Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 05:09:50 Staringstraat Barneveld 3771GS 84977 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-119

Ambulance 07-119

vrijdag 19 oktober 2018

Archief

Brielaerdseweg afgesloten wegens snoeiwerkzaamheden

Gemaakt: Donderdag, 31 mei 2018 19:01

BARNEVELD - Op woensdag 6 en donderdag 7 juni worden bomen gesnoeid aan de Brielaerdseweg in Barneveld. Tussen de Schoonhorsterweg en Scherpenzeelseweg wordt de weg dan volledig afgesloten voor verkeer. De werkzaamheden zijn op beide dagen ingepland van 7:00 uur tot 17 uur.

 

Er is geen wegomleiding.

Beach Sport Event ontvangt subsidie

Gemaakt: Donderdag, 31 mei 2018 19:02

BARNEVELD - De toekenningscommissie van het Maatschappelijk Sportfonds heeft een bijdrage van € 2128,33 toegekend aan het Beach Sport Event van Volleybalvereniging SSS Barneveld.

 

Volleybalvereniging SSS Barneveld heeft een bijdrage gevraagd uit het Maatschappelijk Sportfonds voor de organisatie van een 3-daags Beach Sport Event. Dit evenement op 21, 22 en 23 juni 2018 biedt sportverenigingen de kans zich te presenteren. Ook kunnen scholen een beach sport gerelateerd programma volgen.

 

Maatschappelijk Sportfonds

Het Maatschappelijk Sportfonds subsidieert initiatieven, activiteiten en projecten, die de maatschappelijke functie van sportverenigingen in de gemeente Barneveld versterkt. Het fonds wil hen stimuleren om een bredere bijdrage te leveren aan maatschappelijke doelen.

 

Sportverenigingen kunnen online een subsidie aanvragen bij de gemeente Barneveld vanuit het Maatschappelijk Sportfonds.

Verjaardagsfeest Nijntje op drie locaties

Gemaakt: Donderdag, 31 mei 2018 19:15

BARNEVELD – Nijntje is binnenkort jarig en dat wordt natuurlijk groots gevierd. Op drie locaties organiseert Bibliotheek Barneveld speciaal voor peuters en kleuters een gezellig verjaardagsfeestje.  

 

Bibliotheek Barneveld 

Dit Nijntje festijntje is groter van opzet dan vorig jaar en is gelijk de afsluiting van een speciale spaaractie. Voorlezen, knutselen, spelletjes op de tablet en cake versieren zijn de leuke ingrediënten van woensdagochtend 20 juni a.s. Maar er is nóg meer. Zo komt gymvereniging Doves met een konijnenparcours en lopen er echte konijntjes rond. Tot slot, is de Bruna er ook deze ochtend met een heus Nijntje-winkeltje. 

 

Woensdag 20 juni 2018 van 11.00 - 12.00 uur. De entree is € 2,- per kind (ouders gratis) of je mag gratis naar binnen met een VIP-ticket.     

 

Bibliotheek Kootwijkerbroek 

Ook hier vieren we met elkaar het verjaardagsfeestje van dit lieve konijntje. De kinderen gaan fijn samen luisteren naar een mooi Nijntje-verhaaltje. Daarna lekkere cakejes versieren en opeten en tot slot een verjaardagskaart in elkaar knutselen. 

 

Woensdag 13 juni 2018 van 14.00 - 15.00 uur. De entree is gratis. 

 

Bibliotheek Voorthuizen 

In Voorthuizen viert Nijntje haar 63ste verjaardag iets later: op woensdag 27 juni a.s. van 14.00 - 15.00 uur. Ook op deze locatie mogen alle kinderen lekker komen knutselen, cakejes versieren, proeven en met elkaar naar een mooi Nijntje-verhaal luisteren. De entree is gratis.   

 

BoekStart-activiteitenprogramma

Deze feestelijke activiteit is onderdeel van het BoekStart-activiteitenprogramma en is bedoeld voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun (groot)ouders/verzorgers. 

 

Praktische informatie

Kaartjes voor locatie Barneveld zijn al te koop. Graag vooraf aanschaffen via balie of per e-mail naar: educatie@bibliotheekbarneveld.nl. Voor locatie Voorthuizen of Kootwijkerbroek aanmelden bij de balie of stuur een e-mail naar:  educatie@bibliotheekbarneveld.nl.

Wandeling naar spannend hoogveengebied: Kootwijkerveen

Gemaakt: Donderdag, 31 mei 2018 19:30

Een nat hoogveen gebied dat midden op de droge Veluwse zandgronden ligt. Het veen is niet alleen zeldzaam in voorkomen en schoonheid, maar ook spannend en mysterieus. En .. als je niet oppast … gevaarlijk! Uw gidsen zullen echter alles in goede banen leiden en u laten genieten van de bijzondere geschiedenis, eigenschappen en plantjes in dit gebied!

 

Deelnemers maken kennis met de bijzondere eigenschappen van veenmos en planten als beenbreek, veenpluis en snavelbies. Het Kootwijkerveen is bovendien rijk aan reptielen. Adder, ringslag, gladde slang komen er voor, maar ook zandhagedissen en hazelwormen. Met een beetje geluk zijn er reeën en wilde zwijnen te bewonderen. De schoonheid van gebied wordt compleet met schitterende vogels zoals de gekraagde roodstaart en roodborsttapuit. Tijdens de wandeling wordt er verder stilgestaan bij de ontwikkeling van het bos na de grote bosbrand van inmiddels al weer 23 jaar geleden. Het belooft dus een veelzijdige wandeling te worden!

 

Om geen natte voeten te krijgen wordt aanbevolen hoge wandelschoenen te dragen. Neem ook uw verrekijker mee!

 

We vertrekken om 19.00 uur vanaf parkeerterrein de Vetkamp, Stationsweg, Barneveld. De kosten zijn € 2-. Donateurs en leden kunnen gratis mee. Voor het meerijden wordt een vergoeding gevraagd.

 

De gidsen zijn: Daan Kuiper ( 0342-417810) en Kees Verduijn ( 0342-41677).

Werkzaamheden Valleilijn 2 en 3 juni

Gemaakt: Vrijdag, 01 juni 2018 16:09

REGIO - Op zaterdag 2 en zondag 3 juni vinden er werkzaamheden plaats op de Valleilijn. Daardoor is de dienstregeling van de treindienst Amersfoort – Ede-Wageningen aangepast.

 

Er rijdt eenmaal per uur een trein (Amersfoort vertrek -.09; Ede-Wageningen vertrek -.06). Er rijden geen treinvervangende bussen! Reizigers wordt geadviseerd hun reis te plannen met de reisplanners.

Raadhuispleinconcert nu met ‘reizende beiaard’

Gemaakt: Vrijdag, 01 juni 2018 16:20

BARNEVELD - Op 31 augustus 2018 vindt voor de tweede keer het Raadhuispleinconcert plaats. Het Barneveldse openluchtconcert werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd en was een succesvol evenement. Nieuw in de editie van 2018 is het optreden van Boudewijn Zwart met de ‘reizende beiaard’, ofwel het mobiele carillon. 

 

Boudewijn Zwart: ’Als beiaardier van Barneveld, speel ik altijd eenzaam hoog in de toren van het Raadhuis of van de Jan van Schaffelaartoren. Met het komende concert mag ik ook eens op de begane grond spelen. Dat scheelt een hoop trappen lopen, maar is vooral leuk voor de mensen die nu op straat een kijkje krijgen in de keuken van de beiaardier. Het rijdende Concert Carillon wordt namelijk op precies dezelfde manier bespeeld als de carillons in de toren.’

 

Net als vorig jaar wordt het hoofdprogramma verzorgd door Ars Musica Orkest. Ze spelen een klassiek repertoire van  luchtige, vrolijke zomeravondmuziek. Uiteraard ontbreekt Bach niet, maar ook bekende en minder bekende stukken van Schubert, Mozart, Vivaldi en andere vermaarde componisten staan op het programma.  

 

De reizende beiaard is in opdracht en naar ontwerp van Boudewijn Zwart vervaardigd in 2003. Het bestaat uit 50 bronzen kerkklokken met een totaalgewicht van 3 ton. Om het geluid van de klokken te reduceren, zijn platen van lexaanglas geplaatst.

 

Het Raadhuispleinconcert is gratis toegankelijk en is een initiatief van BVD advocaten.

 

Programma

Voorprogramma: Boudewijn Zwart bespeelt en demonstreert de ‘rijdende beiaard’

Johann Sebastiaan Bach – Barnevelds Bach, orkestsuites

 • Rondeau BWV 1067
 • Air BWV 1068
 • Menuet BWV 1067
 • Badinerie BWV 1067

 

Franz Schubert – Wenen in Barneveld

 • Symfonie 3 in D groot, D. 200, deel 2
 • Entr’acte no.3 uit Rosamunde

 

Antonio Vivaldi – Vier jaargetijden (deel 2 en 3 uit Zomer)

Robert Schumann (arr. Albert van der Hoeven) – Canon 2, opus 56

Charles Gounod – Petite Symphony, deel 1

Ottorini Respighi  – Suite nr 3 voor strijkers, deel 1 en 2

Wolfgang Amadeus Mozart – Symfonie 29 in A

Intermezzo door saxofoonensemble van Muziekschool Barneveld

 

Voor(bij)gangers…

Gemaakt: Zondag, 03 juni 2018 01:21

Drie personen in brons. Drie mensen op de hoek van de Jan van Schaffelaarstraat en de Langstraat in Barneveld. Drie stille getuigen die ons zóveel hebben te zeggen.

We hebben nèt – samen met kunstenares Lotta Blokker en de familie Taberima – het monument onthuld dat wil herinneren aan de komst, nu al meer dan 65 jaar geleden, van de Molukse Barnevelders naar onze gemeente. Een waardevol geschenk dat we samen mogen uitpakken om er vervolgens – vol bewondering – naar te kijken. Om het beeld, het kunstwerk van Lotta Blokker (en wat is zij er goed in geslaagd om het verhaal van onze Molukse vrienden te 'verbeelden') te laten spreken. Dorpsgenoten, van ver gekomen en nu dichtbij toch zó met ons verbonden. Met, hoe kan het ook anders, heimwee naar dat verre oord, maar inmiddels ook zo geworteld in onze samenleving.

 

Ampat, lima, anam tudjuh tahun

...apa tempo beta ilang kaki dingin

Tangan keram dan pipi rood

Talingan mati stijve poot

Ingos malele vingers doooood

Apa tempo Ambon é sengsara ini abis é?

 

Wat zal dit Molukse lied vaak gezongen zijn in het koude kikkerland. In de barakken van het vreemde kippendorp waar KNIL-militairen met hun gezinnen in 1951 werden gehuisvest. Twee woongemeenschappen met in totaal zo'n 400 personen in Huize De Biezen en Huize De Schaffelaar.

 

Vier, vijf, zes, zeven jaren...

...wanneer raak ik de koude voeten kwijt?

Verkleumde handen, de wangen rood,

Bevroren oren, een stijve poot,

Druppelneus, de vingers doooood ...

Wanneer gaan we naar Ambon en is dit leed voorbij?

Drie generaties verbeeld. Drie generaties verbonden. Onze voorgangers, denk ik, als ik het beeld zie.

 

Daar komen ze...

We zijn overigens – met vele Molukse dorpsgenoten – niet de enigen die bij de onthulling aanwezig zijn. Ik zie ze komen. Barnevelders. Vanuit de Jan van Schaffelaarstraat, vanuit de Langstraat, van de kant van het Torenplein. Om erbij te zijn als het monument wordt onthuld. Het is, ondanks het regenbuitje, fijn om dit moment met velen te delen. Een monument dat het verhaal over het gedwongen vertrek uit Nederlands-Indië vertelt. Heimwee, de gedachte dat het allemaal tijdelijk zou zijn, dat men terug zou gaan naar een vrije Republiek der Zuid-Molukken. De geleidelijke acceptatie dat de toekomst hier in Barneveld, in Nederland of waar dan ook zou liggen. Een toekomst die je zelf moet maken door je te ontwikkelen en te ontplooien. Met een eigen identiteit en culturele achtergrond maar ook verbonden met de ander. Deel van een multiculturele Nederlandse samenleving. In een tolerante en inclusieve Barneveldse gemeenschap waar het vurige verlangen en ook de verbondenheid met de Molukse traditie mag blijven branden.

 

Daar gaan ze...

Het monument is onthuld. We moeten weer verder. Om die unieke wortels niet kwijt te raken, om de geschiedenis levend te houden, om die eigenheid te bewaren, zijn er plekken voor herinnering nodig. Plekken voor herinnering om je ´komaf´ levend te houden en om de andere Barnevelders stil te laten staan en het gesprek erover te zoeken. Plekken om verhalen van toen te vertellen. Over de grote verhuizing, bijvoorbeeld, die plaatsvond. Over de moeilijke tijden van vervreemding en frustratie. Over de integratie en groeiende verbondenheid met Barneveld. "Daarom zijn wij dus Molukse Barnevelders", zal de vader dan aan zijn dochter vertellen. Een kleurrijke gemeenschap die niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Ik moest daaraan denken toen ik nog niet zo lang geleden in de wachtkamer bij een van onze fysioterapeuten zat en daar een gedicht van Hans Andreus las:

 

Je bent zo mooi anders dan ik,

 

natuurlijk niet meer of minder maar zo mooi anders,

 

ik zou je nooit anders dan anders willen

 

Voorbijgangers van het beeld van Lotta Blokker. Drie bronzen figuren die ons, voorbijgangers, zoveel hebben te vertellen. Ik ben ervan overtuigd dat wie aan dit beeld voorbijgaat, het verhaal hoort en met zich meedraagt. En doorvertelt. Want wie het verleden laat spreken, hoort de echo voor het heden en de toekomst.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Kennismaken met sporten op Sportmarkt

Gemaakt: Zondag, 03 juni 2018 20:33

BARNEVELD - Medewerkers van 16 sportverenigingen staan op 9 juni klaar om bezoekers meer te vertellen over hun sport en om demonstraties te geven.

 

Wat wordt het voor u: tennis, paardrijden, dansen, schaken en dammen, fitness, crossfit, vechtsport, biljart, waterpolo, skeeleren, basketbal of hockey?

 

De markt is op verschillende plekken rond het Raadhuisplein. Kom langs en maak er een sportieve middag van!

Meld Japanse Duizendknoop bij de gemeente

Gemaakt: Donderdag, 07 juni 2018 05:08

BARNEVELD - De Japanse Duizendknoop is een erg schadelijke plant. Hij overwoekert andere planten en veroorzaakt schade aan bijvoorbeeld kabels en leidingen, wegen, funderingen en gebouwen. U kunt ons helpen bij de bestrijding van deze plant. Doe een melding wanneer u Japanse Duizendknoop in de openbare ruimte ziet. Kies bij het invullen voor categorie onkruid.

 

Zo bestrijdt u Japanse Duizendknoop

Heeft u Japanse Duizendknoop op uw eigen perceel? Knip dan de plant tot aan de grond af. Daarna kan de plant in de container voor restafval. U kunt het afval ook naar Milieustraat Otelaar brengen. Let er dan wel op dat u onderweg geen resten van de Japanse Duizendknoop verliest. Want elke plantenrest groeit uit tot een nieuwe plant.

 

Bestrijding in de openbare ruimte

In de openbare ruimte en rond gemeentelijke locaties, zorgt de gemeente voor de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Dit doen we door chemische bestrijding met glyfosaat. Glyfosaat is een van de weinige middelen die hiervoor goed werkt. Daarom is de toepassing ervan wettelijk toegestaan voor de gemeente. Ons doel is altijd zo min mogelijk van dit middel te gebruiken.

 

Zorgvuldige aanpak

We passen glyfosaat zorgvuldig toe. Als andere beplanting in de buurt geen schade kan oplopen, vernevelen we het middel. Om ervoor te zorgen dat het middel glyfosaat niet verwaait, passen we het alleen toe wanneer de windkracht lager is dan 4. Daarnaast vernevelen we met een grote druppel, waardoor de wind er minder vat op heeft.


Als er andere planten in de buurt staan, wordt de Japanse Duizendknoop afgeknipt en brengen we het middel aan in de holle stengel. De afgeknipte stengels worden zorgvuldig afgevoerd naar een verbrandingsoven voor veilige verwerking.

 

De chemische bestrijding is tussen half augustus en begin oktober het meest effectief. De plant haalt in het najaar reservevoedsel uit de bladeren terug naar de wortels en neemt dan het bestrijdingsmiddel mee.


Glyfosaat mag niet bij sloten en andere afwateringen worden toegepast, vanwege schadelijke effecten voor het oppervlaktewater. Daarom wordt op deze plekken plant afgeknipt.

Column: Ik ga op vakantie & neem mee

Gemaakt: Donderdag, 07 juni 2018 17:27

De zomervakantie staat al weer voor de deur. Voor de meeste mensen geldt dat zij er even lekker tussenuit gaan om de batterij weer even op te laden. Hopelijk denkt u met uw vakantie wel aan uw reisapotheek. 

 

Mocht op vakantie dan toch het noodlot toeslaan dan heeft u in ieder geval de middelen bij u om zich te redden. Zeker als u met kinderen op reis gaat is dat wel zo fijn. Omdat wij als apotheek hier veel vragen over krijgen is het voor ons makkelijk om u hierover te adviseren. Om u te helpen heb ik hieronder even een opsomming gemaakt van de meest gevraagde en benodigde artikelen.

 

 • Geneesmiddelpaspoort
 • Verbandtrommeltje
 • Pincet
 • Tekentang
 • Paracetamol
 • ORS (om uitdroging te voorkomen)
 • Loperamide (diarree remmer)
 • Xylometazoline neusdruppels/spray
 • DEET (tegen insecten)Middel tegen jeuk veroorzaakt door insectenbeet
 • Tabletten tegen reisziekte
 • Zonnebrand
 • After sun
 • Jodium
 • Middel tegen voetschimmel
 • Thermometer

 

Al deze middelen hebben wij natuurlijk altijd op voorraad en daarbij voorzien wij u graag van nuttig advies. 

 

In het bijzonder wil ik graag nog wat extra informatie over DEET geven. Dit middel houdt insecten op afstand en voorkomt daardoor dat men gestoken wordt. Maar van DEET heb je meerdere sterktes, dus welke nu te nemen? En wat te doen bij kinderen en zwangeren?

 

Dit hangt ook mede af van waar men naar toe gaat. Als men naar een land gaat waar malaria voorkomt wordt geadviseerd om DEET van minimaal 30% te gebruiken. Een sterkte van meer dan 40% wordt niet aanbevolen. Een concentratie van 30% werkt ongeveer 6 uur, en 40% ongeveer 8 uur. Wel hangt dit ook sterk van de omstandigheden af (zweten, zwemmen, schuren langs bijvoorbeeld bladeren, etc.). Zorg er dus voor dat u zich zo nodig opnieuw insmeert. Ook kan het natuurlijk nuttig zijn om lange, bedekkende kleding te dragen.

 

Als men zwanger is of borstvoeding geeft dient men DEET te gebruiken van maximaal 30%. Dat geldt ook voor kinderen tot twee jaar oud. Boven die leeftijd mag men dus DEET met een hogere concentratie gebruiken.

 

Als laatste is het goed om te weten dat DEET sommige plastic soorten op kan lossen. Weest dus voorzichtig met het contact met (dure) plastic spullen zoals zonnebril, fototoestel, etc. want het zou toch zonde zijn als deze zouden beschadigen!

 

Dan rest ons nog om u een hele fijne zomervakantie te wensen, waarbij u de reisapotheek hopelijk niet nodig heeft!

 

Jouk Snoek,
apotheker Apotheek Barneveld

Apotheek Barneveld
Churchillstraat 77, 3772 KV Barneveld
Tel. 0342 - 412 182
info@apotheekbarneveld.nl
www.apotheekbarneveld.nl

‘Op ontspannen wijze en met meer succes geld verdienen’

Gemaakt: Donderdag, 07 juni 2018 18:51

'Ik help bedrijven en ondernemers om op een ontspannen manier (meer) geld te verdienen. Om vooral slim te werken in plaats van hard te werken.' Organisatieadviseur Breus Blaauwendraad van Blaauwendraad Consulting biedt resultaat op maat om te zorgen voor groei, verandering of crisisbestrijding in het bedrijf.

 

Hij is een echte jongen uit de praktijk, bij wie het ondernemerschap met de paplepel is ingegoten. Als zoon van een transportondernemer is Blaauwendraad opgegroeid met het ondernemerschap. Het was voor hem dan ook een logische stap om in 1999 voor zichzelf te beginnen. De doelgroep? Ondernemers met een personeelsbestand van tussen de 5 en 500 werknemers. Zijn hart ligt – hoe kan het ook anders – bij het MKB. Met een brede commerciële en financiële achtergrond helpt hij nu met name kleine en middelgrote organisaties in heel Nederland, in zeer uiteenlopende branches. Blaauwendraad: 'Ik vind het heerlijk om in het MKB actief te zijn. Je hebt vaak rechtstreeks met de directeur of eigenaar te maken. Korte lijnen, direct samen beslissingen nemen en heel breed bezig zijn met alle aspecten van het bedrijf. Ik sluit vaak bij de directie aan als adviseur, als gelijkwaardig partner en (of) in de rol van 'co-piloot'. Als het dan weer loopt en draait, is ook de regie weer volledig in handen van de directeur of eigenaar.'

 

Bedrijven tot (verdere) bloei brengen

Hij geniet ervan om bedrijven weer tot bloei te brengen of tot verdere bloei te brengen. 'Ik zorg voor concrete, niet vrijblijvende verbeteradviezen die leiden tot meer structuur, meer enthousiasme en een grotere betrokkenheid. Ik ben een man van de actie, dus ik zorg er ook voor dat de adviezen daadwerkelijk tot uitvoering worden gebracht.' De kern van de oplossing ligt volgens Blaauwendraad in veel gevallen bij de motor van ieder bedrijf: de medewerkers. 'Als je het percentage enthousiaste, betrokken en gemotiveerde medewerkers kunt verhogen, dan gaat je productiviteit omhoog en ga je dus meer verdienen. Het gaat er daarom om dat je eerst kijkt naar de verdeling: wie zijn de kartrekkers die vooroplopen, wie zitten er op de kar en wie remmen de kar? Ik kan feilloos zien wie welke positie inneemt.'

 

Weet wat er speelt in je bedrijf

Breus Blaauwendraad schrikt er zelf ook nog elke keer van, maar uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de Nederlanders regelmatig met tegenzin naar het werk gaat. 'De arbeidsvreugde moet echt omhoog. De makkelijkste manier om mensen in beweging te krijgen, is ze tijd en oprechte aandacht te schenken. Relatiegericht zijn, in plaats van taakgericht. Dat is dan ook vaak mijn eerste stap: praten met medewerkers. Dan weet je snel wat er speelt binnen een bedrijf.'

 

Hij spreekt met zoveel mogelijk mensen uit alle lagen van de organisatie. 'Op de werkvloer zit ongelooflijk veel kennis en ervaring. Daar maak ik dankbaar gebruik van. Medewerkers waarderen het ook dat ze hun verhaal en ideeën kwijt kunnen. Ze voelen zich serieus genomen, gehoord en zullen ook aan de verbeteradviezen zien dat hun observaties meetellen voor het veranderen van de organisatie. Overigens lever ik geen dikke adviesrapporten op die toch maar in een bureaula verdwijnen. De directie of de eigenaar krijgt van mij een kort en overzichtelijk verbeterplan in de vorm van actiepunten.' Ook op directieniveau gaat Blaauwendraad het gesprek aan. 'Tegen een directeur zeg ik vaak vooraf: je krijgt er met mij een spiegel bij. Mogelijk krijg je dingen over jezelf of je bedrijf te horen waar je niet blij van wordt. Het kan lastig zijn als je niet gewend bent om te worden tegengesproken.'

 

Dat teamwork het fundament is waarop succes is gebaseerd, is nergens zo duidelijk als in de Formule 1. De coureur is niets zonder zijn technici, renstal en pitcrew. Deze ploeg werkt zo efficiënt en effectief samen en de leden zijn dermate goed op elkaar ingespeeld, dat een pitstop in slechts 1.92 seconden gedaan kan worden. In feite vertrouwt de coureur zijn leven toe aan zijn medewerkers. Teamwork in optima forma!

 

Wilt u ook graag weten hoe u en uw medewerkers slim en ontspannen kunnen werken, met meer resultaat en succes? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op met Breus Blaauwendraad.

 

Blaauwendraad Consulting

Graaf van Lyndenlaan 35
3771 JB Barneveld
06 – 506 373 21
breus@blaauwendraad.nl
www.blaauwendraad.nl

Op avontuur langs de waterkant!

Gemaakt: Donderdag, 07 juni 2018 19:04

BARNEVELD - Op zaterdag 9 juni is het Landelijke slootjesdag. Ook IVN Barneveld doet mee. Bedoeld voor (groot)ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar: op avontuur langs de waterkant!


In het water is heel veel te ontdekken: watertorren, waterslakken en misschien zien we ook nog een bootsmannetje of een schaatsenrijder. Er zijn netjes en bakjes om alles rustig te bekijken. Redenen genoeg om te komen dus. Kinderen kunnen op deze manier spelenderwijs in contact komen met de natuur. Opgave vooraf is niet nodig en ouders zijn welkom als begeleider van hun kind(eren). Deelname is gratis.

 

Tijd: van 10.00 uur tot 11.30 uur. Locatie: Klein Bylaer, Barneveld. Parkeren op de parkeerplaats aan de Kallenbroekerweg aan de rand van Barneveld.

 

Gidsen: Martine Ganzevles en Rien Brand

Meer informatie is ook te vinden op ivn.nl/slootjesdagen

Pas op voor de eikenprocessierups!

Gemaakt: Maandag, 11 juni 2018 16:54

BARNEVELD - Door de warmte van de afgelopen periode heeft de eikenprocessierups zich sneller ontwikkeld dan andere jaren. Ook in de gemeente Barneveld treffen we grote aantallen rupsen aan. De eikenprocessierups kan voor vervelende gezondheidsklachten zorgen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan.

 

Ziet u een eikenprocessierups? Doe een melding en kies categorie Bomen, subcategorie Eikenprocessierups of bel T 14 0342. Eikenprocessierupsen die voorkomen op bomen in particulier eigendom, worden niet door de gemeente verwijderd. De eigenaar van deze bomen moet zelf bepalen of hij de eikenprocessierups wel of niet wil laten bestrijden. Uit oogpunt van de bescherming van de volksgezondheid adviseren wij echter altijd de eikenprocessierups te laten bestrijden door een deskundig bedrijf.

 

Doe altijd een melding

We vragen inwoners die de eikenprocessierups aantreffen altijd melding te doen, ook als dat op particuliere grond is. Zo krijgen we een goed beeld van verspreiding van deze rupsen in de gemeente. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte.

 

Ziet u een eikenprocessierups? Doe een melding en kies categorie Bomen, subcategorie Eikenprocessierups) of bel T 14 0342.

 

Hoe voorkomt u ongemak?

 • Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten.
 • Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
 • Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups.
 • Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan.
 • Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water.
 • Was zonodig ook kleren (liefst op 60 °C).

 

Meer informatie

De eikenprocessierups kan voor vervelende gezondheidsklachten zorgen. De rups heeft zogeheten brandharen, die in de maanden mei juni, juli en augustus voor gezondheidsklachten kunnen zorgen, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen.

Inhaalronde papiercontainers Schapendrift

Gemaakt: Maandag, 11 juni 2018 17:01

BARNEVELD - Afgelopen zaterdag 9 juni zijn aan de Schapendrift de papiercontainers per abuis niet geleegd. Op vrijdag 15 juni rijdt de gemeente hiervoor een inhaalronde.

 

De gemeente vraagt u de containers voor 7:30 uur neer te zetten.

Wat zijn jouw financiële dromen?

Gemaakt: Maandag, 11 juni 2018 17:52

In mijn vorige artikel in Barneveld Magazine heb ik uitgelegd wanneer je AOW-uitkering in gaat en wanneer je met pensioen kunt. Als je dit inzichtelijk hebt en weet wat je inkomen is op de verschillende momenten, is de eerste belangrijke stap gezet. Dit noem ik de Financiële Foto. Vanuit deze Financiële Foto kun je je wensen en doelen bepalen. Wil je bijvoorbeeld eerder met pensioen of vanaf een bepaalde leeftijd één of twee dagen minder werken? Wil je een wereldreis maken of je kinderen laten studeren? Als je weet wat dit financieel voor je betekent, kun je vaststellen wat ervoor nodig is om je doelen te halen.

 

Een verhelderend boek over dit onderwerp is “Nooit meer slapend arm” van Dirk Brounen en Kees Koudijk. Ik heb geen aandelen in dit boek, maar kan het iedereen van harte aanbevelen! Met een overheid die steeds minder voor je regelt en versobering van pensioen bij werkgevers, moet je wel zelf verantwoordelijkheid nemen over je financiële toekomst. En als je hiermee aan de slag gaat, zul je merken dat het nog leuk kan zijn ook!

 

Compleet en persoonlijk financieel inzicht
In welke levensfase en persoonlijke situatie je ook zit: pensioen, verzekeringen, spaargeld en een hypotheek vormen samen je totale financiële plaatje. Met duidelijke persoonlijke financiële planning krijg je je eigen situatie inzichtelijk. Voor nù als je al richting pensioenleeftijd gaat, maar zeker ook voor later, als dat nog wat verder weg is. Hoe eerder je begint met het maken en uitvoeren van een plan, hoe beter haalbaar je doelen zijn. Uiteraard moet je tussentijds regelmatig checken hoe je ervoor staat. Moeten je doelen of je aanpak bijgesteld worden? Kijk daarbij niet alleen naar pensioen bij ouderdom, maar ook naar risico’s zoals overlijden of arbeidsongeschikt worden.

 

Een onafhankelijk financieel adviseur kan je goed helpen om financieel slimmer en beter zelfredzaam te worden. Bianca Wateler van Pensioen Blik helpt je daar graag bij! Het begint met overzicht en inzicht. Altijd op maat. Daarna volgt het uitzicht met de nodige acties. Zo houd je zelf de regie!

Meer inzicht en financieel bewustzijn en een heldere blik op pensioen. Op een onafhankelijke wijze. Dat is Pensioen Blik! Ik help je graag met een actieplan voor een financieel fitte toekomst! Wil je weten hoe? Voor het stellen van vragen of het maken van een afspraak, mail Bianca Wateler (bianca@pensioenblik.nl) of bel op telefoonnummer 06 – 3815 4482.

 

Pensioen Blik
Kapweg 23, Kootwijkerbroek
Tel. 06 - 3815 4482
bianca@pensioenblik.nl
www.pensioenblik.nl

Deze bus winnen voor tijdens je bruiloft?

Gemaakt: Dinsdag, 12 juni 2018 16:54

Het Barneveld Magazine geeft jullie samen met Van Mill Tours de mogelijkheid om onderstaande bus te laten rijden op jullie bruiloft! Hoe je mee kan doen? Dat lees je op deze pagina.

 

Hoe kan je deze bus winnen?

Het enige wat je hoeft te doen is naar www.barneveldmagazine.nl/trouwactie te gaan en daar je gegevens in te vullen. Alleen al je binnenkort gaat trouwen kan je meedoen aan deze speciale actie. Op 1 juli 2018 wordt er een winnaar getrokken uit alle aanmeldingen. De winnaar kan dan in samenwerking met Van Mill tours de bus reserveren op jullie trouwdag!

 

Deze klassieker staat ook wel bekend als Zwitserse Postbus. De authentieke ramen doorlopend in het dak maken deze bus uniek in zijn soort. Deze bus biedt plaats aan 30 personen. Onlangs is deze bus opnieuw gestoffeerd.

IVN midzomerplantenjacht zaterdag 16 juni

Gemaakt: Dinsdag, 12 juni 2018 18:51

BARNEVELD - FLORON bestaat in 2018 dertig jaar. Om dat te vieren organiseert de stichting, die het onderzoek naar de verspreiding van wilde planten in Nederlandcoördineert, Midzomerplantenjachten verspreid over het hele land. Ook IVN Barneveld doet mee op zaterdag 16 juni en nodigt plantenliefhebbers uit voor deze excursie in Klein Bylaer, ongeacht zijn of haar kennisniveau op plantengebied.

 

,,Met inventarisatieprojecten probeert Floron antwoord te krijgen op vragen als: waar komen de planten voor? Hoeveel zijn het er? Gaan ze voor- of achteruit? Veel van de door Floron georganiseerde activiteiten worden uitgevoerd door vrijwilligers, zoals de Plantenwerkgroep van het IVN in Barneveld", vertelt Marja Barreveld coördinator van deze IVN-werkgroep. De werkgroep bestaat uit veertien leden. Het doel van het inventariseren is voorlichting en advies te geven en ecologisch onderzoek te doen ten behoeve van wetenschap, beheer, beleid en bescherming van plantensoorten. ,,Wij inventariseren op terreinen van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en kastelen en andere interessante gebieden."

 

Kleine Zonnedauw

De inventarisatie van de Barneveldse Plantenwerkgroep zaterdagochtend in Klein Bylaer, een gebied van Geldersch Landschap en Kastelen, is bedoeld voor geïnteresseerde leken en deskundigen. ,,Klein Bylaer is een mooi en interessant natuurgebied, bestaande uit meerdere biotopen - waar dus verschillende planten kunnen voorkomen- zoals droge heide, natte heide, kwelgebieden en bos. We verwachten verschillende bijzondere soorten te zien, zoals koningsvaren, veenpluis, kleine zonnedauw, bruine snavelbies, echte guldenroede en hopelijk nog veel meer", vertelt Marja enthousiast. ,,We zijn twee uur in het veld en omdat Klein Bylaer een kwetsbaar gebied is, houden we ons aan de wandelpaden. De aanwezigen - en dat hoeven zeker geen deskundigen te zijn- kunnen zien hoe wilde planten gedetermineerd worden, hoe het resultaat vastgelegd wordt en hoe de communicatie met Floron verloopt. Voor het bepalen van de naam van een plant, gebruiken we de Heukels' Flora, de flora van Henk Eggelte en andere boeken, zoals de Bloemengids van Natuurmonumenten of andere plaatjesboeken. We leggen ook uit hoe een aantal van onze groep de Nova-app gebruikt om gegevens in te voeren." Die gegevens over wilde planten worden weer gebruikt door Floron.

 

,,Uiteraard is er ruim de tijd en gelegenheid om de leden van de plantenwerkgroep alle vragen te stellen. Er zijn beginnende, meer ervaren en zeer deskundige floristen aanwezig . ,,We laten zien dat ook wij allemaal van elkaar leren."


Geïnteresseerden zijn zaterdag 16 juni om 9.30 uur welkom op het parkeerterrein aan de Kallenbroekerweg in Barneveld. Gezamenlijk trekt de groep het gebied in.

Kleinschalig woonzorggebouw voor ouderen met dementie en partners in Holzenbosch

Gemaakt: Woensdag, 13 juni 2018 16:02

VOORTHUIZEN - Nabij de entree van de nieuwe woonwijk Holzenbosch in Voorthuizen, komt een kleinschalig woonzorggebouw bestaande uit vier groepen met ieder een gemeenschappelijke ruimte voor ouderen met dementie en 20 sociale huurappartementen voor senioren. Eunice van Zomeren, bestuurder van Neboplus, en Liesbeth Brouwer-de Jong, directeur-bestuurder van Woningstichting Barneveld, ondertekenden vrijdag 8 juni een intentieovereenkomst voor deze ontwikkeling. Hiermee willen beide partijen voldoen aan de groeiende vraag naar zorgwoningen voor zorgbehoevende ouderen en hun partners in Barneveld. 

 

Liesbeth Brouwer-de Jong: ‘We willen met deze ontwikkeling ouderenechtparen zoveel mogelijk bij elkaar huisvesten. Stellen, waarvan de één zorgbehoevend is en straks woont in een zorgwoning van Neboplus en de ander in nabijheid, woont in een sociale huurappartement. Hier is met het groeiend aantal ouderen dringend behoefte aan.’ 

 

Eunice van Zomeren: ‘En dat niet alleen. Ook de groep ouderen met een psychogeriatrische aandoening neemt toe in de regio. Daarom ben ik zo blij met deze intentieovereenkomst met de woningstichting. Deze maakt wonen voor deze groep ouderen mogelijk. Nu moeten we vaak ‘nee’ zeggen tegen nieuwe cliënten.’ 

 

Het woongebouw 

Het vierlaags woongebouw krijgt voorzieningen op de begane grond. Op de eerste twee lagen komen de ouderen met dementie te wonen. Voor iedere oudere is er een individuele kamer met sanitair en er komen gemeenschappelijke woonkamers. Op de derde en vierde woonlaag komen de 20 sociale huurappartementen. Deze zijn bestemd voor een- en tweepersoons huishoudens. Ieder appartement heeft een balkon. Parkeren is op eigen terrein. 

 

Passend bij de duurzaamheidsambities van de wijk, bekijkt de woningstichting de mogelijkheden voor aardgasloos bouwen en voldoen aan de eisen voor BENG-woningen (Bijna Energie Neutraal Gebouw). 

 

Voorzieningen 

Het woon-/zorggebouw biedt naast wonen ook ruimte voor voorzieningen voor bewoners van deze ontwikkeling. En ook aan bewoners uit de rest van de wijk. ‘De definitieve invulling hiervan moet nog plaatsvinden. Denk aan een kapsalon en een winkeltje. We zijn ook in gesprek met een fysiopraktijk en een kinderdagverblijf. Zo komen jong en oud samen, wie weet tot welke mooie initiatieven dit leidt.’ 

 

Ieder zijn rol 

De woningstichting is gebouweigenaar en verhuurder van het woonzorggebouw. Neboplus is straks huurder van de kleinschalige woonvorm. Zij verlenen de zorg in de woongroepen aan de ouderen met dementie. De zorgkosten zijn gedekt vanuit de Wet Langdurige Zorg. Voor de voorzieningen wordt gezocht naar een betrokken belegger.

 

Planning 

Komend jaar werken Neboplus en Woningstichting Barneveld verder aan de uitwerking van de plannen. Het eerste kwartaal van 2019 hopen beide partijen de omgevingsvergunning in te kunnen dienen bij de gemeente. De start bouw is afhankelijk van het verloop van procedures.

Winnares SMS-actie blij met haar nieuwe fiets

Gemaakt: Woensdag, 13 juni 2018 19:08

BARNEVELD - Een nieuwe SMS-actie, dit keer in samenwerking met Jansen2Wielers. Lezers konden een SMS sturen om zo kans te maken op een gloednieuwe Cortina fiets. Hieronder zie je de gelukkige winnares samen met haar nieuwe fiets. Ze kon kiezen uit een aantal verschillende modellen maar heeft uiteindelijk de Cortina Milo uitgezocht.

 

Veel fietsplezier, namens het Barneveld Magazine!

Meepraten over windturbines in onze gemeente?

Gemaakt: Donderdag, 14 juni 2018 17:26

BARNEVELD - Wilt u meepraten over windturbines in onze gemeente? Kent u in onze gemeente een geschikte windturbinelocatie? Heeft u vragen over windenergie of over het onderzoek dat de gemeente start? Komt u dan naar 1 van de 3 brainstormbijeenkomsten die de gemeente hierover begin juli organiseert.

 

De bijeenkomsten vinden plaats op maandag 2 juli in De Veluwehal in Barneveld, dinsdag 3 juli in 't Trefpunt in Voorthuizen en donderdag 5 juli in Kulturhus De Essenburcht in Kootwijkerbroek.

 

De gemeente wil het plaatsen van windturbines mogelijk maken. De eerste stap die de gemeente daarvoor zet is het in beeld brengen van de locaties binnen de gemeente die geschikt kunnen zijn voor windturbines. Dit onderzoek start in 2018. De gemeente wil inwoners, bedrijven en andere belangstellenden bij dit proces betrekken. De meest kansrijke locaties worden vastgelegd in een structuurvisie windenergie. In de structuurvisie worden ook de voorwaarden genoemd waar een windproject aan moet voldoen.

Jagers en boeren redden 281 reekalfjes voor het maaien

Gemaakt: Donderdag, 14 juni 2018 21:44

NEDERLAND - Jagers en boeren redden in 2017 281 reekalfjes van de maaimachine. Dit blijkt uit een inventarisatie die de Jagersvereniging onder haar leden heeft gehouden. De periode dat de reegeiten hun jongen werpen in het lange gras valt vaak samen met het maaien van de weilanden. Een goede samenwerking tussen boeren en jagers is hierbij cruciaal. Een kwart van de jagers overweegt een drone aan te schaffen om het zoeken van reekalveren eenvoudiger te maken. 

 

Diersoorten 

Naast reekalfjes worden ook andere jonge dieren en nesten gevonden. 40% van de respondenten vond nesten of kuikens van akker- en weidevogels, 82% vond jonge hazen en 29% geeft aan ook andere diersoorten gevonden te hebben. Ook deze nesten en dieren werden door de jagers apart gehouden tijdens het maaien. 

 

Jagers doorzochten 3.275 hectare. Dit komt neer op gemiddeld 43 hectare per respondent. Uit dezelfde inventarisatie blijkt dat respondenten hier ruim 900 uur in hebben geïnvesteerd. 

 

Boer heeft sleutelrol 

Jagers pachten een jachtveld voor een langere periode. Dit maakt dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de soorten die er leven. Ook is er goed contact met de boeren die hier gronden in eigendom hebben en bewerken. Dat komt goed van pas bij het voorkomen dat dieren in de maaimachine terecht komen. De boer laat de jager weten wanneer hij welk weiland gaat maaien. De jager mobiliseert vervolgens de zoekers en zoekt voor het maaien het land af. De jonge dieren en nesten worden gespaard of worden tijdelijk naar veiliger oorden gebracht. Als de werkzaamheden op het land zijn afgerond, worden de dieren teruggezet, waarna het moederdier zich weer over de jongen ontfermt. In sommige gevallen wordt besloten het maaien uit te stellen, of worden delen van het perceel later gemaaid. 

 

Team Agro NL, het samenwerkingsverband van Nederlandse boeren en tuinders, is blij met deze manier van werken: ‘Wij juichen deze samenwerking tussen jagers en boeren van harte toe. Ook hier zie je weer dat je door samenwerking en krachtenbundeling veel meer kunt bereiken dan wanneer ieder voor zich werkt ’, zegt het Nederlandse collectief van boeren en tuinders. ‘Samenwerking met de Jagersvereniging is dan ook een logische stap’, aldus Team Agro NL. 

