Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 13:57:34 Camping Harskamperdennen Houtvester Van 't Hoffweg Kootwijk 3775KB 43986 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

zondag 27 mei 2018

WOENSDAG 13|09

DoorBrekers in elke provincie van Nederland

DoorBrekers-oprichter en voorganger Peter Paauwe reageert op de uiteenlopende reacties over de stap van DoorBrekers naar de regio Drechtsteden

BARNEVELD - DoorBrekers staat bekend als een groeiende kerk in Nederland. Aanstaande zondag start DoorBrekers met diensten in de regio Drechtsteden, hun vijfde locatie. In 12,5 jaar tijd groeide DoorBrekers van 40 volwassenen en 40 kinderen in een schoolaula uit naar 2.000 mensen over vijf locaties en een eigen multifunctioneel gebouw in Barneveld. Niet iedereen is enthousiast over de sterke groei en uitbereiding van kerken als DoorBrekers. Aan het woord is Peter Paauwe, senior pastor en oprichter van DoorBrekers.

 

Waarom nog een kerk in een regio met al veel kerken?

"In ieder gebied, of het nu de Biblebelt is of daarbuiten, hebben mensen Jezus nodig. Er zijn genoeg mensen in de regio Drechtsteden die Jezus nodig hebben. Zelfs in Barneveld gaat 50 procent van de mensen niet of niet meer naar de kerk. Een nieuwe kerk trekt geen betrokken en gezonde leden van andere kerken, maar wel mensen die in 'kaartenbakken' zitten en om welke reden dan ook thuis zitten. Ik hoorde recent iemand zeggen dat 70 procent van de christenen niet meer naar de kerk gaat."

 

"We willen met DoorBrekers stappen blijven zetten, kerken planten en meer mensen bereiken met het goede nieuws. Persoonlijk ervoer ik al enkele jaren een warm hart voor een kerk in de regio Drechtsteden. Maar zo heb ik meerdere regio's op mijn hart. We onderzoeken deze plekken en kijken of er deuren open gaan. In de regio Drechtsteden vonden we een geschikte locatie en een team van mensen die al bij DoorBrekers betrokken is en mee wil bouwen. Dat is fantastisch."

 

Wat is het effect van de komst van DoorBrekers op bestaande kerken? Is DoorBrekers niet een concurrent?

"Je kunt niet zeggen dat kerken concurrenten van elkaar zijn. Alle kerken werken samen aan één doel: mensen connecten aan Jezus, zodat hun leven wordt vernieuwd. Onderzoek laat zien dat alle kerken in een regio er profijt van hebben als er een nieuwe kerk wordt geplant. Een nieuwe kerk denkt dikwijls fris, out-of-the-box en bereikt nieuwe mensen. Die mensen voegen zich dan in één van de kerken en activeren daar leden opnieuw na te denken over waarom ze doen wat ze doen, waardoor ook deze kerken sterker worden. Met als gevolg: het gemiddelde bezoek van alle kerken in de regio stijgt."

 

"Op een meubelboulevard zou je zeggen dat er veel concurrentie is, maar samen bereiken ze een grotere doelgroep. We dragen alle kerken een warm hart toe en hopen dat onze komst andere kerken in de regio helpt te floreren. We zijn er niet om bestaande mensen uit andere kerken weg te halen."


"Onze ervaring leert ook dat we niet veel betrokken leden van andere kerken trekken. Dat is ook aangetoond door onderzoek van een aantal jaren geleden langs kerken in de regio Barneveld. Het onderzoek zegt dat nagenoeg geen 'actieve leden' hun kerk hadden verruild voor DoorBrekers. We zien bijvoorbeeld veel jonge gezinnen bij DoorBrekers van mensen die ooit met de kerk zijn opgegroeid, maar ergens vast zijn gelopen in hun relatie met Jezus. Fantastisch dat zij God opnieuw ontdekken. Daarnaast geldt het ook andersom: een hoop mensen zijn ooit bij DoorBrekers tot geloof gekomen en hebben nu een andere lokale kerk gevonden waar ze zich thuis voelen en meebouwen. We zullen altijd onderwijzen dat het belangrijk is dat mensen zich planten in een kerk en zich daar committen en meebouwen."

 

Een nieuwe kerk is het toonbeeld van verdeeldheid in de kerk. Hoe zie jij dat?

"Iedere kerk die in Jezus Christus gelooft kan zich vinden in de apostolische geloofsbelijdenis. Laat dat de kerken samenbinden in eenheid. Eenheid is niet dat we allemaal in dezelfde kerk zitten en allemaal precies hetzelfde geloven. We zijn nu eenmaal allemaal verschillend en beleven ons geloof in Jezus Christus op een verschillende manier. Er is ruimte voor verschillende interpretaties. Eenheid is geloven dat we allemaal onder één Hoofd zijn: Jezus Christus, en dat we als kerken samen één lichaam vormen in verscheidenheid en veelkleurigheid. Eenheid is niet eenheidsworst, maar gaat over hoe we met elkaar omgaan en hoe we over elkaar spreken. Eenheid gaat over hoe we de verscheidenheid van de verschillende leden, en wat deze leden kunnen doen, waarderen, erkennen en eren."

 

Gaat DoorBrekers ooit een kerk starten buiten de Biblebelt?

"Ik denk het wel. We zitten niet vast aan de Biblebelt, en we richten ons ook niet specifiek op de Biblebelt. Het is onze langetermijnvisie om in iedere provincie een gemeente te stichten. Uiteindelijk is ons doel dat iedereen in Nederland binnen een half uur in een DoorBrekers-kerk kan zijn."

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie