Ongeval Letsel Burgemeester Kuntzelaan Barneveld Prio Eenheid | Politie Gelderland Midden (PersInfo Regionaal)
zaterdag 18 november 2017

Archief

Alles op alles voor glasvezel in buitengebied Gelderse Vallei

Gemaakt: Woensdag, 28 juni 2017 17:00

REGIO - De laatste twee weken van de campagne Glasvezel buitenaf zijn ingegaan. Overal in het gebied ontstaan spontaan acties om dat onder de aandacht te brengen. Supermarkt Emté in Kootwijkerbroek print op elke kassabon reclame mee van een van de providers. Wethouder Gerard van den Hengel kan de actie van de supermarkteigenaar wel waarderen. "Het is nu of nooit. We moeten er met z'n allen voor gaan. Snel internet is absoluut noodzakelijk voor het buitengebied."

 

Eigenaar Arjan van 't Goor onderschrijft de woorden van de wethouder. "Het aanbod is goed, deze kans op glasvezel mogen we niet laten lopen. Veel van mijn klanten komen uit het buitengebied. Dit zijn zowel ondernemers als consumenten. Glasvezel is voor idereen belangrijk! Steeds meer toepassingen gaan via internet. Dus: DOEN!"

 

Om glasvezel aan te leggen, is een deelname van 50% voor 10 juli noodzakelijk. De teller staat vandaag op 18% met nog een kleine 2 weken te gaan.

 

Meer informatie
Meer informatie over de data en tijden van lokale avonden is te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl.

Grebbelinie Bezoekerscentrum officieel geopend

Gemaakt: Woensdag, 28 juni 2017 19:05

RENSWOUDE - Het Grebbelinie Bezoekerscentrum is officieel geopend door de heer Prof. mr. Van Vollenhoven. Met een druk op een knop onthulde hij het logo dat op de zijgevel van het nieuwe pand aan het Fort aan de Buursteeg. Samen met de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek, gedeputeerde Mariette Pennarts van de provincie Utrecht en divisie directeur Kees Lever van Staatsbosbeheer kreeg hij als eerste een rondleiding door het nieuwe bezoekerscentrum.

 

Ontdek het verhaal van de Grebbelinie

Fort aan de Buursteeg maakt deel uit van de Grebbelinie, een verdedigingslinie die loopt van Rhenen tot Spakenburg. In het bezoekerscentrum kunnen bezoekers op een (interactieve) manier kennismaken met de lange geschiedenis van de Grebbelinie. Meteen bij binnenkomst wordt de bezoeker getrakteerd op een aansprekende introductiefilm. Deze geeft een prachtig overzicht van het ontstaan en het gebruik van de Grebbelinie tot nu met haar natuurbeleving en als historisch cultureel erfgoed. De expositie laat de bezoeker ontdekken dat er nog veel meer te zien te beleven is langs de Grebbelinie.

 

Herontwikkeling Fort aan de Buursteeg

De herontwikkeling van Fort aan de Buursteeg startte tien jaar geleden. De provincie en alle betrokken partijen willen hiermee het overkoepelende verhaal van de Grebbelinie een nieuwe impuls geven en het gebied bij het fort voor een breed publiek toegankelijk maken. De bouw van het bezoekerscentrum startte in 2016. Op het zuidelijke deel van Fort aan de Buursteeg is volop gelegenheid om te wandelen en te genieten van de ongerepte natuur.

 

Intensieve samenwerking

De opening van het bezoekerscentrum is een bekroning van een jarenlange en intensieve samenwerking tussen de provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoörperatie O-gen, Regio Foodvalley en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede. Staatsbosbeheer is de eigenaar van het bezoekscentrum en de exploitatie is in handen van gebiedscoöperatie O-gen die in het gebouw een kantoor heeft. De horeca wordt verzorgd door Restaurant Grebbelounge.

 

Publieksdag

Vanaf 8 juli is het bezoekerscentrum geopend voor publiek. Op deze dag wordt een publieksdag georganiseerd. Er zijn dan interessante activiteiten voor jong en oud. Je kunt bijvoorbeeld in de voetsporen treden van de soldaten die hier ruim twee eeuwen geleden ons land hebben verdedigd of je laten verassen door de thematische menukaart en genieten van de speciale koffies gemaakt door barista’s. Kijk voor meer informatie op www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl.

Altijd al meer willen weten over Jamaica en de ABC-Eilanden

Gemaakt: Woensdag, 28 juni 2017 22:07

BARNEVELD - Kopje koffie met … ‘reisadviseur Rike van den Beld-van Dijk’. Op 6 juli 2017 organiseert de bibliotheek het zesde ‘Kopje koffie met ….’. Elke maand bent u welkom in de bibliotheek voor een kopje koffie met een speciale gast die een bijzondere activiteit, workshop, lezing of interview geeft.

 

Voor het zesde ‘Kopje koffie met…' is reisadviseur Rike van den Beld-van Dijk te gast die u meeneemt naar de ABC-eilanden en Jamaica.

 

Zomerlezen

De komende tijd is Zomerlezen hét thema in de bibliotheek. Wie denkt aan zomerlezen, denkt aan vakantie. Wie meer wil weten over de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao) of Jamaica, kan zich laten voorlichten door reisadviseur Rike van den Beld-van Dijk. Onder het genot van een tropische cocktail vertelt Rike u over bijzondere bezienswaardigheden en goede accommodaties én geeft ze nuttige tips. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen.

 

Praktische informatie

Deze editie van 'Kopje koffie met ...' vindt plaats op donderdagmiddag 6 juli en begint om 14.45 uur. Inloop vanaf 14.30 uur. Deelname is gratis. Wel dient u zich van te voren aan te melden bij de balie in de Barneveldse bibliotheek. Of stuur een mail naar: info@bibliotheekbarneveld.nl.

Bettink Regeltechniek en het Nationale Park De Hoge Veluwe

Gemaakt: Vrijdag, 30 juni 2017 19:34

BARNEVELD - In de dagelijkse werkzaamheden verzorgt Bettink Regeltechniek regeltechnische installaties voor verwarming- en ventilatiesystemen.

 

De regeltechniek die door Bettink Regeltechniek wordt toegepast is voorzien in de meest moderne technieken waardoor installaties op een efficiënte en daardoor energievriendelijke manier worden aangestuurd. Ook worden installaties zodanig aangestuurd dat er geen energieverspilling plaatsvindt. Daarnaast worden er bijvoorbeeld regelstrategieën ingezet waarmee gebruik gemaakt wordt van gratis frisse lucht om in de zomer gedurende nachturen kantoorgebouwen af te koelen. Een belangrijk onderdeel van de toegepaste regeltechniek is de mogelijkheid om installaties te visualiseren. Middels deze visualisatie en de mogelijkheden om trendgegevens van langere termijn op te slaan maakt het energieverbruik van de installaties inzichtelijk. Toepassen van deze moderne regeltechniek leidt tot een beter besef van energieverbruik.

 

Parallel aan de inzet van deze slimme en moderne regeltechniek van Bettink Regeltechniek is er de gedachte van "bewust omgaan met energie" en daardoor het behoud en het verbeteren van de natuur. Natuur te behouden en daar waar mogelijk te verbeteren past in het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van Bettink Regeltechniek. Vandaar dat het een passend partnership is om vanuit Bettink Regeltechniek het Nationale Park De Hoge Veluwe te ondersteunen met behouden, verzorgen en verbeteren van de natuur in het Park. Naast de natuur in Het Park zijn er ook de educatieve voorzieningen die door Bettink Regeltechniek worden ondersteund. In het Museonder is er bijvoorbeeld een expositie wat een verassend beeld geeft van de dierenwereld onder het aardoppervlak.

 

Vanuit Bettink Regeltechniek wordt gewerkt aan duurzaam gebruik van energie door middel van het toepassen van hoogstaande technieken naast het financieel en daardoor duurzaam ondersteunen van de natuur in het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Samen Signaleren

Gemaakt: Zaterdag, 01 juli 2017 08:07

Een ronkende helikopter, laaghangend in de lucht. Potige kerels, sommigen met honkbalknuppel, anderen met een gevaarlijk blaffende hond. Auto's kriskras over de weg, want de wijk is afgezet. Ze zijn op zoek naar een stel inbrekers. Het begint als een spannend jongensboek maar zo werd onlangs in de media een beeld opgeroepen van onze WhatsApp-groep in Kootwijkerbroek. Stemmingmakerij? Of misschien het werk van een tendentieuze journalist die liever zijn eigen werkelijkheid tot artikel maakt dan de feiten laat spreken?

 

Nu het stof wat is neergedwarreld wordt het tijd om het goede werk van onze WhatsApp-groepen eens onder de aandacht te brengen. Overal zijn zulke groepen opgezet om elkaar bij onraad of verdachte situaties te waarschuwen. Inmiddels zijn er zo'n 140 actief in onze dorpen en wijken. Daarmee dekken we bijna heel onze gemeente. Overal zie je de waarschuwende borden "Security. Prevented by WhatsApp". Tja, in het Engels want het inbrekersgilde spreekt ook vreemde talen, behalve betalen.

 

Waar komen die buurtpreventiegroepen vandaan? Het heeft onmiskenbaar te maken met ons veiligheidsgevoel en de erkenning dat de politie niet overal kan zijn. Wijk- en dorpsbewoners nemen dus ook zelf verantwoordelijkheid om met elkaar en met de politie samen te werken aan veiligheid. Wat doe je, als er in jouw straat al verschillende keren is ingebroken? Jouw auto is vernield en de airbags, stereo-installatie of dure koplampen zijn gestolen? En stel je voor, je bent een hardwerkende ZZP-er die 's morgens bij het ochtendgloren naar z'n klus wil en dan zijn busje opengebroken aantreft. Wat zouden de eerste woorden zijn die u dan uitspreekt? Het laat zich raden.

 

Laten we dus maar wát blij zijn dat inwoners zich medeverantwoordelijk voelen voor het veiliger maken van de buurt. Dat is misschien wennen voor overheden en politie maar het toont ook burgerschap en participatie. Burgers, gemeente en politie die elkaar opzoeken en samenwerken aan toezicht in de publieke ruimte. Heeft dat succes? Nou, daarvan kan ik u vele voorbeelden geven. Een lid van een Whats-Appgroep in Garderen signaleert een verdachte situatie bij een woning. De politie wordt gealarmeerd en er gaat een app naar de deelnemers in de wijk. De auto wordt gespot waarmee de inbreker er vandoor gaat. Net buiten het dorp houdt de politie de auto staande. Met inbrekerswerktuig en gestolen waar. In De Burgt en Veller hebben we veel last van inbraken in auto's. Er zijn WhatsApp-groepen actief en in samenwerking met de politie worden er door groepen bewoners ook surveillancerondes gelopen om ogen en oren in de wijk te krijgen en de politie onmiddellijk te alarmeren bij onraad. Toen er onlangs in Barneveld een kind werd vermist, werd binnen no-time een grote groep mensen gemobiliseerd die kwam helpen om te zoeken. In het winkelgebied van Voorthuizen wordt een dief betrapt, maar de vogel is snel gevlogen. Zijn signalement wordt doorgegeven op de app. Leden van een WhatsApp-groep zien de dief vervolgens aan de andere kant van het dorp en de wijkagent houdt de dief aan. Tientallen voorbeelden hebben we inmiddels. Dus helpt het? Jazeker! Elke inbreker die we een poosje van de straat kunnen houden doet het aantal inbraken dalen, hou dat nu maar voor ogen. En gelukkig is dat aantal woninginbraken mede door deze actieve burgerparticipatie in onze gemeente gedaald van 229 in 2013 naar 130 in 2016.

 

Zijn er dan geen risico's? Gaat het allemaal wel binnen de wettelijke kaders? Mag dit zo maar allemaal? Leidt dit niet tot eigenrichting waarbij burgers het heft in eigen handen nemen? De politie en overheid zijn toch onze "zwaardmacht"? Ja, dat zijn hele relevante vragen en daar staan we als gemeente, politie en buurtpreventieteams ook regelmatig bij stil. Daar spreken we over en dan legt de politie uit wat wel en niet mag. We houden zelfs instructieavonden voor coördinatoren van de buurtpreventieteams. Onthoud u maar het SAAR-principe wat in de kern zegt wat mag: Signaleren wat er gebeurt, de politie Alarmeren, Appen naar de deelnemers en Reageren naar de wetsovertreders.

 

Nu nog een keer terug naar Kootwijkerbroek. Werd er in de media een vals beeld geschetst van hun optreden? Laat ik u nu maar zeggen dat zowel de politie als de burgemeester blij zijn met de grote inzet van de mensen daar en hun bereidheid dat samen met de politie af te stemmen. Werken we immers niet allemaal samen aan een veilige samenleving?

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Jan van Schaffelaar heldenpenning voor Mevrouw Swarts uit Zwartebroek

Gemaakt: Zaterdag, 01 juli 2017 17:46

BARNEVELD - Mevrouw Eef Swarts (71) heeft zaterdagmiddag in het gemeentehuis uit handen van Loco-burgemeester Aart de Kruijf de 'Jan van Schaffelaar heldenpenning' ontvangen.

 

Mevrouw Swarts uit Zwartebroek heeft moed getoond door haar leven en dat van haar echtgenoot te redden, door een gewapende overvaller uit het huis te verjagen. Zij kreeg 2 gedichten voorgedragen en overhandigd. De winnende gedichten waren van Noa Gerritsen van de Meerwaarde en Judith Treur en Mirthe Timmer van het JFC. De jury beoordeelde deze twee gedichten als beste.

 

De Jan van Schaffelaarpenning wordt uitgereikt aan mensen die een heldendaad hebben verricht. Eerst was de onderscheiding alleen bedoeld voor jongeren tot 25 jaar, maar onlangs zijn de criteria uitgebreid en komen ook volwassenen in aanmerking voor deze blijk van waardering.

NL-Alert: stel mobiel in op de ontvangst van berichten noodsituaties

Gemaakt: Zondag, 02 juli 2017 17:04

De overheid zendt maandag 3 juli om 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Als u het controlebericht ontvangt, is uw mobiel juist ingesteld voor NL-Alert. Zo weet u zeker wat te doen als u in de buurt van een echte noodsituatie bent.

 

Ga nu naar nl-alert.nl, stel uw mobiel in en help ook anderen met instellen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat u niets hoeft te doen. Het controlebericht bevat de volgende tekst: ´NL-Alert 03-07-2017 12:00: CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert.´

 

Bedreigende situaties

NL-Alert wordt ingezet bij levensbedreigende of gezondheidsbedreigende situaties waarin acuut handelen van de mensen in het bedreigde gebied vereist is. NL-Alert maakt deel uit van een compleet pakket aan middelen dat de overheid kan inzetten, zoals de sirenes, regionale calamiteitenzenders en sociale media. Per noodsituatie wordt bekeken welke middelen het meest effectief zijn om mensen te bereiken en te informeren.

Als er een noodsituatie bij u in de buurt is, kan de overheid met NL-Alert alarmeren en informeren. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Bijvoorbeeld ramen en deuren sluiten bij een brand, of bij een terroristische aanslag uit het gebied wegblijven vanwege explosiegevaar.

 

Cell Broadcast

De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. U ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Uw naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

 

Meer weten?

Meer informatie over NL-Alert kunt u lezen op www.nl-alert.nl. Staat het antwoord op uw vraag niet op de website? Neem dan contact op met ‘Informatie Rijksoverheid’ via www.rijksoverheid.nl/contact. U kunt ook bellen naar 1400 op werkdagen van 8.00 uur tot 20.00 uur (lokaal tarief).

Amivedi: deze week gevonden en vermist

Gemaakt: Dinsdag, 04 juli 2017 17:07

BARNEVELD - Lees hieronder welke huisdieren deze week vermist en gevonden zijn opgegeven bij Amivedi.

 

Vermist in Terschuur: Zwart/witte boerenfox,teef                            (Rijksweg)

Vermist in Barneveld: Rode kater,witte kin "Pien"                             (Spoorstraat)
 
Vermist in de Glind: 2 grijze valkparkieten,3 kleur rosella parkiet en
                              3 groene parkieten.                                         (Helweg)
 
Gevonden in Voorthuizen: Zwart/witte kat                                       (Rijksweg)
                                      Zwart/wit konijn                                      (Korfmakerslaan)
 
                                      Rode kater                                              (Bachlaan)
 
Gevonden in Barneveld:   Zwart/witte kater                                     (Scherpenzeelseweg)

 

Voor inlichtingen bel Meldpunt Barneveld/Nijkerk e.o. Telefoon 088-0063311.

Afspraken voor Bedrijven Investerings Zone (BIZ) De Briellaerd

Gemaakt: Woensdag, 05 juli 2017 19:18

BARNEVELD - De gemeente Barneveld en ondernemers op het bedrijventerrein De Briellaerd hebben afspraken gemaakt over het opzetten van een zogeheten Bedrijven Investerings Zone (BIZ) op dit bedrijventerrein. De afspraken hebben te maken met het verbeteren van de veiligheid en de kwaliteit van het openbaar gebied. De gemeente Barneveld is erg positief over dit ondernemersinitiatief en ondersteunt het van harte.

 

Een BIZ is een wettelijk instrument waarmee alle ondernemers en/of vastgoedeigenaren op een bedrijventerrein samen investeren in de kwaliteit van hun werkomgeving. De ondernemers en/of vastgoedeigenaren maken hiervoor een BIZ-plan (een soort activiteitenplan) van activiteiten die zij belangrijk vinden om de komende vijf jaar samen uit te voeren. Voor de ondernemers op De Briellaerd zijn dat onder andere het verbeteren van de camerabeveiliging, het aanpakken van de kwaliteit van de openbare ruimte en een betere reclame voor het bedrijventerrein.

 

Meerderheid
Voorwaarde voor het invoeren van de BIZ is dat een meerderheid van de ondernemers zich achter het plan schaart. Dat gebeurt door middel van een schriftelijke stemming. Bij voldoende draagvlak wordt de gemeente gevraagd de kosten voor de BIZ-activiteiten door middel van een BIZ-heffing over alle ondernemers en/of vastgoedeigenaren te spreiden. De gemeente Barneveld stelt de opbrengst van deze heffing ter beschikking aan de BIZ die de activiteiten uitvoert. Een BIZ wordt voor maximaal vijf jaar ingesteld, waarna opnieuw een stemming moet worden georganiseerd.

 

Voordelen van een BIZ
- De kosten worden evenwichtig verdeeld omdat alle ondernemers en/of vastgoedeigenaren meebetalen;
- Gezamenlijke investeringen (in een veilig en kwalitatief bedrijventerrein) komen gemakkelijker tot stand'
- Iedere ondernemer en/of vastgoedeigenaar kan zijn of haar stem uitbrengen voor de oprichting van een BIZ;
- De kosten van beveiliging en beheer zijn hoog als je dit alleen of met slechts een paar ondernemers organiseert; door de handen inéén te slaan, kan er meer worden bereikt.

 

In het najaar wordt een schriftelijke stemming georganiseerd en moet blijken of een meerderheid van de ondernemers op De Briellaerd vóór de invoering van deze BIZ stemt. De gemeenteraad stelt vervolgens de bijbehorende verordening vast.

Elf huwelijken op 7-7-17, trouwambtenaren zijn er klaar voor

Gemaakt: Donderdag, 06 juli 2017 18:00

BARNEVELD - De trouwambtenaren van de gemeente Barneveld zijn er klaar voor. Morgen worden in Barneveld elf huwelijken gesloten. Reden? Morgen is het een bijzondere datum: 07-07-17. Veel trouwlustigen zagen deze datum aankomen en reserveerden hun 'mooiste dag' al ver van tevoren.

 

Morgen is het zover. Na maanden en weken van voorbereidingen de grote dag. Wij zijn er helemaal klaar voor en wensen alle bruiden en bruidegommen (en alle familie, vrienden en belangstellenden) een feestelijke en onvergetelijke dag!

Start asfalteren Stationsweg en Wencopperweg

Gemaakt: Donderdag, 06 juli 2017 19:06

BARNEVELD - Op maandag 10 juli 2017 start aannemer BAM Infra B.V. met het asfalteren van de oostzijde van de Stationsweg en een gedeelte van de Wencopperweg. Autoverkeer moet tijdelijk gebruik maken van de 'oude' Wencopperweg (parallel aan het spoor). Vrachtverkeer met de bestemming Wencopperweg moet omrijden via de Wesselseweg en de Hanzeweg-Zuid.
De werkzaamheden duren van maandag 10 tot en met woensdag 12 juli 2017. In week 29 start BAM Infra B.V. aan de westzijde van de Stationsweg en wordt auto- en fietsverkeer naar de (nieuwe en bredere) oostzijde van de Stationsweg geleid.

 

De verkeersmaatregelen zijn nodig nu het laatste gedeelte van deze eerste fase is aangebroken. De afgelopen periode heeft BAM Infra B.V. de oostzijde van de Stationsweg onder handen genomen. De weg is verbreed en er is een nieuw, breder, fietspad aangelegd. "Een lastige klus omdat er maar erg weinig ruimte was. Dat is straks – als we aan de westzijde gaan beginnen – voorbij, omdat auto's en fietsers dan gebruik kunnen maken van het nieuwe, bredere, gedeelte aan de oostzijde", legt projectleider Chris van Geerestein uit.
"Tijdens het aanbrengen van het asfalt op de Stationsweg en de Wencopperweg, kan het verkeer geen gebruik maken van die Wencopperweg. Daarom stellen we de 'oude' Wencopperweg, parallel langs de spoorlijn, tijdelijk weer open.

 

Het is niet wenselijk om vrachtwagens over deze weg te laten rijden; daarom hebben we voor het vrachtverkeer met de bestemming Wencopperweg een omleiding over de Wesselseweg en de Hanzeweg-Zuid ingesteld. Verkeersregelaars zullen bij de kruising Stationsweg / Van Wijnbergenlaan en Wencopperweg / Hanzeweg-Zuid vrachtwagenchauffeurs met de bestemming Wencopperweg op deze omleiding wijzen; doorrijden heeft geen zin, omdat er in de Wencopperweg een wegversmalling is aangebracht. Vrachtverkeer voor de Stationsweg/Binnenveld kan wél doorrijden."

Inloopavond werkzaamheden Van Zuijlen van Nieveltlaan / Stationsweg

Gemaakt: Donderdag, 06 juli 2017 19:22

BARNEVELD - In het 3e kwartaal van 2017 start de aannemer met werkzaamheden aan een deel van de snelfietsroute Barneveld-Voorthuizen. De werkzaamheden betreffen de Van Zuijlen van Nieveltlaan en de Stationsweg, vanaf de spoorwegovergang bij de Valkseweg tot en met de verkeerslichten bij de Gasthuisstraat. Op donderdag 13 juli 2017 organiseren de gemeente en aannemingsmaatschappij van Gelder een inloopavond over de werkzaamheden.

 

Aanwonenden en geïnteresseerden zijn van harte welkom. U kunt tussen 19:30 en 21:00 uur binnenlopen in de hal van het gemeentehuis (Raadhuisplein in Barneveld). U krijgt onder meer informatie over het definitieve ontwerp van de fietsroute en de planning van de werkzaamheden. Daarnaast kunt u persoonlijk kennismaken met de contactpersonen tijdens de werkzaamheden.

 

Wilt u meer informatie over het totale tracé van de snelfietsroute? Kijk dan op www.barneveld.nl/snelfietsroute

Winkels Burgemeester Kuntzelaan tijdens werkzaamheden gewoon bereikbaar

Gemaakt: Vrijdag, 07 juli 2017 16:33

BARNEVELD - KWS Infra voert in opdracht van Gemeente Barneveld reconstructiewerkzaamheden uit aan de Burgemeester Kuntzelaan. Tijdens de werkzaamheden zijn de winkels in de Burgemeester Kuntzelaan bereikbaar.


U kunt gewoon in de Burgemeester Kuntzelaan terecht voor een bezoek aan de onderstaande winkels:
• Albert Heijn Kuntzelaan
• Gall & Gall Barneveld
• Kip2day Barneveld
• Visspeciaalzaak De Haan
• Groenteboer Arjan Klarenbeek
• Slagerij van Hunnik
• Restaurant Leyali
• Brainwash Kappers
• Curves Barneveld
• New York Pizza Barneveld

 

Ook het parkeerterrein van de Rehobothkerk is bereikbaar vanaf de Burgemeester Kuntzelaan. U maakt in de Burgemeester Kuntzelaan gebruik van een tijdelijke rijbaan over het fietspad. Volg hiervoor de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

Blauwalgen aangetroffen in Aanschotergat en diverse vijvers in De Vaarst

Gemaakt: Vrijdag, 07 juli 2017 16:41

BARNEVELD - Waterschap Vallei en Veluwe heeft in de gemeente Barneveld in het Aanschotergat en in de vijvers in wijk De Vaarst blauwalgen aangetroffen. Het gaat in de wijk De Vaarst om de vijvers langs de Wethouder Ten Hamlaan, Wethouder Rebellaan, de Dirk van Gheijnlaan en de Van Wijnbergenlaan. De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Het gaat om een soort die giftig is. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is. 

 

Gevaar voor volksgezondheid 

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest. 

 

Waarschuwingsbordjes 

De gemeente zal waarschuwingsbordjes plaatsen. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken. 

 

Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/blauwalg.

Logopediepraktijk SpreekZin: “De hele kunst van het spreken is begrepen te worden”

Gemaakt: Vrijdag, 07 juli 2017 19:57

BARNEVELD - Achter de naam SpreekZin zit een gedachte, zegt praktijkhouder Lein-Jan Veerman: “Ik behandel cliënten met problemen op verschillende gebieden, zoals stem, ademhaling, eten, drinken en slikken. Maar het grootste gedeelte gaat over het spreken. Communiceren is ontzettend belangrijk om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Als daar problemen in optreden kan dat erg beperkend zijn voor mensen. De naam SpreekZin staat er voor mensen letterlijk hun zinnen én de zin in het spreken terug te kunnen geven. Daarnaast staat het ook voor mij persoonlijk, ik houd van mijn vak.”

 

Spraak- en taalproblemen

Spraak- en taalproblemen kunnen een groot aantal oorzaken hebben. Bij kinderen kunnen bijvoorbeeld oorklachten de oorzaak zijn dat de taalontwikkeling niet op gang komt, maar een taalstoornis kan ook op zichzelf staan. Kinderen kunnen een achterstand ontwikkelen en hier hun gehele schoolloopbaan last van blijven houden. “Het is heel belangrijk dat deze kinderen begeleid worden zodat ze zich begrepen voelen en zodat ze goed kunnen meekomen op school. Thuis hoeven zich geen problemen voor te doen, het kan best zijn dat ouders hun kinderen wel begrijpen.”

 

Koe drinken

“Bij jonge kinderen die een forse taalachterstand hebben kunnen we werken aan het verbeteren van het taalbegrip en het uitbreiden van de woordenschat en zinsbouw. Het helpt dan niet om met volzinnen met ze te praten, wat we normaal wel stimuleren in de communicatie met kinderen. Deze kinderen kunnen dat nog niet oppakken. Zij leren de taal veel beter als je stap voor stap voordoet hoe ze langere zinnen kunnen maken. Een kind dat in één-woorduitingen spreekt leer ik bijvoorbeeld eerst om in twee-woordzinnen te spreken. We spelen dan bijvoorbeeld met dieren die gaan drinken. Ik zeg dan  ‘koe drinken’, ‘paard drinken’ of ‘varken drinken’. Spelenderwijs pakken kinderen het vaak goed op. Je kunt dan van daaruit de zinnen steeds verder uitbreiden.” Een grote rol is hierbij weggelegd voor de ouders. In de sessies kan de logopedist accenten leggen en kinderen en ouders coachen, maar de rest moeten ouders thuis doen, benadrukt Lein-Jan. “We leren ouders tijdens het spelen de taal te stimuleren en aan te sluiten bij het taalniveau van hun kind. Wat ik ouders veel laat doen, is ze alles wat ze doen hardop uit te laten spreken. Bijvoorbeeld bij het bouwen van een blokkentoren. Ik doe het dan eerst voor en zeg ‘blokje op, die op en die ook op’. Maar dit kan ook met dagelijkse bezigheden als boodschappen doen of eten maken. Afhankelijk van het taalniveau van het kind kun je de zinnen aanpassen en opbouwen om op die manier de woordenschat en zinsbouw stapje voor stapje uit te breiden.”

 

Alle leeftijden

Ook oudere kinderen, adolescenten en volwassenen kunnen bij Logopediepraktijk SpreekZin terecht. Bij volwassenen hebben communicatieproblemen vaak een andere oorsprong dan bij kinderen. De begeleiding en behandeling daarvan is dan ook heel anders. Ook is Lein-Jan gespecialiseerd in de behandeling van stotteren en hij begeleidt dan ook veel kinderen en (jong) volwassenen die stotteren . “Elke behandeling is anders, deze variatie maakt dat het werk elke dag weer leuk is”.Lein-Jan haalt veel  voldoening uit het werken met kinderen. “Ik houd van resultaatgericht werken. Kinderen kunnen nog zo veel leren waardoor je ze in relatief korte tijd veel mee kunt geven. Kinderen doen ook altijd lekker enthousiast mee.”

 

Logopediepraktijk SpreekZin

Apeldoorn Barneveld Voorthuizen

www.spreekzin.nl

info@spreekzin.nl

0342- 423874 / 06-23836402

Gezellige drukte op de Stroese zaterdag

Gemaakt: Zaterdag, 08 juli 2017 16:49

STROE - Stroese zaterdag al ruim 30 jaar een begrip in de regio op de 2e zaterdag van juli. Een dag vol leuke en sportieve activiteiten waarbij natuurlijk ook aandacht wordt besteed aan de inwendige mens.

 

Ook dit jaar werd de markt weer druk bezocht door zowel de bewoners uit de regio als de vele campinggasten uit de buurt.

DoorBrekers start nieuwe kerk in de Drechtsteden

Gemaakt: Maandag, 10 juli 2017 06:48

BARNEVELD - DoorBrekers is een moderne kerk die 12 jaar geleden van start ging in Barneveld. "In de afgelopen jaren hebben we kerken geplant in Amersfoort, Zeeland en Zwolle, en we zijn blij bekend te maken dat we een opnieuw een locatie starten die een regio bereikt," aldus Peter Paauwe, oprichter en senior pastor van DoorBrekers.

 

Drechtsteden
DoorBrekers staat bekend als een kerk met de visie nieuwe kerken in Nederland te willen starten. "Ons doel is mensen helpen connecten met Jezus. Door de kerk, door worship en door relaties. Want dan zien we dat levens worden vernieuwd. Ons hart klopt al enige tijd sneller voor de regio Drechtsteden en een aantal mensen uit deze regio bezoeken DoorBrekers al. We hebben nu een locatie gevonden waar alle Drechtsteden binnen 20 minuten bij DoorBrekers kunnen zijn. Een locatie met goede parkeergelegenheid en veel ruimtes."

 

Introductiemeeting
Op zondag 17 september start DoorBrekers Drechtsteden met een introductiemeeting. "Tijdens deze meeting delen we onze visie en strategie voor DoorBrekers Drechtsteden en blikken we vooruit naar de eerste samenkomsten. Er is ruimte om vragen te stellen en kennis te maken met leiders van DoorBrekers en andere mensen uit de regio die betrokken willen raken bij DoorBrekers Drechtsteden." De introductiemeeting start om 16:30 uur en is open voor iedereen. Bij de introductiemeeting is kinderoppas aanwezig.

 

Samenkomsten
Vanaf zondag 24 september houdt DoorBrekers elke zondag een samenkomst om 16:30 uur. "In de beginfase is het bouwen van relaties en connecties één van de belangrijkste dingen. De kerk bestaat uit mensen en is geen instelling of gebouw. We starten daarom met samenkomsten van ongeveer een uur. De focus ligt op connecten en het bouwen van een lokaal team waarmee we in de nabije toekomst op zondagochtend diensten kunnen houden, als een volwaardige campus van DoorBrekers." Peter Paauwe begint 24 september met een serie die het fundament legt voor DoorBrekers Drechtsteden.

 

DoorBrekers
DoorBrekers maakt sinds de start in 2005 met 40 volwassen en 40 kinderen, een snelle groei door. In totaal bezoeken wekelijks zo'n 2.000 mensen de diensten in Barneveld, Amersfoort, Zwolle en Zeeland. DoorBrekers bouwde in 2016 in Barneveld mee aan een groot evenementencentrum de Midden Nederland Hallen in Barneveld.

 

Meer informatie
De introductiemeeting en samenkomsten van DoorBrekers Drechtsteden gaan plaats vinden in het Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam. Meer informatie over DoorBrekers Drechtsteden vind je op DoorBrekers.nl/Drechtsteden.

GO! voor glasvezel in het buitengebied

Gemaakt: Maandag, 10 juli 2017 15:55

REGIO - Het buitengebied van Gelderse Vallei Midden krijgt glasvezel! Vandaag werd bekend dat 50,8 van de inwoners een glasvezelabonnement heeft afgesloten. Hiermee is voldaan aan de belangrijkste voorwaarde van CIF, minimale deelname van 50%, om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. Goed nieuws dus voor de inwoners van het buitengebied van Ede, Barneveld, Renswoude en een gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Scherpenzeel.

 

Maandag werd het benodigde aantal aanmeldingen in Gelderse Vallei behaald. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf: "Een geweldig resultaat dat de vraag naar een goede breedbandverbinding benadrukt. Het is heel spannend geweest of we de 50% zouden halen. Maar dankzij het burgerinitiatief Lunteren.net, Coöperatie O-Gen, de inzet van de gemeente Ede en Barneveld, lokale verkopers en ambassadeurs in het gebied is het gelukt. Want wat is er veel werk verzet, er is knetterhard gewerkt door iedereen. En met succes! Door het enthousiasme uit de regio komt er glasvezel."

 

Alsnog aanmelden en aanleg
Inwoners die nu alsnog kiezen voor glasvezel betalen minimaal 995 euro, afhankelijk van de werkelijke aansluitkosten. CIF start na de vakantie met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De verwachting is dat eind 2018 iedereen die een abonnement heeft afgesloten, dan ook een glasvezelaansluiting heeft.

Barneveld is enthousiast over aanleg glasvezel in het buitengebied

Gemaakt: Dinsdag, 11 juli 2017 15:41

BARNEVELD - Het buitengebied van de gemeente Barneveld dat valt binnen de Gelderse Vallei Midden krijgt glasvezel (Barneveld, Kootwijkerbroek, Stroe en Kootwijk). Meer dan 50% van de inwoners in het regiogebied heeft een glasvezelabonnement afgesloten en dat is genoeg om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. De gemeente Barneveld blijft zich ervoor inzetten om ook de gebieden op glasvezel aan te sluiten die het nu nog zonder moeten doen. 

 

Glasvezel van groot belang 

Wethouder Gerard van den Hengel van de gemeente Barneveld is enthousiast: “Glasvezel is enorm belangrijk voor ons buitengebied. Bedrijven en inwoners kunnen tegenwoordig niet meer zonder snel internet. Het is onmisbaar voor een goede ontwikkeling van het buitengebied. Met name de agrarische bedrijven en de toeristische- en zorgsector hebben er veel belang bij, maar ook voor een gezin met opgroeiende en studerende kinderen of ouderen die langer zelfstandig willen blijven wonen is glasvezel belangrijk. Als gemeente zijn we dan ook blij dat het buitengebied binnenkort beschikt over een snelle, veilige en betrouwbare internetverbinding”. 

 

“Wij zijn vooral trots op alle vrijwilligers en alle andere enthousiaste inwoners die zich de afgelopen weken hebben ingezet. Ik wil iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen! Daarnaast realiseer ik me dat we ook nog buitengebied hebben dat niet aangesloten is op glasvezel, zoals in Voorthuizen, Garderen, Zwartebroek en Terschuur. We gaan ons er voor de volle honderd procent voor inzetten dat ook deze inwoners en bedrijven glasvezel krijgen. We hopen daar binnenkort meer duidelijkheid over te kunnen geven.” 

 

Aanleg glasvezel 

CIF start na de vakantie met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De verwachting is dat eind 2018 iedereen die een abonnement heeft afgesloten, dan ook een glasvezelaansluiting heeft.

Inbrekers gaan niet met vakantie!

Gemaakt: Dinsdag, 11 juli 2017 16:17

De vakantieperiode staat voor de deur. Het is een tijd van luieren aan het strand, lekker eten en drinken en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners niet thuis zijn. Het is voor inbrekers vaak eenvoudig om woningen eruit te pikken, waarvan de bewoners langere tijd weg zijn. Inbrekers zien uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en woningen waar geen licht brandt. De politie en gemeente willen er alles aan doen om woninginbraken tegen te gaan. Maar hiervoor is uw hulp nodig!

 

Neem voorzorgsmaatregelen
Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, kunt u er voor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Uw buren kunnen u helpen om een oogje in het zeil te houden en er voor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk heeft. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven en de auto af en toe eens op de oprit te zetten. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook 's avonds de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.

 

Voorkom inbraak

De kans op woninginbraken kunt u verkleinen door een bewakingscamera, elektronische beveiliging en goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Laat u eens voorlichten door een erkend vakman. Uiteraard zorgt u voor voldoende verlichting rondom huis en geeft u inbrekers geen kans: laat geen ramen openstaan waarbij het makkelijk inklimmen is. Losliggende ladders of opstapjes: zet ze binnen of leg ze vast. Waardevolle spullen bewaart u zoveel mogelijk achter slot en grendel. Meer tips en informatie vindt u op www.enwij.nl en Betecom.

Kinderen vergeten even hun ziekte tijdens ballonvaart

Gemaakt: Dinsdag, 11 juli 2017 20:43

BARNEVELD - Stichting Onze Ballon geeft zieke kinderen in overleg met hun behandelend arts de kans om een mooie en spannende ballonvaart te maken en hun ziekte voor even te vergeten. Bovendien hoopt de Stichting dat de kinderen door zo'n geweldige ervaring weer een 'boost' krijgen, zodat ze er weer flink tegenaan kunnen!

 

Ook tijdens Ballonfiësta Barneveld biedt de Stichting op woensdag 16 augustus vier ernstig zieke kinderen uit de gemeente Barneveld en omliggende regio's een gratis ballonvaart aan samen met een familielid, vriendje of vriendinnetje.

 

Kent u iemand die in aanmerking komt? Meld hem of haar dan aan via info@futurefun.nl o.v.v. uw contactgegevens en de naam, leeftijd en woonplaats van het kind en met beknopte informatie over de ziekte van het kind. Uw aanvraag wordt door de Stichting Onze Ballon beoordeeld en in overleg wordt besloten of het zieke kind met begeleider voor een vaart in aanmerking komt.

 

Degene die wordt gekozen, ontvangt per mail verdere informatie.

Hoogste punt voor 28 sociale huurappartementen in Veller II

Gemaakt: Woensdag, 12 juli 2017 17:30

BARNEVELD - Op dinsdag 11 juli 2017 stonden Woningstichting Barneveld en bouwbedrijf Van de Mheen uit Hoevelaken stil bij het hoogste punt van de nieuwbouw van 28 appartementen in de sociale huur aan de Wyandottelaan in Barneveld. Geheel volgens traditie trakteerde de woningstichting de werknemers van Van de Mheen op friet en fris. De appartementen zijn bijna wind- en waterdicht en allemaal verhuurd. 

 

Het appartementencomplex ligt in de directe omgeving van station Barneveld-Zuid. Het project is ruim opgezet, goed toegankelijk en makkelijk bereikbaar met de auto, fiets en trein. 

In december 2016 startte de bouw van het appartementencomplex wat de naam ‘Wyandotte’ krijgt, geluid naar het kippenras ‘Wyandotte’. Komende periode gaat Van de Mheen verder met de afwerking binnen en buiten en volgt de aanleg van de buitenruimte met parkeerplaatsen en groen door de gemeente Barneveld. 

 

De verwachte oplevering van de appartementen is half december 2017. De bewoners ontvangen dan ook de sleutels van deze mooie en ruime appartementen.

IVN-wandeling pinetum De Dennenhorst

Gemaakt: Donderdag, 13 juli 2017 17:42

BARNEVELD / LUNTEREN - Natuurvereniging IVN afdeling Barneveld houdt op donderdag 20 juli een wandeling door het pinetum De Dennenhorst in Lunteren. Deze bijzondere tuin bevat meer dan 1000 verschillende naaldbomen.

 

Het pinetum is gesticht door Ir. H.L.Dinger in 1934.


Hier zijn diverse bijzondere coniferen te bewonderen, zoals een jong exemplaar van de redwood, de hoogste boom ter wereld, de mammoetboom, potloodceder, wierookceder en enkele nieuw ontdekte soorten. Te zien is ook hoe uit een heksenbezem een dwergconifeer kan ontstaan.

 

Om 19.00 uur vertrek vanaf parkeerplaats De Vetkamp, Stationsweg in Barneveld; de wandeling begint om 19.30 uur vanaf de parkeerplaats van restaurant De Lunterse Boer aan de Boslaan in Lunteren.


Gids Evert van den Berg, Info: 0342-471450

Kosten € 2 per deelnemer, leden, donateurs van het IVN en kinderen gratis.

Kijk voor alle activiteiten en meer informatie ook op www.ivn.nl/barneveld

Ga ook in de vakantieperiode zorgvuldig om met je identiteitsgegevens op je reisdocumenten

Gemaakt: Donderdag, 13 juli 2017 19:37

Het is vakantie! Ga ook in de vakantieperiode zorgvuldig om met je identiteitsgegevens op je reisdocumenten.

 

Maak je bijvoorbeeld een kopie van je paspoort voor het hotel waar je overnacht? Zet dit dan duidelijk op de kopie en maak je BSN onleesbaar of gebruik de KopieID app van de overheid.

 

Met de KopieID app kunt u in de kopie de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Ook zet u met de app een watermerk in de kopie met daarin het doel en de datum van de kopie. Komt de kopie dan ooit in handen van fraudeurs terecht, bijvoorbeeld door een hack? Dan is het dankzij de KopieID app moeilijker om ermee te frauderen.

 

KopieID app downloaden

U kunt de KopieID app downloaden in de Apple App StoreGoogle Play Store of Windows Phone. De app is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Voorkom een stinkende container in de zomer; tips tegen stankoverlast

Gemaakt: Vrijdag, 14 juli 2017 20:29

In de zomer kan uw groente-, fruit- en tuinafval inclusief etensresten (Gft) en lege verpakkingsmaterialen (PMD) erg gaan stinken. We geven u wat tips om overlast door stank te voorkomen!

 

Tips restafval

 • Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse container voor restafval. Er zit namelijk niets in dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit- en tuinafval inclusief etensresten (gft), glas, textiel, papier/karton en pmd-afval apart inzamelen.
 • Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

 

Tips Gft-container

 • Laat uw Gft en etensresten zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in de container gooit.
 • Koop afgemeten, zodat u geen kostbaar voedsel weg hoeft te gooien. Moet er toch iets bij het Gft, verpak het dan direct (laat het niet op het aanrecht liggen). Vliegen komen af op etensresten om daarin hun eitjes te leggen.
 • Leg een oude krant of stro onderin uw container om aankoeken van etensresten te voorkomen.
 • Plaats uw container in de schaduw (niet in volle zon) en laat het deksel met een houtje op een kiertje staan.
 • Maak uw container in de zomerperiode vaker schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Gebruik geen chloorproducten, dit is schadelijk voor het milieu.
 • Laat de container bij langdurige afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.
 • Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
 • Af en toe een handje zout of kalk in de container zorgt dat de maden uitdrogen.
 • Tuinafval kunt u ook wegbrengen naar de milieustraat.

 

Tips leeg verpakkingsmateriaal (PMD)

 • Zorg ervoor dat verpakkingen zo schoon mogelijk de bak of zak ingaan. Spoel desnoods de bakjes van tevoren af met afwaswater. Doppen en deksels mogen blijven zitten, dit helpt ook tegen stankoverlast.

Tineke Beishuizen komt naar Bibliotheek Barneveld

Gemaakt: Vrijdag, 14 juli 2017 23:39

BARNEVELD - In het kader van "kopje koffie met...." komt Tineke Beishuizen naar Bibliotheek Barneveld op woensdagmiddag 9 augustus.

 

Na 45 jaar nam Tineke Beishuizen afgelopen jaar afscheid van Libelle. In het voorjaar verscheen haar meeslepende roman 'Een Zomer', over de pijn van het loslaten en wat daarna overblijft.
Ontmoet Tineke Beishuizen op woensdag 9 augustus in de Bibliotheek Barneveld!

 

Ze vertelt u alles over haar laatste roman, haar tijd bij Libelle en wat er komt kijken bij het schrijven van een boek.

 

Ga naar huis met uw eigen gesigneerde exemplaar van 'Een Zomer'.

Een verkeerde VOC-mentaliteit

Gemaakt: Zaterdag, 15 juli 2017 16:13

Een gemeentehuis dat in vlammen opgaat. Burgemeesters die moeten vluchten vanwege ernstige bedreigingen. Schatrijke weldoeners die de plaatselijke sportclub financieren en de businessclub gebruiken voor witwaspraktijken. Drugsbazen die als welzijnswerkers de jeugd wel aan een baantje helpen en ver boven het minimumloon zwart uitbetalen voor maar een paar uur per dag. Schuren, zolders en zomerhuisjes die meer aan huurpenningen opbrengen dan de reguliere gebruiker ooit kan bieden. Mensen die in veel te dikke auto's rondrijden, de buurt intimideren en de politiek en bestuur infiltreren. Ondermijning van onze rechtsstaat en een onderwereld die de bovenwereld gaat beheersen.

 

Ben ik naar een maffiafilm geweest? Het zou zo maar kunnen, zoals in de rauwe en realistische docu-film Gomorra. Met een snoeihard verhaal over macht, geld en bloed waar inwoners van Napels elke dag mee worden geconfronteerd. Bewoners die geen keus lijken te hebben en worden gedwongen de keiharde, niets en niemand ontziende regels te volgen van het maffiose systeem, de Camorra. Eten of gegeten worden, een duivels dilemma waarin mensen terecht komen.

 

En toch is het geen film over meedogenloze maffiapraktijken ver weg waarover ik deze column begon. Het is een waargebeurd verhaal over criminele organisaties dichtbij. Hedendaagse praktijk op een goed uur rijden hiervandaan. Beschreven in het boek "De achterkant van Nederland" van Jan Tromp en Pieter Tops. Wist u bijvoorbeeld dat de hennepindustrie de meest nijvere tak van ondernemen is in Tilburg? Daar verdienen twee tot drieduizend mensen hun brood (en dik beleg!!) mee. Goed voor een omzet van zo'n 800 miljoen per jaar! Buiten het zicht van brave burgers en oplettende overheden heeft zich daar een criminele schaduwwereld ontwikkeld waar ontzettend veel geld wordt verdiend en uitbundig wordt geleefd. Een wereld die zich niets maar dan ook helemaal niets aantrekt van de overheid, wetten en regels. Een wereld die zelf wel bepaalt wat goed (of kwaad!) is en hoe de dingen gebeuren. Zo nodig door omkoping, intimidatie of geweld. Een onderwereld die in de bovenwereld altijd ogenschijnlijk keurige advocaten, notarissen, makelaars, bankiers en bestuurders vindt die zich beschikbaar tonen voor "dienstverlening". "Hoe onder- en bovenwereld in elkaar verstrengeld raken", zo luidt dan ook de ondertitel van het boek van Tromp en Tops. En zijn het niet betamelijke Brabantse burgers die hun telefoons kopen tegen discountprijs in straatjes met legio telefoonwinkels die als dekmantel dienen voor het witwassen van het hennepgeld? En wat te denken van die sportschool met 5.500 ingeschreven leden waar nauwelijks wordt gesport? En dat restaurant, dat garagebedrijf of die kapper waar je bijna geen klanten ziet en de eigenaar in een hele dure auto rijdt?

 

"Dat is erg", zo hoor ik u denken. "Wat een wereld, het is maar goed dat wij in Barneveld leven. Hier gebeurt zoiets gelukkig niet. Hier is het geen Gomorra, toch." Nee, ik heb niet de indruk dat het hier Gomorra is. Maar als de druk in Brabant toeneemt en de ene na de andere criminele organisatie wordt opgerold, gaat de onderwereld onmiskenbaar op zoek naar andere plekken. Het is net een waterbed. Want geld moet er verdiend worden; genoeg is niet genoeg en hebzucht is er altijd groter dan tevredenheid. Ook hier in onze gemeente rollen we hennepkwekerijen op in zomerhuisjes, op zolderkamers, in bedrijfspanden en zogenaamde leegstaande schuren. Ach ja, het gaat om heel lucratieve huurinkomsten voor je schuur als de varkens er uit zijn; je vraagt je af waarom je dat niet eerder hebt gedaan. De afgelopen weken heeft u in deze krant gelezen over helers die voor dievengildes actief zijn. Bij twee politie-invallen in loodsen in Stroe en Kootwijkerbroek zijn verschillende gestolen klassieke oldtimers in beslag genomen. "De bewoners van de naastgelegen boerderij verhuurden de loodsen. Zij wisten van niks", aldus de privé-detective John Vullers die de zaak aan het rollen bracht in de Barneveldse Krant. Nogmaals, het is hier geen Gomorra, maar ik wil u indringend om waakzaamheid vragen. Hoe? Door oplettend te zijn en bij vermoedens een melding te doen bij uw wijkagent, het politienummer (0900-8844) of meld misdaad anoniem (0800-7000). Want heus, de VOC-mentaliteit bestáát: de Verenigde Ondermijnende Criminaliteit. En die kunnen we alléén met elkaar bestrijden. Doen we dat niet en misschien een oogje dicht, dan hebben we allemaal het nakijken.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Theater op 't Zand blijft een bijzondere belevenis [video]

Gemaakt: Maandag, 17 juli 2017 17:34

KOOTWIJK - De 17de editie van het jaarlijkse festival Theater op 't Zand was zaterdag met een kleine 5.000 bezoekers een succes. De omgeving waar het festival zich afspeelt, de stuifzandduinen van het Kootwijkerzand, maakt het een bijzondere belevenis.

 

Theater op ´t Zand is een gratis toegankelijk cultureel festival dat plaatsvindt in 'de grootste zandbak van West-Europa' midden op de Veluwe. De omgeving rondom de uitkijktoren was zaterdag een steeds wisselend decor voor artiesten, workshopleiders, clowns en muzikanten.

Roofvogeldemonstratie in het Openluchttheater

Gemaakt: Maandag, 17 juli 2017 19:28

EDE - Woensdag 19 juli vindt er een roofvogeldemonstratie plaats in het openluchttheater in Ede. De demonstratie begint om 19:45 uur.

 

Tijdens de interactieve en educatieve roofvogeldemonstraties vliegen zo'n 10 verschillende soorten roofvogels. Denk hierbij aan arenden, haviken, valken, buizerds, gieren en uilen.

Door deze grote verscheidenheid is deze demonstratie uniek in Europa. Dit maakt de roofvogeldemonstratie boeiend en leerzaam voor jong en oud.

 

Verschillende malen wordt er iemand uit het publiek gevraagd om te assisteren. Je krijgt dan een handschoen aan en de vogel landt op de hand. Of iemand van de groep gaat rennen met een nepprooi voor de roodstaartbuizerd. Of er landt een klein torenvalkje op je hoofd, een pikkende gier, twee Zuid Amerikaanse haviken die samen gaan jagen, een immense oehoe die over je hoofd zweeft, een zwevende Amerikaanse zeearend, de bloedsnelle valk duikend achter zijn prooi aan etc.

 

Naast de roofvogels zijn er ook andere bijzondere vogels te bewonderen zoals een hoornraaf en kroonkraanvogel.

 

De hele demonstratie wordt aan elkaar gepraat door Bettine. Vele interessante en grappige wetenswaardigheden worden verteld tijdens de vrije vluchten van de vogels. Theater open: 19.00 uur. Ticket is € 3,00 te bestellen via www.openluchttheaterede.nl en 's avonds aan de kassa. LET OP: de ingang en kassa is via de achteringang (LAZY SUNDAY ingang) aan de Burgemeester Bootlaan.

Blote Voeten Tocht 2017 op 23 september

Gemaakt: Maandag, 17 juli 2017 21:30

BARNEVELD - Op zaterdag 23 september 2017 wordt in Barneveld de vierde Blote Voeten Tocht gelopen. Doel van de tocht is zo veel mogelijk geld bijeen te brengen voor hersteloperaties van vrouwen en meisjes in Ethiopië die als gevolg van een noodlottige bevalling ernstige inwendige schade hebben opgelopen en incontinent zijn geworden. Een operatie kost 450 euro.

 

Het is een wandeling voor vrouwen en meisjes door vrouwen en meisjes.

 

De tocht is ongeveer 5 kilometer lang en goed te doen op blote voeten. Training is niet nodig. In 2015 liepen er meer dan 250 vrouwen mee in de Blote Voeten Tocht.

 

Elke stap draagt bij aan de kosten van een operatie en daarmee aan een waardig bestaan en een gezonde toekomst voor deze jonge vrouwen.

 

De tocht vindt plaats op 23 september 2017 en begint om 13:30 uur. De registratie voor deelnemers gaat open vanaf 12:00 uur. Deelname kost 15 euro, exclusief het door de wandelaars opgehaalde sponsorgeld. Voor meisjes tot 12 jaar is deelname gratis, maar ze dienen zich wel te registreren. De volledige opbrengst is voor het Hamlin Fistula Hospital.