 

Kwart overweegt aanschaf drone 

Steeds vaker wordt een drone met een speciale warmtebeeldkijker ingezet om de velden te doorzoeken. De drone vliegt op beperkte hoogte boven het veld, waarbij via een app op een beeldscherm gelijktijdig bekeken kan worden wat de drone detecteert. De warmtebeeldkijker laat de levende objecten oplichten. Daarmee kan men niet alleen sneller zoeken maar is de kans ook groter dat men meer reekalveren vindt. Uit de inventarisatie blijkt dat in 2017 7 van de 66 respondenten een drone gebruikten. 18 jagers overwegen een drone aan te schaffen voor toekomstige zoekacties. Het gebruik van drones om dieren te zoeken voor het maaien van weilanden is de laatste jaren sterk toegenomen. Een ontwikkeling waar jagers, boeren en niet in de laatste plaats het dierenwelzijn in het Nederlandse landschap bij gebaat zijn. 

 

Inventarisatie 

In de zomer van 2017 heeft de Jagersvereniging haar leden gevraagd naar het resultaat van de zoekacties. Hier hebben 66 jagers op gereageerd. 

 

Bron: Jagersvereniging

 

Bewonerswerkgroep Johannabos voor het eerst bijeen

Gemaakt: Vrijdag, 15 juni 2018 18:54

VOORTHUIZEN - Het Johannabos in Voorthuizen is toe aan grondig onderhoud. Tijdens een goedbezochte bijeenkomst op 10 april 2018 in Trefpunt hebben we toegelicht waarom dit nodig is. Het Johannabos is ooit opgezet voor houtproductie, waardoor er veel bomen van dezelfde soort staan (Douglassparren en grove dennen). Er is weinig variatie de flora en fauna, en het bos heeft de laatste jaren te lijden gehad onder de weersomstandigheden en afvaldumpingen.

 

Tijdens de bijeenkomst in april hebben meerdere bewoners zich aangemeld voor een werkgroep die zich samen met de gemeente buigt over de toekomst van het bos. Maandag 11 juni is deze werkgroep voor een eerste kennismaking bij elkaar geweest. De bewoners hebben tijdens deze bijeenkomst aangegeven graag meer afvalbakken te willen, om samen het bos schoner te kunnen houden. Dit zal op korte termijn worden gerealiseerd.

 

Daarnaast hebben zij de wens om de structuur met oorspronkelijke houtwallen van eiken weer terug te brengen in het Johannabos. Hiervoor is verder onderzoek nodig.

 

De werkgroep zal na de zomervakantie weer bij elkaar komen om de plannen verder uit te werken. Hierbij worden ook andere belanghebbenden, zoals Plaatselijk Belang en buurtbewoners betrokken.

Uit de brand… in de brand

Gemaakt: Zaterdag, 16 juni 2018 01:34

Feest aan de Bellstraat vorige week vrijdag. Keukenmakery Van den Brink opent de deuren en dat gaan we vieren. Zo'n twintig jaar geleden begon Gerrit in de avonduren met de renovatie van keukens en dat liep al snel zo goed dat hij fulltime ambachtelijke keukens ging maken. Tot het bedrijf in 2004 afbrandde. In korte tijd wist hij het bedrijf weer op te bouwen en zelfs in crisistijd gingen de zaken redelijk door. En toen, in december 2015, werd het bedrijf aan de Bloemendaallaan opnieuw door brand verwoest. Ik weet nog dat ik ter plekke ging. De rook was tot in de verre omtrek te zien. De brandweer deed z'n werk professioneel maar de zaak was niet meer te redden. Gerrit en zijn familie waren ontredderd, volkomen verslagen, niet aanspreekbaar, in zak en as. Zo troffen we elkaar, woorden hoefden er niet gesproken te worden. Blauwe zwaailichten op de brandweerwagens, dikke waterstralen vanaf een hoogwerker, rennende brandweermensen en de stank van rook en roet bepaalden de ruimte.

 

Hulp en bijstand

In de weken daarna kwam er van alle kanten hulp en bijstand. Men werd letterlijk uit de brand geholpen en het bedrijf kon provisorisch en tijdelijk in een voormalige kippenschuur weer aan de slag. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat werd er gewerkt om de boel weer op orde te krijgen. Ondertussen vond men een nieuwe bedrijfsruimte aan de Bellstraat en besloten de zonen Martijn en Erik ook "de zaak in te gaan". Daar krijg je echt energie van toch, als er opvolgers zijn? Wat een mooie doorstart hebben ze nu gemaakt, of moet ik zeggen dat ze uit de as herrezen zijn?

 

Brand, wat kan dat verwoestend zijn. Niets en niemand ontziend, alles gaat in rook op.

 

Fraanjeschool

Zo ook afgelopen zaterdagnacht bij de Ds. J. Fraanjeschool. De brandweer wordt gealarmeerd door enkele oplettende jongeren die een alarm in de school horen afgaan. Ogenblikkelijk gaan de piepers van onze vrijwilligers en snellen ze naar de kazerne. Vier minuten later vertrekt de eerste brandweerauto en nog eens vier minuten later zijn ze ter plekke. De vlammen komen al door het dak naar buiten. Door het kordate optreden van onze brandweermensen is de brand gelukkig snel geblust. Zondagochtend ga ik naar de school. Wethouder Didi Dorrestijn, ambtenaren van de gemeente en de directeur van de school Gijs Nieuwenhuis zijn aan het inventariseren wat er moet gebeuren. Ik loop door een alles doordringende brandlucht, langs zwartgeblakerde muren en plafonds, gesprongen ramen, verbrande schriften en boeken, versmeulde tafels en stoelen, vieze waterplassen in wat ooit de gemeenschapsruimte was. En alles waar je de vinger overheen haalt is smerig van het roet en stinkt zo vreselijk naar die penetrante vieze rook. Hoe kan dat nog weer goed komen, zo vraag ik me af?

 

250 ouders aan de slag

Dinsdagmiddag ben ik er weer. Containers vol verbrande boeken, schriften en interieurrestanten op het plein. Voor de deur grote verhuiswagens die interieur ophalen en de eerste schoongemaakte tafels en stoelen al weer terugbrengen. Leerkrachten aan het werk om lokalen in te richten en apparatuur uit te testen. Elektriciens trekken noodkabels, timmerlui aan het werk, constructeurs die de veiligheid bezien... "We hopen donderdag weer een groot deel van de school in gebruik te nemen, burgemeester", zegt Gijs Nieuwenhuis. "Wat is er gebeurd?", vraag ik. "Hoe heb je die lokalen zo snel schoon gekregen?" "Nou, maandagmiddag is er een bericht naar alle ouders gegaan wie er kon komen helpen en 's avonds zijn zo'n 250 ouders aan de slag geweest". Nu wist ik wel dat we in Barneveld van aanpakken weten, maar dit is toch wel een groot compliment hoor. Dat vele handen licht werk maken, is hier wel eventjes bewezen. Ik loop de school verder door en zie een meisje met haar moeder. "Tessa, ben je blij dat je niet naar school hoeft?", vraag ik. Ze schudt nee en dan vertelt haar moeder dat ze best verdrietig is, want het mooie cadeautje dat ze voor vaderdag had gemaakt is ook verbrand. Hoe moet dat nu dit weekend met vaderdag?

 

Nou, dat zal voor veel vaders dus echt een verrassing worden.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Brandweer geeft diverse demo's in centrum Barneveld

Gemaakt: Zaterdag, 16 juni 2018 17:02

BARNEVELD - Diverse hulpverleningsinstanties hebben vandaag in het centrum van Barneveld spectaculaire demonstraties gegeven.

 

Zo gaf de Barneveldse brandweer diverse demo's voor het publiek rondom de Oude Kerk. Er werd gedemonstreerd hoe een slachtoffer uit zijn benarde positie in een auto wordt bevrijd. Tevens sloegen de vlammen meters hoog uit bij de 'vlam in de pan'.

 

Op het Raadhuisplein gaven de boa's uitleg over hun werk en kon men plaats nemen in een ongevallensimulator.

Ben van Oeveren wint halve marathon bij Groot Ginkelse Loop

Gemaakt: Zondag, 17 juni 2018 16:57

EDE - Ben van Oeveren won zaterdag met een lange solo de halve marathon van de Groot Ginkelse Loop. De Climax-atleet was met een tijd van 1.19.05 uur bijna drie minuten sneller dan Wilfred Bruil, de winnaar van 2015 en 2016. Ook op de 5km ging de overwinning ook naar een Climax-atleet: Joost de Kleuver.

 

De twintigste editie van de Groot Ginkelse Loop kende prima loop omstandigheden. Ruim 550 deelnemers stonden op zaterdag 16 juni aan de start bij de Groot Ginkelse Loop. Aanzienlijk meer dan bij de vorige editie. Organiserende atletiekvereniging Climax was uiteraard zeer content met deze ontwikkeling, maar ook over de uitstekende prestaties van haar leden. Zaterdag bleek het weer een evenement voor iedereen, voor mannen en vrouwen, voor wedstrijdlopers en recreanten, voor jong en oud. De jongste deelnemer was 9 jaar en de oudste 74 jaar.

 

De langste afstand, de halve marathon (21.1km), werd een overwinning voor Climax-atleet Ben van Oeveren. Hij finishte met bijna drie minuten voorsprong op Wilfred Bruil en Climax-teamgenoten Marijn Hulsegge en Harm Roseboom. Het familiefeestje was compleet toen ook Ben's partner Marieke van Hunen als derde bij de vrouwen eindigde. De overwinning bij de vrouwen ging naar Monique Fibbe van De Gemzen uit Heerde. Climax-atlete Francis Naron werd fraai vierde. In de categorie Vrouwen 40+ won Jacqueline Kleingunnewiek van Nijmegen Atletiek. Bij de Mannen 40+ kwam Marco van Nek van Loopgroep PK na 1.21.25 uur als eerste over de streep en werd ook tweede in het overall klassement.

 

Compleet oranje podium
Op de 10.5km werd het podium bezet door Vincent Hardeman uit Ede, Leendert Jan de Wilde uit Utrecht en Gerben van der Jagt uit Ede. Climax-atleet Maarten Weij won bij de Mannen 40+. Bij de vrouwen was Daniëlle Haenen van Pallas'67 uit Wageningen het snelste. Bij de Vrouwen 40+ was het podium compleet oranje gekleurd, want de eerste drie plaatsen waren voor Climax-atleten. Isabella van Schothorst won voor Adrie Polack en Petra van Dijk. Ook op de 5km voor Vrouwen 40+ stonden enkel Climax-atleten op het podium. Sylvia Hootsen kwam zo'n 10 seconden voor Nelly Beerepoot over de finish, die in de eindsprint Yolanda van Baardwijk voor bleef.

 

De zege bij de Vrouwen ging op de 5km naar Janneke Schultink uit Nijmegen. Bij de Mannen won Climax-atleet Joost de Kleuver, voor ex-clubgenoot Ries van Zon en Marnix Breedveld van Pallas'67 uit Wageningen. Patrick Witte van Climax werd keurig vijfde. Rik Wolswinkel van Altis won in de categorie Mannen 40+. Hij finishte slechts negen seconden na Joost de Kleuver en werd daarmee tweede in het overall klassement.

Orthodontie Barneveld is jarig en trakteert!

Gemaakt: Maandag, 18 juni 2018 09:29

BARNEVELD - Orthodontie Barneveld houdt een scherp oog op innovatie en voert de laatste ontwikkelingen consequent door in de praktijk. De nieuwste aanwinst is de digitale kleurenmondscanner, waarmee happen zo goed als verleden tijd is. Dit jaar bestaat Orthodontie Barneveld tien jaar. Hoog tijd om praktijkhouder en orthodontist Lex Noverraz aan de tand te voelen.

 

“We volgen de actualiteiten op de voet en gaan mee met iedere nieuwe ontwikkeling in het vak”, vertelt Noverraz. Sinds 2008 is Orthodontie Barneveld als eerste orthodontistenpraktijk in Barneveld gevestigd aan het Torenplein. Het team van drie orthodontisten en elf assistenten wil alles bieden wat in de orthodontie mogelijk is. Een van de innovaties in de orthodontie die Orthodontie Barneveld in de praktijk brengt is het nieuwste model mondscanner. “Hiermee halen we kwaliteit en comfort in huis.”

 

Happen verleden tijd

"Met de nieuwe digitale scanner maken we snel en comfortabel een exacte 3D kleurenscan van het gebit van de patiënt. Deze scan is enorm nauwkeurig, zodat ik als orthodontist alles goed kan vergelijken voor, tijdens en na de behandeling," legt Noverraz uit, "maar ook als een patiënt al tien jaar uit behandeling is. Stel dat hij het gevoel heeft dat een tand is verschoven of hij denkt dat zijn tandvlees is terug getrokken, dan pak ik de scan erbij als referentiepunt. Dat is heel waardevol én praktisch."

 

De innovatieve scanner maakt dat het happen tot het verleden behoort. "Een belangrijk pluspunt. Er zijn veel mensen die ronduit een hekel hebben aan het maken van afdrukken. Zeker volwassenen vinden zo'n volle mond afdrukpasta heel naar en gaan ervan kokhalzen. De scanner maakt het niet alleen voor de patiënt comfortabeler, maar biedt ook een veel hogere kwaliteit dan met het happen", geeft Noverraz aan. "Als iemand hapt, krijg je altijd kleine vervormingen. De scanner biedt ons een 3D-model in kleur met een veel hogere precisie. Daardoor kunnen we de beugels ook weer nauwkeuriger maken. Je ervaart de voordelen van een exacte gebitsscan in het bijzonder bij behandelingen zoals Invisalign, waarbij we met doorzichtige hoesjes werken om de tanden recht te zetten. Ook bij beugelbehandelingen waarbij we brackets aan de tongzijde van de tanden bevestigen, is de scanner ideaal. Deze slotjes zijn zeer geavanceerd en worden digitaal voor iedere tand of kies op maat gemaakt. Daarvoor hebben we een heel precies digitaal model nodig."

 

Comfort

"Een orthodontiebehandeling moet zo goed mogelijk zijn en zo min mogelijk belastend voor degene die de behandeling moet ondergaan", vindt Noverraz. "Dat is ons streven. We proberen alles zo comfortabel mogelijk te maken voor de patiënt. Er zijn in veel gevallen allerlei mogelijkheden om te behandelen. Het is niet per definitie zo dat één oplossing voor iedereen het beste werkt. Zo kun je een overbeet corrigeren met een losse blokbeugel of met een vaste scharnierbeugel. Een blokbeugel belemmert het praten en dat is voor een puber op de middelbare school geen fijne oplossing. Door hierover mee te denken met de patiënt, kun je het zo prettig mogelijk voor hem maken."

 

Dit jaar viert de praktijk haar tienjarig jubileum met tal van leuke acties en het komend jaar staat er een verbouwing op het programma. Orthodontie Barneveld staat bepaald niet stil. "We hebben flinke plannen. We krijgen meer ruimte en gaan de setting van onze praktijk moderniseren. Het is zo belangrijk dat je jezelf blijft pushen en ontwikkelen en in beweging blijft. Dat houdt je scherp."

 

Orthodontie Barneveld

Langstraat 14, Barneveld

Tel. 0342 – 408 406

www.orthobarneveld.nl

 

Tienjarig jubileum

Orthodontie Barneveld bestaat tien jaar en viert dat met tal van leuke acties. Elke maand post de praktijk op Facebook een leuke winactie voor bestaande patiënten en geïnteresseerden. De ene maand kun je een nachtbitje winnen en de andere keer win je bijvoorbeeld witte in plaats van metalen slotjes. Volg de Facebookpagina (ook te bereiken via www.orthobarneveld.nl) en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

 

Doe mee en win!

Orthodontie Barneveld is jarig en trakteert! Speciaal onder de lezers van het Barneveld Magazine verloot Orthodontie Barneveld maar liefst tien elektrische tandenborstels. Stuur voor 1 augustus een mail naar info@orthobarneveld.nl onder vermelding van 'Winactie Barneveld Magazine' en vertel ons waarom jij deze prijs zou moeten winnen.

Train je lijf én je brein!

Gemaakt: Dinsdag, 19 juni 2018 09:55

Eigenlijk weten we het allemaal wel: bewegen is goed voor je gezondheid! We zijn ons er prima van bewust, maar toch bewegen we vaak niet genoeg. Bewegen is goed voor je gewicht. Goed ook voor hart en bloedvaten. Maar wist je dat het ook goed is voor je brein?

 

Lichamelijke activiteit zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen, waardoor het aantal verbindingen tussen de verschillende hersenhelften minder snel afneemt bij het ouder worden. En dat is goed nieuws voor ons reactievermogen, geheugen, leervermogen en concentratie.

 

Bewegen zorgt voor afgifte van bepaalde stoffen die de ontwikkeling, de groei en het functioneren van hersencellen stimuleren. Deze stoffen zorgen ervoor dat er nieuwe hersencellen worden aangemaakt, dat er nieuwe verbindingen ontstaan tussen hersencellen onderling en dat er nieuwe bloedvaatjes in de hersenen worden aangemaakt, waardoor de bloedvoorziening en dus toevoer van voeding en zuurstof naar de hersenen verbetert.

 

Een ander positief effect van bewegen is dat het slaapproblemen vermindert. Beweging reguleert namelijk de afscheiding van het hormoon melatonine en beïnvloedt daarmee het slaap-waakritme. Een goede conditie zorgt ervoor dat je sneller en dieper slaapt en er een beter herstel is van zowel lichaam als geest.

 

Wat houdt je nog tegen om te gaan bewegen? Check onze Zomeractie en kom zowel je brein als je lijf trainen!

 

Zien we je binnenkort bij Curves?

 

Groeten, Karin

 

Curves Barneveld

Burgemeester Kuntzelaan 30A, Barneveld

Tel. 0342 - 408 868

barneveld@curves.nl

www.curvesbarneveld.nl

RuiterActief en RuiterWerkt vol passie voor kwetsbare mensen

Gemaakt: Woensdag, 20 juni 2018 09:46

BARNEVELD - Ieder mens verdient passende zorg, aandacht, geborgenheid. Dat geldt in hoge mate voor kinderen, jongeren en mensen met een beperking. Om jezelf te kunnen ontplooien en een positief zelfbeeld te leren ontwikkelen, is de sociale omgeving bepalend.

 

Teunis Ruiter steekt van wal: „Op de locatie in Barneveld werken we met grote activiteitenruimtes voor de deelnemers. Compleet ingericht met allerhande fitnessapparaten. In de productieruimte verzorgen deelnemers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking allerhande productiewerk." Opvang op de rustieke zorgboerderij in Stroe behoort ook tot het unieke aanbod van RuiterActief. We organiseren afwisselende activiteiten waarbij plezier centraal staat; dierverzorging, sport- en spelactiviteiten en een rondrit op de huifkar of tractor. „Toch is dat niet alles. Vanuit RuiterWerkt proberen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer in het arbeidsproces te laten participeren. Werkfit maken, noemen wij dat. We gaan daarbij dienstverbanden aan, nemen competenties onder de loep en zodra iemand een jaar in dienst is geweest, kijkt een jobcoach naar de mogelijkheden om door te groeien naar regulier werk. We hebben bijvoorbeeld de functie surveillant op De Meerwaarde, maar ook stationstoezichthouder. Men werkt wanneer nodig in uniform om herkenbaarheid uit te stralen."

 

Zowel binnen RuiterActief als RuiterWerkt houden we van korte lijnen. Ik ben wars van bureaucratie. De mens staat hier centraal, zowel deelnemer, als medewerkers, maar zeker ook de ruim 50 vrijwilligers. Met elkaar zetten we ons maximaal in voor het welzijn van een ieder. Daarbij is het belang van een groot netwerk essentieel. „Goede contacten met de gemeenten in de FoodValley, maar ook met zorginstellingen en ondernemers uit de regio zijn noodzakelijk om mensen op de juiste plek te krijgen. We hanteren daarbij een programma op maat én persoonlijke begeleiding." RuiterActief bestaat dit jaar 10 jaar.. Zo'n jubileum kan niet ongemerkt voorbijgaan, vindt Ruiter. "Daarom hebben we op 30 juni een feestelijke dag op onze zorgboerderij in Stroe. Tussen 11.00 en 12.00 uur is er een officieel gedeelte. Ook hebben we een kunstenares ingevlogen, zij heeft al onze bedrijfsacties op een schildersdoek aangebracht. Al onze medewerkers kregen vervolgens een penseel, waarmee iedereen een stukje van het schilderij mocht schilderen.

 

De onthulling van dat doek vindt ook plaats in dat officiële gedeelte door niemand minder dan burgemeester Asje van Dijk." Na dat deel van het programma is er een landgoedmarckt op de boerderij, bezoekers kunnen daar streekproducten van lokale ondernemers kopen. Welkom op zorgboerderij De Gruttohoeve, Gruttoweg 20 in Stroe.

 

RuiterActief / RuiterWerkt

Van Zuijlen van Nieveltlaan 54, Barneveld

info@ruiteractief.nl

www.ruiteractief.nl

Kent u Neboplus al?

Gemaakt: Donderdag, 21 juni 2018 09:00

Neboplus is een gastvrij en sfeervol woonzorgcentrum aan de Johan de Wittlaan 12 in Barneveld met open deuren naar de samenleving. Bij Neboplus vindt u allerlei vormen van wonen en zorg onder één dak.

 

Ook als wijkbewoner bent u er welkom, voor een activiteit, een vers bereide maaltijd in ons restaurant of een gesprek bij de koffie.

 

Zorg op maat

Voor veel mensen is de verhuizing naar een woning in een woonzorgcentrum best een stap. Bij Neboplus krijgt u de ruimte om te leven zoals u dat gewend bent. We zoeken naar de zorg en ondersteuning die bij u past. Vanuit de overtuiging dat elk mens uniek en waardevol is – in welke levensfase u zich ook bevindt. We doen dat door samen met u te kijken wat in het dagelijks leven nodig is en de zorg, begeleiding en service daarop te laten aansluiten.

 

Wilt u bij Neboplus komen wonen?

Dat kan op twee manieren:

 • Als u veel verzorging of verpleging nodig heeft, kunt u een Wlz-indicatie voor 'zorg met verblijf' aanvragen bij het CIZ. Daarmee kunt u bij Neboplus komen wonen, in een zorgwoning, een aanleunwoning of in het Kleinschalig Wonen. Deze vorm van wonen en zorg wordt betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarnaast betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK.
 • Redt u zich nog goed met thuiszorg, maar wilt u graag wonen met hulp om de hoek? Dan kunt u een aanleunwoning bij Neboplus huren. De woonkosten zijn dan voor eigen rekening. U ontvangt thuiszorg van Neboplus, vergoed door uw zorgverzekering. Als u gebruikmaakt van de WMO betaalt u daarnaast een eigen bijdrage aan het CAK.

 

Wachtlijst

Wanneer u zich heeft ingeschreven voor een woning bij Neboplus komt u op de wachtlijst. Het is dan ook verstandig om u meteen in te schrijven als u een indicatie heeft. We onderhouden van beide kanten contact om te kijken hoe uw situatie is. We kijken zo nodig of we u kunnen begeleiden bij het thuis wonen totdat er een woning beschikbaar is bij Neboplus.

 

Meer weten?

Kijk eens op onze website www.neboplus.nl of kom eens binnen kijken. U kunt natuurlijk ook een afspraak maken met onze ouderenadviseurs Betty Groot Boerle of Gerda Huzen, telefoonnummer (0342) 411811. Zij luisteren naar uw verhaal en kunnen aangeven welke hulp u kunt krijgen.

De Rozelaar zet muziek in als therapie

Gemaakt: Vrijdag, 22 juni 2018 09:14

BARNEVELD - Muziek is een uitgelezen instrument om gevoelens te verwerken, je emoties te uiten en je lichaam te ontspannen. "Alleen het luisteren naar muziek heeft al zoveel effect," vertelt Laurine Jansen, muziektherapeut bij Stichting De Rozelaar, "en daarvoor hoef je zeker niet muzikaal te zijn."

 

Laurine begeleidt cliënten op de dagbestedinglocaties of bij de cliënt thuis. "Van licht verstandelijk beperkt tot ernstig meervoudig beperkt: iedere cliënt is anders en elk probleem vraagt om een andere aanpak. Muziektherapie helpt bij het leren kennen en erkennen van emoties en kan je aanzetten tot beweging. Zang- en beweegoefeningen bieden ontspanning bij spasmen en in improvisaties kun je nonverbale expressie oefenen. Soms heeft een cliënt een groot verdriet, maar kent hij deze emoties niet en durft ze niet te uiten. Muziektherapie helpt deze blokkade te doorbreken. Als een cliënt geen muziek kan of durft te maken, dan beginnen we met luisteren. Daarna vraag ik de cliënt waarop hij wil spelen. Elk instrument heeft zijn aantrekkingskracht. Zo is de harp zacht en de trekharmonica vrolijk. Zijn keuze voor een instrument kan veel zeggen over zijn gevoel of zelfvertrouwen."

 

"Met muziek raak je echt een gevoelige snaar. Soms adviseer ik een cliënt muziek te blijven maken. Het Rozelaarkoor & Orkest is dan een goede optie. Dit is niet alleen een gezellige ontmoetingsplaats; cliënten ontwikkelen zich hier verder op sociaalemotioneel vlak. Ze leren luisteren naar elkaar en bijvoorbeeld omgaan met fouten."

 

Stichting De Rozelaar

Rozenstraat 9, Barneveld

Tel. 0342 – 413 334

www.rozelaar.nl