Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 16:48:36 Sportparkstraat H Voorthuizen 3781BK 76415 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-107

Ambulance 07-107

zondag 24 september 2017

Archief

Amivedi: deze week gevonden en vermist

Gemaakt: Dinsdag, 09 mei 2017 19:15

BARNEVELD - Lees hieronder welke huisdieren deze week vermist en gevonden zijn opgegeven bij Amivedi.

 

Vermist in Barneveld: Jack russel, driekleur,teef 'Puck"                              (Bielderweg)

Gevonden in Garderen: Cypers/bruine kat                                                (Speulderweg)

Gevonden in Barneveld: Blauw/grijze pauw                                              (Nijverheidsweg)

 

Voor inlichtingen bel Meldpunt Barneveld/Nijkerk e.o. Telefoon 088-0063311.

Olga Commandeur traint medewerkers en vrijwilligers zorggroep ENA voor 'ouderen in beweging'

Gemaakt: Dinsdag, 09 mei 2017 20:30

VOORTHUIZEN - medewerkers en vrijwilligers van locatie Nieuw Avondrust hebben een persoonlijke workshop en training van Olga Commandeur gekregen om de bewoners op een goede en veilige manier te leren bewegen in de vorig jaar geopende beweegtuin. 

 

Nieuw Avondrust heeft in 2016 een gloednieuwe beweegtuin voor bewoners aangelegd. Deze beweegomgeving is gerealiseerd om een gezonde levenswijze en vitaliteit te bevorderen bij de bewoners. 

 

Direct in de praktijk  

Onder het motto ‘Train de trainer’ heeft Olga Commandeur  een groep van circa 20 medewerkers en vrijwilligers geleerd hoe je beweegt op de toestellen buiten. Er is onder meer een balansplateau met hoge stang (die je ook samen kunt nemen), bank met voetfiets, apparaat met vingerbeweging voor de fijne motoriek (zoals een dop dichtschroeven), lage optrekstang én een trap. “De ‘leg press’ is bijvoorbeeld heel effectief: je zit op een schommel en gebruikt je eigen lichaamsgewicht. Een goede manier om bovenbenen en knie te trainen. Traplopen is ook belangrijk en een uitstekende oefening voor zowel het hart als de beenspieren”, vertelt Olga Commandeur enthousiast. 

 

Diverse bewoners op leeftijd namen de proef op de som. Zij hebben de apparaten uitgeprobeerd en ervaren hoe fijn en gezellig  bewegen is. Leuk is dat je de oefeningen ook met elkaar (synchroon) kunt doen. Ook wanneer iemand in een rolstoel zit, zijn tevens oefeningen mogelijk.

 

Sociale functie 

 “Als zorginstelling willen wij onze bewoners de gelegenheid geven om wekelijks met elkaar naar buiten te gaan om te bewegen in deze beweegtuin. Het is veel meer dan alleen het stukje bewegen: dit is ook een belangrijke sociale activiteit waar ontmoeten en gezelligheid centraal staan. Zeker met het oog op de komende zomerperiode is het heerlijk als bewoners naar buiten kunnen en onder begeleiding in beweging komen”, aldus medewerkster Anna van de activiteitenafdeling Nieuw Avondrust.  

 

Vrij toegankelijk 

Onder begeleiding van professionals of alleen kan iedereen (zowel  bewoners van het woonzorgcentrum als de mensen uit de wijk) gebruikmaken van de beweegtuin. De beweegtuin van Nieuw Avondrust is vrij toegankelijk (alle dagen van de week).    

   

Zorggroep ENA bestaat uit de woonzorgcentra Nieuw Avondrust (Voorthuizen), Ruimzicht (Barneveld) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel). De bewoners in en rond het woonzorgcentrum staan midden in het leven. De betrokken medewerkers zorgen voor een veilige en beschermende omgeving.  Een plek om fijn te wonen én te werken. Het gevoel van samen… 

Aankomst steen voor beeld 'Jan van Schaffelaar'

Gemaakt: Dinsdag, 09 mei 2017 20:52

VOORTHUIZEN - De steen die is aangekocht voor het te vervaardigen beeld van 'Jan van Schaffelaar' voor de Gemeente Barneveld is aangekomen.

 

Beeldhouwer Jan-Carel Koster gaat uit deze 'Diabas' steen een zittende Ridder figuur houwen van Barnevelds meest bekende persoon / held 'Jan van Schaffelaar'.

 

Oplevering november 2017.

Barneveld doet mee aan landelijke pilots Omgevingsvisie

Gemaakt: Vrijdag, 12 mei 2017 16:07

BARNEVELD - De gemeente Barneveld doet, samen met 11 andere partijen, mee aan de pilots Omgevingsvisie, één van de belangrijkste instrumenten van de Omgevingswet. Deze wordt in 2019 ingevoerd en voegt 26 wetten op het gebied van bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur samen. Zo wordt het eenvoudiger – voor inwoners en ondernemers – om ruimtelijke projecten te starten. Een belangrijk instrument van de Omgevingswet wordt de Omgevingsvisie. Hierin staan de nodige en gewenste ontwikkelingen voor de fysieke leefomgeving beschreven. De pilot is erop gericht om gemeenten te helpen om alvast in de geest van de Omgevingswet aan de slag te gaan met het werken aan een Omgevingsvisie. 

 

De gemeente Barneveld had zich aangemeld voor het Rijksprogramma Aan de slag met de Omgevingswet. Dit programma begeleidt in 2017 en 2018 in totaal 12 gemeenten en provincies bij het opstellen van hun Omgevingsvisie. “We zijn erg blij dat we – als enige gemeente in Regio FoodValley – kunnen deelnemen aan de pilot van de Rijksoverheid”, aldus wethouder Aart de Kruijf van ruimtelijke ordening en bestuurlijk verantwoordelijk voor de invoering van de Omgevingswet in Barneveld. De Rijkssteun bestaat uit experts en ervaringsdeskundigen die de gemeente Barneveld tijdens verschillende individuele en groepsbijeenkomsten adviseren over het opstellen van de Omgevingsvisie. 

 

Voorbereiding in Barneveld 

De gemeente Barneveld was zich overigens al aan het voorbereiden op de invoering van de Omgevingswet: 

- De gemeenteraad stelde vorig jaar september de Strategische Visie Barneveld 2030 “Over morgen en meedoen” vast. De visie vormt de basis voor de op te stellen Omgevingsvisie Barneveld. 

- Op 14 december 2016 gaf de gemeenteraad opdracht voor het opstarten van de voorbereidingen die moeten leiden tot het opstellen van een Omgevingsvisie voor de gemeente Barneveld. Het college van B&W overlegt binnenkort opnieuw met de gemeenteraad over zijn rol als het gaat om de Omgevingswet en de Omgevingsvisie en hoe de gemeenteraad zich op deze rol kan voorbereiden. 

 

Voor de komende periode moeten de volgende vragen worden beantwoord: 

- Hoe komen we in Barneveld tot integraal beleid? We hebben op dit moment zo’n 60 beleidsnota’s. Welke kaders willen we stellen en wat kunnen we loslaten? 

- Hoe kunnen we de door de verschillende kernen opgestelde dorps- en visieplannen verankeren in de Omgevingsvisie? 

- Welke rol spelen gezondheid en de aanpak van de luchtkwaliteit in de toekomstige visie – indachtig de verhoogde concentratie fijnstof in Regio FoodValley?

10 juni Grote Rommelmarkt in Terschuur

Gemaakt: Zaterdag, 13 mei 2017 21:50

TERSCHUUR - Op zaterdag 10 juni a.s. houdt korfbalvereniging Revival hun grote jaarlijkse rommelmarkt. Het adres is Eendrachtstraat 31 in Terschuur; tijdstip van 9.00 tot 14.00 uur.

 

U kunt hier van alles kopen: van techniek tot huisraad, van meubels tot kinderspeelgoed, van kleding tot gereedschap, van boeken tot prullaria, teveel om op te noemen! Voor de kinderen is er leuk vertier en de organisatie zorgt ook voor wat lekkers om te eten en te drinken! De toegang is gratis; er is voldoende parkeergelegenheid. Zie ook www.kvrevival.nl Jong en oud is van harte welkom!

Stoutenburg on Wheels op Hemelvaartsdag

Gemaakt: Maandag, 15 mei 2017 11:15

STOUTENBURG - Stoutenburg on Wheels Stoutenburg staat op 25 mei, Hemelvaartsdag, opnieuw in het teken van gemotoriseerde sport op 4 wielen. Aan de start komen zowel de autocrossers als de quads. Het weer ziet er goed uit, dus het belooft een leuke dag te worden voor iedereen die gaat voor spanning en sensatie.

 

Na het succes van vorig jaar is het dit jaar opnieuw het evenement, dat de moeite van het bezoeken meer dan waard is. Autocross Diverse plaatselijke en regionale rijders doen mee. Er wordt gereden in meerdere klassen. Voor de lokale rijders in de Regio klasse is het de enige kans om hun rijkunsten dichtbij hun woonplaats aan hun fans te tonen. Iedereen rijdt minstens driemaal, met als afsluiting de finales.

 

Quadrijders

Ook de quadrijders zullen aan de start komen met hun machines. Er wordt gereden in 3 klassen, de Jeugd Quads Jeugd, met de jonge rijders en rijdster, de Quads tot 350cc en de zware Quads vanaf 350cc met daarin de ervaren deelnemers. Ook de Quads komen minstens drie maal aan de start.

 

Locatie

De wedstrijden beginnen om 12.30. Het evenement wordt gehouden aan de Stoutenburgerlaan, dichtbij het station van Hoevelaken. De route naar het evenement is met pijlen aangegeven. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Mits onder begeleiding van een volwassene is de toegang voor kinderen onder de 8 jaar gratis, terwijl kinderen van 8 tot 12 voor slechts 2,50 euro naar binnen mogen. Vanaf 12 jaar kost het 5 euro per persoon.

 

Nadere informatie Nadere informatie en de laatste ontwikkelingen zijn te vinden op https://www.facebook.com/stoutenburgonwheels

Wethouder Didi Dorrestijn-Taal onthult nieuwe afvalstickers

Gemaakt: Maandag, 15 mei 2017 15:39

BARNEVELD - De voertuigen voor afvalinzameling van de gemeente Barneveld zijn voorzien van nieuwe bestickering. De wagens brengen daarmee tijdens hun routes het belang van afval scheiden onder de aandacht. 

 

Wethouder Didi-Dorrestijn-Taal onthulde maandagochtend het eerste voertuig dat vanaf de gemeentewerf op pad ging. Dit moment markeert tevens de start van een campagne rondom het scheiden van afval. 

 

Afval scheiden…Natuurlijk! 

De gemeente Barneveld heeft in 2016 de strategienota Huishoudelijk Afval vastgesteld. Het doel is dat er meer afval gescheiden wordt. In 2016 werd 59 procent afval gescheiden in gezameld, in 2020 moet dat 75 procent zijn. 

 

Momenteel bereidt de gemeente maatregelen voor om het apart inzamelen van verschillende afvalsoorten zo makkelijk mogelijk te maken voor inwoners. Na de zomer ontvangen alle inwoners een Afvalkrant, met al-le praktische informatie over het nieuwe afvalbeleid. 

 

#Barneveldschoon 

De komende tijd brengt de gemeente het belang van afval scheiden actief onder de aandacht. De informatie rondom de vernieuwde afvalinzameling zal op social media herkenbaar zijn via de hashtag #Barneveld-schoon. 

 

De afvalinzamelingswagens worden in twee rondes voorzien van de nieuwe beeldmerken. Op vrijdag 19 mei zullen de laatste wagens worden voorzien van nieuwe stickers. 

Sport & Squashclub do-it gaat samenwerking aan met LTC

Gemaakt: Maandag, 15 mei 2017 18:09

BARNEVELD - Sport & Squashclub do-it gaat de samenwerking aan met LTC Barneveld. Per 1 juli gaan zij exclusief voor LTC Barneveld de verhuur van de padelbanen verzorgen voor niet-leden van LTC.

 

Padel is een racketsport met veel kenmerken van squash en tennis. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally's! De sport is nog relatief onbekend in Nederland, maar wel in opkomst.

 

Zet vrijdagavond 2 juni vast in je agenda. Dan organiseert do-it een introductieavond.

Buurtbewoners in actie tegen opvanglocatie Batelaar

Gemaakt: Maandag, 15 mei 2017 21:43

LUNTEREN - Buurtbewoners van opvanglocatie Domus+ Batelaar aan de Postweg in Lunteren, zijn maandagavond in actie gekomen tegen het Leger des Heils. Zij vinden dat ze er een puinhoop van maken in de buurt. De buurtbewoners hebben daarvoor een laadbak vol puin voor de deur van Batelaar uitgestort.

 

De buurtbewonerscommissie, bestaande uit zes mensen uit de buurt, staat in nauw contact met gemeente en politie om de overlast van bewoners van Batelaar in te tomen. Tot voor kort was er ook nauw contact met mensen van Batelaar. Maar zij hebben besloten de communicatie te stoppen.

 

Voor de buurt is de maat nu vol. De overlast moet stoppen, er moeten maatregelen genomen worden. Deze mensen, de bewoners, passen niet in deze omgeving. We hebben nu twee jaar geëxperimenteerd, maar er zijn allerlei incidenten geweest. Deze mensen komen uit grote stad, ze zijn dakloos. Het is prima dat ze worden geholpen, maar ze worden hier op het platteland gezet en er is hier niks te beleven. Ze lopen naar Lunteren, ze lopen naar Barneveld, ze plegen diefstallen. Dat is gewoon niet te tolereren.

Amivedi: deze week gevonden en vermist

Gemaakt: Dinsdag, 16 mei 2017 17:14

BARNEVELD - Lees hieronder welke huisdieren deze week vermist en gevonden zijn opgegeven bij Amivedi.

 

Gevonden in Stroe:                Rood/witte kat                   (Wulpenweg)

                                           Wit/grijs/zwarte kat            (Afslag Stroe A1)

Gevonden in Kootwijkerboek: Cypers/bruine kat   (Wesselseweg)

 

Voor inlichtingen bel Meldpunt Barneveld/Nijkerk e.o. Telefoon 088-0063311.

Feestelijke opening Fonteyn Outdoor Living Mall

Gemaakt: Dinsdag, 16 mei 2017 17:16

UDDEL - Het goede nieuws is je vast niet ontgaan. Op tweede paasdag werd Fonteyn officieel heropend! We zijn ontzettend trots op het eindresultaat: de nieuwe showroom staat als een huis.

 

Heb je die dag ook zo genoten van alle lekkere hapjes en drankjes die werden aangeboden? Op deze manier, en met onze zeven specialiteiten, probeerden we een ware beleveniswereld te creëren. Tuinhuizen, tuinmeubelen, veranda's, spa's, buitenkeukens, sauna's en zwembaden werden aan je gepresenteerd.

 

Maar het blijft natuurlijk niet bij die ene dag. Je kunt de rest van het jaar ook gewoon al het moois in onze showroom komen bewonderen. Dus... als je nog niet geweest bent willen we je graag uitnodigen om een bezoekje aan Fonteyn te brengen.

 

Wat hieraan vooraf ging
In juli 2016 werd Fonteyn getroffen door een enorme brand. Sindsdien zijn alle medewerkers hard aan de slag gegaan om alles zo snel mogelijk weer op te zetten. Op tweede paasdag dit jaar was het zover: de dag waarop we aan jou weer het volledige assortiment konden laten zien. Met blijdschap openden we de deuren voor je. En dat zullen we, dag in dag uit, blijven doen. We hopen je zo snel mogelijk (weer) te mogen verwelkomen.

 

Bron: https://www.fonteyn.nl/blog/Feestelijke-heropening-Fonteyn-Outdoor-Living-Mall/

Blokker sluit honderd winkels; veel banen verdwijnen

Gemaakt: Dinsdag, 16 mei 2017 19:36

REGIO - Blokker sluit komend jaar ruim honderd winkels. Daar bovenop sluit zusterbedrijf Marskramer ook nog eens honderd zaken. De vestigingen in Voorthuizen, Lunteren en Scherpenzeel vallen buiten schot bij de grote reorganisatie van Blokker. De toekomst van het filiaal in Barneveld is nog onduidelijk.

 

Blokker stoot tevens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker af. In totaal verdwijnen er bijna 2000 banen van de in totaal 7000 arbeidsplaatsen bij de bedrijven. Het grootste deel van de ontslagen valt bij het distributiecentrum.

 

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. 'Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt en in het internettijdperk het hoofd boven water te houden', aldus het bedrijf in een verklaring.

 

De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Aaidag op Nieuw Avondrust

Gemaakt: Woensdag, 17 mei 2017 14:23

VOORTHUIZEN – Bewoners van Nieuw Avondrust hebben een hele ochtend lang tientallen dieren van zorgboerderij Klein Essen uit Kootwijkerbroek mogen aaien en knuffelen. De aaidag is voor de tweede keer georganiseerd na een succesvolle editie in 2016. 

 

Twee leplammetjes, Nieuw Zeelander konijn met jonkies, een geit, kippen met kuikentjes, duiven, cavia’s, een hond en maar liefst zes labrador- puppies; tal van  dieren van zorgboerderij Klein Essen uit Kootwijkerbroek werden voor een ochtend verplaatst naar Nieuw Avondrust. 

 

Bewoners van het woonzorgcentrum, van de in- en aanleunwoningen, van Molenveen, van het gloednieuwe appartementencomplex tegenover Nieuw Avondrust en geïnteresseerde mensen van buitenaf kregen de kans om deze dieren te aaien, knuffelen en op schoot te nemen. Medewerkers en vrijwilligers namen de dieren zelfs onder de arm om naar de verpleegunit te gaan en ook de bewoners, die hun appartement niet kunnen verlaten te verblijden met een bezoekje.  

 

‘Prachtig die dieren’

De bewoners knuffelden en aaiden erop los. Herinneringen aan vroegere huisdieren of schapen, die ze zelf altijd op hun eigen boerderij hielden, komen naar boven. “Ik vind het prachtig al die beesten. Echt heel leuk dit”,  zegt mevrouw Druijff enthousiast. Mevrouw Gomes (99) zou het liefst een Siamese kat in haar appartement houden, maar dat zit er helaas niet in. Ze is zichtbaar ontroerd van een paar uurtjes contact met een lief hondje na een moeilijke periode.  

 

Match tussen Nieuw Avondrust en Klein Essen 

“Dit initiatief is vorig jaar tot stand gekomen door een match tussen Klein Essen en Nieuw Avondrust  gemaakt op de beursvloer van Welzijn Barneveld. Omdat dit vorig jaar zo goed bevallen is, hopen wij dit nu jaarlijks te herhalen”, legt Edith Waaijenberg, coördinator vrijwilligers Nieuw Avondrust uit. 

 

Zorggroep ENA bestaat uit de woonzorgcentra Nieuw Avondrust (Voorthuizen), Ruimzicht (Barneveld) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel). De bewoners in en rond het woonzorgcentrum staan samen midden in het leven. De betrokken medewerkers zorgen voor een veilige en beschermende omgeving.  Een plek om fijn te wonen én te werken. Het gevoel van samen… 

Lokaal Belang presenteert TEAM en VISIE

Gemaakt: Donderdag, 18 mei 2017 15:52

BARNEVELD - Lokaal Belang is heel trots met een kernteam van twaalf enthousiaste, betrokken mensen die zich willen inzetten voor de samenleving. Een gemêleerd team, man en vrouw, jong en oud, met diverse achtergronden, kennisgebieden en ervaringen, dat bereid is mee te werken aan een nog mooiere gemeente Barneveld.

 

Op de foto van links naar rechts:
Robbert Jan van Veen (29, Voorthuizen, horecaondernemer),
Crista Dibbet (39, Barneveld, ondernemer in de bouw),
Cor Wiesnekker (64, Voorthuizen, cultuur),
Jan Willem van den Born (50, Barneveld, ondernemer),
Mijntje Pluimers (40, lijsttrekker, Barneveld, onderwijs),
Han Verkerk (49, Voorthuizen, salesmanagement),
Gonda Lenters (55, Kootwijkerbroek, jurist),
Tineke Donker (70, Barneveld, zorg & welzijn, vrijwilliger van het jaar),
Marleen Blankenburgh (51, Barneveld, communicatie, tekstschrijver),
Kirsten Karrenbeld (44, Kootwijk, recreatie & toerisme),
Mona Tamaëla (50, Barneveld, technische dienstverlening),
Enrico Duits (27, Barneveld, voedingsindustrie).

 

In de loop van de tijd zullen de leden van het kernteam zich verder voorstellen.

 

Visie
Lokaal Belang heeft grote ambities. Lokaal Belang wil deze bereiken door drie waarden, 'betrokkenheid, kwaliteit en kansen', centraal te stellen in de visie op basis waarvan Lokaal Belang zich wil inzetten voor de samenleving. Waarden die recht doen aan de eigenheid van de gemeente Barneveld, recht doen aan haar inwoners en bedrijven en recht doen aan haar omgeving en natuur.

Lijstrekker Mijntje Pluimers: "Ik ben bijzonder trots op mijn kernteam. Het zijn allemaal oprechte en betrokken mensen die samen met mij Lokaal Belang willen vertegenwoordigen. Ik ben onder de indruk van hun motivatie, enthousiasme en intenties bij onze mooie gemeente Barneveld.

 

Onze visie is er een van groei én koesteren wat van waarde is. Het biedt alle gelegenheid voor het maken van een fantastisch verkiezingsprogramma ten behoeve van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Vol vertrouwen ga ik met mijn team en onze visie verder aan de slag met Lokaal Belang. "

 

Wilt u mee doen met dit top team? Meedenken en/of meedoen? Meld u aan! We zien er naar uit om met u in gesprek te gaan.

Wilgentunnels aan de Jacob Catsstraat vernield

Gemaakt: Donderdag, 18 mei 2017 16:17

BARNEVELD - De wilgentunnels bij de speelplaats aan de Jacob Catsstraat zagen er fantastisch uit, maar helaas bestaan ze nu niet meer. Compleet vernield, zoals op de foto is te zien.

 

Ontzettend jammer, zeker gezien de inzet van de leerlingen van de Eben-Haëzerschool op Nationale Boomfeestdag (22 maart). Samen met wethouders Van Daalen en Van den Hengel hebben zij toen hard gewerkt aan het planten van groen en het vlechten van wilgentunnels.

 

Dit alles voor het doel dat we nastreven: Meer natuur, meer speelruimte. We hopen dat we er met alle bewoners voor kunnen zorgen dat deze vernielingen niet meer voorkomen!

Excursie rondom Kootwijkerveen

Gemaakt: Donderdag, 18 mei 2017 16:27

KOOTWIJK - Wat groeit en bloeit er rond het Kootwijkerveen op dinsdagavond 23 mei.

 

Ga mee met deze afwisselende excursie van natuurvereniging IVN afdeling Barneveld onder leiding van de gidsen Margreet Rouwenhorst en Lenie van de Streek. Misschien ziet u de zonnedauw of ligt de adder langs het pad.

 

Vertrek: 18.30 uur parkeerplaats Vetkamp, Barneveld; 19.00 uur parkeerplaats Landal Rabbit Hill, Grevenhout 21 (zijweg van de Kootwijkerweg N302), Kootwijkerveen, Kootwijk.

Kosten: 2 euro p.p.; leden, donateurs en kinderen gaan gratis mee. Voor meerijden wordt een vergoeding gevraagd.

 

Kijk ook op www.ivn.nl/afdeling/barneveld

Word Slootjesexpert! [video]

Gemaakt: Donderdag, 18 mei 2017 16:35

BARNEVELD - Natuurvereniging IVN doet mee aan de landelijke IVN-slootjesdagen! Daar wil jij natuurlijk ook bij zijn. 

 

Kom dan op 10 juni om 10.00 uur naar de Koeplas. We verzamelen op de parkeerplaats van Koppejan autobedrijf, Schoenlapperweg 6 Nijkerk. Dit is aan de kant van Voorthuizen. Om 11.30 uur komen we daar ook weer terug. 

   

Kinderen van 6 t/m 12 jaar zijn welkom. Deelname is gratis.

 

In het water is heel veel te ontdekken: watertorren, waterslakken en misschien zien we ook nog een bootsmannetje of een schaatsenrijder. Er zijn netjes en bakjes om alles rustig te bekijken. Redenen genoeg om te komen dus. 

 

Word Slootjesexpert is een Kinderen naar buiten activiteit van IVN Barneveld. Het IVN organiseert deze activiteit om kinderen spelenderwijs in contact te brengen met de natuur. Opgave vooraf is niet nodig en ouders en ook grootouders of anderen zijn welkom als begeleider van hun kind(eren).

 

Meer informatie is ook te vinden op ivn.nl/slootjesdagen

 

Informatie over het IVN in Barneveld is te vinden via www.ivn.nl/barneveld

 

Het is handig als je laarzen aan trekt.

Piepschuim mag niet in de PMD zak

Gemaakt: Donderdag, 18 mei 2017 19:15

BARNEVELD - De laatste tijd merkt de gemeente dat piepschuim verpakkingsmateriaal in de PMD (Plastic, Metaal en Drankenkartons) zakken wordt gestopt. Piepschuim afkomstig van verpakkingsmateriaal moet bij het restafval.

 

Er is nog geen aparte inzamelmogelijkheid voor piepschuim op dit moment in de gemeente Barneveld. Mocht u piepschuim willen weggooien, dan kunt u dat bij het restafval doen en niet in de PMD zak. Tip: zet op de inzameldag van PMD de zak op tijd aan de straat!

Ei, ei, ei, we zijn zo blij...

Gemaakt: Vrijdag, 19 mei 2017 16:23

Vorige week bezocht ik het Nationaal Pluimveecongres in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar liepen heel wat Barnevelders rond. En dan doel ik niet op het kippenras. Pluimveehouders, veevoederbedrijven, stallenbouwers, fokkerijen en broederijen, machinebouwers, transporteurs, eiverwerkers, slachterijen, food-producenten en mensen uit de handel en retail, banken of onderwijs en onderzoek. Bijeen om kennis te delen en na te denken over de toekomst van de pluimveesector. Barneveld en omgeving heeft onmiskenbaar een leidinggevende positie in deze sector; daar vertel ik niks nieuws mee. Niet alleen vanwege de aantallen kippen, maar ook omdat wij gezien worden als een toonaangevend expertisecentrum. Onderzoek en innovatie, onderwijs, training en kennisoverdracht, en een goed geïntegreerde waardeketen hebben zich hier ontwikkeld en geclusterd. Daar kijken anderen, ook internationaal, met enige jaloezie naar. Maar kunnen we die positie handhaven? Zal er over tien jaar nog ruimte zijn voor onze pluimveeboeren? De vlees- en eiproductie heeft het lastig. Het aanbod van producten uit bijvoorbeeld Polen, Oekraïne en Thailand groeit. Men neemt het daar minder nauw met de regelgeving op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en diervriendelijkheid, hoor ik van de boeren. Als de eierboer langzaam aan verdwijnt, zal Barneveld en omstreken dan nog dat ´Poultry-Expertise Centre´ kunnen blijven? Verdwijnen met de primaire productie dan niet ook de technologie-ontwikkelaars en al die andere bedrijven die gelieerd zijn aan de sector?

 

Doemscenario's

Nu moeten we niet meteen in doemscenario's denken, geloof ik. Ik ben een optimist en onze positie is supersterk. Bovendien zal de consumptie van kippenvlees en eieren wereldwijd nog sterk stijgen, als gevolg van de groeiende wereldvoedselvraag. Kippenvlees is een geweldige bron van eiwitten, vitamines en mineralen en past uitstekend in een gezond voedingspatroon. Bovendien is de productie minder belastend voor het milieu dan andere vleessoorten, vanwege de lagere CO2-uitstoot en een goede voederconversie. Hoewel er dus nog een goede toekomst voor ons ligt, is het wel de vraag hoe onze pluimveeketen in een kritische thuismarkt innoveert om wereldwijd leidend te blijven. Zo maar een paar trends die dan meespelen:

 

 • Zou de groeiende vraag naar gezonde en voedingsrijke producten kunnen leiden tot een aanbod van eieren voor specifieke consumentengroepen, zoals ouderen, sporters, opgroeiende kinderen of specifieke patiëntengroepen?
 • Er is een toenemende belangstelling voor regionaal geproduceerd voedsel. Vraagt dit niet om herkenbare, traceerbare en typische streekproducten met in de beleving een hoge gezondheids- en dierenwelzijnsfactor?
 • Consumenten vragen steeds meer om gemaksproducten die snel te bereiden zijn en aan huis worden besteld. Zijn hiervoor speciale kip&ei-concepten te ontwikkelen?
 • In het luxere segment van de markt zijn nog goede marges te maken door zeer duurzame premiumproducten met een sterke identiteit. Is daarop met slimme marketing in te spelen? Onder motto's als bijvoorbeeld ´In food we trust´ of ´Eten op maat´?
 • De voortdurende vernieuwing wordt, naast technologie, steeds meer gedreven door het gebruik van data. Zo vertelde Michiel Peters van MOBA recent dat zijn machines voor het sorteren of verpakken van eieren enorm veel data over elk afzonderlijke ei verzamelen. Denk aan de grootte, het gewicht, de breuken en vele andere variabelen. Daaruit kan MOBA conclusies trekken over de gezondheid en het welzijn van de kip die de pluimveehouder weer kan helpen in het optimalisatieproces.

 

Dialoog

Het pluimveecongres hield de sector voor veel meer dan tot nu toe vanuit de markt, de consument, de maatschappij te gaan acteren. ,,Ga in dialoog met de maatschappij, wees transparant in je productieprocessen, communiceer met je afnemers, consumenten en kritische belangengroeperingen. Ontwikkel sterke merken met innovatieve kip- en eiconcepten. En verbeter de productieketen voortdurend." Dat vraagt om samenwerking in de keten en dat blijkt vandaag de dag wel makkelijk gezegd, maar niet eenvoudig te realiseren. Barneveld biedt daarvoor een thuishaven met het Poultry Expertise Centre waaraan sinds kort ook een nieuwe loot opereert: het praktijkcentrum voor emissiereductie. Dit centrum bij PTC+ wil met onderzoek en experimenten nieuwe technische toepassingen en methodes vinden om de uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof te verminderen. We hebben dus nog steeds een goede thuisbasis voor het pluimveecluster en goede groeikansen. Dat vraagt wel om sterke schakels die de pluimveeketen vormen. En sterkere samenwerking tussen de schakels van de keten. Alleen dan kunnen we blijven zingen: ,,Ei, ei, ei en we zijn zo blij; want de toekomst die vieren wij".

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

HSV Barneveld organiseert de Nationale Hengeldag

Gemaakt: Vrijdag, 19 mei 2017 17:00

BARNEVELD - Op zaterdag 27 mei 2017 organiseert HSV Barneveld de Nationale Hengeldag, ook wel bekend als de Jeugdvisdag 2017. Dit evenement vindt plaats op de Koeweide in Barneveld, van 10.00 uur tot 16.00 uur. Op de Koeweide zijn diverse soorten hengelsport te bekijken. Met name de jeugd kan daar kennismaken met de verschillende soorten technieken om een vis(je) aan de kant te krijgen. Het spektakel begint om 10.00 uur en duurt tot ca. 16.00 uur. De jeugd kan kennismaken met de diverse technieken en ook zelf een hengeltje vasthouden. Wel na gebruik weer inleveren! Ze leren tuigjes te maken en onderlijntjes te knopen. Voor alle vragen kan een ieder naar een van de stands.

 

Vroeger mocht er van 1 april tot 1 juni niet worden gevist. In deze 'gesloten tijd' werd door sportvissers tandenknarsend uitgezien naar de feestelijke heropening van het visseizoen. Na de afschaffing van de gesloten tijd werd de laatste zaterdag van mei uitgeroepen als hét moment om jaarlijks het visseizoen symbolisch te openen. Dat moment, de Nationale Hengeldag, valt in 2017 op zaterdag 27 mei. Een mooi moment om iedereen zelf te laten ervaren hoe leuk en spannend vissen eigenlijk is.

Politie en buurtbewoners op zoek naar 2-jarig vermist jongentje

Gemaakt: Zaterdag, 20 mei 2017 21:08

BARNEVELD - Vanaf de Hertespoor in Barneveld wordt sinds zaterdagavond 20 mei een 2-jarig jongetje vermist.

 

Ruim honderd buurtwoners, Whatsapp groepen en een politiehelikopter zijn naar het mannetje op zoek. Er is net een team met speurhonden gearriveerd die ook aan de zoektocht gaan deelnemen.

 

De jongen, die dus 2 jaar oud is, heet Aaron. Hij is 90 centimeter lang en stevig. Hij draagt een grijze polo en een spijkerbroek. Aaron loopt op blote voeten.

 

Er wordt door de politie ook in een nabijgelegen vijver naar de jongen gezocht.

 

UPDATE

De vermiste 2-jarige Aaron is in goede gezondheid aangetroffen. De jongen is omstreeks 21:30 uur gevonden slapend achter een kliko in een achtertuin aan de Hertespoor.

5 tips om ransomware te voorkomen

Gemaakt: Zondag, 21 mei 2017 20:07

Sinds vorige week zijn er tienduizenden computers over de hele wereld getroffen door ransomware, ofwel gijzelsoftware. Criminelen proberen computers binnen te dringen via 'Wannacry' of andere varianten met deze naam. De gijzelsoftware versleutelt een groot deel van de bestanden op je computer of gijzelt je systeem waardoor jij niet meer bij je bestanden kunt. De criminelen eisen vervolgens losgeld om de versleuteling weer ongedaan te maken. Er wordt gebruik gemaakt van een lek in het besturingssysteem van Windows. Microsoft stuurde eerder al een patch om dit lek te repareren. Niet alle bedrijven en consumenten hebben hun besturingssytemen met deze patch geupdatet, waardoor WannaCry de mogelijkheid heeft deze systemen binnen te dringen en te gijzelen.

 

Zowel politie als het Nationaal Cyber Security Centrum roepen bedrijven en consumenten op om extra alert te zijn. Onderstaande 5 tips helpen daarbij!

 

5 tips om ransomware te voorkomen

 • Installeer updates van besturingssystemen en programma's direct. Niet alleen omdat updates de veiligheid verbeteren, maar ook omdat nieuwe versies extra functionaliteit bieden en sneller draaien en minder snel vastlopen. Lees hier hoe je dit kunt doen. Microsoft heeft inmiddels ook een software-update beschikbaar (MS17-010) voor versie van windows die eigenlijk niet meer ondersteund worden.
 • Gebruik antivirussoftware. Deze kan ransomware namelijk detecteren en blokkeren.
 • Open geen e-mails, links in e-mails en zeker geen bijlage(n) van onbekende afzenders
 • Open ook geen e-mails, links in e-mails en bijlage(n) die u eigenlijk niet verwacht, ook al is de afzender bekend.
 • Maak regelmatig back-ups, ofwel een kopie van de bestanden op je computer. Dit voorkomt dat je bestanden kwijft bent na een ransomwarebesmetting. Je kunt automatisch back-ups instellen of handmatig een back-up maken. Je bewaart een back-up bijvoorbeeld op een externe harde schijf of in de cloud. Zorg er voor dat je ook back-ups hebt die losgekoppeld zijn van internet. Lees hier hoe je een back-up maakt

 

Wat als er ransomware op je computer staat?
Krijg je een scherm te zien waarop staat dat je bestanden zijn versleuteld en er geld wordt gevraagd om de bestanden terug te krijgen, dan ben je slachtoffer van ransomware.

 • Betaal in ieder geval niet. Daarmee beloon je de crimineel en help je dit soort criminaliteit in stand te houden. Bovendien biedt het geen garantie dat je weer toegang tot je computer en bestanden krijgt. Als je geen back-up hebt van je bestanden, betekent het inderdaad dat je deze kwijt bent.
 • Start je computer op in 'veilige modus' en kijk of je de ransomware kunt verwijderen met hulp van de gratis proefversie van het programma HitmanPro van Sophos.
 • Een aantal ransomware-varianten is ook ongedaan te maken, kijk hiervoor op de website No More Ransom.
 • Schoon je computer volledig op, zet hem terug naar de fabrieksinstellingen. Kijk hier voor praktische tips.
 • Update je besturingssysteem en software en zorg ervoor dat je antivirussoftware hebt draaien.
 • Controleer of je back-up geen virussen bevat en zet vervolgens de back-up terug.
 • Bedrijfsnetwerk gegijzeld? Kijk hier voor meer tips.

Nieuwe transportauto zorggroep ENA met steun regionale bedrijven

Gemaakt: Maandag, 22 mei 2017 15:33

VOORTHUIZEN - Zorggroep ENA heeft dankzij de financiële bijdrage van een groot aantal bedrijven en leveranciers uit de regio recent de sleutels van een gloednieuwe auto ontvangen.

 

Door sponsoring van zo'n 40 bedrijven en leveranciers uit de regio heeft zorggroep ENA een eigen technische transportauto in gebruik kunnen nemen. Deze Fiat Dolblò Cargo zal dagelijks tussen de drie woonzorgcentra – Nieuw Avondrust in Voorthuizen, Ruimzicht in Barneveld en Het Huis in de Wei in Scherpenzeel – rijden om diverse materialen te vervoeren.

 

Blij
"Dankzij de bijdrage van vele bedrijven uit de gemeente Barneveld en Scherpenzeel hebben wij een eigen transportauto kunnen aanschaffen. Wij zijn erg blij met deze vorm van sponsoring", zegt bestuurder Arjan Kiers. Het is de tweede keer dat zorggroep ENA voor deze manier van sponsoring kiest waarbij de logo's van de adverteerders op de auto worden afgebeeld.

 

Zorggroep ENA bestaat uit de woonzorgcentra Nieuw Avondrust (Voorthuizen), Ruimzicht (Barneveld) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel). De bewoners in en rond het woonzorgcentrum staan samen midden in het leven. De betrokken medewerkers zorgen voor een veilige en beschermende omgeving. Een plek om fijn te wonen én te werken. Het gevoel van samen...

Grote kans op een wespenplaag deze zomer

Gemaakt: Maandag, 22 mei 2017 22:13

Wespenhaters opgelet: het kan een vervelende zomer worden. Er worden de komende maanden namelijk heel wat zwart-gele beestjes verwacht, melden Nature Today en de Wageningen Universiteit. Nu zijn er al zo'n vier tot zes keer meer wespen gezien dan normaal rond deze tijd. Vooral in Gelderland zijn er al behoorlijk wat gespot.

 

Met uitzonderlijk veel koninginnen, kleine nesten en relatief veel wespen binnenhuis, is de situatie in Nederland dit jaar op zijn zachtst gezegd bijzonder.

 

Al in januari werden de eerste wespenkoninginnen gespot, terwijl die normaal niet voor april gezien worden. Dat komt vooral door het weer. Warme dagen leidden ertoe dat veel koninginnen veel eerder uit hun winterslaap zijn ontwaakt.

 

Ook het aantal mannetjes dat is gezien, is uitzonderlijk. Normaal gesproken bevruchten de mannetjes de koninginnen in het najaar, en terwijl de koninginnen overwinteren, gaan de mannetjes dood. De zachte winter heeft er waarschijnlijk toe geleid dat ook veel mannetjes de winter hebben overleefd.

 

Tweede generatie wespen
Al voor de winter ontdekten onderzoekers iets bijzonders: in november zijn er nog larven in wespennesten gevonden. Normaal gesproken zijn wespen dan allemaal al dood, en zitten alleen de koninginnen te wachten op de lente. De vraag die zich toen opdrong: blijven wespennesten langer actief of hebben we te maken met een tweede generatie?

 

Na onderzoek bleek het tweede te kloppen. De wespen zijn blijkbaar in staat geweest om ook in de wintermaanden hun larven te voeren. Door een relatief warme winter overleven namelijk ook andere insecten gemakkelijker. De wesp profiteert daar van: zij eten de andere insecten op.

 

Zo'n tweede generatie wespen verklaart daarmee direct de vele wespenkoninginnen die al gezien zijn. Mogelijk zijn twee generaties koninginnen de winter doorgekomen.

En dan nog iets bijzonders: het aantal wespenkoninginnen dat in huizen is gespot. Die tweede generatie van vorig jaar kan daar een verklaring voor zijn.

 

De nesten van de tweede generatie zijn voornamelijk gebouwd in huizen en schuren. Door de lagere temperaturen in de winter is de kans groot dat koninginnen en mannetjes van de tweede generatie niet uit het nest zijn gevlogen, maar vlak bij het nest zijn gebleven. Niet onwaarschijnlijk dus, dat je de insecten in groten getale binnen tegenkomt.

 

Vertraging

Toch hebben de wespen volgens experts wel wat vertraging opgelopen: de maand april was namelijk behoorlijk koud. Daardoor zijn veel wespennesten nog maar in de eerste fase van ontwikkeling. Veel nestjes zijn niet groter dan een pingpongbal. Was april niet zo koud geweest, dan waren veel wespeneitjes waarschijnlijk al uitgekomen.

 

April heeft dat dus een poosje uitgesteld, maar als het weer zo blijft, komen die nesten alsnog eerder uit dan normaal. Waarschijnlijk kunnen we al vanaf eind juni veel wespen verwachten.

Tellen we bij deze 'vroege' nesten ook nog de latere nesten op, die uitkomen eind augustus, dan kunnen we dus rekenen op een langere periode van wespenoverlast.

 

Duimen voor regen?
Of het allemaal echt zo'n vaart zal lopen, is nog afhankelijk van de weersomstandigheden de komende maanden. Als er zich hevige regenbuien voordoen met in korte tijd tientallen millimeters regen, kunnen de wespen het nog moeilijk krijgen.

Blaauwendraad: Op een ontspannen manier geld verdienen…

Gemaakt: Dinsdag, 23 mei 2017 08:11

“Ik help bedrijven en ondernemers om op een ontspannen manier geld te verdienen, slim werken in plaats van hard werken.” Organisatieadviseur Breus Blaauwendraad van Blaauwendraad Consulting biedt resultaat op maat om te zorgen voor groei, verandering of crisisbestrijding in je bedrijf.

 

Hij is een echte jongen uit de praktijk bij wie het ondernemerschap met de paplepel is ingegoten. Als zoon van een transportondernemer is Blaauwendraad opgegroeid met het ondernemerschap.  Het was voor hem dan ook een logische stap om in 1999 voor zichzelf te beginnen. De doelgroep? Ondernemers met een personeelsbestand  van tussen de 5 en 500 werknemers. Zijn hart ligt - hoe kan het ook anders - bij het MKB. Met een brede commerciële en financiële achtergrond helpt hij nu met name kleine en middelgrote organisaties in heel Nederland, in zeer uiteenlopende branches. “Ik vind het heerlijk om in het MKB actief te zijn. Je hebt vaak rechtstreeks met de directeur of eigenaar te maken. Korte lijnen, direct samen beslissingen maken en heel breed bezig zijn met alle aspecten van het bedrijf. Ik sluit vaak bij de directie aan als adviseur, gelijkwaardig partner en/of co-manager. Als het dan weer loopt en draait, dan betekent dat ook de regie weer volledig in handen is van de directeur of eigenaar.” 

 

Hij geniet ervan om bedrijven weer tot bloei te brengen of tot verdere bloei te brengen. “Ik zorg voor concrete, niet vrijblijvende verbeteradviezen die leiden tot meer structuur, meer enthousiasme en meer betrokkenheid. Ik ben een man van de actie, dus ik zorg er ook voor dat de adviezen ook daadwerkelijk tot uitvoering worden gebracht.” 

 

De kern van de oplossing ligt volgens hem in veel gevallen aan de motor van ieder bedrijf: de medewerkers. “Als je het percentage enthousiaste, betrokken en gemotiveerde medewerkers kunt verhogen, dan gaat je productiviteit omhoog en ga je dus meer verdienen. Het gaat er dus om dat je eerst kijkt naar de verdeling: Wie lopen er voorop (de kartrekkers), wie zitten er op de kar (karzitters) en wie remmen de kar (karremmers)? Ik kan feilloos zien wie welke positie inneemt.”

 

Hij schrikt er zelf ook nog elke keer van, maar uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de Nederlanders regelmatig met tegenzin naar het werk gaat. “De arbeidsvreugde moet echt omhoog. De makkelijkste manier om mensen in beweging te krijgen is door ze tijd en oprechte aandacht te schenken. Relatiegericht in plaats van taakgericht. Dat is dan ook vaak mijn eerste stap: interviews met medewerkers. Dan weet je direct wat er speelt binnen een bedrijf.”

 

Hij spreekt met zoveel mogelijk mensen uit alle lagen van de organisatie. “Op de werkvloer zit ongelooflijk veel kennis en ervaring. Daar maak ik dankbaar gebruik van. Medewerkers waarderen het dat ze hun verhaal en ideeën kwijt kunnen. Ze voelen zich serieus genomen, gehoord en zullen ook aan de verbeteradviezen zien dat hun observaties meetellen voor het veranderen van de organisatie. Dat zijn geen dikke adviesrapporten die toch maar in een bureaula verdwijnen, maar een kort en overzichtelijk verbeterplan in de vorm van actiepunten.”

 

Maar ook op directieniveau gaat hij het gesprek aan. “Tegen een directeur zeg ik vaak vooraf: je krijgt er met mij een spiegel bij en misschien krijg je wel dingen over jezelf of je bedrijf te horen waar je niet blij van wordt. Het kan lastig zijn als je niet gewend bent om tegengesproken te worden.”

 

In presentaties maakt hij vaak gebruik van een prachtig voorbeeld van een vloeiende samenwerking tussen verschillende disciplines. “In de Formule 1 is het samenspel tussen coureur, technici, renstal en pitcrew essentieel om succesvol te kunnen zijn. Inmiddels zijn ze zo efficiënt en effectief geworden en zo goed op elkaar afgestemd dat een pitstop in 1.92 seconden gedaan kan worden. 

 

Hieruit blijkt glashelder dat teamwork de basis is van succes en dat is natuurlijk waar elke ondernemer ook naar streeft. “U wilt toch ook liever slim, ontspannen en succesvol werken in plaats van hard werken met weinig succes. Als dit u aanspreekt, neem dan gerust eens vrijblijvend contact op om te kijken of ik ook iets voor uw bedrijf kan betekenen.”

 

Kijk voor meer informatie op de website: www.blaauwendraad.nl

Alle daken asbestvrij in 2024

Gemaakt: Dinsdag, 23 mei 2017 17:41

Het rijk heeft besloten dat met ingang van 2024 asbestdaken verboden zijn. Dit, omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de vele asbestdaken in Nederland gezondheidsrisico's kunnen opleveren. Voor eigenaren van asbestdaken betekent dit dat zij de komende jaren hun asbestdak moeten laten verwijderen. Er zijn een aantal regelingen in het leven geroepen om particulieren hierin voor een deel tegemoet te komen. In dit artikel wijzen wij u op de verschillende mogelijkheden.

 

Mag ik het asbestdak zelf verwijderen?

Nee, per kadastraal perceel mag u oppervlakten in totaal groter dan 35 m2 niet zelf verwijderen. Dit moet gebeuren door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Daarvoor moet u eerst een sloopmelding doen via het Omgevingsloket online. Ook heeft u een asbestinventarisatierapport nodig, dat is opgesteld door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau. In enkele gevallen is een vergunning nodig, bijvoorbeeld bij monumenten.

 

Ik heb meer dan 35 m2: welke financiële regelingen zijn er?

Subsidieregeling verwijderen asbestdaken. Kijk op www.RVO.nl
Asbestsanering in combinatie met dakisolatie. Kijk op: www.ikinvesteerslim.nl
Hieronder leest u wat er in de verschillende regelingen staat.

 

Subsidieregeling verwijderen asbestdaken

Deze subsidie is voor asbestdaken met een oppervlakte van meer dan 35 m2. Houd er rekening mee dat deze subsidie alleen kan worden aangevraagd wanneer u ook degene bent die de rekening betaalt voor het verwijderen van het asbestdak. Per vierkante meter bedraagt de subsidie € 4,50. U kunt maximaal €25.000 subsidie krijgen De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Op de website www.RVO.nl (zoeken: Subsidieregeling verwijderen asbestdaken) kunt u zien aan welke voorwaarden u moet voldoen en waar u de aanvraag in kunt dienen. De regeling loopt tot en met 31 december 2019. Deze regeling gaat dus alleen over asbestdaken. Het kan zijn dat er onder het dak, het dakbeschot, ook asbest aanwezig is. In dat geval is het slim om ook dit asbest te verwijderen. U kunt hiervoor, indien gewenst, een Energiebespaarlening afsluiten.

 

Asbestsanering in combinatie met dakisolatie (Energiebespaarlening)

Op een dak of in het dakbeschot kan asbest voorkomen. Als u dit gaat verwijderen en u wilt tegelijkertijd isolatie aanbrengen kunt u een beroep doen op de Nationale Energiebespaarlening. Deze Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. U kunt deze lening voor maximaal 50% inzetten voor het verwijderen van asbest. De overige 50% van de lening moet u dan gebruiken voor dakisolatie, eventueel in combinatie met andere energiebesparende maatregelen.
De Energiebespaarlening wordt uitgevoerd door de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Amivedi: deze week gevonden en vermist

Gemaakt: Woensdag, 24 mei 2017 04:44

BARNEVELD - Lees hieronder welke huisdieren deze week vermist en gevonden zijn opgegeven bij Amivedi.

 

Vermist in Barneveld:    Zwart/wit/grijze poes "Sarah"    (van Oldebarneveldtplein)

                                   Britse korthaar,grijs "Lola"         (Pastoor Gowthorpestraat)

Vermist in Voorthuizen:  Zwart/witte kater  "Bongo"        (Ploeg)

Vermist in Stroe:           Cypers/bruin/witte poes "Rossi"  (Heideweg)
 
Gevonden in Kootwijkerbroek: Cypers/grijs/zwart kater   (Hazendonkweg)
 
Gevonden in Barneveld:  Zwart/witte kater                    (W.van Hekezenlaan)

 

Voor inlichtingen bel Meldpunt Barneveld/Nijkerk e.o. Telefoon 088-0063311.

24 gasloze woningen op locatie Prins Willem Alexanderschool

Gemaakt: Woensdag, 24 mei 2017 16:06

BARNEVELD - Op de locatie Valkhof, waar nu nog de Prins Willem Alexanderschool staat, worden de komende jaren in totaal 24 (gasloze) woningen gerealiseerd. Het winnende ontwerp voor de locatie is gemaakt door de Bolton Groep uit Zegveld. Het college stemde hiermee eerder deze week in. 

 

De Valkhof wordt – onder andere vanwege de centrale ligging en het feit dat het gebied wordt omsloten door een waterpartij gecombineerd met waardevolle bomen – de parel van de inbreidingslocaties genoemd. Voor de ontwikkeling van dit gebied zocht de gemeente daarom naar een ontwerp dat de huidige kwaliteit van het gebied behoudt of zelfs zou versterken. Het traject bestond uit een voorselectie- en een selectiefase waarin uiteindelijk drie partijen een uitgewerkt ontwerp indienden. Een selectiecommissie beoordeelde vervolgens de ontwerpen waarbij het ontwerp ‘De Enk’ van de Bolton Groep als winnend ontwerp werd aangewezen . 

 

De Enk 

Voor het ontwerp ‘De Enk’ werkte de Bolton Groep samen met Bosch Slabbers (het landschapsburo), Onix (de architect) en Sweco (voor het technisch advies). Het plan omvat 24 woningen: 2 vrijstaande woningen, 12 rijwoningen en 10 twee-onder-een-kapwoningen. De woningen worden gasloos gebouwd waarbij ook veel aandacht is voor de duurzaamheid van de woningen. 

 

Vervolg 

Het ontwerp wordt de komende periode verder uitgewerkt en aan de omgeving van de Valkhoflocatie gepresenteerd. Voordat de woningen kunnen worden gerealiseerd, wordt de huidige bestemming (dat is: maatschappelijke doeleinden) gewijzigd in ‘wonen’. Daarnaast moet het schoolcomplex worden gesloopt. Het is de verwachting dat de bouw van de woningen volgend jaar start. 

 

Verkeer 

Het nieuwe wijkje wordt ontsloten via een nieuwe hoofdontsluiting op de Churchilllaan; fietsverkeer kan in de toekomst gebruik blijven maken van het verbindingen die ook nu al aanwezig zijn.

Bouw van nieuwbouwwoningen gaat ook de komende jaren onverkort door

Gemaakt: Woensdag, 24 mei 2017 16:10

BARNEVELD - De gemeente Barneveld verwacht de komende jaren gemiddeld 600 nieuwbouwwoningen per jaar te realiseren. Dat staat in de 7e Rapportage ‘Faseren en Doseren’ waarmee het college heeft ingestemd. Nieuwe woningen verrijzen met name in Barneveld (Veller, De Burgt, Bloemendal) en Voorthuizen (Blankensgoed, Holzenbosch en Wikselaarse Eng). In 2017 verwacht de gemeente 533 nieuwe woningen op te leveren, in 2018 ruim 650 woningen. 

 

De woningbouwcijfers – en de verwachtingen voor de komende jaren – zijn geen verrassing. De gemeente weet dat er een blijvende behoefte is aan nieuwbouwwoningen in Barneveld, zowel in de koop- als huursector. Het college vindt het belangrijk zoveel mogelijk verschillende woningtypen in diverse prijsklassen te realiseren (overeenkomstig de door de gemeenteraad vastgestelde Woonvisie); ook voor de komende jaren is dat opnieuw gelukt. 

 

Keuzemogelijkheden 

De koopwoningen die in 2017 zijn of worden gerealiseerd (circa 400 van de in totaal 533 woningen) zijn nagenoeg allemaal verkocht. Het aanbod bevindt zich met name in de kern Barneveld en verder in Kootwijkerbroek en Zwartebroek. De komende jaren wordt – naast de kern Barneveld – ook in de overige kernen meer aanbod gerealiseerd (onder andere in Voorthuizen waar een grote stroom nieuwbouwwoningen wordt gerealiseerd in Holzenbosch en Wikselaarse Eng). Op die manier ontstaan voor de consument meer keuzemogelijkheden en wordt voldaan aan de woningbehoefte in de verschillende kernen. 

 

Voor de jaren 2017 tot en met 2019 worden relatief meer woningen aan de onderkant van de markt gerealiseerd. Het college van burgemeester en wethouders realiseert hiermee een inhaalslag als het gaat om sociale woningbouw. Daar is – onder andere gezien de woningzoekendenlijst bij Woningstichting Barneveld en de taakstelling op het gebied van de opvang van statushouders – duidelijk behoefte aan. 

 

Zo’n 600 woningen die in 2017 en 2018 worden gebouwd, zijn met name geschikt voor lage en middeninkomensgroepen (met een prijsklasse tot € 200.000,- of minder dan € 750,- huur). Het is zo voor meer mensen mogelijk een eigen woning te kopen of te huren. 

 

Een greep uit de locaties, waar de komende tijd zal worden gebouwd (met jaar van oplevering) 

2017 Barneveld, Veller, Lichtenhoven (115 woningen) 

Barneveld, De Burgt, Eilanden-Oost (176 woningen) 

Barneveld, Jonkershof (15 woningen) 

Barneveld, Dichter bij Oost (29 woningen) 

Barneveld, Amersfoortsestraat (19 appartementen) 

Voorthuizen, Blankensgoed (30 woningen) 

Zwartebroek, Dwarsakker (64 woningen) 

Kootwijkerbroek, Hoevedorp (50 woningen) 

Stroe, Plan VI (5 woningen) 

 

2018 Barneveld, Veller, Gildensteyn (148 woningen) 

Barneveld, Eilanden-Oost (118 woningen) 

Voorthuizen, Holzenbosch (136 woningen) 

Voorthuizen, Wikselaarse Eng (82 woningen) 

Voorthuizen, De Punt (11 woningen) 

Kootwijkerbroek, Kosterijweg (16 appartementen) 

Kootwijkerbroek, Hoevedorp (8 woningen) 

Stroe, Plan VI (10 woningen) 

Zwartebroek, Dwarsakker (23 woningen) 

 

2019 Barneveld, Veller, cluster H (71 woningen) 

Barneveld, Eilanden-Oost (19 woningen) 

Barneveld, Valkhof (24 woningen) 

Barneveld, Catharijnesteeg (12 appartementen) 

Voorthuizen, Holzenbosch (108 woningen) 

Voorthuizen, Wikselaarse Eng (73 woningen) 

Kootwijkerbroek, Kootwijkerbroek-Oost (41 woningen) 

Stroe, Plan VI (6 woningen) 

Garderen, Koepellocatie (15 woningen) 

Zwartebroek, Dwarsakker (37 woningen). 

 

Woonwijk Bloemendal 

Vanaf 2020 is ook de realisatie van de nieuwe woonwijk Bloemendal (Barneveld-Noord, totaal 1500 woningen in een periode van zo’n 10 jaar) aan de orde. 

Maartje van Driesten opent studio CreateMore

Gemaakt: Woensdag, 24 mei 2017 17:42

VOIIRTHUIZEN - Maartje van Driesten (25) heeft als kunstenares zeer recentelijk een studio onder de naam CreateMore in Voorthuizen geopend.

 

Maartje tekende en schilderde van jongs af aan, het was haar lust en haar leven. Zij volgde een opleiding interieuradviseur, waarna zij zich met veel liefde, gevoeligheid en artisticiteit is gaan bekwamen in het tekenen van styling, buitenverblijven, veranda's en tuinen en dan wel zo, dat van de creaties een bijzondere sfeer afstraalt.

 

Door haar gespecialiseerde opleiding heeft ze een breed denkvermogen ontwikkeld en vanuit deze creativiteit draagt zij ideeën aan voor houtbouwers en hoveniers, om zo het product naar een hoog kwaliteitsniveau te brengen. CreateMore!

 

Vele van haar creatieve uitingen zijn op haar website te bekijken.