Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 08:51:28 P Gm-inci-01 Hv Dier In Put (vee) N801 - Valkseweg Barneveld 072231 072239 0722vra Prio Eenheid | ATBR team 1 Politie Regionaal GelderlandMidden
woensdag 15 augustus 2018

ZATERDAG 16|09

Airborne herdenking met paradroppings in Ede trekt ruim 17.000 bezoekers

De 1e massdrop is helaas niet doorgegaan. Er was geen gaatje te vinden in het wolkendek

EDE - De Airborne luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede zijn voorbij. De plechtige 73ste herdenking van Operatie Market Garden bij het Airborne Monument gebeurde in aanwezigheid van een groot aantal parachutisten en 30 veteranen. Bijna 17.000 mensen keken naar de landingen van zo'n 250 parachutisten, die sprongen uit historische vliegtuigen.

 

Circa 30 veteranen van de Slag om Arnhem waren de eregasten bij deze 73ste herdenking. Zij werden ontvangen in een speciale ontvangsttent. Ze komen elk jaar weer naar de Ginkelse Heide om hun kameraden van weleer de laatste eer te bewijzen.

 

Paradroppings

Het publiek heeft genoten van circa 250 parachutisten. Het ging om Engelse para's van het 2th Battalion The Parachute Regiment uit Engeland, para's van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland en para's uit onder meer de VS en andere NATO-landen. Zij sprongen uit historische vliegtuigen, waaronder Herculessen C-130. De 1e massdrop is helaas niet doorgegaan. Er was geen gaatje te vinden in het wolkendek.

 

Herdenking

Tijdens de bijzondere herdenking waren er onder meer toespraken van burgemeester René Verhulst van Ede, Commanding Officer Lt. Col. James Loudoun van 4th Battalion The Parachute Regiment en ds Wilson, padre van 2th Para. De volksliederen van Nederland, Engeland, de VS en Polen werden gespeeld.

 

Kransleggingen

Het college van burgemeester en wethouders legden een krans namens de Edese bevolking. Daarnaast legden onder andere het 2th Battalion The Parachute Regiment, de 6de Poolse brigade, 11 Luchtmobiele Brigade, de 82th USA Airborne Division en het Voormalig Verzet kransen bij het monument. Ook was er een kranslegging van leerlingen van basisschool De Beatrixschool uit Ede.

 

Organisatie

De gemeente Ede is tevreden over het verloop van de dag. 'Alles verliep zoals we dat gehoopt hadden. Jammer dat het weer tegenzat, maar er was toch veel belangstelling voor het evenement. Op de N224 en A12 waren geen opstoppingen. Veel mensen kozen gelukkig voor de fiets of kwamen met speciale pendelbussen vanaf de parkeerplaatsen in de omgeving', aldus een woordvoerder van de gemeente Ede.

 

Herdenken

Burgemeester René Verhulst van Ede is blij met de belangstelling: 'Deze dag verbindt het spectaculaire van de paradropping met het belang van herdenken. Dat daar ieder jaar weer duizenden mensen op af komen, inclusief heel veel jongeren, is een belangrijk signaal. We willen vooral het belang en de waarde van herdenken bij de jeugd van nu levendig houden.'
Verhulst: 'Dat een zo grootschalig evenement zonder noemenswaardige problemen verloopt, daar ben ik trots op. Het is een uniek publieksevenement dat grote bekendheid in heel Nederland geniet, op historische grond in een prachtige natuuromgeving'.

Foto's
1/1
Locatie
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie