Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:51:54 P Gm-inci-01 Incident (meting) (gaslucht) Mazenhofstraat Garderen 071341 071339 Prio Eenheid | ATBR team 3 Politie Regionaal GelderlandMidden
zondag 16 december 2018

Archief

Barneveld zoekt nieuwe dorpsdichter

Gemaakt: Vrijdag, 20 juli 2018 10:56

BARNEVELD - De gemeente Barneveld is, samen met Fonds 1845, op zoek naar een nieuwe dorpsdichter. Dus, maakt u graag bijzondere gedichten over actuele gebeurtenissen en personen uit Barneveld? En voelt u ervoor om de komende twee jaar promotor van poëzie in het algemeen en ambassadeur van Barneveld in het bijzonder te zijn?

 

Zo maakt u kans om dorpsdichter te worden

Stuur uiterlijk 14 oktober 2018:

 • twee gedichten, één over Barneveld en één vrij onderwerp
 • een motivatiebrief
 • een relevant cv
 • mail naar beleidsmedewerker cultuur Gemeente Barneveld, Annerieke Claassen: 

 

Vervolg

De jury, onder leiding van cultuurwethouder André van de Burgwal, buigt zich over de inzendingen. Een selectie van de kandidaten wordt gevraagd een korte presentatie te houden. Dit gebeurt op zaterdag 17 november, tijdens de Kunstweek. Een publieksjury maakt dan de keuze wie de komende twee jaar de nieuwe dorpsdichter van Barneveld wordt.

Eerste kinderen landen op de maan

Gemaakt: Vrijdag, 20 juli 2018 15:23

BARNEVELD - In de week van 7 tot en met 10 augustus zullen de eerste kinderen in zelfgemaakte spaceshuttles landen op de maan. Dan vindt namelijk Bouwdorp Barneveld 2018 plaats dat dit jaar het thema ‘ruimtevaart’ draagt.

 

Het terrein van Kindercentrum Bzzzonder Veller wordt omgetoverd tot ruimtestation waar de kinderen aan hun eigen spaceshuttle zullen bouwen. Alle benodigde bouwmaterialen en het gereedschap ligt voor ze klaar. Vier dagen lang wordt er gebouwd, overlegd en veel plezier gemaakt. Welke spaceshuttle zal daadwerkelijk landen op de maan? Alle kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 13 jaar mogen zich inschrijven. Er wordt ook een Bouwdorpplekje weggegeven door Kindercentrum Bzzzonder.

 

Op de Facebookpagina van Bzzzonder Veller kun je aangeven wie je een plekje in het Bouwdorp gunt en waarom. Op vrijdag 27 juli wordt de winnaar/winnares bekend gemaakt. Kindercentrum Bzzzonder biedt kinderopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar op verschillende plekken in Nederland. Bij Bzzzonder is iedereen welkom. Ook als een kind een extra zorgbehoefte heeft. Bzzzonder is een plek waar je als kind blij van wordt. Tijdens de opvang ligt de nadruk op het ontwikkelen van talenten. Er zijn uitdagende workshopprogramma’s op bijvoorbeeld het gebied van kunst, muziek en koken.

 

Informatie

Meer informatie? Bel met 088-2999600 of marketing@bzzzonder.nl. Of neem een kijkje op www.bzzzonder.nl

Nationaal Hitteplan actief in heel Nederland

Gemaakt: Maandag, 23 juli 2018 10:58

NEDERLAND - Heel Nederland heeft inmiddels vakantie. De zomer laat zich al enige tijd gelden. De komende dagen wordt het extra warm. Daarom activeert het RIVM met ingang van maandag 23 juli 2018 het Nationaal Hitteplan. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

 

Aanhoudende hitte
Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

 

Maatregelen tegen de zon en de hitte

 • Drink voldoende;
 • Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
 • Zoek de schaduw op;
 • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
 • Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
 • Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
 • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.


Over het hitteplan
Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee in de beslissing rekening wordt gehouden. Meer over het hitteplan staat op rivm.nl/hitte.

 

Hoge zonkracht
De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op rivm.nl/zonkracht.

 

Tips, advies en hulp nodig?
Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De actuele zonkracht vindt u op de site over zonkracht en de actuele weersverwachting op de site van het KNMI.

Digisterker na gratis cursus van de bieb

Gemaakt: Dinsdag, 24 juli 2018 08:53

BARNEVELD - Op dinsdag 4 september van 19.30 tot 21.00 uur start de gratis cursus Digisterker in de Bibliotheek Barneveld. Om zeker te zijn van een plek voor deze cursus, kan men zich nu al aanmelden. Veel overheidszaken moeten we tegenwoordig online regelen, met gebruik van ons DigiD. Voor een aanzienlijke groep mensen (jong&oud) is deze ontwikkeling niet vanzelfsprekend of zelfs beperkend. Zij is niet zo ervaren met het internet, niet zo vaardig met formeel of zakelijk taalgebruik of voelt niet het vertrouwen om zelfstandig overheidszaken online af te handelen. Voor deze groep mensen is de cursus Digisterker ontwikkeld.

 

4 cursusbijeenkomsten
Tijdens de 4 bijeenkomsten (de data voor de vervolgbijeenkomsten volgen spoedig op de website) leert men hoe zij zaken met de overheid via internet snel en eenvoudig kunnen regelen. Denk aan: aangifte doen bij de Belastingdienst, een verhuizing doorgeven aan de gemeente of een huurtoeslag aanvragen. 

 

De cursist leert in de cursus, onder begeleiding van een docent, stap voor stap om steeds meer via internet zelf te regelen. Hoe kun je informatie vinden bij de overheid? Maar ook, hoe kun je iets aanvragen, bijvoorbeeld een paspoort bij de gemeente, of zorgtoeslag bij de Belastingdienst. Ook MijnOverheid en de Berichtenbox komen aan bod. De docenten leggen de verschillende onderwerpen uit en begeleiden de cursisten. Bij de start van de cursus ontvangen de cursisten ook een werkboek waarvoor eenmalig een bijdrage van 15 euro wordt gevraagd.


Deze cursus past geheel in het aanbod van cursussen van de Bibliotheek Barneveld om de ontwikkeling van basisvaardigheden zoals taal of op het digitale vlak te stimuleren. In september start bijvoorbeeld ook de cursus Klik & Tik waarin men leert omgaan met de computer en dit najaar opent de bieb een Taalhuis.

 

Aanmelden
Vragen stellen over of aanmelden voor de cursus Digisterker (of Klik&Tik) kan aan de balie van de Bibliotheek, telefonisch (0343 – 403 483) of via e-mail (info@bibliotheekbarneveld.nl).

Warm maar oergezellig Theater op 't Zand

Gemaakt: Dinsdag, 24 juli 2018 09:43

KOOTWIJK - Voor veel festivals geldt: hoe groter hoe beter. Maar dat geldt niet voor Theater op 't Zand.


Afgelopen zaterdag was het Kootwijkerzand opnieuw omgetoverd tot een kleurrijk, vrolijk, gezellig, knus en klein podium. Ze worden bijvoorbeeld steeds professioneler in acts en activiteiten, maar we blijven tegelijkertijd dat kleine, oergezellige zanderige evenement dat het in het eerste begin was.

 

Online Barneveld maakte een video impressie.

Koel kopje koffie drinken in de bieb tijdens de Oud Veluwse Markt

Gemaakt: Woensdag, 25 juli 2018 08:42

BARNEVELD - Tijdens de Oud Veluwse Markt bent u van harte welkom tussen 9 en 16 uur om in de Bibliotheek, waar het een stuk koeler is dan buiten, een bakje koffie te komen drinken met een lekker gebakje voor de prijs van 3 euro. Tijdens de lunch serveren wij een tosti (2 euro per stuk). Alles geheel verzorgd door de medewerkers van Stichting Ons Bedrijf.


Boekenmarket & minimarkt


Terwijl u lekker geniet van uw koffie met gebak, kunt u ook een rondje lopen langs de boekenkraam met meer dan 200 afgeschreven boeken. De boeken voor volwassenen kosten 1 euro, de kinderboeken 50 cent en een hele doos vol kost 5 euro.


De medewerkers van Ons Bedrijf verkopen streekproducten en toeristische producten; kipjes, Veluwse snoepjes, Jan van Schaffelaar-producten, leuk om als cadeautje te geven. En u steunt er ook nog deze stichting mee.


Uiteraard kunt u op de donderdagen ook gewoon uw boeken komen lenen of inleveren of gebruikmaken van onze computers en printers. U bent van harte welkom in de bieb!

Blauwalg in Oosterbos en Aanschotergat

Gemaakt: Woensdag, 25 juli 2018 23:54

BARNEVELD - In de vijver bij het Oosterbos en in het Aanschotergat is blauwalg aangetroffen. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst. Van verschillende blauwalgen is bekend dat ze giftige stoffen produceren. Deze stoffen vormen een risico op vergiftiging van mens en dier. Vooral de drijflagen zijn een groot risico, omdat hier veel cellen bij elkaar zitten. Vermijd contact met deze drijflagen en laat dieren niet drinken van water waarin je blauwalgen ziet of waarin ze zijn aangetroffen.

 

Groene drijflaag op water

Blauwalgen (cyanobacteriën) zitten van nature in het water. Een bepaalde combinatie van temperatuur, licht en voedingsstoffen zorgt ervoor dat blauwalgen zich ontwikkelen. Dat gebeurt vooral in de zomer, bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden, weinig stroming en voldoende licht. Door de sterke groei van blauwalgen kunnen groene drijflagen op het water ontstaan.

Donderdag 26 juli geen beklimmingen Oude Kerk

Gemaakt: Woensdag, 25 juli 2018 23:57

BARNEVELD - Vanwege de hoge temperaturen is het donderdag 26 juli niet mogelijk om de toren van de Oude Kerk in Barneveld te beklimmen.

 

Tijdens de Oud Veluwse Markt is de toren doorgaans geopend voor beklimmingen, maar vanwege de extreme temperaturen is besloten dit donderdag niet door te laten gaan. De Oud Veluwse Markt stopt vanwege de warmte donderdag om 14.00 uur in plaats van 16.00 uur. De winkels zijn wel geopend.

Spraypark De Heuvelrand tijdelijk buiten gebruik door leidingbreuk

Gemaakt: Donderdag, 26 juli 2018 23:07

VOORTHUIZEN - Het spraypark van het zwembad De Heuvelrand in Voorthuizen is gesloten in verband met een leidingbreuk. Door de breuk is de kelder van het spraypark onder water komen te staan. Daardoor hebben elektrische componenten, waaronder de pompen, schade opgelopen.

 

Een installatiebedrijf is inmiddels begonnen met het demonteren en vervangen van de defecte onderdelen. De verwachting is dat het spraypark maximaal anderhalve week gesloten blijft.

 

Het zwembad zelf is gewoon geopend volgens de openingstijden, zie daarvoor www.optisport.nl/heuvelrand.

GGD Gelderland-Midden neemt maatregelen tegen kinkhoest

Gemaakt: Donderdag, 26 juli 2018 23:09

BARNEVELD - De GGD Gelderland-Midden heeft in Barneveld (dorp) recent een plotselinge toename van het aantal gevallen kinkhoest vastgesteld. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, die met name voor ongevaccineerde jonge kinderen (tot 1 jaar) risico's met zich meebrengt.


De GGD neemt daarom na overleg met het RIVM een aantal maatregelen. Ouders van jonge kinderen tot 1 jaar (en zwangeren) in Barneveld krijgen extra informatie over de mogelijkheden om hun kinderen te beschermen tegen kinkhoest. Dit gebeurt in overleg met de gemeente Barneveld en andere betrokken organisaties, zoals huisartsen, verloskundigen en gynaecologen.

 

Wilt u meer weten over kinkhoest? Kijk dan op de website van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden: www.vggm.nl/kinkhoest of bel met 088 – 355 6500.

Gratis loopbaanadvies in de bieb

Gemaakt: Dinsdag, 31 juli 2018 17:00

BARNEVELD - Als je je loopbaan wilt leren beïnvloeden, kom je op woensdag 8 augustus om 9.30 uur naar de Bibliotheek Barneveld. Fenny Bruins van Almitra Coaching uit Barneveld neemt deze Walk & Talk - Dé koffiepauze voor werkzoekenden- voor haar rekening met het thema ‘Koester je verlangens en organiseer je verwachtingen´. 

 

Hoe maak je verlangens waar?
We hebben vaak een beeld dat bij andere mensen hun loopbaan zich vanzelfsprekend en in een rechte lijn ontwikkelt. Maar is dat werkelijk zo? De realiteit is vaak dat dit van toevallige omstandigheden afhangt. Wel is het zo dat deze mensen een (vaag) idee hebben wat ze graag willen doen. En dat ze kansen in die richting herkennen en deze weten te benutten. Deze ochtend legt loopbaancoach Fenny Bruins je uit hoe jij dat ook kunt leren. “Wat zijn je werkelijke verlangens op het gebied van werk en hoe kun jij dat in stapjes realiseren voor jezelf?” Je krijgt een duidelijk stappenplan waar je zelf mee aan de slag kunt.

 

Maandelijkse inspiratie voor je carrière
De Bibliotheek zorgt iedere maand tijdens de gratis Walk & Talk bijeenkomst voor inspirerende sprekers die je informerend of juist heel praktisch handvatten geven voor het zoeken van een (andere) baan. Daarnaast is het voor de werkzoekenden een moment om - op een laagdrempelige manier – ervaringen te kunnen uitwisselen in een inspirerende omgeving. 

 

Praktische informatie
Iedereen is welkom 8 augustus, of een andere 2e woensdag van de maand, van 9.30 – 11.30 uur aan de Nieuwstraat 29. De entree is gratis. Eerstvolgende datum Walk & Talk: woensdag 12 september 2018.

Komende dagen opnieuw heet weer, hitteplan actief

Gemaakt: Vrijdag, 03 augustus 2018 16:07

NEDERLAND - Op 2 augustus 2018 is het hitteplan geactiveerd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. Het RIVM waarschuwt deze regio's voor enkele dagen hitte en roept op extra aandacht te besteden aan groepen kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te beperken.

 

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur in de genoemde provincies de komende dagen op naar waarden tussen de 30 en 35 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20.

 

Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, jonge kinderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het is belangrijk alert te zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.


Vorige week activeerde het RIVM het hitteplan voor heel Nederland. Toen was het in het hele land extreem warm. Komende dagen voorspelt het KNMI vooral in het zuiden en oosten hoge temperaturen. In de andere delen van Nederland wordt het minder warm.

 

Maatregelen tegen de zon en de hitte
• Drink voldoende;
• Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
• Zoek de schaduw op;
• Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
• Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

 

Tips, advies en hulp nodig?
Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.

Menzis stopt in 2020 met gemeentepolis Barneveld

Gemaakt: Vrijdag, 03 augustus 2018 19:07

BARNEVELD - Zorgverzekeraar Menzis stopt per 1 januari 2020 met de collectieve zorgverzekering voor minima in de gemeente Barneveld. De gemeente gaat in de tussentijd op zoek naar een goed alternatief voor deze gemeentepolis. Ruim 930 inwoners van de gemeente Barneveld maken momenteel gebruik van de gemeentepolis voor minima.

 

Als reden voor de opzegging noemt Menzis dat zij de samenwerking in haar eigen kernregio's wil intensiveren. Menzis kan de door haar gewenste maatschappelijke rol buiten die kernregio's naar eigen zeggen onvoldoende waar maken.

 

Menzis had aanvankelijk laten weten de overeenkomst met de gemeente Barneveld en ongeveer 30 gemeenten per 1 januari 2019 op te willen zeggen. Op verzoek van de gemeente Barneveld geldt tot 1 januari 2020 een overgangsjaar. In 2019 blijven de vergoedingen en voorwaarden voor verzekerden gelijk. In de tussentijd zoekt de gemeente Barneveld naar een alternatieve zorgverzekering voor minima.

 

Voor verzekerden verandert er tot 2020 niets

Het college van de gemeente Barneveld betreurt het besluit van Menzis om te stoppen met de collectieve zorgverzekering. Wethouder André van de Burgwal: "Vorig jaar bleek uit een enquête onder de doelgroep dat verzekerden uiterst tevreden zijn over de huidige collectieve zorgverzekering voor minima. Ik ben blij dat Menzis de gemeente Barneveld een overgangsperiode heeft geboden. Dit betekent dat er tot 1 januari 2020 voor verzekerden niets verandert. De gemeente heeft de tijd om op een zorgvuldige manier tot een passend alternatief te komen voor de verzekerden."

 

Gemeente informeert verzekerden over alternatief

De gemeente Barneveld informeert de verzekerden die gebruik maken van de gemeentepolis zodra er meer bekend is over een alternatieve regeling. De medewerkers van het servicepunt Sociale Ondersteuning beantwoorden in de tussentijd graag eventuele vragen of opmerkingen. Het servicepunt is bereikbaar via telefoonnummer 14 0342.

700 km file tijdens Zwarte Zaterdag in Frankrijk

Gemaakt: Zondag, 05 augustus 2018 15:30

Vakantiegangers onderweg naar het zuiden van Frankrijk en Spanje hadden volgens de ANWB tijdens Zwarte Zaterdag maximaal 5 uur vertraging. Vorig jaar stond er op deze dag in augustus 857 kilometer file.

 

Zoals verwacht stonden er gisteren al vroeg lange files op de A6/A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens, de A71 en de A75 door het centraal Massief en de A10 Parijs-Tours-Bordeaux-Spaanse grens. In totaal stond er om 12.30 uur 700 kilometer file in Frankrijk.

 

Ergste drukte vermijden
Wie de ergste drukte op de weg wilde vermijden deed er goed aan om zaterdag pas na 10.00 uur uit Nederland te vertrekken. Nog beter is het om pas vandaag op weg te gaan. Via een alternatieve route door Frankrijk naar het zuiden (de A20, de A71) helpt ook.

Eenmaal, andermaal... verkocht!

Gemaakt: Maandag, 06 augustus 2018 17:13

 BARNEVELD - Het Boerenerfhuis is een échte boerenveiling en ontbreekt vanzelfsprekend ook deze zomer niet in Barneveld. Spullen uit Grootmoeders tijd worden onder de hamer gelegd vanaf een heuse platte wagen. Pak uw kans, doe een goed bod én ga naar huis met originele spullen van vroeger. Dit alles voor soms een prikje... Misschien zit er zelfs wel vintage kleding bij?

 

Helemaal hip dus. Neus in alle rust even rond tussen de spullen vanaf 9.00 tot 12.00 uur. Om 13.00 uur begint dé enige echte Barneveldse boerenveiling. De veiling vindt plaats op donderdag 9 augustus achter restaurant 'Het Schaap'.

 

De veiling begint om 13.00 uur en de verkopen zijn na contante betaling, na de veiling op te halen.
Locatie: Aan de achterkant van restaurant het Schaap.

 

Verkopen 9-08-2018
1 Wilhelminabord
2 Zaanse klok
3 serviesrek
4 wafelijzer
5 zuurkoolpot
6 bronzen zonnewijzer
7 weegschaal
8 2 koperen koetslampen
9 koopmanspijp
10 ouderwets kookwekker
11 bronzen munt 1968 Kennedy/Marten Luther King
12 zilveren Adeco roomstel
13 2 zilveren roomlepels
14 2 bootlepels en een messenhouder zilver
15 2 zilveren miniaturen
16 zilveren pillendoosje met emaille
17 tinnen lepelset op rek
18 theewagentje
19 2 portretten van Joop Pas
20 oud leren brandweerpak
21 koperen wandlamp
22 aquarel van Barneveld
23 notenhouten dienblad met koperen afwerkrand
24 houten breipennen koker met kleine koker
25 koperen vijzel
26 110 zilveren guldens
27 koperen scheerbekken
28 opiumpijp koperen
29 sigaren uit eigen doos
30 Hekel
31 32 oude ansichtskaarten
32 koperen tondeldoosje
33 zilveren munten, 5 stuks waaronder J. van Schaffelaar
34 2 boerenhondjes
35 40 zilveren rijksdaalders
36 oude vaas
37 oud bewerkt blik
38 oude grammofoon his masters voice met platenkoffer met platen
39 oude schrijfmachine Remmington
40 oude tafel secretaire
41 mapje met oude munten/oorlogsgeld
42 setje munten
43 2 kroningsmunten uit 1980
44 zilveren kippenpootklem
45 2 zilveren strooiers
46 zilveren miniatuur spinnewiel
47 koperen panneset
48 zadel van leer
49 antieke vuurpot
50 kistje smeedijzer
51 2 miniatuur zilveren mandjes
52 zilveren geboortelepel Amsterdam
53 zilveren parfumflesje
54 schildpadden pillendoosje
55 fruit servies 19 delig
56 alpaca dienbladen groot, middel,klein
57 klompenschraper
58 bonbonniere met zilveren hengsel
59 leren geldlopertas
60 compleet lampet stel in wit en blauw
61 samenraapsel lampetstel van Regout e.a.
62 4 genummerde borden met houders van Barneveld
63 houten stoof
64 schilderij kopie van Cornelis Springer

Warm maar ouderwets gezellig bij het Oogstfeest in Stroe

Gemaakt: Maandag, 06 augustus 2018 20:02

STROE - Zaterdag 4 augustus 2018 was het weer tijd voor het traditionele Oogstfeest in Stroe Al jaren komen hier duizenden toeristen en mensen uit de regio op af voor de gezelligheid en demonstraties. Ook dit jaar was het weer ouderwets, het was alleen heel warm!

 

Online Barneveld maakte de volgende video impressie.

Evert van de Veen speelt verzoekprogramma in Voorthuizen

Gemaakt: Woensdag, 08 augustus 2018 15:19

VOORTHUIZEN - Op zaterdag 25 augustus a.s. zal de organist Evert van de veen het laatste orgelconcert geven in zomerserie in de Gereformeerde kerk aan de Hoofdstraat te Voorthuizen. Hij zal een verzoekprogramma ten gehore brengen. De verrichtingen van de organist zijn via de beamer visueel te volgen.

 

Evert van de Veen werd geboren op 28 december 1963 in Voorthuizen. Al op jonge leeftijd begon hij met het volgen van orgellessen. Na lessen te hebben gevolgd bij zijn oom Evert van de Kamp en bij organist John Propitius, volgde een orgelstudie aan het Utrechts Conservatorium. Aan het conservatorium studeerde hij het hoofdvak orgel bij Theo Teunissen. Na zijn studie begon Evert als orgeldocent in de regio Voorthuizen. De in Voorthuizen woonachtige organist geeft jaarlijks vele concerten in Nederland. Om de concertprogramma’s die hij ten gehore brengt zo afwisselend mogelijk te houden en om de kwaliteit van zijn spel te verbeteren studeert Evert steeds weer op nieuwe composities. Ook in het buitenland geeft hij concerten. Hij gaf concerten in Duitsland, Oostenrijk België, Engeland, Hongarije en Australië. Evert van de Veen is een veel gevraagd koorbegeleider. Evert is ook kerkorganist (“het mooiste aspect van mijn vak”). Hij speelt de zondagse erediensten in de Gereformeerde kerk van Voorthuizen en de Hervormde kerk (PKN) te Putten. Naast organist is Evert ook werkzaam als koordirigent. Op dit moment geeft hij leiding aan koren te Ederveen, Staphorst, Putten, Doorn en Elspeet. Tevens werkte hij mee aan radio en t.v. uitzendingen. Er zijn een aantal solo-orgel CD’s van hem verschenen. Tevens zijn er verschillende bundels met oraalbewerkingen voor orgel van zijn hand verschenen.

 

De entreé bedraagt € 6,- (kinderen tot 15 gratis)

 

Het concert begint om 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten over het concert onder het genot van een gratis kopje koffie.

Speuren naar wild in het Kroondomein

Gemaakt: Woensdag, 08 augustus 2018 16:08

BARNEVELD - De natuurvereniging IVN Barneveld houdt op woensdag 15 augustus 2018 een wandeling in het Kroondomein.


Dit is een enorm uitgestrekt gebied, eigendom van de koninklijke familie. De bossen zijn tussen 25 december en 15 september opengesteld voor publiek. Het IVN maakt daar dankbaar gebruik van. Het gebied is zeer gevarieerd, met veel eiken, bosbessenstruiken, varens en een enkel weilandje, waar regelmatig wild te zien is.


Het IVN nodigt iedereen uit om mee te gaan, want dit terrein is zo mooi, dat je er gewoon een keer geweest moet zijn. Zou hier de droogte ook al hebben toegeslagen?


Vertrek: 19.00 uur vanaf parkeerterrein de Vetkamp in Barneveld en om 19.10 uur vanaf de parkeerplaats voor kerkgebouw Bethabara aan de Van den Berglaan in Voorthuizen.

Gidsen: Henk van de Beek en Cor de Bruin. Inlichtingen: 06-10287923. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk.

Kosten: € 2 p.p.; IVN-leden, kinderen en -donateurs gratis. We carpoolen zoveel mogelijk. De chauffeurs kunnen een bijdrage in de brandstofkosten vragen.

Regen en zware windstoten verwacht; bel enkel 112 bij acuut gevaar!

Gemaakt: Donderdag, 09 augustus 2018 15:58

NEDERLAND - Het KNMI heeft voor vanavond Code Oranje afgekondigd. Hevige buien trekken vandaag over met kans op onweer en veel neerslag in korte tijd. Ook kunnen bomen of takken op spoor en bovenleiding waaien. Storingsploegen van ProRail staan paraat om het spoor zo snel mogelijk vrij te maken. Check voor vertrek je reisplanner.

 

Code Oranje

Code oranje betekent officieel: Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

 

Hoe is het weer bij jou? Stuur ons je weerfoto's!

 

Wat te doen bij extreem weer

 • Blijf op de hoogte van de weersverwachting.
 • Zorg ervoor dat er altijd een deken, een warme jas en een fles water in je auto ligt.
 • Als je ergens naartoe gaat, neem dan een mobiele telefoon en oplader mee.
 • Blijf bij een weeralarm thuis.
 • Moet je toch de deur uit, neem dan voldoende voedsel, water, dekens, warme kleding en een mobiele telefoon mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route.
 • Wacht met het melden van schade tot het ergste noodweer voorbij is. Dit om de hulpdiensten niet te overbelasten.

 

Wat te doen bij schade door extreme weersomstandigheden?

 • Bel bij acuut gevaar of twijfel altijd 112.
 • Bij schade aan de openbare ruimte kun je je gemeente bellen.
 • Schade aan je eigen woning of terrein? Ruim het zelf op of bel een gespecialiseerd bedrijf.

EHBO Voorthuizen attendeert braderie bezoekers wederom op risico's warm weer

Gemaakt: Donderdag, 09 augustus 2018 20:27

VOORTHUIZEN - EHBO Vereniging Voorthuizen attendeert nogmaals met een nieuwe flyer de bezoekers van de braderie op de risico's van het warme weer.

 

Vooral voor de jonge kinderen, de huid is dunner dus kwetsbaarder en gevoeliger. Ook geven de vrijwilligers insmeer tips voor kinderen.

Everhard Zwart geeft vierde orgelconcert in zomerserie Voorthuizen

Gemaakt: Vrijdag, 10 augustus 2018 15:12

VOORTHUIZEN - Op zaterdag 11 augustusa.s. zal de bekende organist Everhard Zwart het vierde orgelconcert geven in zomerserie in de Gereformeerde kerk aan de Hoofdstraat te Voorthuizen. De verrichtingen van de organist zijn via de beamer visueel te volgen.

 

Everhard Zwart , zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van Jan Zwart en leerling van Feike Asma, ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart – organist van de Bovenkerk te Kampen – waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma – organist te Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst te Utrecht, daarna te Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde. Hij was sinds 1979 verbonden als organist aan de Gereformeerde Bergsingelkerk te Rotterdam. Na zijn afstuderen werd hij in 1983 en 1984 uitgenodigd om, in respectievelijk Rotterdam en Parijs, de internationale meestercursussen (interpretatie en improvisatie) te volgen bij de bekende Franse orgelvirtuoos Jean Guillou. In 1987 studeerde hij bij de Duitse organist Günther Kaunzinger te Würzburg (Orgelsymfonieën van Widor en Vierne en improvisatie). Daarnaast studeerde hij een aantal jaren Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 in de Ned.Herv.kerk te Zandvoort. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 te Barcelona (Spanje), waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel.

 

Everhard Zwart heeft zijn grote bekendheid vooral te danken aan zijn zeer brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Fransromantische orgelliteratuur van o.a. Widor, Vierne, Guilmant, Franck; maar hij is ook een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt en andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn en de meer eigentijdse Andriessen. Deze veelzijdigheid is zijn handelsmerk geworden. Toch zal er zelden een bewerking van grootvader Jan Zwart, vader Willem Hendrik Zwart of leermeester Feike Asma op zijn concertprogramma ontbreken. In de zomer van 1979 gaf Everhard Zwart zijn eerste orgelconcert en in de daaropvolgende jaren groeide het aantal concerten uit tot een volwaardige concertpraktijk. Vanaf 1983 werd deze uitgebreid met concerten in diverse andere landen in Europa en vanaf 1985 volgden met grote regelmaat concertreizen door Amerika en Canada. Gedurende bijna 40 jaar is Everhard te beluisteren tijdens de vele orgelconcerten door het hele land. Daarnaast treedt hij ook op als begeleider van koren en/of solisten en als organist tijdens bijzondere kerk- of zangdiensten. Het programma in Voorthuizen vermeld werken van J. Zwart, J.S. Bach, F. Mendelssohn, P. Yon, C. Williams en E. Zwart

 

De entreé bedraagt € 6,- (kinderen tot 15 gratis)

Het concert begint om 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten over het concert onder het genot van een gratis kopje koffie.

Kom in actie voor de Hartstichting en fiets mee!

Gemaakt: Vrijdag, 10 augustus 2018 17:11

ZWARTEBROEK - Zaterdag 1 september 2018 wordt de 44e fietstocht voor de Hartstichting georganiseerd door de afdelingen Hoevelaken en Zwartebroek/Terschuur van de Nederlandse Hartstichting.

 

De fietstocht is ongeveer 36 km lang. Met deze route waan je je echt een dagje op vakantie in eigen land. Een dagje actief fietsen en dan ontdekken dat er in de nabije omgeving van onze eigen woonplaats veel afwisseling is in het landschap, in de natuur met bos, polder, heide en boeren- en herenhuizen.

 

Laat je hart spreken, kom in actie voor de Hartstichting en fiets mee!

 

Start en kosten
Deelnemers kunnen starten vanaf Oosterdorpsstraat 131 in Hoevelaken. Evenals vorige jaren kunnen fietsers tussen 08.30 en 11.00 uur starten en finishen tot 15.30 uur.

 

De startkosten zijn voor volwassenen € 4,00 en voor kinderen € 1,00. En natuurlijk zijn er onderweg controleposten. Daar kun je onderweg koffie/thee of iets fris kopen, met iets erbij. Ook zorgt de organisatie voor een gratis tussendoortje.

 

Route
Ieder jaar zet de Hartstichting een nieuwe route uit. Dit jaar voert de route langs afwisselende, bekende en minder bekende plekken, door bos, polder en over adelijke gronden en u waant zich de hele dag op vakantie in eigen land. Weer of geen weer, de fietstocht gaat door: voor alle enthousiaste fietsers, van fietsers op een elektrisch aangedreven fiets tot mountainbikers, racefietsers of de oerhollandse Omafietsers. De route is ook prima geschikt voor steppers.

 

Versla hart- en vaatziekten
Elke dag overlijden in Nederland meer dan 100 mensen aan hart- en vaatziekten in Nederland en in totaal zijn er ruim 1 miljoen hart- en vaatpatiënten.. En dat aantal neemt alleen maar toe. Dat vinden we onacceptabel.


De Hartstichting financiert onderzoek, geeft steun en voorlichting aan patiënten en wil extra levens redden bij een hartstilstand.


De Hartstichting werkt samen met wetenschappers, artsen, samenwerkingspartners en vele vrijwilligers aan oplossingen om hart-en vaatziekten eerder op te sporen en beter en sneller te behandelen. Onze missie is: hart- en vaatziekten te verslaan!


En hiervoor is geld nodig, van donateurs en acties zoals deze fietstocht.

 

Contact
Voor vragen over de fietstocht kunnen de deelnemers zich wenden tot de organisatie in de eigen woonplaats. In Zwartebroek (gemeente Barneveld) en omgeving is dat de heer C. Dekker, tel. 0342 - 461 261 en in Hoevelaken (gemeente Nijkerk) en omgeving is dat mevrouw W. Dijkstra, tel. 033-2535361. Ook kunnen geïnteresseerden zich via hen aanmelden om volgend jaar mee te helpen om de 45e fietstocht weer tot een succes te maken.

Wegwerkzaamheden Harselaarseweg - Industrieweg - Energieweg

Gemaakt: Vrijdag, 10 augustus 2018 17:25

BARNEVELD - Op maandag 10 september 2018 starten wegwerkzaamheden op en rond het kruispunt Harselaarseweg / Industrieweg / Energieweg / Baron van Nagellstraat. De werkzaamheden worden in 3 fasen uitgevoerd. De omleidingsroutes verschillen per fase.

 

Fase 1: week 37 tot en met 41

Kruispunt Harselaarseweg / Industrieweg

De eerste fase van de wegwerkzaamheden betreft de aanpak van het kruispunt Harselaarseweg / Industrieweg / Nijverheidsweg.

 • Autoverkeer wordt omgeleid via de A1 en de A30;
 • Voor de bereikbaarheid van de Industrieweg en het Transferium Barneveld-Noord is over het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-Centraal (voorheen Columbiz Park) een nieuwe weg aangelegd tussen de Baron van Nagellstraat en de Industrieweg;
 • Fietsers kunnen gebruik maken van een tijdelijk fietspad tussen Harselaarseweg en Industrieweg en de hierboven genoemde nieuwe weg tussen Industrieweg en Baron van Nagellstraat.

 

Fase 2: week 42 tot en met 44

Kruispunt Harselaarseweg / Baron van Nagellstraat / Energieweg

De tweede fase van de wegwerkzaamheden betreft de aanpak van de kruispunt Harselaarseweg / Baron van Nagellstraat / Energieweg. De afgelopen maanden is het gedeelte tussen dit kruispunt en de aansluiting met de A1 onder handen genomen. Nu staat het kruispunt zelf op de planning.

 

Het afsluiten van dit belangrijke kruispunt op het bedrijventerrein Harselaar heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen Harselaar-West en Harselaar-Oost.

 • Autoverkeer wordt omgeleid via de A1 en de A30;
 • Het bedrijventerrein Harselaar-West is tijdens deze weken toegankelijk via de westzijde – dus via de A30 / Nijkerkerweg en de Harselaarseweg;
 • Het bedrijventerrein Harselaar-Oost is tijdens deze weken toegankelijk via de noordzijde (A1 / Mercuriusweg / Transportweg en verder), oostzijde (Hanzeweg-Zuid / Energieweg en verder) en zuidzijde (Wesselseweg / Hanzeweg-Zuid en verder);
 • Fietsverkeer wordt omgeleid.

 

Fase 3: week 44 tot en met 46

Harselaarseweg (tussen de kruispunten met Baron van Nagellstraat / Energieweg en de Industrieweg / Nijverheidsweg)

De derde (en laatste) fase van de wegwerkzaamheden betreft de aanpak van het weggedeelte van de Harselaarseweg tussen de kruispunten met de Baron van Nagellstraat / Energieweg en de Industrieweg / Nijverheidsweg.

 • Auto- en fietsverkeer wordt omgeleid via de nieuwe weg over het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-Centraal (voorheen Columbiz Park geheten) tussen de Baron van Nagellstraat en de Industrieweg.

 

Wat gaat er gebeuren?

De afgelopen periode is het wegvak tussen de kruising Harselaarseweg / Baron van Nagellstraat / Energieweg en de aansluiting met de A1 onder handen genomen. Zowel de rijbaan als de fietspaden zijn opgenieuw aangelegd. Dat gold ook voor een gedeelte van de Energieweg.

 

Nu deze werkzaamheden zijn afgerond, wordt gestart met de volgende wegwerkzaamheden. Uitgangspunt is om de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen Harselaar-West en -Oost tijdens het werk zo optimaal mogelijk te laten zijn. Daarom is het werk in 3 fasen opgeknipt en is over het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-Centraal (voorheen Columbiz Park) een nieuwe weg aangelegd. Deze nieuwe weg is onderdeel van de toekomstige infrastructuur van Harselaar-Centraal.

 

Het gevolg van de uitvoering in 3 fasen is dat het totale werk iets langer dan normaal duurt. Het alternatief zou zijn om alle wegvakken voor een periode helemaal af te sluiten. Dat zou niet alleen nog meer overlast geven, maar ook nadelig zijn voor de bereikbaarheid van bedrijven in dit deel van Harselaar en de doorstroming van het overige verkeer.

 

Begrip

We begrijpen goed dat de wegwerkzaamheden voor overlast zorgen. We vragen uw begrip voor deze bijna laatste fase van de wegwerkzaamheden in de omgeving van de Harselaartunnel.

 

We informeren eind augustus alle bedrijven op het bedrijventerrein Harselaar over de werkzaamheden en de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen Harselaar-West en Harselaar-Oost.

De Heideweek Ede komt er weer aan!

Gemaakt: Maandag, 13 augustus 2018 19:27

EDE - Het is weer bijna zover! Van 17 tot en met 25 augustus is het feest in de gemeente Ede. Met volop leuke activiteiten, optochten, evenementen en markten. Dat betekent dat sommige wegen afgesloten zijn. Ook kunt u uw auto wat minder makkelijk parkeren. Wij informeren u graag over alle wijzigingen zodat u goed voorbereid bent en volop kunt genieten van de Heideweek.


Parkeren Kuiperplein

Op het Kuiperplein mag u tussen 14 en 27 augustus maximaal 1 uur parkeren op de parkeerplekken aan de zijde van de BigBazar. Op vrijdag 17, zaterdag 18, donderdag 23 en zaterdag 25 augustus kan dat tot 18:00 uur (inrijden tot 17:00 uur). Tijdens het Kinderfestival op woensdag 22 augustus kunt u tot 13:00 uur gebruik maken van de parkeerplekken (inrijden tot 12:00 uur).


Andere parkeerplekken Ede

U kunt ook parkeren in Q-Park Markt, Achterdoelen en De Halte of op het Bunschoterplein. Bezoekt u een van de bedrijven aan de Telefoonweg? U mag uw auto kort parkeren op de parkeerstrook aan de Veenderweg (maximaal 1 uur). Tijdens de Heideoptocht op zaterdag 18 augustus kunt u tussen 17.30 - 21.00 uur de parkeergarages Q-park Markt, De Halte en Achterdoelen niet in- of uitrijden.


Wegafsluitingen Telefoonweg

De Telefoonweg is tijdens de feestavonden op vrijdag 17, zaterdag 18, donderdag 23 en zaterdag 25 augustus tussen 19.00 en 00.30 uur ter hoogte van het Kuiperplein afgesloten voor auto's. Op deze avonden zijn op het Marktplein en aan de Telefoonweg speciale parkeerplaatsen voor fietsen. Dus kom vooral op de fiets!


Heideoptocht, Oud Lunterse Dag, Vlegeldag

Op zaterdag 18 augustus is de Heideoptocht. Dat betekent dat tussen 17.30 en 21.00 uur de volgende straten zijn afgesloten voor auto's: Raadhuisstraat, Molenstraat, Schaapsweg, Veenderweg, Telefoonweg, Stationsweg, Breelaan, Detmarlaan en Arnhemseweg. U kunt Ede Centrum niet bereiken met de auto. Ook kunt u de parkeergarages Q-park Markt, Halte en Achterdoelen niet in- of uitrijden. Het centrum van Bennekom is vanwege de Vlegeldag op woensdag 22 augustus afgesloten voor verkeer. En tijdens de Oud Lunterse Dag op zaterdag 25 augustus kunnen auto's het centrum van Lunteren niet in.


Ronde van Ede

Op 22 augustus is de Ronde van Ede. De Raadhuistraat, Arnhemseweg, Vossenakker, Bergstraat, Oude Arnhemseweg en de Arthur van Schendellaan zijn tussen 16:00 en 21:00 uur afgesloten voor verkeer.


Weekmarkt Ede

Op zaterdag 18 en 25 augustus stopt de weekmarkt op het Marktplein om 16:00 uur in plaats van 17.00 uur.


Programma en informatie

Kijk voor het programma op www.heideweek.nl. Op www.bereikbaargelderland.nl vindt u alle verkeersmaatregelen. Wij wensen iedereen een hele mooie Heideweek!

Wolf op voorhand niet doodschieten maar grondeigenaren financieel ondersteunen

Gemaakt: Dinsdag, 14 augustus 2018 18:20

GELDERLAND - De Gelderse ChristenUnie is niet voor het doodschieten van de wolf aldus fractievoorzitter Pieter Plug. Dit in tegenstelling tot de Gelderse CDA fractie die doodschieten van de wolf bepleit.

 

Men heeft twijfel of de wolf past in het Nederlands landschap. En omdat er dit jaar al 134 schapen zijn gedood door de wolf ten opzichte van 21 vorig jaar pleit het CDA voor beheersmaatregelen: afschieten dus.  En dat is zeer opmerkelijk. Temeer omdat er de afgelopen jaren door de Provincie Gelderland onder aanvoering van portefeuillehouder en CDA gedeputeerde juist is voorgesorteerd en gestimuleerd op de terugkeer van de wolf in Nederland. In oktober 2017 liet de toenmalige CDA gedeputeerde, via De Gelderlander, nog weten blij te zijn met de komst van de wolf.  “Het betekent dat de natuur er zo goed aan toe is, dat de wolf hier  kan leven” En nog geen jaar later wordt er gepleit om de wolf te weren en dood te schieten.

 

De ChristenUnie fractie pleit al verschillende jaren voor een realistisch en natuurlijk faunabeheer in Gelderland. Meer natuur is goed voor de wildstand en het toerisme, maar brengt ook meer wildschade. En daar zullen we de goede balans in moeten zoeken met elkaar. Uit cijfers over 2017 blijkt dat schade die de wolf veroorzaakt in schril contrast staat met de schade die wordt veroorzaakt door de gans, mees, smient, het wild zwijn en de das. De discussie over de beste vorm van faunabeheer moet starten bij de draagkracht van een gebied, en de vraag hoeveel schade en natuurlijke sterfte door voedseltekorten we accepteren. Daarnaast is het veel belangrijker dat de provincie Gelderland zich sterk maakt om grondeigenaren tegemoet te komen. Zo moet het voor agrariërs makkelijker en goedkoper worden om wildschade te kunnen opgeven en financieel ondersteunt te worden. Hierdoor kan men dan ook maatregelen nemen om wildschade zoveel mogelijk te voorkomen.

Droogte op de Stroese Heide

Gemaakt: Dinsdag, 14 augustus 2018 19:54

STROE - Gidsen van natuurvereniging IVN wandelen op zaterdag 18 augustus over de Stroese Heide. We laten U vooral zien waartoe de droogte leidt op de heide.


De bijenkasten van de imkers staan er dit jaar niet. De solitaire bijen, wespen en hommels die we wilden bekijken zijn vertrokken naar andere streken, tot de regen weer doorzet.

 

We vertrekken van parkeerterrein de Vetkamp, Stationsweg in Barneveld om 13.10 uur.


Vanuit Stroe vertrek 13.30 uur, Bosbergerweg (eerste weg rechtsaf na Kippenslachterij Van Ee, komende vanuit de richting Kootwijkerbroek), op het punt net voordat deze de provinciale weg Garderen-Harskamp kruist.

 

Gidsen: Gerrit van den Berg en Hanneke van den Brink-Crevels
Informatie: 06-21190999

Kosten: € 2 p.p.; IVN-leden, kinderen en -donateurs gratis. We carpoolen zoveel mogelijk. De chauffeurs kunnen een bijdrage in de brandstofkosten vragen.

Prachtig programma voor 6e Veluwe Taptoe Indoor Barneveld

Gemaakt: Woensdag, 15 augustus 2018 09:32

BARNEVELD - De zesde editie van de Veluwe Taptoe Indoor belooft weer een mooie muziekshow te worden. Tijdens het 2,5 uur durende programma op zaterdag 13 oktober 2018 treedt in de Veluwehal in Barneveld een verscheidenheid aan mooie korpsen vanuit het hele land op. Het is een zeer divers programma met uiteenlopende bezettingen, uniformering en muziekstijlen. Voor elk wat wils.

 

Wat te denken van Showbrassband Thalita uit Vlaardingen. Een Engels georiënteerd korps die in het statige uniform van de English Military Guards (met berenmuts!) hun show 'We Feel Like Heaven' uitvoert. Dit is een van de korpsen die nog niet eerder te gast waren op de deze taptoe. Dat geldt ook voor Mallet Percussion Corps EMM uit Leersum. Zij beleven deze avond hun debuut als showkorps en hebben tijdens deze taptoe hun showpremiere. Deze melodische slagwerkgroep voert samen met de majorettes diverse hits uit, waaronder van Martin Garrix. Vanuit Gendt komt de Show- & Marchingband St. Sebastianus. In hun nieuwe uniformen presenteren zij hun show 'Party Mix', dat vol met party hits zit. Dit gespeeld op een degelijke choreografie, maakt het tot een aantrekkelijk geheel. Ook Showharmonie OBK uit Rhenen zal het publiek zeker aanspreken. Met hun warme klankkleur presenteren zij hun nieuwe uitdagende show 'Playlist'. Een show die u zeker gezien moet hebben. Uit het Brabantse Waalwijk komt Show- en Marchingband Cornu Copiae. Zij brengen zelfs 2 shows. In hun gala uniform wordt 'A Tribute to James Last' uitgevoerd en in speciale Efteling personagepakken nemen de muzikanten het publiek mee in de themashow 'A World of Fantasy', vol met Efteling muziek. Als laatste zal de Van Limburg Stirum Band uit Wezep hun opwachting maken. Dit topkorps komt naar Barneveld met hun succesvolle show 'BluEmotion'. Hiermee behaalden zij op het afgelopen Wereld Muziek Concours een gouden medaille in de hoogste klasse. Deze band zal de taptoe ook openen met een mooi muzikaal intrada.

 

Na de zeven shows wordt de taptoe traditioneel afgesloten met een grande finale, waarbij alle ruim 200 muzikanten in de kleurrijke uniformen gezamenlijk enkele muziekwerken ten gehore brengen. De voorstelling begint om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.10 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 12 euro in de Veluwehal en op de website www.taptoe.info.

Orgelconcert Vincent de Vries in Voorthuizen

Gemaakt: Woensdag, 15 augustus 2018 15:14

VOORTHUIZEN - Op zaterdag 18 augustus a.s. zal Vincent de Vries een orgelconcert geven in zomerserie 2018 in de Gereformeerde Kerk aan de Hoofdstraat te Voorthuizen.

 

Vincent de Vries werd geboren in 1969 te Scheveningen en kreeg op 4-jarige leeftijd van zijn moeder de eerste pianolessen. Toen hij 10 jaar was, deed hij toelatingsexamen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Een jaar later kreeg hij een studiebeurs waardoor hij bij de Franse pianist Janine Dacosta les kon nemen. Op 12-jarige leeftijd nam de pianist Theo Bruins hem onder zijn hoede. Naast hoofdvak piano studeerde Vincent ook hoofdvak orgel bij Wim van Beek en Bert Matter.

 

Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als concertorganist. Na zijn diploma "Uitvoerend Musicus" in 1993 aan het Koningklijk Conservatorium in Den Haag stelde Jerome Rose hem in staat om met een studiebeurs aan de Bowling Green University (Ohio, USA) te studeren voor de titel "Master of Music". Daarna studeerde hij nog twee jaar aan de Indiana University Bloomington voor het "performance certificate". Na het behalen van de Doctorstitel in 2004 aan de University of Texas at Austin werd Vincent Assistant Professor en Director of Collaborative Piano aan de Baylor University te Waco (Texas). Sinds september 2010 is Vincent benoemd tot "Professor of Piano and Collaborative Piano" aan de Yonsei University in Seoul, een van de meest vooraanstaande universiteiten in Zuid-Korea. Tevens geeft hij recitals en masterclasses aan de universiteiten in Amerika en Azië. Op zijn 15e jaar maakte Vincent 2 langspeelplaten in de Evangelisch-Lutherse Kerk en de Grote Kerk te Den Haag, gevolgd door 9 cd's: Oude Kerk Amsterdam (2), Domkerk Utrecht (2), Grote Kerk Maassluis, Bovenkerk Kampen, St. Martin Dudelange (Lux), St. Gudula Rhede (D) en de St. Aposteln Keulen (D). Tevens maakte Vincent 5 cd's bij MSR Classics (piano/harpsichord). Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Vincent in 2003 door de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs onderscheiden met de zilveren medaille.

 

Het programma vermeldt werken van W. Mudde, G.F. Händel, J.G. Walther, F. Mendelssohn, Th. Dubois en F. Asma.

 

De toegangsprijs voor het concert in Voorthuizen bedraagt € 6,- (kinderen tot 15 gratis). Het concert begint om 19.30 uur. De verrichtingen van de organist zijn via de beamer te volgen. Na afloop is er gelegenheid om na te praten over het concert onder het genot van een gratis kopje koffie.

Enthousiaste exploitant gezocht voor het nieuwe dorpshuis van Voorthuizen!

Gemaakt: Woensdag, 15 augustus 2018 16:12

VOORTHUIZEN - Vanaf 2020 heeft Voorthuizen een splinternieuw, eigentijds, modern en multifunctioneel dorpshuis. De gemeente Barneveld is op zoek naar een enthousiaste exploitant voor het nieuwe dorpshuis. Bent u die ondernemende, creatieve en lokaal betrokken exploitant die samen met het actieve verenigingsleven in Voorthuizen de uitdaging aangaat?


Het nieuwe dorpshuis heeft veel te bieden
Met onder andere een bibliotheek, de muziekschool en verschillende muziek-, cultuur-, welzijn- en sportactiviteiten, heeft het nieuwe dorpshuis de inwoners van Voorthuizen en haar bezoekers straks veel te bieden: een levendige inloop- en ontmoetingsplek waar van alles te doen is. Vanuit de naastgelegen sporthal dat met het dorpshuis is verbonden, kunnen sporters en supporters ook gebruik maken van de faciliteiten van het dorpshuis. Voor de zakelijke markt zijn er verschillende moderne zalen en vergaderruimten met aantrekkelijke arrangementen. Voor een hapje en drankje kan de bezoeker terecht in de (in overleg met de exploitant) nog in te richten horecavoorziening met volledige drank- en horecavergunning. Al deze voorzieningen samen maken van het toekomstige dorpshuis een centrale ontmoetingsplek van Voorthuizen.


Bent u die exploitant die deze uitdaging aangaat?
Voor het nieuwe dorpshuis is de gemeente Barneveld op zoek naar een creatieve, betrokken, lokaal gebonden en ondernemende partij of persoon. De exploitant voert risicodragend het facilitair, commercieel en programmatisch beheer in samenwerking met het verenigingsleven uit. Belangrijk daarbij is dat:

 • Exploitant zijn van het nieuwe dorpshuis is meer dan de individuele optelsom van ruimteverhuur en ondersteunende horeca. De exploitant heeft aantoonbare ervaring met het opzetten van een levendig maatschappelijk programma-aanbod in samenwerking met het lokale verenigingsleven. Door een actieve verweving van programma, horeca en zaalgebruik, ontstaat levendigheid en een goede bezetting van het dorpshuis.
 • Enthousiasme is een kernwaarde van de exploitant. Het volgen en invoeren van (nieuwe) ideeën, trends is vanzelfsprekend. De exploitant is verbinder en heeft een sleutelrol in het samenwerken (waaronder exploitatie) met het verenigingsleven.
 • De exploitant is een maatschappelijk ondernemer in optima forma. De exploitant huurt risicodragend de accommodatie van de gemeente Barneveld. In de exploitatie weet de exploitant de juiste balans te vinden tussen maatschappelijke verhuur en commerciële uitbating op basis van een volledige drank- en horecavergunning. De exploitant beschikt over de benodigde diploma's of certificaten die op de exploitatie van het dorpshuis van toepassing zijn.
 • Naast het exploiteren van de horeca heeft de exploitant ervaring met het aansturen van het facilitaire proces. Bijvoorbeeld de roostering, verhuur en administratie van ruimten en de bijbehorende diensten zoals schoonmaak en klein onderhoud: belangrijke randvoorwaarden voor het uitvoeren van een succesvol programma.
 • De gemeente Barneveld gaat uit van een duurzame exploitatie van het toekomstige dorpshuis en wil een meerjarige huurovereenkomst aangaan met de exploitant.


Procedure
Bent u de exploitant die het toekomstige dorpshuis laat uitgroeien tot het levendige ontmoetingscentrum?


Tot uiterlijk 15 september 2018 kunt u een aanvraagformulier bij ons opvragen. Stuur daarvoor uw contactgegevens naar m.alkema@barneveld.nl U ontvangt daarop het programma van eisen met gedetailleerde inhoud van de uitvraag en de onderliggende selectieprocedure en tijdpad.


Na een eerste selectie van potentiële deelnemers, ontvangen de kandidaat-exploitanten de uitnodiging voor het presenteren van een onderbouwde businesscase en huuraanbod aan de gemeente.

 

Heeft u nog vragen?
Neemt u dan contact op met Wim van Bruxvoort of Anita van de Glind van de gemeente Barneveld, telefoonnummer 140342. Uw vraag per e-mail stellen kan ook, via m.alkema@barneveld.nl.

Wandelen op Landgoed Slichtenhorst bij Nijkerk

Gemaakt: Woensdag, 15 augustus 2018 16:58

NIJKERK - De gidsen Grietje Stitselaar en Henk van den Berg van natuurvereniging IVN Barneveld nemen u op zaterdag 25 augustus mee naar Slichtenhorst bij Nijkerk.

 

Dit was eens een Vrouwenkloostergoed en sinds 1811 een Herengoed. Het is een eeuwenoud landschap gelegen op een uitgestrekte dekzandrug tussen eens de Kruishaarse Heide en het zompige moerasgebied van de Bunt. Men vindt er eeuwenoude boerderijen bij de eng van Shavenov omringd door gemengde bossen, weilanden en akkers.

 

Info: Henk van den Berg, 0342 461239
Vertrek: 13.30 uur parkeerterrein Vetkamp, Stationsweg, Barneveld; 14.00 uur Slichtenhorst, Vossenweg 5, Nijkerk.

Kosten: € 2 p.p.; IVN-leden en -donateurs gratis. We carpoolen zoveel mogelijk. De chauffeurs kunnen een bijdrage in de brandstofkosten vragen.

 

Kijk ook op www.ivn.nl/barneveld