Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:15:59 Ggdarts Graag Politieburo Barneveld Inzake Drugstest Prio Eenheid | Forensisch Arts Ambulance Arnhem GelderlandMidden
donderdag 16 augustus 2018

Archief

Koninklijke onderscheidingen voor vertrekkende raadsleden

Gemaakt: Dinsdag, 27 maart 2018 22:02

BARNEVELD - Burgemeester dr. J.W.A. van Dijk heeft vanavond vier raadsleden onderscheiden in verband met hun vertrek uit de gemeenteraad. A. (Anton) Heemskerk van de SGP, A. (Ab) van de Kamp van Burger Initiatief, H. (Heimen) Schuring van de ChristenUnie en P. (Paul) Vos van de VVD werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij waren meer dan 12 jaar raadslid.


Vanavond werd van in totaal elf raadsleden afscheid genomen. Naast de onderscheiden raadsleden waren dat H. (Henk) van den Brink (Fractie Van den Brink), P. (Piet) van de Bunt (SGP), G. (Gert) Bouwman (CDA), A. (André) van de Burgwal (Pro'98), M. (Marcel) Godschalk (Pro'98), R. (Roel) van den Broek (CDA) en H. (Henry) Buitenhuis (ChristenUnie).


De vertrekkende raadsleden werden toegesproken door burgemeester dr. J.W.A. van Dijk en een aantal collega raadsleden. De vertrekkende raadsleden ontvingen een schilderij van het gemeentehuis, gemaakt door kunstenaar Arkadi Natanov. Een aantal van hen ontving, vanwege de duur van hun raadslidmaatschap, een gouden of zilveren speld van de gemeente Barneveld.

 

Installatie
Op donderdag 29 maart 2018 wordt de nieuwe gemeenteraad van Barneveld geïnstalleerd. De vergadering is vanaf 19.30 uur live te volgen via de website van de gemeente Barneveld.

Bedrijfsleven en overheid binden de strijd aan tegen nep helpdeskmedewerkers

Gemaakt: Woensdag, 28 maart 2018 17:13

NEDERLAND - In de strijd tegen internationale helpdeskfraude slaan de overheid en elf private partijen de handen ineen. Gezamenlijk nemen zij technische en financiële maatregelen om de oplichtingspraktijken te verstoren en zo goed als mogelijk te voorkomen. Woensdag 28 maart hebben de betrokken partijen een speciaal daartoe bestemde intentieverklaring getekend.


Alle partijen committeren zich eraan om vanuit hun eigen expertise bij te dragen aan een oplossing voor dit hardnekkige en wereldwijd fenomeen. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van technische en financiële maatregelen om de oplichters te dwarsbomen.

 

Unieke samenwerking
Aan de publiek-private samenwerking doen verschillende private partijen mee, waaronder Microsoft Corporation, Teamviewer GmbH, KPN, VodafoneZiggo, Western Union Company, MoneyGram International, ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland. Namens de overheid zetten minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, politechef van de Eenheid Rotterdam Frank Paauw, voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg en bestuurslid Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt hun handtekening onder de intentieverklaring.

 

Nep-helpdeskmedewerkers
De fraudeurs bellen vaak vanuit landen als India en geven zich uit voor helpdeskmedewerkers van grote, bekende bedrijven, zoals Microsoft. Via verschillende werkwijzen weten zij zich vervolgens op slinkse wijze toegang te verschaffen tot de computer van het slachtoffer om die te bestelen. Het overgemaakte geld verdwijnt vaak pijlsnel naar het buitenland. In 2017 hebben alleen al in Nederland bijna 2.000 mensen aangifte bij de politie gedaan van dergelijke oplichters. Opvallend is dat 70 procent van de slachtoffers ouder is dan 50 jaar. Bij elkaar zijn de slachtoffers voor bijna 6 miljoen euro opgelicht. Eén slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.

 

Vertrouwen
Met hun oplichtingspraktijken bedreigen de criminelen het publieke vertrouwen in de veiligheid van de digitale wereld. Ook lopen legitieme private partijen het risico dat hun goede naam wordt aangetast, doordat de oplichters zich onrechtmatig uitgeven als vertegenwoordigers van het bedrijf of hun software misbruiken. Vandaar dat verschillende publieke en private partijen nu gezamenlijk de strijd aan gaan tegen deze fraudeurs. De samenwerking is uniek in de wereld.

 

Effectiever
Politiechef Frank Paauw is blij met deze publiek-private samenwerking. 'De aanpak van cybercrime gaat verder dan opsporing alleen. Andere interventies, zoals preventie en verstoren, zijn vaak effectiever. Dat geldt zeker ook voor de aanpak van de Tech Support Scam. Een samenwerking als deze, met publieke en private partners, is daarbij onmisbaar. Gezamenlijk kunnen we barrières voor de oplichters opwerpen en voorkomen dat er nóg meer mensen slachtoffer worden.'

Gezocht: G-sporters voor sportdag

Gemaakt: Donderdag, 29 maart 2018 16:51

VOORTHUIZEN - Er komt weer een G-sportdag aan voor inwoners met een beperking! Op woensdag 13 juni 2018 kunnen alle g-sporters aan deze sportieve dag in Voorthuizen deelnemen. Bij slecht weer is de sportdag op 20 juni 2018.

 

Op het terrein van V.V de Kieviten in Voorthuizen zijn er voor de deelnemers allerlei sportieve activiteiten: klauteren, schieten op verschillende voorwerpen, een clinic zelfverdediging en nog veel meer. Ieder jaar is dit weer een enorm leuk, sportief en gezellig evenement waar veel mensen aan mee doen. Deelname is helemaal gratis. Als afsluiting is er een gezellige BBQ met heerlijk eten. De organisatie is in handen van Be Active en Stichting G-sport Barneveld.


Tijd: 10.00 -15.00 uur.
Locatie: V.V. de Kieviten, Oude Zeumerseweg 3 in Voorthuizen.

 

Inschrijven
G-sporters kunnen zich voor deze dag inschrijven. Dit kan tot 1 mei 2018. Stuur een e-mail met als onderwerp 'Inschrijving Sportdag 13 juni' met de gegevens van de deelnemer: naam, leeftijd, telefoonnummer en eventuele allergieën naar: j.lagerweij@barneveld.nl of beactive@barneveld.nl

Ondergrondse restafvalcontainers vanaf dinsdag 3 april op slot

Gemaakt: Donderdag, 29 maart 2018 16:59

BARNEVELD - De ondergrondse restafvalcontainers bij de appartementencomplexen kunnen vanaf dinsdag 3 april alleen nog geopend worden door inwoners die beschikken over een geschikte milieupas. Dit zijn vooralsnog de bewoners van de appartementencomplexen.


Inwoners die hebben aangegeven hun grijze kliko om te willen ruilen voor de mogelijkheid om de ondergrondse containers te gebruiken, krijgen hiervan apart bericht. Zodra de grijze container is opgehaald, kunt u uw afval wegbrengen naar de ondergrondse containers in uw woonplaats.


Juiste formaat zakken
In de doseersluis van de ondergrondse containers passen zakken van 50 liter, maximaal 60 liter. Bij grotere zakken of te volle zakken is er kans dat de zak blijft steken en de ondergrondse resatafvalcontainer verstopt raakt. Mocht er zich een storing voordoen, dan kan binnen kantooruren gebeld worden met 14 0342 (geen netnummer nodig) of melden via e-mail: afval@barneveld.nl.

Plan aanleg korfbalvelden Voorthuizen aangepast

Gemaakt: Donderdag, 29 maart 2018 17:11

VOORTHUIZEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft het plan op een aantal punten aangepast.

 

Een van de aanpassingen is dat de korfbalvelden rond De Voorde minder ruimte gaan innemen. Hierdoor kan er nog een speelveld en een hondenuitrenplaats (HUP) op het Knollenveld komen. Daarnaast kunnen omwonenden aangeven aan welke geluidswering tussen de velden en de Jan de Jagerweg zij de voorkeur geven. Zij kunnen hierbij kiezen uit drie opties. De geluidswering met de meeste voorkeursstemmen wordt uitgevoerd.

Extra veldverlichting voor sportpark ’t Nieuwe Oost

Gemaakt: Donderdag, 29 maart 2018 17:13

BARNEVELD - Sportpark 't Nieuwe Oost krijgt extra LED-veldverlichting. Hierdoor heeft voetbalvereniging VVB meer capaciteit in de avond beschikbaar voor trainingen en/of wedstrijden.

 

VVB heeft nu de beschikking over 2 velden met verlichting. Dat is onvoldoende om alle spelers in de wintermaanden optimaal te laten trainen. Het is dan passen en meten met kleine veldjes op de twee verlichte velden. Op deze trainingsavonden is het daarnaast niet mogelijk om wedstrijden te spelen. Om die reden komt er op een extra veld LED-verlichting erbij. Hierdoor krijgt VVB meer mogelijkheden om te trainen en wedstrijden te spelen. Het college stelt hiervoor € 70.000 beschikbaar.

De schijf van vijf…

Gemaakt: Vrijdag, 30 maart 2018 16:04

Afgelopen dinsdag namen we afscheid van 11 raadsleden. Ze zaten, alles bij elkaar opgeteld, samen 36.038 dagen (!) in de gemeenteraad van Barneveld. De een iets langer (neem bijvoorbeeld Henk van den Brink met 5.858 dagen) dan de ander (zoals Marcel Godschalk met 308 dagen). Maar... korter of langer raadslid, ze waren – ieder vanuit een eigen perspectief – hartelijk betrokken op onze gemeente Barneveld en het welzijn van de inwoners.

 

We hebben hen bedankt voor al die jaren raadswerk. Want het waren niet alleen commissie- of raadsvergaderingen waar ze aanwezig waren. Ook daarbuiten – en zo hoort het ook. Want raadsleden zijn eerst en vooral volksvertegenwoordigers en dat betekent dat je als raadslid 'de straat op moet' om van inwoners, organisaties en ondernemers te horen wat er leeft, wat ze bezighoudt of waar ze tegenaan lopen. En dat deden ze: bij openingen en bijeenkomsten, bij mijlpalen, bij vergaderingen van het wijkplatform, door ook zelf op onderzoek uit te gaan, door vragen te stellen, door... afijn... door u te vertegenwoordigen.

 

Ze hebben afscheid genomen, maar ik vermoed maar zo dat ze met meer dan gewone belangstelling de ontwikkeling in en om de raadszaal zullen blijven volgen.

 

De lege plekken werden gisteren opgevuld, toen ik de nieuwe gemeenteraad van Barneveld mocht installeren en elf nieuwe raadsleden mocht verwelkomen. Ze legden de eed of belofte af en waren met ingang van dat moment raadslid. Ook zij zijn volksvertegenwoordiger, kadersteller en controleur. We hopen natuurlijk van harte dat zij evenveel plezier aan het raadswerk zullen beleven als de raadsleden die afscheid namen.

 

De installatie van raadsleden is altijd een feestelijke gebeurtenis. Mannen en vrouwen die zich willen inzetten voor een nóg mooier Barneveld. Met idealen, met wensen, met verwachtingen. En we hopen natuurlijk dat die idealen, wensen en verwachtingen zullen uitkomen. Wat dat betreft, kunnen ook de nieuwe raadsleden volop aan het werk, want er is en blijft in Barneveld 'werk aan de winkel'. U weet: we zijn een gemeente die groeit – zowel voor wat betreft het aantal inwoners als het aantal ondernemers dat zich in Barneveld vestigt of hervestigt. We hebben een goed gevulde agenda met ambities – zowel in het sociaal domein (zeg maar: hoe we ervoor zorgen dat iedereen kan en mag meedoen, zich veilig en geaccepteerd voelt) als in het fysieke domein (woningbouw, bedrijventerreinen, het verkeer en vervoer, scholen, dienstverlening, energie & duurzaamheid, winkelcentra, promotie, etc.). Kortom: ook de komende vier jaar staat er weer veel op de bestuurlijke agenda van Barneveld.

 

Gisteren heb ik geprobeerd die bestuurlijke agenda samen te vatten in een aantal werk-woorden. Ja, u leest het goed: werk-woorden. Omdat er de komende periode weer het nodig gaat gebeuren. En dat gaat niet vanzelf; daar willen en gáán we ons met elkaar – college en gemeenteraad – van harte voor inzetten. Ik noemde het de Schijf van Vijf:

 • Verduurzamen en Vergroenen van ons handelen en al onze energie- en voedselketens.
 • Vermaatschappelijken en "Verburgeren" van onze beleidsprocessen om de inwoners eerder, vaker en intensiever het woord en initiatief te geven.
 • Vernieuwen en Verbeteren waar dat maar kan omdat innovatie en de voortdurende dynamiek in onze samenleving hoge eisen stelt aan ons aanpassingsvermogen.
 • Verdienen en Verdelen om welvaart en welzijn in een goede balans te houden, culturele verscheidenheid de ruimte te geven en onze inclusieve samenleving te versterken.
 • Versnellen en Verpersoonlijken van onze dienstverlening aan inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemingen.

 

Wat is politiek dan een mooi vak. Wat hebben we daar dinsdag ook mooie verhalen over gehoord van de vertrekkende raadsleden. Zulke ervaringen gun je iedereen!

We sluiten een in meerdere opzichten betekenisvolle week af: afscheid en installatie van raadsleden, maar ook de stille week tussen Palmpasen en Pasen, tussen Intocht en Opstanding. Voor velen van u heeft deze week ook die bijzondere betekenis. Anderen respecteren die overtuiging ten volle. En dat maakt ons tot een gemeenschap die elkaar de ruimte geeft en naar elkaar omziet.

 

Ik wens u goede Paasdagen!

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Popkoor Luidkeels tijdens Voorthuizen Straalt

Gemaakt: Dinsdag, 03 april 2018 15:53

VOORTHUIZEN - Het optreden tijdens Voorthuizen Straalt in 2017 smaakte naar meer. Het hele evenement straalt energie en gezelligheid uit en dat is nu precies wat Popkoor Luidkeels ook doet. We vinden het dan ook ontzettend leuk dat ons koor tijdens deze editie van Voorthuizen Straalt weer van zich mag laten horen. 

 

In het muziekhart van Voorthuizen (op het terrein van Crescendo, Van den Berglaan 4) vinden diverse optredens plaats. Wij gaan tweemaal voor u zingen.  De eerste keer is dat om 14.15 uur en het tweede optreden is om 16.15 uur.

 

Wij zingen een gevarieerd repertoire. Onze altijd enthousiaste dirigent is Rutger de Groot, en we worden begeleid door onze fantastische band, bestaande uit: Jasper Hutte pianist, Marwan van Ulden basgitarist, Yoël Beaucaire gitarist en Yankı Biçakçi  percussionist/drummer. 

 

Wij doen ons uiterste best om Luidkeels en Stralend voor u te zingen. Tot ziens op 14 april! 

 

Voor verdere informatie over Popkoor Luidkeels verwijzen wij u naar de website: www.popkoorluidkeels.nl en naar onze facebook-pagina.

Feestweek voor Huis in de Wei

Gemaakt: Dinsdag, 03 april 2018 16:00

SCHERPENZEEL - Van maandag 9 t/m zaterdag 14 april a.s. is er de hele week feest in het Huis in de Wei. Het woonzorgcomplex uit Scherpenzeel bestaat namelijk precies 50 jaar.  

 

Het Huis in de Wei heeft net een grondige renovatie achter de rug en staat alweer in de startblokken voor een grote feestweek. “De activiteiten zijn met name bedoeld voor onze bewoners, die het geweldig vinden. Ze kijken er enorm naar uit, zoals naar die patatkraam. Hun belevingswereld staat echt centraal”, legt Geralda Gerritsen van het Huis in de Wei uit.      

 

Gevarieerd programma

Op 9 april openen twee ballroomdansers de feestweek en worden gelijk verschillende jubilarissen, vrijwilligers en personeel in het zonnetje gezet. In de middag volgt de officiële opening voor genodigden. Op di. 10 april is een gezamenlijk ontbijt, geserveerd door de lokale Rotary en Lions. Op woe. 11 april kunnen bewoners heerlijk kijken naar Snip & Snap, pannenkoeken eten en naar de ijscokar voor een ijsje. Op do. 12 april komt Doortje Dartel naar de huiskamers van verpleegzorg. Die avond is er een ‘Bonte Avond’ voor bewoners en personeel. Op vr. 13 april staat het aaien van allemaal lieve diertjes centraal én komt Impie uit Scherpenzeel met de patatkraam langs. 

 

Iedereen welkom Open Dag   

De feestweek eindigt op zat. 14 april met de Open Dag (van 10.00 – 11.30) georganiseerd door SWO, kinderopvang LoGé in Huis, Huis in de Wei en dagverzorging de Buitenwei. “We geven rondleidingen in de algemene ruimtes en laten zien hoe het leven hier is. We laten mensen zelf de sfeer proeven en kennismaken met onze activiteiten, zoals bloemschikken en koersballen, en met onze faciliteiten zoals het (buffet)restaurant. Verder vertonen we een mooie film, die mogelijk is gemaakt door een bijdrage van Vrienden van het Huis in de Wei”, zegt Geralda Gerritsen. Iedereen is welkom op de Open Dag.     

 

Zorggroep ENA bestaat uit de woonzorgcentra Nieuw Avondrust (Voorthuizen), Ruimzicht (Barneveld) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel). De bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers staan samen midden in het leven. De betrokken medewerkers zorgen voor een veilige en beschermende omgeving.  Een plek om fijn te wonen én te werken. Het gevoel van samen…

Voor de vijfde keer evenement ‘Voorthuizen Straalt’

Gemaakt: Dinsdag, 03 april 2018 16:13

VOORTHUIZEN - Op zaterdag 14 april 2018 vindt voor de vijfde keer het grootse evenement ‘Voorthuizen Straalt’ in het hart van Voorthuizen plaats.

 

Deze tweede zaterdag van april luidt traditiegetrouw een gloednieuw toeristenseizoen op een ludieke manier in. Dit jaar is als subthema ‘De Franse zijn terug’ gekozen, refererend aan de Bataafse tijd waarbij Voorthuizen historisch gezien een rol speelde. Een heus Frans kampement strijkt in het dorp neer: tientallen militairen en burgerij in kostuums laten zien hoe men er toen uitzag. Ook zijn er originele gebruiksvoorwerpen uit die tijd en klinken er schoten. Een stukje geschiedenis komt dus gewoon voorbij.  

 

De commissie van Voorthuizen Straalt is achter de schermen een jaar lang bezig geweest met als resultaat: een aantrekkelijk en gevarieerd programma om van deze dag een onvergetelijke zaterdag te maken. Zo zijn er optredens van lokale koren (in het Muziekhart van Voorthuizen) en bands. Op het Bunckmanplein is de gezellige ondernemersmarkt waar ook verschillende verenigingen zich presenteren. Je kunt bijvoorbeeld de bal in de korf werpen, schieten met een heuse lasergun, de escaperoom uitproberen óf een rondje hardlopen door de winkels. Verder is er een grote braderie, een standwerkersconcours en een knusse kleedjesmarkt in ‘Franse stijl’. Kinderen kunnen verder meedoen aan oudhollandse spelletjes, zoals koe melken en gans gooien. Ze kunnen zich ook laten schminken of actief meedoen aan de speurtocht door het centrum en kans maken op prijzen. Een authentieke postkoets met paarden rijdt de mensen rond. Opvallend zal de kostuummodeshow op het hoofdpodium zijn waar kleurrijke modellen uit het hele land paraderen. De dag eindigt met een spectaculair optreden van professionele vuurspuwers. 

 

De meeste activiteiten vinden plaats op het Bunckmanplein en horecaplein of aan de Hoofdstraat. “Onze verwachtingen zijn hooggespannen voor deze jubileumeditie. Natuurlijk ben je afhankelijk van het weer, maar aan het aanbod activiteiten zal het niet liggen. Er is echt heel veel te doen voor jong tot oud. Kortom, voor onze inwoners, ondernemers, gasten én toeristen wordt het een stralende dag vol vertier en muziek. Met lokale ondersteuning van onder meer de Boeldag, de Rabobank en het bestuur van de Ondernemers Vereniging Voorthuizen zetten wij de schouders eronder”, aldus Linda van Maanen namens de commissie Voorthuizen Straalt.  

 

Nieuw onderdeel: Heel Voorthuizen Bruncht! 

Een heel nieuw onderdeel is ‘Heel Voorthuizen Bruncht’. Iedereen mag tijdens deze brunch gratis een vorkje mee prikken. Ondertussen is er een leuke verhalenbingo, waarbij grote prijzen zijn te winnen, zoals 1 minuut gratis winkelen bij de gloednieuwe Jumbo Voorthuizen, een BBQ, een helikoptervlucht of een verblijf in een bungalow op Vakantiepark Ackersate.

Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

Gemaakt: Donderdag, 05 april 2018 19:25

BARNEVELD - De nieuwe gemeenteraad van Barneveld is op donderdag 29 maart 2018 geïnstalleerd. De nieuwe raadsleden legden de eed af of ze spraken de verklaring en belofte uit.

 

Op de foto ziet u alle raadsleden, de burgemeester en de griffier.

 

Achterste rij, van links naar rechts: Wout Hazeleger (SGP), Jaap van den Top (ChristenUnie), Leendert de Knegt (SGP), Arend Flier (SGP), Theo Bos (VVD), Suzanne Wassink-van Bochove (Pro98), Maarten Schipper (CDA), Hilhardt Brul (Pro98), Arjen Korevaar (Pro98), Gert van Ramshorst (CDA), Lukas Scheijgrond (ChristenUnie), Arjan Westerneng (CDA), Teunis den Boon (SGP), Koos van der Tang (SGP), Peter Spruijt (ChristenUnie), Daan de Vries (CDA), Guus Knapen (SGP), Frank van der Lubbe (Pro98), Shane Lasscher (Burger Initiatief), Iede Bakker (Griffier) en Gert Ploeg (SGP).

Voorste rij, van links naar rechts: Jan-Willem van den Born (Lokaal Belang), Gonda Lenters (Lokaal Belang), Marleen Blankenburgh-in 't Anker (Lokaal Belang), Mijntje Pluimers-Foeken (Lokaal Belang), Wilma Heijkoop-van Maanen (ChristenUnie), Martin Lentink (Pro98), Tamara van den Broek-Westerneng (CDA), Sandra Reemst-Start (VVD), Henk Wiesenekker (ChristenUnie), Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief), Jan Top (SGP), burgemeester Asje van Dijk.

Lees voor Voorlichtingsavond nieuwe privacywetgeving

Gemaakt: Donderdag, 05 april 2018 19:30

BARNEVELD - Er komt nieuwe privacywetgeving aan. Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Deze wet heeft ook gevolgen voor vrijwilligersorganisaties zoals (sport)verenigingen, koren, kerkelijke organisaties en andere organisaties waar vrijwilligers werkzaam zijn.

 

Daarom organiseert de gemeente Barneveld een voorlichtingsavond over de privacywetgeving. U krijgt hier informatie over de AVG. U hoort wat u moet en kunt doen.

 

Voor wie

Bestuursleden, secretarissen en vrijwilligers die de ledenadministratie verzorgen bij organisaties waar vrijwilligers werken. Denk bijvoorbeeld aan (sport)verenigingen, koren en kerkelijke organisaties.

 

Tijd en plaats

 • maandagavond 30 april van 19:30-21:30 uur
 • inloop vanaf 19.00 uur
 • raadszaal gemeentehuis Barneveld, ingang oude raadshuis

 

Aanmelden

Meld u aan vóór donderdag 19 april via privacy@barneveld.nl en vermeld daarbij:

 • uw naam
 • man/vrouw
 • de organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk doet
 • wat voor soort vrijwilligerswerk het is en uw functie
 • uw e-mailadres

Bouw nieuw Julianaplein koninklijk van start

Gemaakt: Vrijdag, 06 april 2018 16:58

BARNEVELD - De bouw van 40 nieuwbouwwoningen aan het Julianaplein/Gelreweg is koninklijk van start gegaan. Op donderdag 5 april reed er een koninklijke koets de bouwlocatie op, na enkele speeches van wethouder De Kruijf, Nikkels Bouwbedrijf en Woningstichting Barneveld. Geheel in stijl van 'prinses en koningin Juliana' onthulden enkele terugkerende oud-bewoners een printbeeld van de poort naar het plein. Met een oranje drankje markeerden de aanwezigen de start van de bouw.

 

Aanwezig waren de toekomstige bewoners, omwonenden en projectbetrokkenen. De oplevering van de woningen vindt per blok plaats en wordt verwacht tussen eind 2018 en begin 2019. De woningen aan de Gelreweg zijn als eerste aan de beurt.

 

Over de woningen

Aan het Julianaplein in Barneveld bouwt Woningstichting Barneveld 40 nieuwe betaalbare woningen. Ze vervangen de 28 woningen die begin 2017 werden gesloopt. Deze voldeden bouwtechnisch en qua leefbaarheid niet meer aan de eisen van de huidige tijd.

 

De 40 sociale huurwoningen zijn onderverdeeld in 8 beneden-/bovenwoningen, 9 seniorenwoningen en 23 eengezinswoningen. Er komen 31 woningen aan het Julianaplein en 9 woningen hebben hun voordeur aan de naastgelegen Gelreweg.

 

Het plein kent straks een mooie mix van terugkerende en nieuwe huurders. In 15 woningen komen nieuwe huurders. De andere 35 woningen zijn toegewezen aan oud-bewoners en door hen voorgedragen kandidaten.

 

Betaalbaar en duurzaam wonen

Woningstichting levert met de bouw van 40 woningen opnieuw een bijdrage aan betaalbaar en duurzaam wonen in Barneveld. De woningen zijn zeer energiezuinig. Ze zijn voorzien van zeer goede isolatie met hogere isolatiewaarden dan wettelijk vereist. Verder hebben de kozijnen triple glas en alle woningen krijgen minimaal 4 pv-panelen.

 

Uitstraling

Op het 'nieuwe' Julianaplein zijn straks unieke kenmerken van het 'oude' plein terug te zien, waaronder de rode dakpannen, de poort en het plein. Het ontwerp is een moderne invulling van de tuindorparchitectuur. De architectuurstijl die ook het oude plein kenmerkte. Met horizontale belijningen, verbijzondering van de hoeken, verlagingen van de goot, details in het metselwerk en dakkapellen. Maar dit alles in een nieuw jasje met een mix van verschillende woningtypen. De planvorming- en invulling is in nauw overleg met de oud-bewoners tot stand gekomen. Zij zijn nauw betrokken geweest en gaven hun wensen door voor onder andere het behoud van specifieke kenmerken van het oude plein (poort, rode dakpannen).

Lees voor Informateur adviseert nadere verkenning tussen SGP, CU, Pro’98 en CDA

Gemaakt: Vrijdag, 06 april 2018 17:05

BARNEVELD - De heer H.A. (Henk) Lambooij, die vorige week als informateur voor een nieuw te vormen college van Barneveld is gestart, adviseert op basis van zijn informerende gespreksronde een nadere verkenning tussen de partijen SGP, ChristenUnie, Pro'98 en CDA.

 

De opdracht aan de heer Lambooij is 'te onderzoeken welke programmatische en politieke mogelijkheden er zijn om tot een hecht en stevig college te komen dat kan steunen op een vruchtbare samenwerking met de gemeenteraad op basis van een werkbare meerderheid in de raad. In dit onderzoek gaat zorgvuldigheid boven snelheid.' Het gaat in eerste instantie om een verkennende fase.

 

Gesprekken

De heer Lambooij sprak op maandag 26 en donderdag 29 maart met alle politieke partijen die in de gemeenteraad zijn vertegenwoordigd. Iedere partij nam met twee vertegenwoordigers aan deze gesprekken deel. De belangrijkste vragen die aan de orde kwamen, waren:

 • Wat zijn de belangrijkste doelen die de fractie wil bereiken in de komende bestuursperiode?
 • Zijn er belemmeringen of zelfs breekpunten voor samenwerking in een coalitie met andere fracties?
 • Met welke fracties is er de bereidheid tot samenwerking in een coalitie en met welke fracties juist niet? Welke coalitie geniet de voorkeur en biedt perspectief op een vruchtbare samenwerking in het college en de gemeenteraad gedurende de komende bestuursperiode? Hierbij zijn ook de beschikbare competenties van de kandiaat-wethouders onderdeel van het gesprek.

 

Conclusies

Naar aanleiding van deze gespreksronde, met alle politieke partijen en indachtig de informatie die de partijen met hem deelden (in het bijzonder de beantwoording van de bovenstaande vragen), heeft de informateur de conclusie getrokken dat een nadere verkenning tussen SGP, ChristenUnie, Pro'98 en CDA zou kunnen leiden tot het opstellen van een inhoudelijk programma. Mocht dat, om welke reden dan ook, toch niet tot een bevredigend resultaat leiden, dan adviseert de heer Lambooij een gesprek tussen de huidige coalitiepartijen SGP, ChristenUnie, CDA en VVD.

De heer Lambooij heeft zijn verslag van bevindingen eerder vanmiddag naar de fractievoorzitters gestuurd.

 

Vervolg

De SGP, de grootste partij in de gemeenteraad van Barneveld, overlegt op korte termijn met de fracties van ChristenUnie, Pro'98 en CDA hoe aan het advies van de informateur vorm en inhoud kan worden gegeven.

Tijdelijke sluiting van de toren van de Oude Kerk vanwege slechtvalken

Gemaakt: Zaterdag, 07 april 2018 04:52

BARNEVELD - De gemeente Barneveld heeft besloten, op advies van de provincie Gelderland en met het oog op de zorgplicht die iedere gemeente heeft in het kader van de Wet natuurbescherming (Wnb), de toren van de Oude Kerk tijdelijk te sluiten vanwege de aanwezigheid van een aantal slechtvalken. Het vermoeden bestaat dat de valken aan het nestelen zijn.

 

De zorgplicht schrijft gemeenten voor dat "werkzaamheden, die nadelig kunnen zijn voor dieren en planten, in redelijkheid zo veel mogelijk worden nagelaten of maatregelen worden genomen om onnodige schade aan dieren en planten te voorkomen." Omdat de komende periode ook een aantal onderhoudswerkzaamheden aan de toren zou worden uitgevoerd, heeft het college besloten tot een tijdelijke sluiting van de toren. Dat betekent onder andere dat het carillon niet kan worden bespeeld en dat tijdens feest- en gedenkdagen vanaf de toren niet kan worden gevlagd.

Bijna 3300 huishoudens doen verzoek tot omruilen kliko

Gemaakt: Maandag, 09 april 2018 19:18

BARNEVELD - Op dit moment is de gemeente druk bezig met het omruilen en innemen van kliko's. De aanvragen konden tot en met 23 maart jl. worden ingediend. In totaal hebben bijna 3300 huishoudens een verzoek gedaan.

 

Heeft u nog geen aanvraag ingediend, maar wilt u wel kliko's omruilen of inleveren? In oktober organiseren we een nieuwe omruilactie. Van maandag 1 tot en met vrijdag 12 oktober is het weer mogelijk om (gratis) aan te geven of u containers wilt inleveren of omruilen. Uw keuze heeft geen invloed op de te betalen afvalstoffenheffing.

Zwerven rond Kootwijk

Gemaakt: Maandag, 09 april 2018 20:31

KOOTWIJK - Gidsen van natuurvereniging IVN Barneveld nemen u op dinsdagavond 17 april mee naar Kootwijk.

 

Kootwijk is één van de oudste nederzettingen van de Veluwe. Het gebied wordt gekenmerkt door bossen, heide en stuifzanden. Het heeft als brinkdorp heel lang geïsoleerd gelegen. Enkel een karrenspoor vormde de toegang. In de 14e eeuw wordt al melding gemaakt van ’Caetwijck’. Tijdens opgravingen tussen 1971 en 1975 werden in het Kootwijkerzand resten van een vroeg middeleeuwse nederzetting gevonden. Deze nederzetting  is waarschijnlijk in de 12e eeuw volledig door zand ondergestoven.

 

Nu is het Kootwijkerzand het grootste actieve stuifzandgebied van West-Europa. In het landschap rond Kootwijk zijn nog veel sporen van vroeger terug te vinden. Bijzonder is ook het overgangsgebied van het bos naar het stuifzand met zijn kenmerkende plantengroei. In het stuifzand tekenen zich de forten af met daarop de grove dennen.

U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een cultuurhistorische wandeling van IVN-Barneveld met aandacht voor de natuur en cultuur.

 

Gidsen: Hans v.d. Bovenkamp  tel 0342 416450, Hanneke van den Brink-Crevels tel. 0621190999

 

Vertrek: 18.30 uur vanaf parkeerterrein de Vetkamp, Stationsweg, Barneveld; verzamelen Kootwijk : 19.00 uur parkeerstrook rechts bij de accommodatie ,,De Kamp”, Kootwijkerdijk 33, Kootwijk

Kosten: € 2 p.p.; IVN-leden, kinderen en -donateurs gratis. We carpoolen zoveel mogelijk. De chauffeurs kunnen een bijdrage in de brandstofkosten vragen. 

 

Kijk ook op www.ivn.nl/barneveld

Muzikale, interactieve ochtend speciaal voor Koningsdag voor kids

Gemaakt: Dinsdag, 10 april 2018 16:51

BARNEVELD - De Bibliotheek Barneveld organiseert een muzikale, interactieve ochtend speciaal voor Koningsdag voor kids van 0 tot 4 jaar. 

 

Op woensdag 25 april mogen alle kinderen verkleed als heuse prinsen en prinsessen naar de Bibliotheek Barneveld komen. Er zal worden voorgelezen uit het mooie prentenboek ‘De Kikkerprins’ van Ulft Stark, terwijl ondertussen bijzondere en leuke instrumenten voor vrolijke geluidjes zorgen. Muziek heeft verschillende eigenschappen, waaronder het aanzetten tot beweging. Dit sluit juist goed aan op kinderen. “Het wordt een hele interactieve en gezellige ochtend, die we samen met Muziekpraktijk Scala organiseren. We gaan bewegen en naar muziek én een mooi verhaal luisteren. Eén ding is zeker; stilzitten is er echt niet bij op deze vrolijke ochtend”, legt Wicky Geerdes namens de Bibliotheek Barneveld uit. 

 

BoekStart-activiteitenprogramma

Deze interactieve workshop is onderdeel van het op maat samengestelde BoekStart-activiteitenprogramma en is bedoeld voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun (groot)ouders/verzorgers. 

 

Praktische informatie 

Iedereen is welkom en de entree is gratis. Datum: woensdag 25 april van 11.00 – 12.00 uur. 

12 sociale huurappartementen op voormalige Aldi-locatie

Gemaakt: Dinsdag, 10 april 2018 18:03

BARNEVELD - Op 9 april ondertekenden Liesbeth Brouwer-de Jong (directeur-bestuurder Woningstichting Barneveld) en Frank van Woerden (directeur Frank van Woerden Vastgoed b.v. uit Veenendaal) een turnkey-overeenkomst voor de bouw van 12 sociale huurappartementen in het centrum van Barneveld. De bouw van het appartementencomplex aan de Catharijnesteeg, start naar verwachting in mei 2018. De oplevering in maart 2019. 

 

Het bestaande pand wordt voorafgaande aan de start bouw, in april, gesloopt. Frank van Woerden Bouw voert het werk uit. ‘We verwachten ruim voor de zomer de advertentie van de woningen op huiswaarts.nu te hebben staan. Belangstellende woningzoekenden dienen daar ingeschreven te staan, om op de woningen te kunnen reageren,’ vertelt Koen Boersen projectontwikkelaar bij Woningstichting Barneveld. Vooraankondigingen en projectupdates deelt de woningstichting op haar website wstg-barneveld.nl en Facebook-pagina. 

 

Duurzaam wonen 

Met een huurprijs van 597 euro (4 appartementen) en 699 euro (8 appartementen), krijgen de toekomstige bewoners een duurzame woning met voorzieningen op loopafstand. ‘De schil van de woningen wordt zeer goed geïsoleerd en er komen zonnepanelen op het dak. Bovendien wordt de beglazing uitgevoerd in triple glas en er komt lage temperatuurverwarming in de woningen. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor een gezond leefklimaat,’ aldus Boersen. ‘In de keuzes die we maken draagt duurzaamheid bij aan betaalbaarheid voor onze huurders.’ 

 

Over de woningen

De 12 driekamerappartementen zijn verdeeld over drie bouwlagen. Twee appartementen liggen op de begane grond, samen met de 12 bergingen. Op de eerste en tweede verdieping liggen ieder vijf appartementen. Het appartementencomplex is verder voorzien van een lift. Een parkeerplek is niet opgenomen in het plan. Voor een parkeervergunning kunnen nieuwe huurders zich melden bij de gemeente. 

 

Nieuwbouw sociale huurwoningen 

In 2018 bouwt Woningstichting Barneveld aan ruim 150 woningen. Waarvan in Voorthuizen 59; 6 extra duurzame BENG-woningen en 53 duurzame aardgasloze woningen in de Wikselaarse Eng. En 94 in Barneveld: de 12 appartementen aan de Catharijnesteeg, 30 woningen en appartementen in Eilanden-Oost, 12 woningen in Veller en 40 woningen aan het Julianaplein.

A1 bij Voorthuizen tijdelijk afgesloten voor zwaar transport

Gemaakt: Woensdag, 11 april 2018 23:26

VOORTHUIZEN - De A1 bij Voorthuizen was woensdagavond 11 april tijdelijk afgesloten voor het verkeer vanwege een zwaar transport. Acht grote silo's moesten de snelweg oversteken naar de firma Schaffelaarbos op bedrijventerrein de Harselaar in Barneveld.

 

Negen vrachtauto's gingen vanaf de kant van het dorp de oprit op en staken recht over om vervolgens weer de afrit af te gaan. Alle wagens vervoerden een reusachtige silo.

 

De snelweg was tussen 22.00 en 22.15 uur volledig afgesloten. Vanwege de oversteek was de vangrail in de middenberm ertussenuit gehaald. De negen silo's zijn bestemd voor de firma Schaffelaarbos bv aan de Industrieweg in Barneveld. Die gebruikt ze straks voor opslag.

 

De silo's zijn via Hamburg per boot naar Harderwijk gebracht en daar dinsdagavond laat op transport gegaan. Zo'n vijf uur later kwamen ze aan in Voorthuizen.

Huuraanpassing gelijk aan inflatiepercentage

Gemaakt: Donderdag, 12 april 2018 16:55

BARNEVELD - Dit jaar wijzigt voor de meeste woningen van Woningstichting Barneveld de huur met maximaal 1,4%. Dit zijn de woningstichting en Huurdersvereniging Barneveld met elkaar overeengekomen. Huurders ontvangen vóór 1 mei een brief met de nieuwe huur per 1 juli 2018.

 

De overheid bepaalt ieder jaar met hoeveel procent de huren maximaal mogen stijgen. Voor 2018 geldt, dat woningcorporaties voor huurders met een gezamenlijk inkomen onder € 41.056 maximaal 3,9% mogen berekenen. De huuraanpassing mag maximaal 5,4% zijn voor huurders met een gezamenlijk inkomen boven € 41.056.

 

Woningstichting Barneveld past geen inkomensafhankelijke huurverhoging toe. De huur wijzigt voor de meeste woningen met maximaal 1,4%. Behalve als in het contract anders is afgesproken of als de huur hoger of gelijk is aan € 710,68 (vrije sector). Dit is gelijk aan het inflatiepercentage en fors lager dan wat wettelijk mag.

 

'Dit zijn we overeengekomen na goed overleg met Huurdersvereniging Barneveld. We willen het huren van onze woningen zo betaalbaar mogelijk houden,' aldus Liesbeth Brouwer-de Jong, directeur-bestuurder van Woningstichting Barneveld. Zij vervolgt: 'Ik ben blij dat we dit zo hebben kunnen afspreken met elkaar. Dit sluit aan bij onze visie in ons strategisch plan 2018-2022. Betaalbaar wonen bereiken we ook via het verduurzamen van onze woningen. Met lagere energielasten en daarmee ook woonlasten tot gevolg. Duurzaamheid draagt op die manier bij aan betaalbaarheid. Bovendien vragen we geen huurverhoging voor maatregelen aan de schil van de woning. En we zorgen tegelijkertijd voor voldoende betaalbare woningen van goede kwaliteit, via diverse nieuwbouw- en duurzaamheidsprojecten.'

 

Ook de huurdersvereniging is tevreden met het resultaat. Karel Struik, de kersverse voorzitter die het stokje kortgeleden overnam van Ad van der Woude, vult aan: 'De woningstichting houdt zich aan de prestatieafspraken die we eerder, met ook de gemeente, maakten. En wel zo eerlijk, eenzelfde percentage voor vrijwel iedereen. Dat huurders voor duurzaamheidsmaatregelen aan de schil niet hoeven te betalen, is in het belang van de ontwikkeling van de woonlasten. Huurders voelen het direct in hun portemonnee, wanneer energielasten omlaag gaan. Ook voorlichting op bewonersgedrag helpt daarbij.'

 

Uitzonderingen

In de brief die huurders krijgen voor 1 mei, staat het exacte percentage voor de huuraanpassing van de woning. 'Voor huurders met een huurprijs op of net onder de grens van € 710,68, valt de verhoging iets lager uit. Hiermee willen we voorkomen dat de huur boven deze grens uitkomt. Huurders behouden zo hun recht op huurtoeslag. Daarnaast passen we de (netto) huur van de garages aan met € 1 en de huren van de overige bedrijfsruimten passen we aan conform het huurcontract.'

Drukbezochte bazaar Nieuw Avondrust brengt € 4.776 op

Gemaakt: Donderdag, 12 april 2018 17:01

VOORTHUIZEN - Woonzorgcentrum Nieuw Avondrust uit Voorthuizen kan terugkijken op een zonnige en geslaagde bazaar en rommelmarkt. De totale opbrengst is € 4.776.

 

Ook dit jaar komt de opbrengst geheel ten goede aan de bewoners van Nieuw Avondrust. Het opgehaalde geld is bestemd voor de aanschaf van nieuwe tuinmeubelen.

 

Vooral in de ochtend was het gezellig druk en waren veel mensen op de been. Ruim vóór de opening dienden zich al de eerste kopers aan. Speelgoed, boeken, kaarten, kleding, servies, handwerkspulletjes, trommels, tassen, schoenen, curiosa en planten; er was heel veel te koop tegen kleine prijsjes. Overigens gaan niet verkochte spullen door naar verschillende goede doelen. De potten zelfgemaakte jam en advocaat vielen in de smaak. Net zoals de verse oliebollen en paling.

 

De bazaar is niet alleen een plek om spullen op de kop te tikken. Het is met name een sociale gebeurtenis waar onderlinge ontmoeting centraal staat. In de ontmoetingsruimte konden bewoners en bezoekers onder het genot van een kop koffie met wat lekkers gezellig deelnemen aan een grote verloting, een enveloppenspel en het Rad van avontuur. Hierbij waren mooie prijzen te winnen.

"Wij zijn opnieuw heel tevreden over deze bazaar, die we al jaren organiseren. Wij willen vooral alle vrijwilligers, medewerkers en ondernemers bedanken omdat zij deze leuke dag weer mogelijk hebben gemaakt", aldus Lia Dokter namens zorggroep ENA.

Werkzaamheden op de Valleilijn

Gemaakt: Vrijdag, 13 april 2018 19:14

BARNEVELD / EDE - Van 28 april tot en met 6 mei vinden er werkzaamheden plaats op de Valleilijn. Dat heeft gevolgen voor de treindienst Amersfoort – Ede-Wageningen.

 

Zaterdag 28 april 2018

Geen treinen tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Connexxion zet bussen in.

 

Zondag 29 april 2018

Tot ongeveer 11:00 uur rijden er geen treinen tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Na ongeveer 11:00 uur rijden er geen treinen tussen Amersfoort en Barneveld Centrum; tussen Barneveld Centrum en Ede-Wageningen rijden de treinen volgens dienstregeling (de treinen Ede-Wageningen vertrek 23:53 en 0:23 vervallen geheel). Daar waar treinen vervallen zet Connexxion bussen in.

 

Maandag 30 april tot en met zondag 6 mei 2018

Er rijdt eenmaal per uur een trein (Amersfoort vertrek -.09; Ede-Wageningen vertrek -.06). Er rijden geen treinvervangende bussen.

 

Reizigers wordt geadviseerd hun reis te plannen met de reisplanners.

Landgoed Otelaar ontdekken

Gemaakt: Zaterdag, 14 april 2018 01:53

BARNEVELD - Op zaterdag 21 april gaan we samen met jou op ontdekkingsreis in Landgoed Otelaar in Barneveld. De ontdekkingstocht is een Kinderen naar buiten activiteit van
natuurvereniging IVN Barneveld.


Als je mee wilt, moet je om 10.00 uur naar de parkeerplaats van het landgoed komen. Rond 11.30 uur komen we daar ook weer terug. De parkeerplaats ligt aan het eind van de weg naar het landgoed (zijweg van Otelaarseweg).

 

Kinderen van 8 t/m 12 jaar zijn welkom. Deelname is gratis.

 

We lopen met z'n allen door Landgoed Otelaar en komen dan van alles tegen. Bijzondere bomen en planten en misschien ook nog kikkervisjes. We gaan gewoon op pad en laten ons verrassen door wat jij daar ziet. Er is genoeg te zien en daarom reden om te komen.

 

Het IVN organiseert deze activiteit om kinderen spelenderwijs in contact te brengen met de natuur. Opgave vooraf is niet nodig en (groot)ouders zijn welkom als begeleider van hun kind(eren).

 

Informatie over het IVN in Barneveld is te vinden op www.ivn.nl/barneveld.

IVN 'Oranje' fietstocht met ontbijt

Gemaakt: Zaterdag, 14 april 2018 01:56

BARNEVELD / VOORTHUIZEN - Vroege vogels kunnen ook dit jaar weer genieten van een ontbijt in de natuur op Koningsdag 27 april. Die ochtend houdt natuurvereniging IVN Barneveld een 'Oranje' fietstocht met ontbijt.


Lengte: ca. 30 km. Onderweg korte natuurstops. Halverwege ontbijt, op een locatie waar we binnen kunnen zitten, mocht het regenen.


De natuur is 's morgens vroeg op zijn mooist. Prachtig teer groen van de beuken, ontluikende eikenbomen, berken, lijsterbes, en varens die zich ontrollen en natuurlijk het gefluit van de vogels die al uren wakker zijn. Dus eerst actief op de pedalen en onderweg schuift u in het bos aan voor het natuurontbijt. Vrijwilligers van IVN Barneveld verrassen u op koninklijke wijze.


Start: 7.00 uur, locatie Bethabara, Van den Berglaan 79, Voorthuizen. Rond ca. 10 uur zijn we daar weer terug. We fietsen als groep.


Opgave vooraf noodzakelijk i.v.m. het ontbijt: Jan Ritzer, jhm.ritzer@gmail.com

Kosten: kinderen, IVN-leden en donateurs € 3,50 en € 4,50 voor niet-IVN-leden.

Filmopnames Lyrebird op het Enka terrein in Ede

Gemaakt: Zondag, 15 april 2018 18:09

EDE - Op zondag 15 april was het erg druk op een klein stukje van het Enka terrein in Ede. Hier werden vandaag opnames gemaakt voor een internationale film, met de titel Lyrebird.

 

Al bijna 2 weken geleden begon men met de voorbereidingen van het decor. Er is een stukje Rotterdam nagebootst van rond 1945. De gehele dag werd er gefilmd om het perfecte plaatje te krijgen.

 

De omwonenden zijn door de productie netjes per brief geïnformeerd over de opnames. Ook dat de doorgaande weg die langs de filmset loopt de gehele dag afgesloten zou zijn. De film gaat over meestervervalser Han van Meegeren. Een schilder die werken van Van Hals en Vermeer vervalst heeft.


Na de oorlog dook er een onbekend werk op van Vermeer in de collectie van Göring. Na onderzoek bleek dit een vervalsing van van Meegeren te zijn. Van Meegeren werd veroordeeld voor 1 jaar gevangenisstraf, maar de dag voordat hij de cel in moest overleed Van Meegeren aan een hartinfarct op 58 jarige leeftijd.

 

NL FILM & TV B.V. maakt de opnames in Nederland, samen met een Engelse productiebedrijf. Dit doen zij voor en namens een Amerikaanse Imperative Entertainment. Er zullen diverse opnames in Nederland en Engeland plaatsvinden.

De kunst van het nestelen

Gemaakt: Zondag, 15 april 2018 22:21

Ze zitten er weer. Op de schutting in onze tuin, zij aan zij, snavels in elkaar. Een paartje Turkse tortels, koerend van de liefde. In de heg, goed verstopt achter de klimop, bouwt een merelpaar aan een stevig nest van gras, mos en takjes. Voor een nestkastje aan de muur vliegt een koolmees zenuwachtig heen en weer, hij landt op het dak, verkent de omgeving en durft het na verschillende pogingen aan om tegen de ronde opening aan, al kloppend op de randen, het huisje te verkennen. Zoekt hij een bel, of de sleutels? Is het wachten op de makelaar? Vrouwtje koolmees zit op enige afstand en moedigt manlief luid aan met haar heldere en doordringende tie-tu tie-tu tie-tu. Ik speur naar de bonte specht. Zal het paar ook dit jaar voor de oude boom bij de buren kiezen?

 

Het voorjaar is onmiskenbaar aangebroken en de natuur laat zich zien in al haar ontluikende variëteit. Nestelende vogels kondigen het nieuwe leven aan. Bottende bomen en springende struiken geven de natuur al weer kleur. Wat houd ik van het voorjaar als alles weer tot leven komt. Wat verwonder ik mij telkens weer over de kracht van het licht en de warmte van de zon die de natuur doet ontwaken. Wat bewonder ik de kunst van het nestelen van de vele vogels. Vogels zijn ware architecten. Ze bouwen de meest uiteenlopende nesten. In bomen, gebouwen, oeverwanden, op het water, in de wei. Die nesten zijn niet alleen bedoeld om er eieren in te leggen en jongen groot te brengen. Ze spelen ook een belangrijke rol in het sociale leven van de vogel. En dat brengt mij bij een andere betekenis van het werkwoord nestelen. Ik denk dan aan ergens lekker gaan wonen of gaan zitten. Bijvoorbeeld: we nestelen ons op de bank voor een gezellig avondje. Of de betekenis van het gezegde ´ergens een warm nest vinden´. Nou, dan denk je toch vooral aan een prettige omgeving waar je je thuis voelt, niet?

 

Warm nest

Een warm nest. Wie een warm nest heeft, mag ervaren dat er liefdevolle relaties worden gebouwd en onderhouden. Dan wordt er zorg gedragen voor elkaar. In zo'n omgeving mag je spelen en stoeien, dromen en doen, fantaseren en filosoferen. Je vindt er een plek om stil te staan, tot rust te komen en wordt er bemoedigt om verder te gaan. Fouten worden niet toegedekt, maar wel begrepen. Je mag er leren en afleren. Je ontdekt er de waarde van luisteren, maar ook van vertellen.

 

In zo'n warm nest zorgt de positieve sfeer voor vertrouwen en wordt de keukentafel het levende symbool voor ontmoeten, samen eten en praten. De kinderpsychiater Peter Adriaenssens schreef er een boek over: ´De kunst van het nestelen´. Kinderen een warm nest bieden in hun opvoeding geeft hen een veilige omgeving om te ontdekken, te experimenteren en zich dus te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat een warm nest kinderen nieuwsgierig maakt en helpt om met meer (zelf)vertrouwen in de wereld te staan. Je wordt er zelfstandiger door maar ook socialer, meer samenwerkingsbereid en geeft minder snel op.

 

Kunst

De kunst van het nestelen. Als je dat zo leest, wil je eigenlijk dat iedereen die kunst zou verstaan. Maar niet iedereen is zo'n kunstenaar bij wie dit talent ontspruit als de knoppen aan de bomen in de lente om de kaalheid te transformeren in een groen bladerdek.

 

Toch hebben we allemaal behoefte aan een ´warm nest´. Alleen die behoefte al kan ons de energie geven om iets van die warmte aan elkaar te geven. En net zoals met kunst is dat misschien de eerste streep op het doek van de kunstenaar. Elk nest begint met een eerste takje om het dan takje voor takje verder op te bouwen en af te bouwen met gras, mos en allerlei klein spul. Zo worden er vele verschillende nesten gebouwd van groot tot klein en van heel precies tot een klein kaal kuiltje in het zand. Warm wordt echter ieder nest pas van dat warme vogellijf dat de eieren liefdevol bebroedt. Ook van de vogels valt te leren.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Succesvolle vijfde editie evenement ‘Voorthuizen Straalt’

Gemaakt: Maandag, 16 april 2018 16:36

VOORTHUIZEN - Afgelopen zaterdag vond voor de vijfde keer het grootse evenement ‘Voorthuizen Straalt’ plaats als start van een nieuw toeristenseizoen. Met hoge bezoekersaantallen, een heerlijk voorjaarszonnetje, een positieve vibe én een gevarieerd programma is het een succesvolle editie gebleken.  

 

Stipt om 10.00 uur werd de dag geopend door de commissie van Voorthuizen Straalt met de muzikanten van Seaforth Highlanders en aansluitend optredens van gymnastiekvereniging S.S.S. Dit jaar is als subthema ‘De Franse zijn terug’ gekozen, refererend aan de Bataafse tijd waarbij Voorthuizen historisch gezien een rol speelde. Een Frans kampement streek neer in het dorp. De kostuums en schoten maakten behoorlijk indruk….

 

Verder waren er de hele dag door stralende optredens van diverse lokale koren. Keer op keer wisten de koren veel publiek naar de tuin van het Muziekhart Voorthuizen te trekken. De gezellige ondernemersmarkt mocht ook op veel belangstelling rekenen. Hier presenteerden zich ook tientallen lokale verenigingen. Ook de knusse kleedjesmarkt werd, net zoals voorgaande jaren, goed bezocht. De kids hebben zich tevens prima weten te vermaken op deze zaterdag: ze konden bijvoorbeeld koe melken, gans gooien, zich laten schminken, de escaperoom uitproberen of lekker knutselen. En stalhouderij Hazeleger reed met zijn authentieke postkoets met vier paarden weer heel wat mensen rond. De dag eindigde met een spectaculair optreden van professionele vuurspuwers. 

 

Heel Voorthuizen Bruncht! 

Ruim 400 mensen prikten een vorkje mee bij ‘Heel Voorthuizen Bruncht’. Onder de aanwezigen waren ook bewoners van Nieuw Avondrust, die werden rondgereden door vrijwilligers van de Rotary. De aanwezigen luisterden aandacht naar de leuke verhalenbingo. De winnaars van: 1 minuut gratis winkelen bij Jumbo Voorthuizen, een verblijf in een luxe bungalow op Vakantiepark Ackersate, een helikoptervlucht én een BBQ werden direct bekendgemaakt en kregen hoogstpersoonlijk hun prijzen overhandigd. 

 

Op naar 2019 

“Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag. Eén van de hoogtepunten was toch wel de brunch, gesponsord door Jumbo Voorthuizen. Echt een groot succes, alle banken waren bezet! We hebben veel positieve geluiden gehoord van zowel bezoekers, standhouders als de koren. We kregen ondersteuning van onder meer de Boeldag bij de brunch en de Rabobank Gelderse Vallei bij de kidszone. Iedereen bedankt voor de grote inzet”, zegt Eric van Ommen voorzitter Voorthuizen Straalt. Op naar editie 2019.

Geslaagde feestweek voor bewoners Huis in de Wei

Gemaakt: Maandag, 16 april 2018 17:23

SCHERPENZEEL - De afgelopen week stond volledig in het teken van het 50-jarig bestaan van woonzorgcomplex het Huis in de Wei in Scherpenzeel.  

 

De feestweek werd geopend met een prachtig optreden door twee ballroomdansers. Aansluitend zijn verschillende jubilarissen, vrijwilligers en personeel flink in het zonnetje gezet. Verder was er in de feestweek onder meer een gezamenlijk ontbijt geserveerd door de Rotary, Lions en Rabobank, een film van Snip & Snap, pannenkoeken en een ijscokar, een bezoek van Doortje Dartel, een kleurrijke ‘Bonte Avond’, een aai dag, een patatkraam en op vrijdagavond een avond voor vrijwilligers met de Poortzangers uit Woudenberg.  

 

“Het was écht een week met activiteiten voor de bewoners. Zij hebben enorm genoten. Het gezamenlijk ontbijt bijvoorbeeld viel heel goed in de smaak. Bewoners hebben ons zelfs gevraagd om dit elke week te doen. We gaan hiermee dan ook aan de slag. De Bonte Avond was ook een groot succes en de zaal zat helemaal vol. Bewoners en medewerkers hebben erg veel moeite gedaan, ze waren volledig uitgedost. Sommige ouderen hebben zelfs eigen liedjes geschreven en traden samen met medewerkers op. Ook de patatkraam was een schot in de roos. Onze bewoners genoten zichtbaar van hun patatje in een ouderwetse puntzak en kroket”, blikt Els van Daal, manager Wonen & Welzijn terug.   

 

Open dag   

De zonnige feestweek eindigde met een open dag, georganiseerd door SWO, kinderopvang LoGé in Huis, Huis in de Wei en dagverzorging de Buitenwei. Ruim 100 geïnteresseerden bezochten in de ochtend de locatie aan de Vijverlaan 2. In kleine groepjes werden persoonlijke rondleidingen gegeven om te laten zien hoe het leven in Huis in de Wei is en werd de film getoond over wonen en leven in Huis in de Wei, die speciaal voor deze week is gemaakt.

Promotie van lokale producten in het bedrijfsrestaurant

Gemaakt: Maandag, 16 april 2018 17:30

BARNEVELD - In Barneveld weten we wat het is om de beste eieren en de hoogste kwaliteit zuivel en vlees te produceren. We hebben lokaal een geweldig aanbod van (duurzame) producten. Dan is het toch ook logisch om deze producten zelf te eten? Met het tappen van het eerste glaasje lokale karnemelk heeft wethouder Gerard van den Hengel officieel het startsein gegeven voor meer lokale producten in het bedrijfsrestaurant. Hij deed dit samen met enkele lokale leveranciers, waaronder de eigenaren van kaas- en landboerderij Vanelly uit Barneveld, biologische pluimveehouderij De Lankerenhof uit Voorthuizen en het Boerenhart, die de logistiek en transport verzorgt.


Lekker lokaal in het bedrijfsrestaurant van de gemeente

Onder het motto 'lekker lokaal' gaat het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis bij wijze van proef tot aan de zomervakantie meer met regionaal geproduceerd eten werken. De gemeente Barneveld wil zo lokaal eten ondersteunen en zal zoveel mogelijk producten uit de directe omgeving proberen te kopen. Zo ondersteunt de gemeente de plaatselijke boeren in de Gelderse Vallei en draagt een steentje bij aan hun bestaansrecht en aan het lokale, gevarieerde landschap.


Regionale afzetmogelijkheden lokaal eten verkennen en realiseren

Behalve deze concrete afzet in het bedrijfsrestaurant, is het doel de regionale afzet van regionaal voedsel te verkennen en op tenminste 1-2 andere plekken in de gemeente te realiseren. Op basis van deze ervaringen moet er een plan komen om gerichte vervolgstappen te kunnen zetten op weg naar regionaal voedsel voor meer inwoners in Barneveld en omgeving.

 

Het vergroten van de regionale afzet van voedsel geproduceerd in Barneveld en omgeving, is onderdeel van het POP3 programma voor het stimuleren van korte voedselketens van de provincie Gelderland. De provincie en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling zorgen gezamenlijk voor de helft van de projectkosten. "Europa investeert in zijn platteland".