Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 08:49:21 P Gm-inci-01 Br Natuur (laag) Nieuw Milligenseweg Kootwijk 071341 Prio Eenheid | ATBR team 1 Politie Regionaal GelderlandMidden
donderdag 19 juli 2018

VRIJDAG 16|06

Vlaggen vertellen hun verhaal

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Deze week ging de vlag uit. Zo'n 210.000 eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs hebben de afgelopen weken peentjes gezweet. Ruim negentig procent kreeg te horen dat ze geslaagd waren. Jongens en meisjes, van harte gefeliciteerd! De versleten schooltas aan de vlaggenmast en de driekleur in top vertellen het verhaal van vreugde en blijheid. Wat een opluchting en ontspanning. Bij de leerlingen en bij de ouders. Want je leeft mee met je kinderen en bent trots op hun prestaties. Stoere verhalen over de middelbare school worden nog eens gedeeld, de taart aangesneden en een feestje gevierd. Heerlijk toch om je hoogtepunten te vieren en te delen!

 

,,Wat zeg je, is Peter gezakt? En weet jij wie er een her hebben?" Ja, ook dat gebeurt. Net niet gehaald, of zwaar onvoldoende. Het maakt niet uit. Je weet wel hoe de vlag erbij hangt, maar je kunt hem helaas niet uitsteken. De één is ontzettend teleurgesteld. De ander had het wel verwacht. Maar beiden voelt het toch rot en vervelend. Ik weet nog hoe ik ooit een jaar bleef zitten op de middelbare school. Deed alsof het me niks deed, maar binnenin voelde ik me echt even mislukt. Gelukkig kreeg ik een nieuwe kans en ben ik later met vlag en wimpel geslaagd. Ik zou de vrienden wel eens even laten zien dat ik het best wel kon. Ze zeggen wel eens, fouten maken mag, als je er maar lering uit trekt. Welnu, beste jongens en meiden die de eindstreep (nog) niet haalden, ik wens jullie sterkte om je verlies te incasseren en te verwerken. Maar zet het ook om in een mooie winst al is dat wat later of op een andere weg die je gaat. Slagen voor school of slagen in het leven. De vlag blijft nu nog binnen maar niet voor lang!

 

Halfstok

Vlaggen vertellen hun verhaal. Vrolijke verhalen. Maar ook verdrietige verhalen. Vlaggen, halfstok in Hoevelaken, De Glind en Bunschoten. Samen met leerlingen en hun team van de Donnerschool reden we dinsdag de laatste weg van Romy Nieuwburg. Ze was op vrijdag 2 juni wel vertrokken van huis, maar kwam nooit meer thuis. ,,Tot ziens hoor. Tot vanmiddag." Nog een aai over de bol van haar hond. We reden de weg die Romy fietste en hielden halt in de buurt waar zij werd vermoord. De rode klaprozen huilden en het witte fluitenkruid wuifde in de wind een afscheidsgroet o zo definitief. Vlaggen halfstok, huis aan huis toen we Hoevelaken binnenreden. Ze vertelden het verhaal van verdriet, verbijstering en verslagenheid. Wat zijn er in de afgelopen week veel woorden gedacht, gezegd, geschreven, gebeden, gezongen... voor iets waar eigenlijk geen woorden voor zijn. Woorden schoten tekort en de stilte sprak. Wat zijn we er stil van geworden. ,,Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft, een vuur dat nooit meer dooft".

 

Zo verwoordde Jan Hofman, directeur van de Donnerschool het verdriet en de behoefte aan troost met een lied uit Taize. Het raakte me. Net zoals een lievelingslied van Romy: Life is worth living. Een lied van Justin Bieber dat niet alléén tieners uit hun hoofd meezingen. Laat ik u een paar zinnen uit dit lied, dat ook tijdens herdenkingsplechtigheden werd gespeeld, doorgeven:

Life is worth living

Life is worth living, so live another day

The meaning of forgiveness

People make mistakes, doesn't mean you have to give in

Live is worth living again

...........

When I thought it was over

God sent us an angel to help us out

..........

Life is worth living, again

Vlaggen halfstok. Vlaggen hoog aan de stok.

Ze vertellen hun verhalen over hoe bedroefd en hoe blij we kunnen zijn, soms zelfs tegelijkertijd.

Ze vertellen hun verhalen over verdriet en vreugde.

En ze vertellen hun verhalen over duisternis en dood, maar ook over licht en leven.

Beide vlaggen zijn er; ze horen bij ons bestaan.

 

Savannah

"Gewoon de vlag uithangen na uitslag examens", zo lieten de ouders van Savannah in Bunschoten weten.

Op de dag waarop de vlaggen halfstok hingen vanwege de begrafenis van hun vermoorde dochter.

De Donnerschool heeft het verdriet om Romy Nieuwburg gedeeld en om haar familie heen gestaan tijdens de afscheidsplechtigheid. Door elkaar geschudde leerlingen en leerkrachten vol verdriet en vragen. Met een witte roos. Een witte roos voor Romy wiens naam een dubbele betekenis heeft: geliefde roos en bittere roos. Een afscheid met een motto dat Romy schilderde op een werkstuk voor school: "I love you to the moon and back".

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Jan Hofman zegt: spacer
Mooi verwoord door deze betrokken burgemeester. Wij hebben veel steun ervaren van Nederland, gemeenten, politie, jeugdzorg, slachtofferhulp en anderen. Beide burgemeester lieten ook nu weer hun burgerlijke vader kant zien.
16-06-17 22:34
Score: 6
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie