Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 16:04:01 Camping De Hertshoorn N797 - Putterweg Garderen 3886PG 85651 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-107

Ambulance 07-107

zondag 21 oktober 2018

DINSDAG 29|05

Familieportret van drie generaties Molukkers onthuld in Barneveld

Het monument verbeeldt de historie van de plaatselijke Molukse gemeenschap

BARNEVELD - Na de Tweede Wereldoorlog breekt in het voormalige Nederlands Oost-Indië, dat nu Indonesië heet, een onrustige tijd aan. Veel inwoners willen een zelfstandige staat en geen bemoeienis van de Nederlanders meer. Het leger wordt ingezet en veel Nederlandse dienstplichtigen worden opgeroepen om in 'ons Indië' mee te vechten. Ook plaatselijke bewoners vechten met de Nederlanders mee. Deze mensen wonen vooral op de eilandengroep Molukken. Veel van de bewoners die meevechten, zijn beroepsmilitair bij het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL).

 

In 1951 kwamen de Molukse beroepsmilitairen die aan Nederlandse zijde meevochten, met hun gezinnen naar Nederland. Ze zouden hier tijdelijk worden opgevangen, maar de Molukkers wonen er nog altijd. In 2016 besloot de gemeenteraad tot een monument om '65 jaar Molukkers in Barneveld' te markeren.

 

Vandaag was het zover. Aan de voet van de Oude Kerk werd het beeld onder grote belangstelling onthuld. Bij het kunstwerk komt een bord met een korte samenvatting van de geschiedenis van de Molukkers in Barneveld.

 

Het bronzen monument is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Lotta Blokker.

Locatie
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie