Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 05:09:50 Staringstraat Barneveld 3771GS 84977 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-119

Ambulance 07-119

vrijdag 19 oktober 2018

VRIJDAG 17|11

Dit is de Dag van...

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

,,Tja, dat kan er ook nog wel bij", zo zult u denken. Waarom niet? Moederdag, Secretaressedag, Dag van het Kind, Dag van de Solidariteit, Dag van de Mantelzorg... met een beetje creativiteit heeft bijna elke dag wel een bijzondere viering. Maar 17 november, is het echt de Dag van de Ondernemer. Een buitengewone dag in Barneveld met zo'n 5.800 ondernemers.

 

Welvaart

In deze column wil ik daarom onze ondernemers heel hartelijk bedanken voor hun lef, hun doorzettingsvermogen en hun bijdrage aan onze samenleving. Zij zorgen voor banen in Barneveld, economische groei en welvaart. Daarnaast steunen ze ook nog eens heel veel maatschappelijke doelen. Of het nu dichtbij om een muziek- of toneelvoorstelling, de sportclub of een zorgboerderij gaat. Of wat verder weg om een project in Ethiopië, Malawi of de Oekraïne. Ondernemers, denkers en doeners met ideeën en idealen leveren er hun bijdrage aan. Wat zijn zij dankzij al dat investeren en innoveren in staat veel anderen te onderhouden. Wat wordt Barneveld er een dynamische en levendige gemeenschap door.

 

Ons land kent zo'n 1,6 miljoen bedrijven; 99% daarvan is middelgroot of klein (tot 250 werknemers). Dat MKB heeft de wind gelukkig weer in de zeilen; negen op de tien ondernemers geeft aan dat het dit jaar beter of tenminste net zo goed als vorig jaar gaat met hun bedrijf. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de werkgelegenheid die over de hele linie aantrekt.

 

Bloemen

Deze week hebben we als gemeente onze bedrijven maar eens een bedankkaart gestuurd. Ook zijn onze ambtenaren op pad gegaan om bedrijven te bezoeken, een goed gesprek te voeren en een bos bloemen te brengen. Dat kan natuurlijk niet bij allemaal, maar de gedachte daarachter is natuurlijk de waardering te uiten, ondernemers in het zonnetje te zetten. Ons college van burgemeester en wethouders bezoekt een aantal startende ondernemers en zal vandaag lunchen met de voorzitters van ondernemersverenigingen uit de verschillende dorpen. Zij zijn de vertegenwoordigers van al die bedrijven en kunnen ons goed vertellen waar ze trots op zijn, wat er nog verbeterd kan worden en hoe ze oordelen over de gemeente als samenwerkingspartner.

 

Rolletjes?

Hoewel ik geen compleet beeld heb van al die contacten die er deze week zijn geweest met ondernemers, heb ik van veel collega's al teruggehoord hoe nuttig het was om gewoon eens aan te schuiven en een kop koffie in de bedrijven te drinken. Wat drijft die ondernemers? Waar halen ze hun plezier uit? Nou, zo horen we dan, de vernieuwende en verrassende oplossingen die je biedt voor andere bedrijven of de samenleving. Dingen anders bekijken en dan de kansen ruiken en benutten. En wat ik bijna overal hoor gaat over de onafhankelijkheid: "Burgemeester, liever een kleine baas dan een grote knecht".

 

Loopt alles op rolletjes? Waar liggen de belemmeringen in de bedrijfsvoering? De landelijke top-3 zal u niet verbazen: het vinden van goede medewerkers, de regelgeving en het verkrijgen van goede financiering.

 

Ik kan mij goed voorstellen dat het vinden van personeel er niet makkelijker op wordt bij een huidige werkloosheid van 2,2 procent. Ieder bedrijf kan bij de ander misschien nog iemand wegkopen maar dat is natuurlijk geen oplossing. Het moet gaan om de vraag hoe we de totale instroom kunnen vergroten. Denkt ons bedrijfsleven daar niet alléén op microniveau maar ook als collectief voldoende over na? Want anders is de groei er straks uit omdat we te weinig personeel vinden.

 

Versterking

En die regelgeving? Als gemeente willen we er alles aan doen om onze bedrijven snel door de procedures te krijgen; we willen van de categorie meedenkers zijn. En volgens mij zijn we dat ook aan onze stand verplicht als ,,beste MKB-gemeente in Gelderland". We hebben een fantastisch team van medewerkers in dienst met zelfs de "beste economisch-medewerker van Nederland". Ja, een dikke pluim voor onze collega Jan Wessels die deze prijs onlangs verwierf. En tenslotte de bedrijfsfinanciering, is dat een knelpunt? Vast wel, maar waarschijnlijk minder dominant dan in de rest van ons land, want het verdiende geld wordt doorgaans niet voor luxe en buitensporige uitgaven maar voor herfinanciering en versterking van het eigen vermogen benut. Ook dat is Barneveld, met stevige en solide bedrijven.

 

Ondernemers bedankt

Het is maar één dag Ondernemersdag en dus gaan we snel weer gewoon aan het werk. Elk voor zich en met elkaar als partners. Maar toch... we zijn trots op jullie. Dat moet vandaag ook maar eens gezegd worden.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie