Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 18:01:28 P Bgm-01 Ass. Ambu (inzet First Res.) Bungalowpark Kamphorsterheem Lange Zuiderweg... Prio Eenheid | CPA GelderlandMidden (GHOR Co?rdinator First...
donderdag 18 juli 2019

Archief

Harselaartunnel vrijdagmiddag 22 februari open voor auto- en fietsverkeer

Gemaakt: Donderdag, 14 februari 2019 17:38

BARNEVELD - Harselaartunnel wordt vrijdagmiddag 22 februari 2019 (vanaf 17.00 uur) opengesteld voor auto- en fietsverkeer

 

Auto- en fietsverkeer kan met ingang van vrijdag 22 februari 2019 om 17.00 uur gebruik maken van de Harselaartunnel. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de afronding van de tunnel. Eind volgende week zijn de werkzaamheden klaar en wordt de onderdoorgang opengesteld.

 

Op 2 januari 2017 werden Stationsweg en Baron van Nagellstraat ter hoogte van de spoorovergang afgesloten voor het verkeer. Daarna werden voorbereidende werkzaamheden getroffen om de bouw van de tunnel mogelijk te maken.


Veel tijd was nodig voor het omleggen en vernieuwen van nutsleidingen en rioleringen. Omdat onder de wegen in dit gebied een ‘spaghetti’ aan kabels, leidingen en rioleringen aanwezig was – ook juist op de plek waar de tunnel moest worden gegraven – moesten alle voorzieningen worden verplaatst of vernieuwd.


Ook was veel tijd nodig voor onderzoek naar niet-gesprongen explosieven omdat dit gedeelte van de gemeente Barneveld tijdens WOII intensief is gebombardeerd en beschoten. Dit kostte behoorlijk veel tijd bij het verleggen van kabels en leidingen, het bodemonderzoek en het verwijderen van allerlei verontreinigingen in de bodem.

 

In verband met de vele scholieren was het belangrijk om voor het langzame verkeer (voetgangers en fietsers) een tijdelijke spoorwegovergang aan te leggen, zodat zij geen ál te grote omweg hoefden te maken. De tijdelijke overweg werd in het weekend van 21 tot 23 oktober 2017 aangelegd. Een paar weken daarna werden de funderingspalen en damwanden aangebracht.

 

Het tunneldek waarover de treinen rijden werd naast het Transferium Barneveld-Noord gebouwd en in het weekend na Koningsdag 2018 naar de juiste plek gereden, gadegeslagen door vele honderden belangstellenden.

 

Officiële opening
De Harselaartunnel wordt op 22 februari 2019 om 17.00 uur opengesteld voor auto- en fietsverkeer. De komende periode wordt de omgeving van de tunnel verder afgerond. De officiële opening van de Harselaartunnel vindt plaats als alle werkzaamheden (in de omgeving van de tunnel) klaar zijn, naar verwachting eind mei.

Brexit en rijbewijs

Gemaakt: Maandag, 18 februari 2019 22:19

NEDERLAND - Als er geen overeenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is op 29 maart 2019, dan hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU/EVA-landen. Wat betekent dit als u een rijbewijs heeft uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland?

 

Bekijk wat u kunt doen op de website van het RDW.

Gratis belastinghulp in de bibliotheek Barneveld

Gemaakt: Donderdag, 21 februari 2019 19:23

BARNEVELD - De belastingpapieren invullen blijft een lastige klus. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Kom dan tussen 12 maart en 17 april a.s. van dinsdag tot en met vrijdag, naar de Bibliotheek Barneveld aan de Nieuwstraat 29. Opgeleide vrijwilligers van Sociaal Juridisch Steunpunt, Welzijn Barneveld en Diaconaal Netwerk helpen u bij uw belastingaangifte.


In eerder genoemde periode kunt u de Bibliotheek op vrijdag tussen 16.00 en 17.00 uur vrij inlopen bij de vrijwilligers van het Diaconaal Netwerk. Er geldt geen inkomensgrens voor de belastinghulp. Voor de overige dagen kunt u een afspraak maken en geldt er een inkomensgrens voor de hulp.


Afspraak maken
Voor het maken van een afspraak op de dinsdag: Sociaal Juridisch Steunpunt: (0342) 422 937 (alleen bereikbaar op dinsdag) of kom langs in de Bibliotheek Barneveld. Voor de gratis belastinghulp gelden wel inkomensgrenzen: Alleenstaanden tot € 22.700, gehuwden/samenwonenden tot € 30.850.


Voor het maken van een afspraak op de woensdag t/m vrijdag: Welzijn Barneveld (0342) 745 004. Of kom langs bij Welzijn, Veluwehal 1e verdieping, Nieuwe Markt 6, Barneveld. U kunt gebruikmaken van de belastinghulp met een inkomen tot € 35.000 (alleenstaand), bent u gehuwd/ samenwonend: tot € 55.000. Welzijn Barneveld vraagt een vrijwillige bijdrage van 
€ 5 voor de inkomens vanaf € 22.800 voor alleenstaanden en voor gehuwden/samenwonenden vanaf € 30.250. Heeft u een inkomen onder deze grens, dan is de hulp gratis. U kunt de informatie ook nalezen op www.bibliotheekbarneveld.nl.

Experimenteren in de bieb tijdens voorjaarsvakantie

Gemaakt: Donderdag, 21 februari 2019 19:27

BARNEVELD - Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen kinderen volop experimenteren in de Bibliotheek Barneveld. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen woensdag 27 februari meedoen tijdens de workshop Makey Makey. En vrijdag 1 maart gaan kinderen van 6 tot 12 jaar aan de slag met een 3D-pen. Beide activiteiten duren van 13.30 tot 15.00 uur.

 

Makey Makey
Tijdens de workshop Makey Makey koppelen de kinderen een alledaags voorwerp, zoals een banaan of een snoepje, aan een computer en kunnen daar muziek mee maken of een tekst mee typen. Een leuke activiteit waarmee kinderen lekker kunnen experimenteren.

 

3D-pen workshop
Tekeningen komen tot leven tijdens de workshop tekenen met 3D-pen. Er zijn diverse pennen waarmee de kinderen hun 3D-vormen kunnen tekenen. Hun creaties kunnen ze na afloop ook mee naar huis nemen.

 

Aanmelden en kosten
De kosten voor deelname aan deze voorjaarsactiviteiten zijn € 5 per persoon per workshop. Aanmelden kan via: educatie@bibliotheekbarneveld.nl, telefonisch via (0342) 403 483 of aan de servicebalie in de Bibliotheek.

Nieuw ontwerp voor speelplek Haruku in wijk de Burgt

Gemaakt: Donderdag, 21 februari 2019 19:35

BARNEVELD - Voor de speelplek aan Haruku heeft de gemeente Barneveld een nieuw ontwerpvoorstel gemaakt om de speelplek beter aan te laten sluiten bij de wensen van de bewoners. De ontwerper heeft daarbij goed gekeken naar de uitkomsten van de enquête die in oktober 2018 ingevuld kon worden door de buurtbewoners.

 

Hebt u vragen of opmerkingen over het ontwerp? Geef deze dan vóór 1 maart 2019 door aan dhr. Gaatze Rekker via info@barneveld.nl. Als het nodig en haalbaar is, worden eventuele vragen en suggesties van direct omwonenden verwerkt in een definitief ontwerp.

 

Na de reactietermijn kunnen de toestellen worden besteld en kan de plek worden ingericht. Direct aanwonenden ontvangen voor aanvang van de werkzaamheden bericht in de brievenbus.

Foodvalley op stoom met banen afspraak

Gemaakt: Vrijdag, 22 februari 2019 17:07

REGIO - De regio Foodvalley is goed op stoom bij het uitvoeren van de zogenoemde 'Banenafspraak', een landelijke overeenkomst tussen werkgevers en overheden, om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit blijkt uit de nieuwste rapportage van het UWV. Werkgevers en overheden hebben afgesproken om landelijk in 2026 in totaal 125.000 banen te creëren. 25.000 bij de overheid en 100.000 bij bedrijven. Volgens het UWV ligt de regio Foodvalley hiermee ruim vóór op schema.


Sociale betrokkenheid

Wethouder Hester Veltman, vanuit de centrumgemeente Ede verantwoordelijk voor de Banenafspraak, is blij met de laatste cijfers: "Binnen de arbeidsmarktregio werken we er aan dat zoveel mogelijk werknemers met een beperking, in het reguliere bedrijfsleven aan de slag kunnen. Ik vind het mooi om te zien hoe ondernemers in onze regio hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Zij geven het goede voorbeeld en laten met hun inzet zien hoe groot de sociale betrokkenheid in onze regio is."


Doelstelling

Uit de cijfers van het UWV blijkt dat er tot en met het derde kwartaal van 2018, 885 banen voor mensen met een arbeidsbeperking zijn bijgekomen. Naast deze 'reguliere banen' zijn 685 uitzendovereenkomsten en detacheringsovereenkomsten gerealiseerd. De teller staat daarmee op 1.570 banen, wat ruim binnen de doelstelling van 945 valt die voor het kalenderjaar 2018 is gesteld.

Excursie naar de IJsselvallei, nabij Voorst

Gemaakt: Vrijdag, 22 februari 2019 17:51

BARNEVELD/VOORST – Op zaterdagochtend 9 maart organiseert IVN Barneveld een excursie naar de IJsselvallei, nabij Voorst. Dit prachtige landschap langs misschien wel de mooiste rivier van Nederland ademt oorspronkelijkheid en geschiedenis. De versterkte burcht Nijenbeek -door de tand van tijd en oorlog aangevreten tot een ruïne- vormt een machtig baken langs de IJssel. De weilanden van landgoed De Poll zijn omzoomd met oude meidoornhagen en vormen in het unieke rivierenlandschap een toevluchtsoord voor vogels. De wandeling gaat door weilanden, langs de IJssel en over de prachtige bomendijk, de enige in haar soort in Nederland.

 

We speuren naar de laatste wintergasten (zoals de kolgans en de grote zaagbek) langs de rivier en in de uiterwaarden. Ook zoeken we sporen van de das, die met verschillende burchten een vaste bewoner van het landgoed De Poll is. Kortom: een wandeling om afscheid te nemen van de winter en de lente te begroeten.

 

We vertrekken om 8.00 uur vanaf het parkeerplaats Vetkamp aan de Stationsweg in Barneveld. We hopen rond 12.00 uur weer in Barneveld te arriveren. Er wordt zoveel mogelijk gecarpoold. Voor het meerijden kan een vergoeding worden gevraagd. Deelname is voor leden gratis en voor niet-leden € 3,50. 

 

Voor meer informatie neem contact op met de gidsen Daan Kuiper (0342-417810) of Kees Verduijn (0342-416787). Zie voor meer informatie www.ivn.nl/afdeling/barneveld

De Harselaartunnel is open maar het werk is nog niet helemaal klaar

Gemaakt: Maandag, 25 februari 2019 16:25

BARNEVELD - De Harselaartunnel werd vrijdag 22 februari 2019 geopend voor het verkeer.


Wethouder Hans van Daalen, gedeputeerde Conny Bieze, vertegenwoordigers van de gemeente, BAM Infra B.V. en ProRail én een aantal buurtkinderen knipten een lint door waarna de tunnel kon worden gebruikt.

 

Hoewel de Harselaartunnel nu door fietsers en auto's kan worden gebruikt, is het werk nog niet helemaal klaar. De komende tijd wordt er nog volop gewerkt rondom de tunnel. In het onderstaande lijstje staan de belangrijkste werkzaamheden op een rij:

 

 • De betonwand aan de oostzijde (de buitenzijde langs de parallelweg) moet worden afgewerkt.
 • De betonwand aan de westzijde (zowel aan de binnen- als aan de buitenkant) moet worden afgewerkt. Vervolgens kan hierna het westelijke fiets- en voetpad worden geopend (naar verwachting gebeurt dat begin maart).
 • De slijtlaag op het langzaam verkeersdek – ten noorden van de spoorlijn – moet worden aangebracht. Hierna worden ook drie zitbanken bevestigd. Dat is verwachting medio mei gereed.
 • De tijdelijke overweg, die de afgelopen periode is gebruikt door fietsers en voetgangers, moet worden verwijderd; dit moet in een zogenoemde treinvrije periode gebeuren. Naar verwachting is dit werk eind juni gereed.
 • Het aanbrengen van een randelement aan de noord- en zuidzijde van het spoordek; dit bronskleurig element moet nog worden geproduceerd en bevestigd . Naar verwachting is dit ook medio mei gereed.
 • Het dichtzetten van de tijdelijke overweg, het verwijderen van de overwegverharding en de tijdelijke parkeerplaatsen langs de Wencopperweg.
 • Het verwijderen van de verkeersmaatregelen en en de tijdelijke fietsroute over de Wencopperweg.
 • De reconstructie van de Energieweg (half maart gereed).
 • De aanleg van de riolering en asfaltwerkzaamheden van de Parallelweg (vanaf de Gildeweg tot en met de Baron van Nagellstraat 109) (eind maart gereed).
 • De aanleg van de definitieve parkeerplaats naast het Transferium Barneveld-Noord (begin april gereed).
 • Het plaatsen van de definitieve verlichting langs de toeritten van de tunnel (medio maart).
 • Het aanbrengen van groen langs de betonwanden van de tunnel; drie zijden beukenhaag en t.p.v. Roekenbos aanplanten bosplantsoen (medio maart).
 • Het afronden van het bouwrijp maken van Harselaar-Centraal (begin april gereed).
 • Het afvoeren van bouwmaterialen en gronddepots (begin april gereed).

Cursisten Reanimatie AED nemen certificaat in ontvangst

Gemaakt: Dinsdag, 26 februari 2019 13:55

BARNEVELD - Op donderdag 21 februari is dit seizoen de derde groep cursisten Reanimatie AED geslaagd voor hun cursus. Tijdens deze avond mochten zij hun certificaat in ontvangst nemen, zodat zij het nu waar nodig het ook in de praktijk kunnen brengen.

 

Door de grote belangstelling voor deze cursus start de E.H.B.O. Vereniging Barneveld op 4 april wederom een cursus. Voor aanmeldingen kunt u terecht op onze site: www.ehboverenigingbarneveld.nl er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Popkoor Luidkeels bij De Bende van Beuving

Gemaakt: Dinsdag, 26 februari 2019 18:54

BARNEVELD - Op vrijdag 8 maart a.s. staat ‘De Bende van Beuving’ op het programma in het Schaffelaartheater.

 

‘Klap van de korenmolen’ is gedeeltelijk concert en gedeeltelijk cabaret. Ernest Beuving vraagt bij elk optreden een plaatselijk koor om mee te zingen. In Barneveld krijgt Popkoor Luidkeels de eer om aan dit muziektheaterprogramma mee te werken.

 

Wij zingen samen met Ernest Beuving een aantal prachtige liedjes, maar wij zingen ook een paar nummers uit ons eigen repertoire.

 

Dus als u van liedjes met inhoud houdt, gelardeerd met humor en spontaniteit, dan zien wij u graag in de zaal zitten. Voor het bestellen van kaarten à € 22,00 en een korte indruk van het programma, zie: www.schaffelaartheater.nl 

 

Voor verdere informatie over Popkoor Luidkeels verwijzen wij u naar de website: www.popkoorluidkeels.nl en naar onze facebook-pagina.

Camera's in Voorthuizen om verkeersstromen te registreren

Gemaakt: Donderdag, 28 februari 2019 19:01

VOORTHUIZEN - Van 4 tot en met 8 maart aanstaande wordt een verkeersstroom registratie gehouden in Voorthuizen. Op de Hoofdstraat, Rubensstraat, Apeldoornsestraat en de Baron van Nagellstraat hangen camera’s die de herkomst en bestemming van verkeer registreren. Deze camera’s worden op 4 maart geplaatst.

 

Op iedere locatie hangt een camera voor beide rijrichtingen, per locatie worden de kentekens geregistreerd. De gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. De registratie is bedoeld om het doorgaand verkeer in beeld te brengen vooruitlopend op de realisatie van de rondweg. Heeft u vragen over de verkeerstelling? Mail deze aan verkeer@barneveld.nl.

Edenaar Pieter Plug draagt na 22 jaar politiek het stokje van de ChristenUnie over

Gemaakt: Vrijdag, 01 maart 2019 17:26

EDE - Na de verkiezingen van Provinciale Staten op 20 maart a.s. draagt hij het politiek leiderschap van de ChristenUnie Gelderland over aan zijn bijna 20 jaar jongere collega Statenlid Dirk Vreugdenhil. Hij en de partij zijn er klaar voor. Tijd voor een nieuwe en jonge generatie aan het roer van ChristenUnie Gelderland. Vandaag blikt de Edenaar met ons terug op een periode van 22 jaar actieve politiek. 10 jaar als lid van de Edese Gemeenteraad en 12 jaar lid te zijn geweest van Provinciale Staten van Gelderland waarvan bijna 9 jaar als fractievoorzitter. 

 

Ik heb me de afgelopen jaren ingezet om het politieke geluid van de ChristenUnie consistent te laten klinken in Gelderland. Ik hecht er aan dat politici een consistent en betrouwbaar geluid laten horen en zich niet mee laten mee voeren met de waan van de dag. Je ziet dat maar al te vaak zoals ook nu in het klimaatdebat. Van ChristenUnie politici mag verwacht worden dat we luisteren naar de samenleving. Maar ook dat we op grond van onze ambitie, kernwaarden en partijvisie besluiten nemen. En ik voel me daarbij zeer gestimuleerd en gemotiveerd door de liefde die Jezus Christus heeft voor ieder mens in deze samenleving. Vanuit die dienende overtuiging heb ik me ingezet en ook vaak compromissen gesloten in de politiek maar altijd met het doel de samenleving in haar breedte te dienen. Ik mocht dat doen in een fractieteam met fijne collega’s. Het zijn vrienden van me geworden. Dat maakt dat ik nog steeds achter mijn besluit sta om te stoppen maar ik zal de fractiegenoten met wie ik heb samengewerkt enorm gaan missen. 

 

 

Ede

In de afgelopen jaren zijn er binnen de Provincie Gelderland veel onderwerpen aan de orde gekomen die betrekking hadden op Ede. Dan ga je toch wat meer op het puntje van je stoel zitten, ook al ben je er voor de hele provincie. Je bent natuurlijk als inwoners van Ede heel sterk betrokken op je eigen omgeving. Zo is er provinciaal veel steun geweest als het gaat om herontwikkeling van Enka terrein en kazerneterreinen. Maar ook de provinciale bijdrage van 30 miljoen aan het spoorplan Ede met als belangrijkste doel om de barrièrewerking van het spoor tussen Ede Oost en West weg te nemen. Een verbetering op het gebied van bereikbaarheid en veiligheid van voetgangers, fietsers en lokaal autoverkeer tussen beide woongebieden is wat mij betreft van cruciaal belang voor de leefbaarheid van beide wijken. Een ander belangrijke ontwikkeling voor Ede is het World Food Center Experience. Deze week heeft Provinciale Staten besloten een bijdrage van 17 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van het World Food Centrum. Er ligt een belangrijke maatschappelijke opgave om nu en in de toekomst iedereen te kunnen voorzien van voldoende, gezonde en duurzame voeding. Dat betekent een omslag naar een andere manier van voedsel produceren en consumeren. Bewustwording hoe mensen zelf kunnen bijdragen aan een gezondere en duurzamere toekomst voor zichzelf en hun omgeving, daar kan het World Food Center een belangrijke bijdrage in leveren.

 

Afscheid van de politiek

Op 26 maart a.s. neemt Plug na 16 jaar provinciale politiek waarvan 12 jaar als Statenlid en 9 jaar als fractievoorzitter afscheid. Niet om achter de geraniums te gaan zitten. Er blijft nog voldoende te doen en een beetje meer tijd door brengen met zijn rouw en kleinkinderen zal zeker geen straf worden. Daarnaast blijft Plug de provinciale politiek zeker volgen maar zonder zich er mee te bemoeien zo gaf hij aan.  Het gaat goed met Gelderland met de economie en veel inwoners maar onze welbevinden moeten we niet toetsen aan de zogenaamde consumptie economie. Onze Gelderse samenleving dient meer te zijn dan alleen geld en goed. Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid, naastenliefde, verdraagzaamheid en zorg voor onze omgeving dienen wat Plug betreft centraal te staan in ons handelen. Dat zorgt voor een samenleving waar iedereen mee kan doen en dat is mijn diepste wens voor een waardevol Gelderland.

'Venster op het verleden' als Landmark op de Ginkelse Heide

Gemaakt: Maandag, 04 maart 2019 17:07

EDE - Inwoners van Ede en andere geïnteresseerden willen het ontwerp 'Venster op het verleden' als Landmark op de Ginkelse Heide. Met in totaal bijna 5.000 stemmen werd er massaal gestemd op de drie ontwerpen. Twee derde van de stemmen ging naar het ontwerp van Karin Colen: Vensters op het verleden.

Wethouder Peter de Pater: "We hebben een duidelijke winnaar, die de geschiedenis op een prachtige wijze weergeeft. Mooi dat er zoveel inwoners gestemd hebben en betrokken zijn bij het unieke verhaal van de luchtlandingen op een unieke locatie in Ede".

 

Karin Colen: "Het was een hele spannende procedure. Ik ben superblij dat er zoveel stemmen naar Vensters op het verleden zijn gegaan."


Planning

De komende maanden wordt het ontwerp uitgewerkt tot het daadwerkelijke Landmark. In de zomer wordt Vensters op het verleden geplaatst en krijgt het een plek op de Ginkelse Heide binnen Dropzone Ede. In de herdenkingsmaand september wordt het landmark officieel onthuld. In die maand komt er op een centrale locatie in Ede ook een tentoonstelling van alle 17 ontwerpen die gemaakt zijn voor het Landmark op de Ginkelse Heide.

Nieuw in Barneveld; verhuur flexplekken

Gemaakt: Maandag, 04 maart 2019 17:13

BARNEVELD - Vanaf 13 maart a.s. kunnen alle ZZP’ers uit Barneveld en omgeving terecht bij KADE voor de huur van flexibele werkplekken in hartje centrum Barneveld.  

 

Annemarie ten Hoven is zelf ZZP’er (administratieve dienstverlening) en heeft veel klanten, die ook vaak eenpitters zijn. “Ik weet uit ervaring dat veel ZZP’ers niet altijd alleen willen werken, want het kan best eenzaam zijn. Bovendien worden zij thuis soms gemakkelijk afgeleid. KADE biedt niet alleen aanspraak. Je kunt hier óók sparren met andere freelancers of vakgenoten. Het mooiste is vooral om wat voor elkaar te kunnen beteken. Zeker als je in de opstartfase van je bedrijf zit, is het fijn om van elkaars kennis en netwerk gebruik te maken. Ik denk dan ook dat er behoefte is aan dit concept in de regio”, verklaart ze haar stap. Volgens Ten Hoven is ze hiermee de eerste in Barneveld. De naam KADE staat voor ‘Kantoren Delen’. Daarnaast is een kade een plek waar je tijdelijk aanlegt.    

      

In het karakteristieke pand uit 1934 aan de Nairacstraat 11 verhuurt Annemarie ten Hoven op de eerste etage 7 werkplekken en op de zolder nog eens 6. Op de eerste etage zijn verschillende, afgescheiden kamers waar kwalitatieve elektrisch verstelbare zit-/stabureaus staan. De zolder is één ruimte met verrijdbare werktafels, zodat deze compacte ruimte zo efficiënt mogelijk wordt benut. Klanten kunnen een vaste dag huren of eenmalig een dagdeel. Eén plek of meerdere plekken in een ruimte is ook mogelijk. Vanzelfsprekend kunnen de klanten van KADE hun eigen klanten ook ontvangen in één van de gehuurde plekken. Alles opties zijn bespreekbaar. De openingstijden zijn alle werkdagen van 8.30 -17.00uur (indien wenselijk met uitloop). Reserveren gebeurt online (www.kadebarneveld.nl) met vooraf een betalingsmogelijkheid.

 

Faciliteiten

Naast een snelle internetverbinding, goede bekabeling en een gezamenlijke printer is er gratis koffie/thee voor de huurders. De keuken beneden en de achtertuin mogen ook worden gebruikt. Het team van Wolfsgoed Makelaardij zit op de begane grond. Er zijn gratis parkeerplekken in de buurt (tegenover het pand is betaald). Op steenworp afstand zijn tal van horecafaciliteiten en station Barneveld Centrum ligt net achter het pand op 3 minuten lopen. 

Sollicitatietips tijdens Walk&Talk in de bieb Barneveld

Gemaakt: Dinsdag, 05 maart 2019 17:14

BARNEVELD - Werkzoekenden kunnen woensdag 13 maart gratis kennis en inspiratie opdoen om zichzelf te verbeteren in het schrijven van een sollicitatiebrief of om een sollicitatiegesprek nóg zelfverzekerder in te gaan. Tussen 9.30 en 11.30 uur zal Bart Goris van uitzendbureau Veluwe Personeel tijdens de Walk&Talk-bijeenkomst in de Bibliotheek Barneveld zijn ervaringen en tips delen met de deelnemers. Oók de koffie is gratis.

 

Walk&Talk iedere tweede woensdag van de maand
De gratis bijeenkomsten van Walk&Talk, ook wel dé koffiepauze voor werkzoekenden genoemd, vinden iedere tweede woensdag van de maand op dezelfde tijd, plaats in de Bibliotheek Barneveld en is voor iedereen toegankelijk. Het doel is om iedereen die een (andere) baan zoekt een kans te geven om zichzelf te kunnen ontwikkelen zodat deze baan ook sneller binnen handbereik komt.


De bijeenkomsten hebben een informeel karakter en behandeld iedere keer een ander onderwerp. Onder het genot van een kopje koffie luistert men naar de wisselende inspirerende sprekers en na afloop kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen.

Voorjaar op geitenboerderij de Groote Stroe [video]

Gemaakt: Woensdag, 06 maart 2019 17:55

STROE - Het voorjaar is er bijna, op de geitenboerderij de Groote Stroe in Stroe is het heel duidelijk, allemaal nieuw leven. Online Barneveld was aanwezig bij een geboorte.

 

Geitenboerderij de groote stroe biedt een groot assortiment aan biologische boerengeitenkazen. Kazen die op ambachtelijke wijze door de boer en boerin zelf worden gemaakt. De kaas heet: stroese dame. Wilt u de boerderij bezoeken en kennismaken met de geiten en/of het kaasmaken, dan kunt u zich aanmelden voor een rondleiding of workshop. Meer informatie op degrootestroe.nl

Burgemeester sluit panden in Kootwijkerbroek en De Glind vanwege drugsvondsten

Gemaakt: Donderdag, 07 maart 2019 16:49

BARNEVELD - Burgemeester dr. J.W.A. van Dijk van Barneveld heeft op 4 maart jl. twee panden (van een woning aan de Kootwijkerdijk in Kootwijkerbroek en van een schuur aan de Postweg in De Glind) voor een periode van drie maanden gesloten. Hij deed dat op grond van artikel 13b van de Opiumwet.

Eerste bijeenkomst Platform Jeugd in De Glind

Gemaakt: Donderdag, 07 maart 2019 17:44

DE GLIND - In het coalitieakkoord 2018 - 2022 van de gemeente Barneveld staat de oprichting van een Platform Jeugd. Het doel van dit platform is onder andere de samenwerking versterken tussen het onderwijs en alle andere partijen die van belang zijn voor de opvoeding en educatie van kinderen naar zelfstandige burgers. Afgelopen maandag 4 maart vond in De Glind de eerste bijeenkomst plaats van het Platform Jeugd.

 

Zo'n 70 professionals vanuit de gemeente, scholen en maatschappelijke organisaties waren aanwezig. Menno van Leeuwen presenteerde interessante trends op het raakvlak van Jeugdhulp en Onderwijs. Lector Bert Wienen hield een lezing over de hedendaagse druk op kinderen en de belemmering die ze ervaren. De aanwezige professionals gingen met elkaar in gesprek over wat de jeugd in de gemeente Barneveld op school nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Met de uitkomsten hiervan wil de gemeente samen met betrokken scholen en maatschappelijke organisaties nieuwe interventies ontwikkelen.

Werkzaamheden Rozentuin binnenkort van start

Gemaakt: Vrijdag, 08 maart 2019 16:26

BARNEVELD - De Rozentuin is een openbaar parkje in Barneveld, tussen de Amersfoortsestraat en de Achterdorpstraat. Het parkje heeft te lijden onder woekerend zevenblad. De gemeente wil dit onkruid weg laten halen en daarna de rozentuin opnieuw inrichten. Zo blijft de tuin een aantrekkelijke groene plek in het centrum voor aanwonenden en bezoekers. 

Van concept ontwerp naar definitief ontwerp
De gemeente wil bij de herinrichting zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de buurt. Daarom is in december 2018 is een concept ontwerp rondgestuurd, na meerdere bijeenkomsten met buurtbewoners. De reacties worden momenteel verwerkt in het definitieve ontwerp. We verwachten dat het definitieve ontwerp halverwege dit jaar klaar is. 

Planning werkzaamheden

 • Voor een effectieve bestrijding van het zevenblad wordt tussen 11 maart en 2 april het park grotendeels leeggehaald. Alle beplanting van de rozentuin wordt verwijderd. Er blijft 1 boom behouden. Bij de entree van de rozentuin komt een nieuwe bomenrij terug. Het hekwerk bij de entree gaat tijdelijk dicht. Ook de huidige bankjes worden verwijderd. De afvoer van het materiaal gaat via de Achterdorpstraat. Daarbij houden we rekening met de verkeerssituatie bij de Antoniusschool bij het in- en uitgaan van de school.
 • Nadat de Rozentuin leeg is, start vanaf ongeveer 9 april de onkruidbestrijding. Er wordt kokend water over het zevenblad gesproeid en in de grond geïnjecteerd. Er is hiervoor een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd. Dit bedrijf komt per jaar ongeveer vijf keer terug om de behandeling te herhalen tot het zevenblad weg is. Zo’n behandeling duurt circa 1 dag.
 • Vanaf oktober 2018 starten we met de aanleg van de paden en het straatmeubilair, zoals banken en prullenbakken. Ook beginnen we dan met het inzaaien en planten van de nieuwe tuin. De verwachting is dat dit eind maart 2020 is afgerond.
 • In 2020 en 2021 gaat de bestrijding van het zevenblad door totdat het zevenblad helemaal verdwenen is.

Nog kaarten verkrijgbaar voor groots 'Back for Africa' feest

Gemaakt: Vrijdag, 08 maart 2019 16:39

VOORTHUIZEN - Op zaterdagavond 16 maart a.s. kunnen de voetjes van de vloer. Alle ingrediënten voor een geslaagde avond zijn dan aanwezig: een sfeervolle locatie (Brasserie Buitenlust), heerlijke muziek (band AfterBurn en DJ Bolleknak), volop hapjes & drankjes, een strakke organisatie én een prachtig goed doel (vrijwilligerswerk in Afrika). 

 

Vriendinnen Gera Hooijer en Dianne van Veen vertrekken komende zomer met organisatie SHIB (Stichting Hulpverlening International Barneveld) naar Afrika om daar vrijwilligerswerk te doen. Net zoals hun vorige reis naar Afrika is er opnieuw veel geld nodig om de reis te bekostigen. Al snel is het idee ontstaan om op lokaal niveau een toegankelijke en gezellige feestavond te organiseren voor iedereen (vanaf 18 jaar). De bezoeker staat dan ook een topavond te wachten. Zo zal AfterBurn bekende ‘meezing’ rocknummers spelen en DJ Bolleknak staat - op zijn beurt - garant voor pure dancemuziek van allerlei genres.   

 

Volgens draaiboek

“We gaan er eerst een prachtige avond van maken mét elkaar, met Voorthuizen. De avond zit gewoon goed in elkaar volgens een strak draaiboek. Wij hebben hulp van heel veel vrijwilligers waar we ontzettend blij mee zijn. En dan straks tijdens onze reis zijn we twee weken lang bezig met vrijwilligerswerk. We gaan aan de slag met een bouwproject, met shack repair en met kinderwerk in de sloppenwijken. We hopen de mensen in Zuid-Afrika, die het met veel minder moeten doen op deze manier een beetje te kunnen helpen. Verder geeft deze reis onszelf een inkijkje in een andere cultuur. Dat is altijd een verrijking” blikken Gera en Dianne alvast vooruit. 

 

Inkomsten 

De kaartverkoop (€12,50) zorgt voor inkomsten om de reis te financieren. Op de avond zelf zijn er ook volop broodjes kroket, frikandel, puntzakken friet en gemengd bittergarnituur te koop (tegen contante betaling). Vanzelfsprekend is er genoeg te drinken. 

 

Praktisch

Locatie: Brasserie Buitenlust aan de Hoofdstr. 89 in Voorthuizen 

Datum: zat. 16 maart 2019 

Aanvang: zaal open om 20:30 / feest start om 21: 00 - 1:00 uur

Kaarten te koop bij: Bossenbroek Woman, Brasserie Buitenlust of per e-mail via: backforafrica@vanveenmail.nl 

Start verkenning naar aanpak fileknelpunt A1 / A30

Gemaakt: Maandag, 11 maart 2019 18:21

BARNEVELD - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag in Barneveld een belangrijke stap gezet voor de aanpak van de files op de A1 tussen de aansluiting Barneveld en Voorthuizen en op de aansluiting van de A30 op de A1. Samen met de provincie Gelderland, de gemeente Barneveld en Regio Foodvalley gaf de minister het startsein voor de verkenning naar de meest doeltreffende en efficiënte manier om deze knelpunten aan te pakken.


De files door de verouderde aansluiting tussen de beide snelwegen is voor bestuurders en ondernemers een grote ergernis. Eind vorig jaar kondigde Van Nieuwenhuizen aan 22 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een MIRT-verkenning naar de aanpak van de verbreding van de A1 en de aansluiting van de A30 op de A1. Ook Regio Foodvalley en provincie Gelderland betalen mee. De provincie draagt 7,5 miljoen euro bij; Regio Foodvalley 1 miljoen euro. De gemeente Barneveld stelt grond beschikbaar voor het project.


Minister Van Nieuwenhuizen: "Dit knelpunt is al jaren een vaste klant in de file-top10. De A1-A30 is een drukke route, en belangrijk zowel voor de regio als voor Nederland. Zo is het de noordelijke toegangsweg tot Regio Foodvalley, waar veel geld wordt verdiend. Ik ben blij dat we vandaag samen met provincie, de regio en gemeente Barneveld een nieuwe stap zetten voor een goede bereikbaarheid en minder files en vertraging."


De A1 is een van de belangrijkste verkeersaders van ons land. Het project A1/A30 maakt onderdeel uit van een bredere aanpak voor een betere doorstroming van het verkeer op deze snelweg. Zo worden er ook maatregelen genomen op de A1/A28 bij knooppunt Hoevelaken en op de A1 Apeldoorn-Almelo. De verkenning voor de A1/A30 is eind volgend jaar afgerond. Dan is duidelijk welke maatregelen er worden genomen en wanneer de schop de grond in kan.


Wethouder Hans van Daalen (Barneveld) is blij dat vandaag het startsein is gegeven voor de aanpak van deze aansluiting. Dat is goed voor de bereikbaarheid van Barneveld en van Regio Foodvalley. Wethouder Engbert Stroobosscher voegt daar namens de regio aan toe: "Regio Foodvalley is één van de topregio's van Nederland en is gebaat bij een goede bereikbaarheid. We zijn heel blij dat de minister haar handtekening heeft gezet onder de startbeslissing en we zien uit naar een mooie samenwerking om de regio bereikbaar te houden."

Bossenboek Man & Woman: ‘Veel in petto dit seizoen’

Gemaakt: Maandag, 11 maart 2019 18:37

VOORTHUIZEN - Buiten was het kil en grijs. Binnen was het kleurrijk op de catwalk van Bossenbroek Man & Woman. Liefhebbers van mode kregen wederom  een sprankelend voorproefje van de gloednieuwe voorjaars- & zomermode tijdens één van de in totaal drie drukbezochte modeshows aan de Hoofdstraat in Voorthuizen.   

 

Ladyspeaker Teuntje beloofde vóór aanvang van het modefeestje ‘een oase aan kleur, prints en comfort’. En daarmee is niets teveel gezegd. De kleuren zijn uitnodigend: rood, zalm, koraal, knalroze, oranje, paars én geel (vooral als accentkleur) naast rustige aarde- en grondtinten en het immer vertrouwde zwart en wit - al dan niet geblokt, in pied-de-poule-motief óf hippe zebrastreep. 

 

Flaneren

Mooie details spannen komend seizoen de kroon: lurexdraadjes, zilver, metaal, kantgarnering, lovertjes, gouden knopen, spannende biezen, pailletten en ga maar door. Off-shoulder outfits mogen komend seizoen niet ontbreken. Net zoals zwierige plissérokken of asymmetrische jurken. Rokken zijn sowieso in allerlei lengtes verkrijgbaar. Dat wordt volop flaneren dus. De combinatie aan materialen maakt indruk: jeans, voile, kant, glans, wafeltjesstof, imitatieleer en veel draagbare stretchkwaliteit. Vesten zijn er ook in alle soorten en maten. Diverse topmerken passeren de revue; Bossenbroek weet dit weer op kenmerkende wijze te mixen, zodat je altijd ‘n eigen stijl uitstraalt. 

 

Must-haves

De palazzo broek, met z’n opvallende wijde elegante pijp, blijft een must-have. En waar we werkelijk niet omheen kunnen, is het pak! In uni, krijtstreep of frivole bloemenprint. Met een hakje of hippe sneaker eronder sla je nooit de modeplank mis. En met een nieuwe  zomerjas (zelfs reversibel), trenchcoat of stoer bomberjack kunnen we straks elk zomerbuitje trotseren…   

 

Stoer en trendy 

De heren gaan ook een kleurrijk seizoen tegemoet, mede door de nieuwe topmerken Genti en Lacoste. We zien fraaie shirts (ook strijkvrij), stretch jeans, stoere colberts en pullovers, zwembroeken én korte broeken (zelfs als pak). Ook hier draait het om de details: die rits, die kleurcombi, dat inzetje. Qua kostuums is het lekker trendy met slanke pasvormen en Italiaanse snit. 

 

Let’s party 

Feestmode kan het hele jaar door en mag gerust ook een beetje anders. Van sprookjesachtige outfits, jumpsuits, sierlijke japons en haltertops tot uiterst stijlvolle kostuums voor mannen. Bossenbroek Man & Woman laat u stralen.

Barneveld wéér MKB-vriendelijkste gemeente van Gelderland

Gemaakt: Dinsdag, 12 maart 2019 17:21

BARNEVELD - De gemeente Barneveld is – voor de derde keer op rij – uitgeroepen tot de 'MKB-vriendelijkste gemeente van de provincie Gelderland'. Hans Bakker, manager van MKB Nederland-Midden, maakte dat vanmorgen bekend. Wethouder Didi Dorrestijn-Taal (Economische Zaken) is "heel blij" met deze blijvende toppositie: "Het onderstreept dat de inspanningen voor onze ondernemers door hen worden gewaardeerd. Het is een extra stimulans om onze manier van werken de komende jaren voort te zetten en samen met ondernemers te zoeken naar manieren om die band verder te versterken, te verbreden en te verdiepen."

 

De gemeente Barneveld handhaaft hiermee de koppositie van de prijs voor de MKB-vriendelijkste gemeente in Gelderland. Apeldoorn en Ede staan op respectievelijk de tweede en de derde plek.

 

Onverminderd goed
Barneveld doet het volgens de lokale ondernemers dus onverminderd goed, concludeert MKB Nederland. Want ook in de voorgaande verkiezingen in 2013 en 2015 stond Barneveld bovenaan in Gelderland. "Een knappe prestatie", zegt Hans Bakker. Barneveld heeft over het geheel genomen gemiddeld het meest constante en MKB-vriendelijkste beleid. De digitale en telefonische bereikbaarheid springen eruit als positieve punten van dienstverlening. Ook de deskundigheid en snelheid van betalen zijn dik in orde in Barneveld. Volgens het onderzoek geeft maar een derde van de ondervraagden aan dat de gemeente voldoende doet om de regeldruk te verminderen. MKB-Nederland roept gemeenten daarom op een lokale MKB-Toets in te voeren. "Dit verbaast ons wel een beetje, want wij riepen ondernemers enkele jaren geleden al op in hun ogen overbodige regelgeving door te geven, zodat wij een top drie zouden kunnen samenstellen van regelgeving die mogelijk kon worden afgeschaft. We kregen toen twee reacties binnen", aldus wethouder Didi Dorrestijn-Taal.

 

Actief
De gemeente Barneveld blijft zich de komende jaren inzetten om ondernemers zo goed mogelijk te faciliteren. Met de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen, maar ook met 'raad en daad' via het Ondernemersloket Barneveld. "Dat gaan we nóg beter onder de aandacht brengen én we investeren de komende tijd in informatieve netwerkbijeenkomsten waarop we elkaar – gemeente en ondernemers – informeren over een actueel thema en elkaar ontmoeten."

 

Landelijke bekendmaking
Op 26 maart 2019 maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen.

 

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau LexNova. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter MKB-beleid. Het is het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben zo'n 20.000 ondernemers meegewerkt, waarvan 2.775 in Gelderland.

Start sloop gymzaal De Brug in Voorthuizen

Gemaakt: Dinsdag, 12 maart 2019 17:24

VOORTHUIZEN - Rondom gymzaal De Brug in Voorthuizen staan inmiddels de bouwhekken. Deze week start de sloop van de "oude" De Brug. Op dezelfde locatie kan dan snel met de bouw van de nieuwe gymzaal worden begonnen.

 

In april start Bouwbedrijf Burgland Bouw met de bouw van de nieuwe, energieneutrale gymzaal De Brug. Het installatiewerk is voor rekening van Campus Installatietechniek.


Dit najaar kan er dan weer gesport worden in een moderne gymzaal die aan alle eisen van deze tijd voldoet.

Leuke uitstapjes voor de voorjaarsvakantie

Gemaakt: Donderdag, 14 maart 2019 16:53

Zodra de voorjaarsvakantie voor de deur staat, is het tijd om na te denken over leuke activiteiten die je kan ondernemen. Je zoekt uitstapjes waar zowel ouders als kinderen plezier van beleven.

 

Barneveld heeft een gunstige ligging als je kijkt naar de diverse uitvalswegen naar leuke dagjes uit. Zoek je grote hoogtes op bij het Klimbos in Garderen waar je tegenwoordig een ontzettend veilig en spannend parcours vindt, of zoek je een rustigere activiteit? Hieronder lees je meer over leuke uitstapjes in de omgeving van Barneveld.

 

Klimbos Garderen

Op een uur rijden vanaf Barneveld vind je het Klimbos in Garderen. Ben je op zoek naar een spannende activiteit voor het hele gezin en heb je geen last van hoogtevrees, dan zit je hier goed. Er zijn hier negen verschillende klimparcoursen te vinden. Een hiervan is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Voor de andere parcoursen is een minimale lengte van 1.20 meter vereist.

 

Een leerzaam uitstapje

Op 10 minuten rijden van Barneveld vind je het leuke dorp Terschuur. Voor een leerzaam uitje is een bezoek aan het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in dit dorp een aanrader. Je gaat hier letterlijk terug in de tijd en het is een mooie en leuke manier om kinderen te laten zien hoe vroeger alles anders was. Maak een speurtocht door het museum en beleef plezier in de doe-het-zelf ruimte. Na een dag vol historie is het tijd voor de ouders om een avond te genieten in het casino. Op steenworp afstand van Barneveld vind je Jack’s Casino voor een heerlijk avondje uit. Hier speel je vele spellen, maar helaas geen live casino spellen zoals blackjack en roulette. Deze spellen mogen alleen in het Holland Casino gespeeld worden. Wanneer je deze spellen toch wilt spelen tijdens je tocht in Barneveld, dan biedt deze site de mogelijkheid.

 

Het Nederlands Pluimveemuseum

Barneveld is natuurlijk vooral bekend om haar pluimvee-industrie. Een bezoek aan het Pluimveemuseum mag je dan ook zeker niet missen. Het Pluimveemuseum ligt, hoe kan het ook anders, in Barneveld. Wanneer je geen zin hebt om lang in de auto te zitten voor een dagje uit, is dit ideaal. In het Pluimveemuseum leer je alles over kippen, maar hier is ook tijdelijk de collectie van het veeteeltmuseum te bewonderen. Natuurlijk draait het hier vooral nog om de kip. Je bekijkt hier een mooi stukje historie, je kan de schattigste kuikentjes bewonderen en als kers op de taart voel je je een echte veilingmeester doordat je dagelijks kan bieden op echte Barneveldse eieren. Het Pluimveemuseum is bijna het hele jaar geopend.

 

Laat je creatieve geest op de vrije loop

De creatieve Barnevelder hoeft niet ver te reizen om zijn ei kwijt te kunnen. In Barneveld vind je namelijk Atelier Hupsakee. In dit atelier volg je de leukste workshops waarbij kliederen is toegestaan. Volg een workshop graffiti of gooi alle remmen los met Action painting. Het is ook mogelijk om kinderfeestjes bij Atelier Hupsakee te vieren. Hierbij heb je de keuze uit het maken van een chocoladeschilderijtje, mozaïeken of het beschilderen van porselein. Waar je ook voor kiest, je komt met een blijvende herinnering aan een leuke dag uit weer thuis.

3 Augustus Dutch Heli Day Stroe

Gemaakt: Vrijdag, 15 maart 2019 13:32

STROE - Op zaterdag 3 augustus wordt voor de tweede keer de Dutch Heli Day gehouden in Stroe op de Veluwe. Naar verwachting zijn rond de 20 helikopters uit binnen- en buitenland aanwezig.

 

Een bijzondere deelnemer is een helikopter van de Tsjechische luchtmacht. Ook de ex-luchtmacht Alouette III, die onlangs door Heliflight is aangeschaft, neemt deel aan de static show. Het programma voorziet verder in een aviamarkt, oldtimertractoren en een springkussen voor de kinderen.

 

JHP

De Dutch Heli Day is een initiatief van Joint Helicopter Pilots (JHP), de vereniging van helikoptervliegers in Nederland. Het doel van de dag is om geïnteresseerden kennis te laten maken met de helikopterwereld. Belangstellenden kunnen hun bezoek aan de helikopters combineren met het oogstfeest op het terrein van De Kruif Machines.

 

De eerste Dutch Heli Day vond plaats in 2013. Ondanks het matige weer kwamen er toen zo’n 3.500 bezoekers op de Heli Day af.

 

Programma

Het programma voor de tweede Dutch Heli Day ziet er als volgt uit: 11.00-13.00 uur: aankomst van de helikopters 13.30-16.00 uur: openstelling van het landingsterrein voor publiek, de vliegers geven toelichting bij hun heli’s 15.00-16.00 uur: demonstratie helikopter schaalmodellen 16:00-17.00 uur: vertrek helikopters 17.00 uur: einde programma

 

Praktische informatie

De Dutch Heli Day is gratis toegankelijk. De locatie is Stroeërweg 46, Stroe. Kijk voor meer informatie op www.jhp.aero. De Dutch Heli Day wordt gehouden onder het voorbehoud van weers- en technische omstandigheden en het verkrijgen van de benodigde vergunningen.

Inspiratieavond 'stralende vrouwen' voor en door vrouwen

Gemaakt: Vrijdag, 15 maart 2019 16:48

BARNEVELD - Dinsdag 26 maart a.s. staan de Barneveldse vrouwen in de schijnwerpers. Van 19.15 tot 22.30 uur kunnen zij zich laten inspireren en laten verwennen tijdens de Inspiratieavond en –markt ‘Stralende Vrouwen’ in de Bibliotheek Barneveld. Deze avond wordt georganiseerd voor en door vrouwen in het kader van de Boekenweek 2019 met het thema ‘De Moeder de Vrouw’. Het wordt een gezellige avond met muziek, hapjes en drankjes èn inspiratie. De eerste 40 vrouwen die een kaartje kopen, krijgen een gratis goodiebag.

 

Inspiratielezing door schrijfster Lisette van de Heg
De Barneveldse schrijfster Lisette van Heg zal deze avond vertellen over het omgooien van haar leven. Ze zegde een paar jaar geleden haar baan op en koos voor een leven als zelfstandige schrijver waardoor ze nog meer ging ‘stralen’. Een onderwerp waarmee ze ook andere vrouwen zal inspireren soms andere keuzes te maken die je gelukkig maken. Haar boeken zullen deze avond ook zeker niet onbesproken blijven.

Markt met inspiratie en vrouwenverwennerij
Behalve de lezing kun je op de ‘inspiratiemarkt’ als vrouw ook geïnspireerd raken en gaan ‘stralen’ door mode, voedingsadviezen, verzorgingsproducten, interieuradviezen, noem maar op. Een aantal Barneveldse ondernemers die in ieder geval deelnemen zijn De Jonge Woont (wonen & interieur), Fit Achter je bureau (o.a. voedingsadvies en stoelmassage) en Franchnails (wimperextensions en nagelstyliste). De komende dagen vind je op www.bibliotheekbarneveld.nl en op de Facebook-pagina van de Bibliotheek nog meer deelnemers aan de inspiratiemarkt.


Wil je als ondernemer ook deelnemen aan de markt omdat jij met jouw diensten of producten ook inspireert en bijdraagt aan stralende vrouwen? Neem dan contact op met Milou van Essen, (0342) 403 480 of via milou.vanessen@bibliotheekbarneveld.nl.

Gratis goodiebag voor eerste 40 kaarten
De toegangsprijs voor deze avond is € 7,50 p.p. voor leden en € 10,- voor niet-leden van de Bibliotheek Barneveld. Dit is inclusief hapjes en drankjes èn een leuke goodiebag met materialen van de deelnemende ondernemers (de eerste 40 vrouwen die kaartjes kopen). Koop dus zo snel mogelijk je kaart(en) via educatie@bibliotheekbarneveld.nl, via de servicebalie van de Bibliotheek of via (0342) 403 483.

Omleiding Helweg tussen de Postweg en de Achterveldseweg

Gemaakt: Vrijdag, 15 maart 2019 17:11

BARNEVELD - Vanwege het aanbrengen bermbeton zal tussen 18 maart tot en met 12 april de Helweg tussen de Postweg en de Achterveldseweg zijn afgesloten voor het doorgaand verkeer.

 

Fiets en voetgangers hebben doorgang. Aanwonenden zijn bereikbaar. Er is een omleiding: Ringlaan - Kon. Julianaweg - Hessenweg.

Klimaatgelovigen in de kerk

Gemaakt: Zaterdag, 16 maart 2019 17:16

Al in de elfde eeuw werd de basis gelegd voor het prachtige monument waar we samenkomen. De Walburgiskerk in Zutphen. Wat een historie. Stap voor stap gebouwd, verbouwd, uitgebreid en gerestaureerd. Verschillende branden verwoestten delen van dit Godshuis maar de gemeenschap bleek sterker dan de bliksem en de brand. Met vereende krachten werd de boel hersteld en vernieuwd.

 

Woensdagavond mocht ik er spreken voor een kerk vol klimaatgelovigen. Als voorzitter van het Gelders Energie Akkoord opende ik er een debatavond met provinciale politici die zich opmaken voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap op 20 maart. Ik bedacht mij hoe de muren zouden kunnen spreken over wat er in deze kerk gedurende de eeuwen gezegd zou zijn. Zou er ooit gepredikt zijn over de opwarming van de aarde en het terugdringen van de CO2-uitstoot? Ik bedacht mij hoe de liederen hier weergalmden onder begeleiding van het schitterende Baderorgel. Zou er ooit gezongen zijn over de ommekeer die nodig is om onze aarde als rentmeesters te beheren en te behouden? Ik bedacht mij hoe in de toren de klokken klonken en opriepen tot samenkomst. Zou er ooit iemand het idee hebben gehad om kerktorens als windmolens te laten functioneren en zou daarvoor dan voldoende maatschappelijk draagvlak zijn geweest?

 

Duurzaam Gelderland?

Maar ja, ik kon me nog veel meer bedenken. Daarvoor was geen tijd. Het debat onder leiding van Clairy Polak ving aan. Hoe duurzaam is Gelderland? Hebben intensieve agrarische bedrijven nog een toekomst als de emissie van broeikasgassen zo veel omlaag moet? Hoeveel geld is er nodig en worden de Nuon-gelden ingezet? Zal de provincie gemeentes dwingen windmolens te plaatsen? Vragen die ons allen raken en de politieke agenda's in de komende jaren gaan bepalen. Ook bij de komende verkiezingen aanstaande woensdag voor de provinciale staten en de waterschappen.

 

Volgende week woensdag is het dus weer een dag van de democratie. Ik hoop dat u gaat stemmen. Ik hoor nog wel eens "mijn stem doet er toch niet toe". Misschien gek dat ik het zeg, maar dat klopt. Tenminste... als u niet gaat stemmen. Dan doet uw stem er echt niet toe. Ik heb voorheen als gedeputeerde acht jaar mogen meelopen in de provinciale politiek en ervaren dat het bij deze verkiezingen écht wel ergens over gaat. Ik noem dat kort samengevat weleens de vijf W's van wonen, wegen, werken, water en waarden. Waar mag er gewoond worden en welke grote gebieden worden beschermd als natuur, benut als agrarisch gebied of gereserveerd voor recreatief gebruik. Hoe en waar lopen onze belangrijke provinciale wegen, de fiets- en wandelpaden, welke voorzieningen in openbaar vervoer staat men voor?

 

Bij werken moet u vooral denken aan de provincie die beslist of en waar welke bedrijfsterreinen en kantorenlocaties zullen worden toegestaan, het stimuleren van kennisontwikkeling en innovatie en de zorg voor een goede arbeidsmarkt. Het waterschap waarvoor we ook gaan stemmen op 20 maart zorgt er voor dat er schoon water is, we geen natte voeten krijgen en ons land niet verdroogd. Voorwaar geen geringe opgave met alle extreme situaties die zich steeds vaker aandienen. En natuurlijk gaat het bij verkiezingen ook altijd over de waarden waarvoor de verschillende partijen staan. De ene partij benadrukt de individuele vrijheid en verantwoordelijkheid, een ander stelt de maatschappelijke verbanden en hun samenhang meer centraal en een derde verwacht meer heil van de overheid om de collectieve doelen te realiseren. Ook dat zijn belangrijke motieven om voor de ene of andere partij te kiezen.

 

Rijkdom van de aarde

Door al die thema's heen loopt de duurzaamheidsvraag: hoe benutten wij op verantwoorde wijze de rijkdom van onze aarde zodat wij die beter doorgeven aan onze kinderen. Daarover ging het in de Walburgiskerk. Een plek waar je mag geloven; geloven in de noodzaak van verandering. En net zo als die kerk stap voor stap gebouwd werd zullen we ook nu steen voor steen moeten stapelen om onze provincie duurzamer te maken. U en ik in onze eigen omgeving door minder energie te gebruiken en onze levensstijl daarop aan te passen. Samen in wijken en kernen met energie-coöperaties om duurzame energie op te wekken en warmtenetten te ontwikkelen. Bedrijven circulair te maken. De emissies van broeikasgassen in de agrarische sector omlaag te krijgen. Schoner vervoer te gaan inzetten.

 

Niet afwachten

Ruim 200 partners telt het Gelders Energie Akkoord: gemeenten, provincie, waterschappen, woningcorporaties, agrarische sector, bedrijfsleven, natuurbeschermings- en milieuorganisaties, kennisinstellingen enz. Een brede maatschappelijke beweging die schouder aan schouder wil samenwerken om de klimaatdoelstellingen dichterbij te brengen. Zij deden het aanbod aan de provinciale politici die transitie te willen ondersteunen in Gelderland. Een maatschappelijk aanbod voor een urgent vraagstuk dat ons de komende jaren op alle fronten zal bezighouden. Kan het nog mooier? Niet afwachten en kijken wat de politiek ons biedt, maar je afvragen wat jij zelf en in samenwerking met anderen kunt bijdragen aan een duurzamer wereld.

 

Dr. J.W.A. van Dijk
Burgemeester

Wethouder Aart de Kruijf inspecteert eerste kievitsei van 2019 in Barneveld

Gemaakt: Maandag, 18 maart 2019 16:39

BARNEVELD - Wethouder Aart de Kruijf inspecteerde zaterdag het eerste kievitsei van 2019 in Barneveld. Het nest is op 15 maart gevonden door Bram Koudijs uit Lunteren. Hij maakt deel uit van de groep Barneveld-West van het Weidevogelproject. 

De vondst van het eerste kievitsnest markeert de start van het weidevogelseizoen. In het voorjaar komen de weidevogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden. Zonder de bescherming door vrijwilligers en de medewerking van boeren kunnen weidevogels op veel plaatsen geen kuikens groot brengen. 

Dankzij de inzet van vrijwillige weidevogelbeschermers worden de nesten tijdig op-gespoord en beschermd. Tijdens landbouwwerkzaamheden worden deze nesten vervolgens ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht

De vrijwilligers van Weidevogelproject zetten zich hiervoor in. Dit project wordt gesteund door het Ontwikkelingsfonds Platteland.