Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 16:49:31 Oldenbarnevelderweg 3772GA Barneveld 40618 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-119

Ambulance 07-119

woensdag 01 april 2020

Archief

De schatkist is gevonden!

Gemaakt: Maandag, 21 oktober 2019 16:36

VOORTHUIZEN - Sneller dan verwacht is de schatkist van Zed & Sop vandaag gevonden door de familie van Roekel. Van harte gefeliciteerd jullie hebben een volledig gratis A-diploma traject gewonnen. 

 

De schat lag verstopt bij het parkeerterrein van de Oranje vereniging in Voorthuizen.

Column: Leverbaarheid van geneesmiddelen

Gemaakt: Maandag, 21 oktober 2019 19:43

De media staat er de laatste tijd vol van: de (niet) leverbaarheid van geneesmiddelen. Maar als u zelf regelmatig in de apotheek komt heeft u dit wellicht ook al gemerkt. Veel geneesmiddelen zijn niet of moeilijk leverbaar en u krijgt vaak een ander doosjes dan u gewend bent. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat onze medicijnen zo slecht leverbaar zijn?

 

Zoals zo vaak heeft de oorzaak met geld te maken. In Nederland maken de meeste zorgverzekeraars gebruik van het zogenaamde 'preferentiebeleid'. Dat betekent dat er van een bepaald geneesmiddel maar één merk vergoed wordt. Dat middel is preferent en komt van de fabrikant die dit medicijn tegen de laagste prijs wil/kan leveren. De andere fabrikanten zijn dus niet preferent en verkopen dan dus bijna niks meer in NL. Vaak trekken zij zich dan ook terug van de Nederlandse markt. Er blijven dus steeds minder merken over en bijna alle mensen gebruiken het geneesmiddel van één fabrikant.

 

Maar wat als er wat mis gaat bij die fabrikant en deze niet kan leveren? De apotheken zullen dan direct een ander merk gaan leveren, wat u direct merkt doordat uw doosje van uiterlijk verandert. Maar die andere fabrikanten zijn natuurlijk niet op deze extra vraag berekent en hun middelen zijn dan binnen no-time uitverkocht. Op een gegeven moment zijn er dan geen andere fabrikanten meer over die de vraag op kunnen vangen, zij zijn immers gestopt met het leveren in Nederland weet u nog? Dan ontstaat er een acuut tekort. In overleg met de arts wordt dan een totaal ander middel verstrekt. Dit kan soms ook echt een negatieve invloed op de therapie hebben.

 

Een ander reden voor tekorten is dat - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - geneesmiddelen in Nederland erg goedkoop zijn. Vaak is een doosje pillen goedkoper dan een zak snoep bij de supermarkt! Voor deze lage prijs moeten deze pillen wel aan allerlei strikte kwaliteitseisen voldoen. Eigenlijk is dat toch een rare situatie: we willen wel veel willen betalen voor zaken waar we ziek van worden (diabetes, overgewicht, tandbederf, etc.), maar geneesmiddelen mogen niks kosten.

 

Als een fabrikant in tijden van tekorten moet kiezen tussen leveren in Nederland tegen een zeer lage prijs of in een ander land tegen een hogere prijs hoef ik u niet te vertellen welke keuze er dan gemaakt wordt. Natuurlijk laat de fabrikant Nederland dan links liggen! Dat Nederland dan ook nog zo'n klein landje is helpt ons daar ook al niet bij. Dit is dan ook meteen de reden dat geneesmiddelen in het buitenland wel leverbaar zijn en bij ons niet.

 

Dat de prijzen voor geneesmiddelen bij ons erg laag zijn maakt ons in eerste instantie dus erg blij. Ons eigen risico wordt minder aangesproken en we hoeven minder te betalen. Dat klinkt allemaal erg goed. Maar schieten we onszelf wellicht niet in de voet met deze extreem lage prijzen? Het is immers leuk dat een middel goedkoop is, maar als het niet leverbaar is wat hebben we daar dan aan? We hebben het wel over onze gezondheid. Het mag toch niet zo zijn dat wij afglijden naar een tweederangs gezondheidszorg enkel omdat dat zo lekker goedkoop is? Waarbij sommige mensen nu echt slechter behandeld worden dan wat mogelijk zou zijn. Is dat het echt waard?

 

Jouk Snoek,

apotheker Apotheek Barneveld

Landgoedwandeling Sonsbeek & Zypendaal

Gemaakt: Maandag, 21 oktober 2019 20:22

BARNEVELD/ARNHEM – Op zaterdag 2 november organiseert IVN Barneveld een landgoedwandeling op Sonsbeek en Zypendaal te Arnhem. Het gaat hierbij om prachtige landgoederen, die oprijzen langs de glooiende zuidrand van het Veluwe plateau. Vanaf de hoogte ontspringen vanuit de sprengenbronnen de waterlopen, die romantisch geleid worden door de landgoederen heen. Het landgoed herbergt een unieke ijskelder, die ooit als een soort koelkast diende voor de adellijke familie, die in de mooie huizen woonde, maar die nu een natuurlijke functie vervult. Speciaal voor deze wandeling wordt de ijskelder opengesteld en mogen we die van binnen bezichtigen!

 

Sonsbeek en Zypendaal herbergen ook waardevolle unieke bomen. We bezoeken de mysterieuze, bijna dikste kastanjeboom van Nederland en de hellingbossen met beuken, die nu in een kleurig herfstkleed getooid staan. We ontdekken hoe er in de wereld van bomen er onderling gecommuniceerd wordt door middel van het ‘Wood Wide Web’…. Kortom: een aanrader wanneer je van de herfst wilt genieten!

De gidsen zijn: Daan Kuiper en Kees Verduijn. 

 

We vertrekken om 13.00 uur vanaf het parkeerterrein De Vetkamp aan de Stationsweg in Barneveld. De terugkeer zal rond 16.30 uur zijn. 

 

De wandeling is voor donateurs, leden en kinderen gratis. Niet-leden betalen € 3,50 per persoon, maar kunnen zich ook ter plekke opgeven als lid of donateur (en zo ook de andere excursies gratis deelnemen). Hiervoor is een formulier bij de gidsen aanwezig. Voor meer informatie:  0342-417810 en kijk ook op www.ivn.nl/barneveld

Pannenkoek met pensioen

Gemaakt: Dinsdag, 22 oktober 2019 09:55

Kun je zeggen dat pannenkoeken en poffertjes 'koeken' zijn? Lekker domme vraag denkt u misschien. Toch is het een serieuze vraag. Of het is tot een serieuze vraag gemaakt. Misschien komt dat wel omdat het antwoord op die vraag erg kostbaar is. Het gaat over pensioenen. Als werkgever heb je twee smaken. Of je bent als werkgever verplicht aangesloten bij een pensioenfonds. Dat komt omdat je dan in een bepaalde sector werkt. Of je kiest er als werkgever vrijwillig voor om aan je personeel een pensioenaanbieding te doen.

 

Bedrijfstakpensioenfonds & Verplichtstellingsbesluit

Hier gaat het om de eerste variant waarbij je als werkgever verplicht bent aangesloten bij een pensioenfonds. Dat komt omdat je in een bepaalde sector of bedrijfstak werkt, zoals de detailhandel of zorg en welzijn. Zo'n fonds heet een bedrijfstakpensioenfonds (Bpf). De meeste spelregels liggen vast in het Verplichtstellingsbesluit. Als je een supermarkt hebt, is het logisch dat je voor je personeel pensioen gaat opbouwen bij het pensioenfonds voor de detailhandel. Je draagt netjes pensioenpremies af en je weet waar je aan toe bent.

 

Heel veel geld

Het gaat mis op het moment dat je denkt dat je niet verplicht bent aangesloten bij zo'n pensioenfonds, terwijl het pensioenfonds vindt dat je wel verplicht moet aansluiten. Voor het pensioenfonds zit daar een serieus financieel belang. Want als je tegen een bedrijf zegt dat ze zich bij jouw pensioenfonds moeten aansluiten, dan moeten ze ook met terugwerkende kracht over een aantal jaar pensioenpremies afdragen. En als je dan veel personeel in dienst hebt en je al best wat jaartjes onderneemt, dan kan dat om heel veel geld gaan.

 

Bloem verwerken tot koek

Dan komen we terug bij de pannenkoeken. In de branche van de koek is er het Bpf Zoetwaren. In het Verplichtstellingsbesluit staat beschreven wanneer een bedrijf verplicht is aangesloten bij dat fonds. Het pensioenfonds is onder andere verplicht voor een onderneming die uitsluitend of in hoofdzaak "fabrieksmatig bloem en/of andere grondstoffen tot beschuit, toast, knäckebröd, biscuit, biscuitfiguren, koekjes, banket, koek en wafels verwerkt, ongeacht de soort" of die producten vervaardigt "welke naar de aard der verwerkte grondstoffen en/of de wijze van verwerking van de grondstoffen" vergelijkbaar zijn met de beschreven producten zoals koek.

 

De rechter is aan zet

Het Bpf Zoetwaren voerde een verhitte discussie met een pannenkoekenbakbedrijf over de vraag of dit bedrijf nu wel of niet verplicht was om deel te nemen aan het pensioenfonds. Ze kwamen er niet uit en toen stapte het fonds naar de rechter. Daar vorderde het Bpf Zoetwaren dat het bedrijf werd veroordeeld om € 8.548.450,92 aan pensioenpremie te betalen. Want het was heel simpel. Dit bedrijf verwerkt bloem en andere grondstoffen tot pannenkoeken en poffertjes. De pannenkoekenbakker dacht er anders over en stelde dat pannenkoeken en poffertjes geen 'koek' zijn en ook niet vergelijkbaar zijn met koek. Nu moest de kantonrechter dus een oordeel vellen over deze misschien wel simpele of domme vraag.

 

Geen deeg maar vloeibaar beslag

Het woordenboek Van Dale en Wikipedia werden er bij gesleept om aan te tonen dat pannenkoeken ook koeken zijn. Maar de kantonrechter gaf aan dat zo'n woordenboek niet beslissend is. Ook was er marktonderzoek verricht via een enquête en was een bakkerijwetenschapper benaderd. Voor de kantonrechter is duidelijk dat pannenkoeken niet worden gemaakt van deeg, maar van vloeibaar beslag met als hoofdbestanddeel melk. Naar het oordeel van de kantonrechter is duidelijk dat pannenkoeken volgens algemene maatschappelijke opvattingen niet als koek worden gezien. Qua toepassing, uiterlijke verschijningsvorm, structuur, smaak, samenstelling en bereidingswijze verschillen pannenkoeken erg van koek.

 

Hoger beroep

Pannenkoeken zijn geen 'koek' en ook qua verwerking van grondstoffen is het niet vergelijkbaar met koek. De vorderingen van Bpf Zoetwaren worden afgewezen. Het pannenkoekenbedrijf is blij. Maar hier zal een hoger beroep volgen. De ondernemer blijft nog in onzekerheid. Bij de start van een onderneming is het belangrijk om na te gaan of je mogelijk onder zo'n verplichtstelling valt. Als je al langer onderneemt, kan het geen kwaad dit af en toe tegen het licht te houden.

 

Post & Bouter Advocaten

Stationsweg 123, Barneveld

Tel. 0342 – 400 622

b.bouter@postbouter.nl

www.postbouter.nl

Kinderkunstfeest in Barneveld tijdens de nationale kunstweek

Gemaakt: Dinsdag, 22 oktober 2019 18:42

BARNEVELD - Tijdens de nationale kunstweek, op zaterdag 9 november vindt de eerste editie van het Kinderkunstfeest plaats in Barneveld.

 

Het Kinderkunstfeest is tot stand gekomen door  samenwerking tussen  verschillende kunst- en cultuurpartners in Barneveld. Doel van dit evenement is kinderen in contact brengen met kunst en cultuur en ze uitdagen om zelf creatief aan de slag te gaan. Er zijn activiteiten te beleven op zeven locaties: Bibliotheek Barneveld, Museum Nairac, Ina-Art-Atelier, Schaffelaartheater, Ward’s Art, Villa 29, en een dorpslocatie verzorgd door Spoor 3.

 

Van 13.00 tot 16.00 kunnen kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar alle 7 locaties in willekeurige volgorde bezoeken, en aanschuiven bij een activiteit. Bij elke locatie liggen stempelkaarten met routebeschrijving klaar, elke gevolgde activiteit geeft een stempel. Met de volle stempelkaart kunnen kinderen naar de Bibliotheek, waar zij een heel leuke verrassing ontvangen.

 

Het aanbod aan activiteiten is heel divers, en op alle locaties gaan kinderen zelf aan de slag. Zo gaan ze bij Museum Nairac op reis met Jan van Schaffelaar, zijn ze creatief bezig met klei bij Ward’s Art. Bij de bibliotheek wordt er gerapt, en gaat de dorpsdichter creatief met tekst aan de slag tijdens de workshop ‘te gekke woorden’.  Bij Villa 29 gaan zij met het team van Be Active knopen schilderijen maken. In het Schaffelaartheater klinken de djembee’s, en kan doornroosje worden ingekleurd. Bij Ina-Art-Atelier gaan kinderen gezamenlijk een groot kunstwerk maken voor Sinterklaas.

 

Dit kunstwerk wordt op zaterdag 16 november bij de intocht van Sinterklaas namens alle kinderen aangeboden. Het kunstwerk krijgt een plaats in het Sinterklaas huis aan de Jan van Schaffelaarstraat in Barneveld.

 

Spoor 3 zorgt voor verrassende elementen bij alle locaties, en een speurtocht in het dorp. De conducteur wijst de weg. Hij is te vinden op het rondje Gowthorpeplein-Wibra-Ziengs. Deelname aan alle activiteiten is gratis. Het experimenteel atelier van Stichting Kunstcollectief  op het Torenplein in Barneveld is actief tijdens de nationale kunstweek, en ook te bezoeken tijdens het Kinderkunstfeest.

 

Het Kinderkunstfeest heeft als basis “kunst en cultuur voor ieder kind”, en is ontstaan vanuit het cultuurplatform gemeente Barneveld. 

 

Het Kinderkunstfeest is mede mogelijk gemaakt door: Maatschappelijk Cultuurfonds gemeente Barneveld,  Bibliotheek Barneveld, Museum Nairac, Villa 29/ Be Active, Ina-Art-Atelier, Schaffelaartheater, Ward’s Art, de Dorpsdichter en Spoor 3.

www.kinderkunstfeest.nl

Lezing door Plastic Soup Foundation tijdens Nederland Leest

Gemaakt: Woensdag, 23 oktober 2019 19:08

BARNEVELD - Duurzaamheid is het thema tijdens de avond die de Bibliotheek Barneveld op woensdag 27 november organiseert in het kader van de grootste nationale leescampagne Nederland Leest. Tijdens deze avond geeft Plastic Soup Foundation een boeiende lezing over hun missie om vervuiling van water door plastic, te voorkomen. 

 

Het streven is om tijdens deze avond ook een link te leggen naar de duurzaamheid binnen de gemeente Barneveld. De avond duurt van 19.15 tot 22.00 uur en deelname is gratis, inclusief de hapjes en drankjes. Van tevoren aanmelden is wel gewenst via educatie@bibliotheekbarneveld.nl

 

Hapjes zonder voedselverspilling
De hapjes worden tijdens en na de lezing verzorgd door Instock. Een restaurant en cateringbedrijf dat goed eten belangrijk vindt maar het voorkomen van voedselverspilling nog belangrijker. 

 

Gratis en aanmelden
Deelname aan deze avond is gratis en u kunt zich aanmelden via e-mail: educatie@bibliotheekbarneveld.nl of door te bellen (0342) 403 483 (di.-za. na 11.00 uur). Graag horen we dan met hoeveel personen u komt en of er eventuele allergieën zijn. 

 

De Bibliotheek Barneveld stimuleert, ondersteunt én faciliteert alle inwoners van de gemeente Barneveld in hun persoonlijke ontwikkeling. Iedereen kan zodoende mee doen en bijdragen aan de (Barneveldse) samenleving. De bibliotheek zoekt hierdoor actief verbinding tussen mensen, informatiebronnen en organisaties. Zij voorziet in betrouwbare kennis en informatie. Ook levert zij een belangrijke bijdrage aan het versterken van vaardigheden zoals lezen, mediawijsheid en kennisverwerving.

Niet vergeten: komend weekend gaat de klok een uurtje achteruit

Gemaakt: Donderdag, 24 oktober 2019 17:03

NEDERLAND - In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober zetten we om 3.00 uur de klok een uurtje achteruit, naar 2.00 uur.

 

En als je dan toch door je huis loopt om alle klokken aan te passen, kijk dan meteen even of er geen apparaten stiekem aan de stroom hangen, de rookmelders het nog doen (testknopje gebruiken) en of er nog obstakels zijn op je vluchtroute (of te wel: zijn de trap, de gang, de deur enzovoort niet geblokkeerd met tassen, jassen en andere spulletjes).

Medewerkers dierenambulance bevrijden katje uit container in Barneveld

Gemaakt: Donderdag, 24 oktober 2019 17:21

BARNEVELD - Zo zie je eruit als je door de medewerkers van de Dierenambulance bent gered uit de afvalcontainer van De Ruiter Garagedeuren en Zonwering in Barneveld. Zij vonden de kleine verstekeling in hun container en hebben direct de ambulance gebeld. Die was snel ter plaatse en heeft met twee man met zeep het katje heel voorzichtig uit zijn benarde positie kunnen bevrijden.


Het katje was kennelijk in de container gesprongen, maar kon er aan de bovenzijde niet meer uit en zag zich genoodzaakt de afwateringsopening te gebruiken. Deze was helaas te klein om het kleine katje door te laten.


De bevrijde dreumes was helaas niet gechipt en is naar Levenlust gebracht.

 

De Dierenambulance is een vrijwilligersorganisatie en is onder andere afhankelijk van giften en donaties. Donateur worden?

Informatiebijeenkomst in Barneveld over vaccineren

Gemaakt: Donderdag, 24 oktober 2019 17:44

BARNEVELD - We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Daarom organiseert de gemeente Barneveld met medewerking van de GGD en de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) een informatiebijeenkomst over vaccineren. Tijdens deze bijeenkomst geeft de GGD informatie over vaccineren vanuit medisch wetenschappelijk oogpunt. Daarnaast belicht de NPV de ethische en Bijbelse aspecten.

 

De avond is vooral bedoeld voor jonge ouders én aanstaande ouders uit de gemeente Barneveld die weloverwogen een eigen keuze willen maken als het gaat om vaccineren.

 

Programma

  • 19:00 uur  - Inloop met koffie/thee
  • 19:30 uur  - Start van de bijeenkomst
  • 21:30 uur  - Einde

 

Sprekers

  • Hans van Daalen, wethouder Gemeente Barneveld
  • Hans Beks, arts infectieziektebestrijding GGD 
  • Diederik van Dijk, directeur NPV 

 

Locatie en datum

  • Van Lodenstein College (Lunterseweg 94 in Barneveld)
  • 7 november 2019 

Open middag dorpshuis Garderen

Gemaakt: Donderdag, 24 oktober 2019 17:49

GARDEREN - Op zaterdag 2 november van 15:00-18:00 uur is er een gezellige en informatieve middag in het nieuwe dorpshuis aan de Koningsweg in Garderen. U krijgt informatie over alle ontwikkelingen en u kunt impressies bekijken van de inrichting van het dorpshuis in aanbouw.

 

Om 15.30 uur wordt de naam van het nieuwe dorpshuis bekendgemaakt. Bent u erbij?

Midden Nederland Hallen omgetoverd in bioscoop sfeer

Gemaakt: Zondag, 27 oktober 2019 16:55

BARNEVELD - DoorBrekers organiseert een aantal speciale 'At the Movies' kerkdiensten, waarbij een bioscoop sfeer wordt gecreëerd en bezoekers op een creatieve manier het woord kunnen horen.

 

Inmiddels hebben er al twee diensten plaatsgevonden die veel extra bezoekers hebben getrokken. De komende twee zondagen zullen in het teken staan van James Bond en Star Wars (3 november).

 

Wat kan je verwachten? Een warm welkom in een bioscoop setting met filmfragmenten, popcorn, film kostuums en een boodschap op een unieke en creatieve manier gebracht.

 

DoorBrekers is een hedendaagse kerk met levens vernieuwende input tijdens moderne diensten. Elke zondag ben je van harte welkom om 10:30 uur in de Midden Nederland Hallen in Barneveld, waar er diensten gehouden worden op een begrijpelijke manier met hulp van media en moderne worship.

 

Onder de naam Little is er elke zondag oppas voor de allerkleinsten van 0 t/m 4 jaar. Voor de kinderen van de basisschoolleeftijd is er SuperKids, een speciaal kinderprogramma.

Mike Robbertsen exposeert in het Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Dinsdag, 29 oktober 2019 19:31

EDE - Vier keer per jaar is er in het Toon Hermans Huis Ede een nieuwe expositie te bewonderen. Het laatste kwartaal van dit jaar exposeert kunstenaar Mike Robbertsen zijn schilderijen. Zondag 3 november is de kunstenaar zelf aanwezig om over zijn werken te vertellen. De schilderijen die worden getoond zijn een greep uit de werken die hij tot nu toe heeft gemaakt. 

 

Mike gebruikt onder andere grafiet, pastelpotlood, aquarel-, acryl– en olieverf, maar ook materialen als klei, metaal of verpakkingsmaterialen. U bent van harte uitgenodigd om zondag 3 november tussen 14.00 uur en 16.00 uur naar deze expositie te komen kijken. De expositie van Mike Robbertsen hangt nog tot het eind van het jaar in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede.

 

Voor informatie: 06-22161969 of via info@toonhermanshuisede.nl

 

Het Toon Hermans Huis is gevestigd in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede.

Wandel mee door het Johannabos

Gemaakt: Donderdag, 31 oktober 2019 16:36

VOORTHUIZEN - Wilt u meer weten over het opknapplan voor het Johannabos in Voorthuizen? Op zaterdag 2 en zaterdag 9 november is er weer een rondleiding. Hovenier Bas van de Kuilen en bomenexpert Johan Ossendrijver laten u zien wat onderhoud kan doen voor de levendigheid van het bos en hoe het wordt aangepakt.

 

Start rondleiding: 10:00 uur.
Verzamelen: bij de ingang aan de Bakkersweg, bij de slagboom.

Allereerste Museumnacht voor jongeren van 15 tot 25 jaar

Gemaakt: Donderdag, 31 oktober 2019 18:29

BARNEVELD - Op donderdag 14 november opent Museum Nairac in samenwerking met Jongerenraad Barneveld de deuren (van 19.00- 24.00 uur) de allereerste Museumnacht voor jongeren van 15 tot 25 jaar.

 

Geïnspireerd op de tentoonstelling 'Merel Jansen | Portretten', vol werk van deze jonge Nederlandse kunstenaar, is een speciaal programma samengesteld. Zo zijn er bijvoorbeeld flitsrondleidingen door Merel Jansen langs haar bijzondere portretten. Een professionele fotograaf maakt kunstige en culturele fotoportretten en er kan geposeerd worden voor een professioneel getekende karikatuur.

 

Een sneltekenaar legt de antwoorden vast op de vraag 'Wat betekent cultuur voor jou?' op een tekening van drie meter die na de Museumnacht aan André van de Burgwal zal worden aangeboden. Beeldend kunstenaar Julia Borsboom maakt samen met de jongeren een groot portret. En wij verloten tijdens deze avond Fred, het Grote Gouden Spaarvarken! tijdens deze avond. Lootjes zijn inbegrepen bij de entreeprijs van € 3,00 en alleen geldig met een stempel die die avond op te halen is bij het Kunstpaviljoen van Stichting Kunstcollectief Barneveld op het Torenplein.

 

Wanneer: donderdag 14 november 2019
Tijd: 19.00- 24.00 uur
Toegangsprijs: € 3,00 per persoon incl. een hapje en (alcoholvrij) drankje
Locatie: Museum Nairac

 

De Museumnacht wordt georganiseerd in samenwerking met de Jongerenraad en mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Jongerenraad Barneveld Jongerenraad Barneveld, het Maatschappelijk Cultuurfonds Barneveld en de Vrienden van Museum Nairac.

Ontstenen van particuliere tuinen, geef regenwater een plek

Gemaakt: Vrijdag, 01 november 2019 16:25

BARNEVELD - In het Gemeentelijk Rioleringsplan en het Hemelwaterplan staat dat de gemeente Barneveld streeft naar het ontstenen van particuliere tuinen, om regenwater zoveel mogelijk een plek te geven. De gemeente heeft op dit gebied al verschillende activiteiten ondernomen.

 

Afkoppelen

Begin 2016 is de' subsidieverordening afkoppelen hemelwater' vastgesteld, om bewoners te stimuleren af te koppelen van het gemengd riool. Deze verordening heeft betrekking op al het verharde oppervlak: daken en terreinen. Versteende tuinen vallen hier ook onder. Voorwaarde voor subsidie is nu wel dat het verharde oppervlak op een gemengd riool is aangesloten. Dat is niet altijd het geval. Deze verordening loopt eind dit jaar af. Op dit moment wordt nagedacht over een nieuwe subsidieregeling. Deze moet breder toepasbaar zijn en meerdere klimaatthema's (wateroverlast, hittestress, droogte) omvatten.

 

Maatregelen

Mensen die in een nieuwbouwwoning gaan wonen, krijgen een duurzaamheidsfolder mee met mogelijk toe te passen duurzaamheidsmaatregelen. Zo wordt vanaf het begin geadviseerd om tuinen te vergroenen, groene daken te realiseren en water in de tuin op te vangen. Ook wordt geadviseerd om verhardingen tot een minimum te beperken en waterdoorlatende verharding toe te passen. Hier wordt bij het beoordelen van plannen door de gemeente naar gekeken.


De gemeente denkt ook na over het organiseren van tuinschetsdagen voor kopers van nieuwbouwwoningen. Op deze manier kunnen ze in contact komen met hoveniers en samen kijken naar de mogelijkheden van een groene tuin.

 

Heeft u vragen? Neem dan contact op door een e-mail te sturen aan water@barneveld.nl

Oogst laatste mais lastig vanwege de modder

Gemaakt: Zaterdag, 02 november 2019 15:46

LUNTEREN - De meeste mais is inmiddels geoogst. Voor sommige agrariërs, waar de mais nog op het land staat, wordt het spannend. De overvloedige regenval maakt de oogst van de laatste mais lastig. Ondank de droge zomer leidt de vele regen tot plassen op het land.

 

Molenaars loonbedrijf en Loonbedrijf v. Velthuizen waren vandaag druk aan de Buzerseweg in Lunteren. Ondanks dat ze een paar keer behoorlijk vast zaten in de blubber is alle mais nu van het land.

Natuur werkdag van Staatsbosbeheer op het Kootwijkerzand [video]

Gemaakt: Zondag, 03 november 2019 04:29

KOOTWIJK - Samen met vele enthousiaste vrijwilligers en deelnemers ging Staatsbosbeheer Veluwe op zaterdag 2 november aan de slag op het Kootwijkerzand. Op de Natuurwerkdag steken we onze handen uit de mouwen voor het behoud van het leefgebied van een aantal prachtige en bijzondere soorten.

 

Wat is het doel?

Het Kootwijkerzand bestaat voor een groot gedeelte uit zandverstuiving en een deel uit heide. De zandverstuiving groeit langzaam dicht met mossen en kleine boompjes. Dit klinkt niet heel ernstig, maar voor soorten zoals de duinpieper, tapuit, draaihals en verschillende vlindersoorten en andere insecten betekent dit het verdwijnen van hun leefgebied. Dat willen we natuurlijk voorkomen. En om dat te doen, gaan we met z'n allen zo veel mogelijk van deze boompjes en mossen verwijderen. Zo zorgen we er samen voor dat we kunnen blijven genieten van deze bijzondere soorten!

 

Kijk naar een reportage van Online Barneveld op het prachtige Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van Europa!

Het nieuwe dorpshuis in Garderen gaat De Wardborg heten

Gemaakt: Maandag, 04 november 2019 16:07

GARDEREN - De Wardborg is bedacht door één van de inwoners uit Garderen. Er waren door inwoners uit Garderen zo'n zestig nieuwe namen bedacht. De Wardborg is gekozen als mooiste en best passende naam bij Garderen. Het verwijst naar de ligging van het nieuwe dorpshuis aan de rand van Garderen en naar de rijke historie van het dorp.

 

Waar komt de naam De Wardborg van vandaan?
Garderen heeft een hele rijke historie waar de sporen naar de ijstijden nog steeds zijn te zien. Op het oude wapen van Garderen zijn bomen rondom de kerk te zien. Deze bomen verwijzen naar het bos Wardlo. Het bos Wardlo komt terug in een schenkingsoorkonde uit 855. Het ontstaan van Garderen was toen een feit. In de loop der tijd zijn de gronden van dit eikenbos werden afgegraven en omgevormd tot akkers. Het nieuwe dorpshuis aan de Koningsweg ligt aan een akker en aan de ingang van Garderen (bij het binnenrijden vanaf Uddel). Je zou kunnen zeggen dat het nieuwe dorpshuis dus aan de rand van de dorpsvesting ligt. De borg is daarom een knipoog naar vroegere tijden en verwijst naar een vesting en bescherming.

 

Dorpshuis De Wardborg
In februari 2020 staat de opening van dorpshuis De Wardborg gepland. In het dorpshuis komen meerdere ruimtes die op verschillende manieren te gebruiken zijn. Ook komt er een ruime sportzaal voor de gymles van de schoolkinderen en de trainingsmomenten van verschillende sporten.

Pop-up store voor energietechniek opent deuren in Ede

Gemaakt: Woensdag, 06 november 2019 17:19

EDE - Op 6 november 2019 opende de pop-up store Honk1 haar deuren in de regio Foodvalley, in Ede. De opening werd verricht door wethouder Hester Veltman, voorzitter van de arbeidsmarktregio Foodvalley en initiatiefnemer Jaap Hermsen. Honk1 is een winkel waar mensen worden gescout voor een baan in de energietechniek. De pop-up store is voor 4 weken gevestigd in het centrum van Ede op het Oude Kerkplein 67.

 

Honk1 Energietechniek brengt talent en techniek samen

Honk1 is een laagdrempelig initiatief dat ondernemers helpt bij het vinden van nieuwe talenten. Bezoekers aan de pop-up-store krijgen de ruimte om te ontdekken wat werken in de energietechniek inhoudt en of een technische baan iets voor ze is. Ervaren vakmensen, zogenoemde talentscouts, helpen geïnteresseerde bezoekers ontdekken waar ze goed in zijn. "In Honk1 kijken we niet naar opleiding en ervaring maar wat past bij iemands talenten.", aldus Jaap Hermsen. "Ons doel is om zowel werkzoekenden als zij-instromers te vinden die bij werkgevers in de regio aan de slag kunnen om de energietransitie te ondersteunen. Bezoekers die soms direct inzetbaar zijn en soms nog een opleiding nodig hebben."

 

Ondernemers

Wethouder Hester Veltman is enthousiast over het initiatief: "We willen dat woningen en bedrijven energiezuiniger worden en van het gas af gaan. Een enorme uitdaging waar veel vakmensen voor nodig zijn. In de regio Foodvalley beschikken we over veel technisch talent maar werkgevers weten deze talenten vaak nog lastig te bereiken. Honk1 kan werkgevers daar op een laagdrempelige en toegankelijke manier in helpen."

 

Honk1 'pop-up-store Energietechniek' is een initiatief van De Parels Compagnie in opdracht van de provincie Gelderland. De winkel heeft al achtereenvolgens in Arnhem en Apeldoorn gestaan.

Boek over Voorthuizenaren gelanceerd

Gemaakt: Donderdag, 07 november 2019 16:48

VOORTHUIZEN - Deze week is het allereerste boek‘Voorthuizen vertelt’ van tekstschrijver Linda van Maanen (48) uit Voorthuizen uitgekomen. Het eerste exemplaar is aan burgemeester Asje van Dijk uitgereikt.

 

In dit fullcolour boek van 73 pagina’s dik delen 17 ‘gewone’ Voorthuizenaren hun eigen verhaal. Over hun jeugd. Over keuzes. Over kwetsbaarheid. Over nú en over toekomstbeelden. Dit boek is daarmee ook een unieke weergave van het leven, ambities en gedachten van mensen uit deze tijd.

 

Leesbare verhalen van bekende en onbekende mensen, dichtbij of soms wat verder weg. Van startende kunstenaar tot politicus en van gevestigde ondernemer tot verwoed verzamelaar. En ook het verhaal van Aart van Drie, ofwel de ‘burgemeester van Voorthuizen’, die begin dit jaar is overleden. Verschillende en unieke verhalen - ondersteund met prachtige (portret)foto’s - maar met één gemene deler: stuk voor stuk zijn het trotse Voorthuizenaren! 

 

“In 2015 is het zaadje geplant. Nu vier jaar later is mijn droom uitgekomen om mijn eerste boek uit te brengen. Het was een bijzonder interessant, maar ook intensief proces”, zegt Linda van Maanen trots. Het boek is voor en door Voorthuizenaren gemaakt. Alleen lokale bedrijven hebben meegewerkt aan de realisatie. Bedrijven die elkaar versterken. 

 

Naast Voorthuizen Loopt, Voorthuizen Straalt en Voorthuizen Zingt is er nu ook Voorthuizen vertelt. Het boek is te koop in Voorthuizen bij de Bruna en De Appelboom en in Barneveld bij Museum Nairac, de Bruna en het Toeristisch Informatiepunt (in Bibliotheek Barneveld). 

Kandidaat voor verwendag gezocht regio Barneveld

Gemaakt: Vrijdag, 08 november 2019 10:16

BARNEVELD - Nog even en het laatste nummer van het Barneveld Magazine valt weer in de bus! Alweer een jaar voorbij waarin we weer vele leuke en interessant reportages voorbij hebben zien komen.

Ook in de komende editie komen er weer leuke artikelen voorbij en is het ook weer tijd voor een mooie make-over!

 

Daarvoor zoeken we nog wel een kandidaat!

 

De make-over staat gepland op donderdag 21 november aanstaande en wordt weer mede mogelijk gemaakt door Huidinstituut Van Brakel, Salon Uniek, Basic Life en Baas Opticiens. Deze Barneveldse ondernemers zullen je er weer stralend uit laten zien na deze dag!

 

Zoek je een nieuwe look richting de feestdagen? Schroom dan niet en geef je op via: marcel@24webvertising.nl 

 

Graag ontvangen we van jou een recente foto, je kledingmaat, je telefoonnummer en natuurlijk je motivatie waarom jij hiervoor in aanmerking komt!

De dag start op donderdag 21 november om 10.00 uur bij Huidinstituut Van Brakel en zal ongeveer eindigen rond 16.00 uur.

Verkeerschaos op de Lunterseweg vanwege werkzaamheden

Gemaakt: Maandag, 11 november 2019 18:18

BARNEVELD - Vanwege werkzaamheden aan de Lunterseweg in Barneveld is maandag een flinke verkeerschaos ontstaan in de avond spits. De hele dag al is het erg druk maar in de spits liep de vertraging flink op.

 

De Lunterseweg liep zowel vanuit de richting van de Karwei als vanaf de Scherpenzeelseweg compleet vast. Ook de Rooseveltstraat en de van Dompselaerstraat liepen vast.

Goede fietsverlichting is erg belangrijk

Gemaakt: Dinsdag, 12 november 2019 18:11

BARNEVELD - Goede fietsverlichting is erg belangrijk. Voor de veiligheid van jezelf én andere weggebruikers.

 

Het 'Ik val op!' promotieteam staat morgen van 17:00 uur tot 20:00 bij Station Barneveld Centrum. Het promotieteam gaat een kort positief gesprek aan met jongeren. Vaste verlichting is de norm. Maar als die even niet werkt, krijgen ze van het team gratis fietsverlichting om toch veilig thuis te kunnen komen.

Vrijdagmiddag 22 november feestelijke opening rondweg N303 Voorthuizen

Gemaakt: Donderdag, 14 november 2019 16:20

VOORTHUIZEN - De rondweg N303 Voorthuizen is bijna klaar. Iedereen is welkom om de feestelijke afronding mee te vieren van de laatste werkzaamheden. Het feest vindt plaats op vrijdagmiddag 22 november van 13.30 uur tot 16.00 uur bij het viaduct Schaapsdrift (Wilbrinkbos). Op de weg vinden de festiviteiten plaats waar straks de auto's rijden. Vanaf 4 december is de hele rondweg open voor gebruik.

 

De nieuwe rondweg leidt het doorgaande verkeer om het dorp van Voorthuizen heen. Namelijk vanaf de A1 in de richting Putten en Apeldoorn. Dat betekent dat het een stuk rustiger wordt in het dorp en veiliger voor fietsers en voetgangers. Mevrouw Christianne van der Wal-Zegelink, gedeputeerde van de Provincie Gelderland en de heer Hans van Daalen, wethouder van de gemeente Barneveld doen de officiële openingshandeling.

 

Programma:

13.30 uur: Ontvangst op de feestlocatie op de nieuwe Heuvelrandweg ter hoogte van de voetgangersbrug Schaapsdrift.

14.00 uur: Officiële openingshandeling door de bestuurders.

14.30 tot 16.00 uur: (gratis) activiteiten voor kinderen op en rond de nieuwe weg zoals stoepkrijten, skelterrijden, schminken en knutselen. Ook staat er een poffertjeskraam.

 

Bereikbaarheid

Komt u vooral op de fiets want het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Mocht u toch met de auto willen komen, dan kunt u parkeren bij het zwembad De Heuvelrand Roelenengweg 41 in Voorthuizen. Vanaf hier kunt u naar de feestlocatie lopen.

 

Meer informatie

U hoeft zich niet aan te melden. Voor vragen over de opening kunt u contact opnemen met mevrouw Marga Meurs, telefoon: (026) 359 90 65 of m.meurs@gelderland.nl

Vreugdevuur? Carbid schieten?

Gemaakt: Donderdag, 14 november 2019 17:32

BARNEVELD - Alleen met een ontheffing mag u een vreugdevuur organiseren. Aanvragen kan tot en met maandag 16 december 2019. Alle aangevraagde locaties worden van tevoren door de brandweer en milieu getoetst voordat een gedoogschikking wordt afgegeven. Zie: vreugdevuur organiseren.

 

Carbid schieten mag alleen met een ontheffing. Aanvragen kan tot en met maandag 16 december 2019. Ontheffingen worden alleen verleend voor oudejaarsdag (dinsdag 31 december 2019) tussen 12:00 - 16:00 uur. Zie carbid schieten.

Gratis lezing door Plastic Soup Foundation over voorkomen van plasticsoep

Gemaakt: Donderdag, 21 november 2019 16:58

BARNEVELD - Tijdens de nationale leescampagne Nederland Leest staat in november het thema Duurzaamheid centraal. Op woensdag 27 november van 19.15 tot 22.00 uur organiseert de Bibliotheek in Barneveld de Duurzaamheidsavond met een lezing door de Plastic Soup Foundation. De activiteit is gratis, inclusief hapjes en drankjes, en je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek om deze te bezoeken. Aanmelden is wel gewenst via e-mail: educatie@bibliotheekbarneveld.nl of door te bellen (0342) 403 483 (di.-za. na 11.00 uur)

 

De Bibliotheek-vestigingen in de gemeente Barneveld delen ook in de maand november aan hun leden het gratis boek uit van Jan Wolkers met zijn bloemlezing over de natuur. Bewust worden van verborgen plastics Michiel Roscam Abbing van de Plastic Soup Foundation zal tijdens zijn lezing op woensdag 27 november vertellen over hun missie om vervuiling van water door plastic, te voorkomen.

 

Plastic zit in meer producten dan alleen maar zichtbaar is. Zo zitten er microplastics in cosmetica en ook de synthetische vezels in kleding zijn milieubelastend. De voorbeelden, cijfers en het plan

van aanpak om deze vervuiling tegen te gaan komen deze avond uitgebreid aan de orde. Hapjes en drankjes zonder voedselverspilling Ekoplaza uit Barneveld verzorgt deze avond de 'eerlijke' drankjes.

 

Ekoplaza wil de eerste plastic proof supermarkt zijn en brengt die ambitie volop in de praktijk. De hapjes tijdens en na de lezing, worden verzorgd door Instock. Dit is een restaurant en cateringbedrijf dat goed eten belangrijk vindt maar het voorkomen van voedselverspilling nog belangrijker.

 

Heeft u allergieën? Geeft u dit dan door bij uw aanmelding, dan houden Ekoplaza en Instock rekening met de ingrediënten.

'Spanning rond Sinterklaas' tijdens BoekStart & Babbels

Gemaakt: Maandag, 25 november 2019 20:24

BARNEVELD - De tweede gratis informatieve bijeenkomst BoekStart & Babbels voor ouders van jonge kinderen, gaat over 'Spanning rond Sinterklaas'. Bij veel kinderen loopt de spanning rond het Sinterklaasfeest hoog op waardoor ze ander gedrag tonen dan gebruikelijk. Hoe kun je hen daarin begeleiden zodat de sfeer voor het hele gezin ontspannen en gezellig blijft? Op vrijdagochtend 29 november van 10.00 tot 11.30 uur kun je hierover tips krijgen en ervaringen met andere ouders uitwisselen in de Bibliotheek in Barneveld.

 

Gratis deelname en kinderen welkom
Deelname is gratis, net als de koffie en thee, en aanmelden is niet nodig. Neem gerust je kinderen mee want er is speelgoed genoeg en aan het einde van de bijeenkomst wordt er voorgelezen uit 'Woezel & Pip en de staf van Sinterklaas'.

 

Wat is BoekStart & Babbels?
BoekStart & Babbels past binnen de programmalijn BoekStart. Hiermee helpt de Bibliotheek ouders om het leesplezier bij de allerkleinsten tot 4 jaar te stimuleren zodat zij, als ze wat ouder zijn, zelf vaak boeken gaan lenen met hun gratis bibliotheekabonnement (tot 18 jaar).


Met BoekStart & Babbels biedt de Bibliotheek een aantal vrijdagochtenden per jaar (bijna) moeders, vaders en verzorgers van kinderen van 0 tot 4 jaar de mogelijkheid om informatie te krijgen over een bepaald opvoedkundig onderwerp. Ook kunnen ouders vragen stellen en ervaringen met elkaar uitwisselen. Aansluitend worden de kinderen door het voorlezen van een verhaal of een knutselactiviteit ook bij het onderwerp betrokken.

DoorBrekers deelt gratis kerstpakketten uit

Gemaakt: Vrijdag, 29 november 2019 15:07

BARNEVELD - Na succesvolle acties in de afgelopen jaren deelt DoorBrekers dit jaar opnieuw gratis kerstpakketten uit. Via een online campagne kun je iemand uit je eigen omgeving nomineren voor een gratis kerstpakket om hem/haar daarmee een hart onder de riem te steken of te bedanken. "Ons doel is om er te zijn voor mensen om ons heen, heel praktisch en persoonlijk. Om mensen te laten ervaren dat ze gezien worden en dat ze belangrijk zijn." aldus Jordy Kroon, verantwoordelijk voor de kerstpakkettenactie. Wil jij iemand nomineren voor een gratis kerstpakket, ga dan naar DoorBrekers.nl/kerstpakket.

 

Naast de online campagne deelt DoorBrekers honderden kerstpakketten uit via lokale mantelzorgorganisaties en teams en 'connects' van DoorBrekers. Ook organiseert DoorBrekers diverse kerst-events op zes locaties in Nederland, waaronder Family Christmas op zondag 22 december en Kerstnachtdiensten op zondag 22 en dinsdag 24 december. Iedereen is welkom. Meer info en gratis tickets zijn verkrijgbaar via DoorBrekers.nl/Kerst.

 

DoorBrekers is een moderne kerk met diensten op zondag om 10:30 uur in Alblasserdam, Amersfoort, Amsterdam, Barneveld, Goes en Zwolle. De diensten zijn ook live te volgen via YouTube, Facebook Live en DoorBrekers.tv. Kijk voor meer informatie op DoorBrekers.nl.

Vissen krijgen alle ruimte bij stuw Van Hee in de Barneveldse Beek

Gemaakt: Vrijdag, 29 november 2019 21:46

BARNEVELD - Vrijdagmiddag 29 november is de vistrap bij de Barneveldse stuw Van Hee in de Barneveldse Beek officieel geopend. Vissen kunnen de stuw nu passeren. Bijzonder is dat de vistrap is aangelegd in de tuin van de familie Bouwman. Wethouder Hans van Dalen opende samen met Waterschap Vallei en Veluwe en de kleinkinderen van de familie Bouwman de vistrap.

 

Ruimte voor vissen: met stuwen regelt het waterschap het waterpeil in beken. Dit gebeurt ook in de Barneveldse Beek met zo'n 20 stuwen in totaal. Voor vissen zijn deze stuwen obstakels omdat ze zonder vistrappen niet een stuw kunnen passeren. Zo kunnen ze zich niet door de hele beek verplaatsen. Vistrappen bij stuwen lossen dit op. Vissen kunnen zich verplaatsen en zo kan zich een evenwichtige visstand ontwikkelen.

 

Gehele Grote Barneveldse Beek vispasseerbaar: Bij de twee bovenstrooms gelegen stuwen "Franken" en "Gelkenhorst" komen ook vispassages. In de toekomst kunnen vissen zo de gehele Grote Barneveldse Beek passeren. Dit is in overeenstemming met de Europese Kaderrichtlijn Water.

 

De plannen voor de vistrap werden concreet toen eind 2016 de Barneveldse gemeenteraad een motie aannam om de mogelijkheden van een vispassage in de Barneveldse Beek te verkennen. Drie jaar later is de vistrap gerealiseerd.

Volle bak bij het nieuwe Shantycafé in Barneveld [video]

Gemaakt: Zondag, 01 december 2019 19:29

BARNEVELD - Shantykoor Het Roer Om hield vandaag, zondag 1 december voor het eerst een Shantycafé in Het Hoefslag in Barneveld.

 

Het Shantycafé werd gehouden voor liefhebbers, belangstellenden en andere Shantykoren en iedereen mocht natuurlijk meezingen. Kortom een zeer succesvolle middag!