Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 20:42:38 Voetbalvereniging Barneveld Thorbeckelaan 3771ED Barneveld 82727 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

dinsdag 19 november 2019

Archief

Boekstartcoach op consultatiebureaus in Voorthuizen en Kootwijkerbroek

Gemaakt: Vrijdag, 28 juni 2019 17:37

BARNEVELD - De consultatiebureaus in Voorthuizen en Kootwijkerbroek en de Bibliotheek Barneveld gaan samenwerken door de inzet van een BoekStartcoach. Deze gaat het voorlezen aan kleine kinderen bij ouders stimuleren waardoor de woordenschat en spraak van de baby's en peuters beter ontwikkeld wordt. Vanaf donderdag 27 juni 2019 is om de twee weken bibliotheekmedewerker Josette Takkenberg als BoekStartcoach aanwezig op het consultatiebureau in Voorthuizen tussen 8.45 en 10.15 uur. Vanaf donderdag 4 juli is zij om de twee weken op hetzelfde tijdstip aanwezig op het consultatiebureau in Kootwijkerbroek.


Josette is voor vragen over voorlezen of geschikte voorleesboekjes, ook op donderdag van 14.00 tot 17.00 uur bij de informatiebalie op de eerste verdieping van de Bibliotheek Barneveld bereikbaar.

 

Voorlezen loont!
Uit onderzoek blijkt dat voorlezen aan baby's wel degelijk loont. Kinderen die vanaf hun geboorte worden voorgelezen, scoren hoger op taalontwikkeling en het spreken. Al na vijftien maanden zijn er positieve effecten te meten op de woordenschat. Daarnaast is het ook een warm moment samen met je kind, geeft het baby's informatie over de wereld om hen heen, oefent het de luistervaardigheid en het concentratievermogen en prikkelt het voorlezen de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden.


BoekStart onderdeel van landelijk stimuleringsprogramma
BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek dat onderdeel is van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. Alle bibliotheken doen mee aan dit programma. De Bibliotheek Barneveld werkt hiervoor samen met de gemeente Barneveld. Alle jonge ouders ontvangen van de gemeente een brief met daarin de informatie over BoekStart en het gratis lidmaatschap van de Bibliotheek voor je baby. Bij inschrijving ontvang je het BoekStartkoffertje met twee boekjes en voorleestips.

Haal het beste uit jezelf tijdens walk&talk

Gemaakt: Vrijdag, 28 juni 2019 17:45

BARNEVELD - Werkzoekenden kunnen woensdag 10 juli van 9.30 tot 11.30 uur leren het beste uit zichzelf te halen en hun doelen te bereiken. Tussen 9.30 en 11.30 uur zal trainer en coach Sheila Kroes van Bestme tijdens de Walk&Talk-bijeenkomst in de Bibliotheek Barneveld de deelnemers op weg helpen en feedback geven. De bijeenkomst, inclusief de koffie, is gratis.

 

Trainer en coach Sheila Kroes
Sheila Kroes is een ervaren trainer en coach bij Bestme. Zij helpt en begeleidt haar klanten bij het behalen van hun doelen. Deze kunnen variëren van het vinden van een nieuwe baan, zelfvertrouwen hervinden, een eigen bedrijf starten of je passie vinden. Ze beschikt over een enorm palet aan ervaring in het bedrijfsleven, bij de overheid, als medewerker, als leidinggevende, als adviseur en bestuurder. En misschien wel het allerbelangrijkste; ze heeft veel ervaring in het voeren van sollicitatiegesprekken aan de ‘werkgeverszijde’.


Ook is zij auteur van het boek ‘Geluk na ontslag’. Met haar directe en humoristische aanpak weet ze hoe ze iemand kan motiveren en wat de knelpunten zijn waar iemand tegenaan loopt.

 

Walk&Talk iedere tweede woensdag van de maand
De gratis bijeenkomsten van Walk&Talk, ook wel dé koffiepauze voor werkzoekenden genoemd, vinden iedere tweede woensdag van de maand op dezelfde tijd plaats in de Bibliotheek Barneveld en is voor iedereen toegankelijk. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden.

Insteek van de bijeenkomsten
Het doel is om iedereen die een (andere) baan zoekt een kans te geven om zichzelf te kunnen ontwikkelen zodat deze baan ook sneller binnen handbereik komt.
De bijeenkomsten hebben een informeel karakter en behandelt iedere keer een ander onderwerp door inzet van professionele sprekers of ervaringsdeskundigen. Onder het genot van een kopje koffie luistert men naar de inspirerende sprekers of gaat aan de slag met een opdracht. Na afloop kunnen deelnemers ervaringen met elkaar uitwisselen.

Kan ik de pre-screening ook aanvragen voor mijn partner?

Gemaakt: Zaterdag, 29 juni 2019 17:48

BARNEVELD - Slaapproblemen, waaronder slaapapneu, komen in Nederland veel voor. Toch worden er nog relatief weinig mensen behandeld. Bij slaapa pneu is naar schatting nog geen 20% van de mensen gediagnosticeerd. Dit houdt in dat van alle mensen met slaapapneu er circa 80% met kl achten en problemen rondlopen. Bij het ApneuCentrum Nederland bieden we een gratis pre-screening op slaapapneu, hier zijn dus geen kosten aan verbonden voor u. Aanvragen voor deze screening zijn het afgelopen jaar flink toegenomen. Bij meer dan 75% van deze mensen constateren we symptomen van slaapapneu.

 

Met deze informatie kan men naar de huisarts voor een verwijzing voor een uitgebreid slaaponderzoek. Veel mensen lopen al vele jaren met klachten van slaapapneu. Wanneer er bij ons centrum slaapapneu is vastgesteld Mijn partner snurkt elke nacht stopt af en toe met ademen, is vermoeid en ik verhuis naar een andere kamer om zelf goed te slapen. Dit zijn opmerkingen die we horen wanneer mensen komen voor een pre-screening. kunnen wij snel met een behandeling starten. De partner kan dan weer lekker en met een gerust hart slapen. Kortom, herkent u de klachten bij u of uw partner?

 

Laat u screenen! Vraag de pre-screening gratis aan via onze website.

 

Floris en Mirjam

 

ApneuCentrum

Kapteijnstraat 25, Barneveld

Tel. 085 - 130 2174

info@apneucentrum.nl

www.apneucentrum.nl

IVN vleermuizen-excursie op Landgoed Schaffelaar

Gemaakt: Zondag, 30 juni 2019 17:36

BARNEVELD - Ga op donderdagavond 11 juli mee op zoek naar vleermuizen en hun verblijfplaatsen in het Schaffelaarse bos met natuurorganisatie IVN, afdeling Barneveld. 

 

Een bos in de avondschemering heeft altijd iets mysterieus. Gewapend met vleermuisdetector kent het bos opeens een stuk minder geheimen. Het geluid waar we op wachten is dat van een vleermuis. Maar waar komt de vleermuis vandaan? Het gaat vaak zo snel, dat de juiste plek vinden nog een hele kunst is. 

 

We gaan dus op zoek naar verblijfplaatsen van vleermuizen. Boombewonende vleermuizen om precies te zijn. In het bos leven bovendien ook hele andere vleermuizen dan in/bij de woningen van onze steden en dorpen. Wie weet zien we de watervleermuis, een franjestaart of een rosse vleermuis. De laatste is een grote, luidruchtige vleermuis die in Nederland het hele jaar door in bomen verblijft, zelfs als hij diep in winterrust is. Onder een boomholte zijn soms strepen zichtbaar. Meestal is het gewoon water, maar soms zit er ook urine en vleermuispoepjes bij. Zo’n streep wijst alleen niet altijd op een verblijfplaats van vleermuizen.

 

De gids is Hans Boland (voor meer informatie tel. 0342 417 415 of 06 2099 189). Vertrek is om 20.30 uur vanaf parkeerterrein De Vetkamp aan de Stationsweg in Barneveld. De excursie is voor leden, donateurs en kinderen gratis. Niet-leden betalen € 3,50 per persoon, maar kunnen zich ook ter plekke opgeven als lid of donateur (en zo ook de andere excursie gratis deelnemen). Hiervoor zijn formulieren aanwezig bij de gids. 

 

Let op het weer! Bij regen of stevige wind gaat de excursie helaas niet door. Vleermuizen houden hier helemaal niet van. 

 

Graag tot 11 juli aanstaande! Zie voor meer informatie www.ivn.nl/afdeling/barneveld.

Logeren in de bieb

Gemaakt: Maandag, 01 juli 2019 20:02

BARNEVELD - Kom samen met je vrienden logeren in de bieb deze zomervakantie! Op woensdag 24 juli ben je om 19.00 uur, in pyjama, van harte welkom in de Bibliotheek in Barneveld waar je een gezellige avond en een bijzondere nacht beleeft. Na een lekker ontbijtje kunnen je ouders je donderdag om 8.30 uur weer ophalen. Neem wel je eigen slaapzak en matje (of luchtbed) mee! Deze activiteit is voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar en kost € 5 per logé (snacks, drinken en ontbijt zijn inbegrepen).

 

Gezellig avondprogramma
Een avond en nacht in de Bibliotheek verblijven is natuurlijk wel erg bijzonder, dus we gaan er ook echt een slaapfeestje van maken dat je niet snel meer vergeet. ’s Avonds zijn er leuke spelletjes te doen, kun je knutselen en bekijken we een film en er is een schrijfworkshop in de stijl van ‘Dagboek van een Muts’ en ‘Leven van een Loser’. Maar je kunt ook een rustig plekje zoeken om jouw favoriete boek te lezen. Er is natuurlijk ook veel lekkers te drinken en te eten.

 

Slapen tussen de boeken
Wanneer het bedtijd is zoek je jouw plekje op tussen de boeken op, of misschien wel met zicht op de lichtkoepel zodat je de sterrenhemel kunt zien. Neem je eigen slaapzak en matras en andere items mee, zoals een knuffel, die ervoor zorgen dat je lekker kunt slapen.

 

Aanmelden
Lijkt het je een fantastisch slaapfeestje? Geef je dan zo snel mogelijk op via educatie@bibliotheekbarneveld.nl of na 14.00 uur aan de informatiebalie in de Bibliotheek Barneveld. Er is plek voor maximaal 30 logees. Bij aanmelding graag twee telefoonnummers en eventuele dieetwensen doorgeven.

 

Deze bijzondere activiteit in de Bibliotheek organiseren we in samenwerking met Be Active. Het Be Active-team zorgt voor veel sport-, spel- en beweegactiviteiten in de gemeente Barneveld.

Vrijwillige vervoersservice Automobiel van start in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 02 juli 2019 17:15

EDE - Per vandaag start de vrijwillige vervoersservice Automobiel in Ede. Oudere en minder mobiele inwoners kunnen nu makkelijker een dokter bezoeken, boodschappen doen of op visite gaan. Wethouder van de gemeente Ede, Peter de Pater, trapte af, samen met 13 vrijwillige chauffeurs. Een mooie service voor Ede!

 

Lid worden van Automobiel

Inwoners die geen eigen vervoer hebben toch mobiel willen zijn, kunnen gebruik maken van Automobiel. Alle informatie over het abonnement, de kosten en werkwijze staat op malkander-ede.nl. De vrijwillige vervoersservice voor en door inwoners is een initiatief van Malkander, samen met gemeente Ede. Tientallen vrijwilligers staan vanaf vandaag klaar als chauffeur.


Nieuwe vrijwilligers die bereid zijn om te rijden zijn altijd welkom! Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van Automobiel. Met mensen die het leuk vinden om anderen te helpen en goed en graag autorijden, gaan wij graag met u in gesprek. Meer informatie vindt u op malkander-ede.nl

Behandeldienst Neboplus

Gemaakt: Dinsdag, 02 juli 2019 17:45

Wij vinden het belangrijk om invloed te hebben op de zorg die onze bewoners ontvangen. Onze behandelaren staan dichtbij de organisatie en hebben dezelfde visie op goede zorg. Zij werken vanuit dezelfde kernwaarden en hebben rechtstreeks overleg met de bestuurder, hierdoor is er meer regie op de kwaliteit van de behandeling bij Neboplus. Onder de behandeldienst vallen de Specialist Ouderengeneeskunde, BOPZ-arts en psycholoog, fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie.

 

Naast de 32 bewoners op de psychogeriatrische afdelingen bieden deze zorg inmiddels ook aan op onze zorgafdelingen. Nu ruim een jaar later zijn we trots!

 

De formatie Specialist ouderengeneeskunde is uitgebreid en op dit moment hebben we twee specialisten ouderengeneeskunde op deze functie. Deze specialisten werkten tot voor kort alleen op de locatie Neboplus, maar zij hebben inmiddels contact gezocht met huisartsenpraktijken in Barneveld en zij ondersteunen op consultbasis bij de medische behandeling van ouderen. Daarnaast is er door een collega-instelling binnen Barneveld ondersteuning gevraagd aan onze specialist ouderengeneeskunde bij behandeling van bewoners met geheugenproblematiek die wonen binnen deze instelling.

 

Uit een Clienttevredenheidsonderzoek dat recent gehouden is binnen Neboplus kwam naar voren dat bewoners de meerwaarde van een arts in huis ook echt ervaren. Zij geven aan dat de lijnen korter zijn. De Specialist Ouderengeneeskunde legt wekelijks visite af voor alle bewoners met behandelzorg. De andere behandelaren worden ingezet zodra dit nodig is. Als u meer wilt weten over de behandeldienst van Neboplus, neem gerust even contact met mij op via telefoonnummer (06) 15615197 of via e-mailadres: hbrugmans@neboplus.nl. Ik beantwoord uw vragen graag.

 

Neboplus Barneveld

Johan de Wittlaan 12, Barneveld

Tel. 0342 - 411 811

www.neboplus.nl

NK dweilorkesten 2019 Voorthuizen

Gemaakt: Dinsdag, 02 juli 2019 18:03

VOORTHUIZEN - Zaterdag 6 juli a.s. is het weer zover, het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten op het Bunckmanplein in Voorthuizen.

 

De organisatie is zeer verheugd u te kunnen melden dat dit jaar niet 1 maar 2 optredens van, we mogen wel zeggen, fantastische nationale artiesten optreden. We beginnen vroeg op de avond met niemand minder dan .... de enige echte Jan Smit! We gaan de avond afsluiten met 2 goede bekenden van ons feest! Hartelijk welkom Lawineboys!

 

Programma

11:00 uur - 18:00 uur Dweilvestival

10:00 uur - 16:00 uur Braderie in centrum Voorthuizen

19:00 uur - 24:00 uur Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten

Storing bij Facebook en Instagram

Gemaakt: Woensdag, 03 juli 2019 16:23

Er is vanaf 15:52 uur een storing bij Facebook en Instagram. De foto's op Facebook en Instagram worden niet geladen. Ook ontvangen sommige WhatsApp-gebruikers geen berichten. De storing is wereldwijd.

 

De oorzaak van de storing is nog onduidelijk.

Julia Borsboom maakt herinneringsmonumenten te vroeg geboren kinderen

Gemaakt: Donderdag, 04 juli 2019 16:56

BARNEVELD - Eind vorig jaar heeft het college van de gemeente Barneveld lokale kunstenaars uitgenodigd om een passend ontwerp in te dienen voor twee herinneringsmonumenten voor te vroeg geboren kinderen die zijn overleden. Vier kunstenaars hebben hun ideeën voorgedragen aan de kunstadviescommissie.

 

Op advies van de commissie heeft de gemeente Barneveld de kunstopdracht gegeven aan kunstenares Julia Borsboom. Zij gaat samen met kunstenaar Jan Hiensch een herinneringsmonument ontwerpen en vervaardigen voor de begraafplaats De Plantage in Barneveld. Het monument op de begraafplaats Diepenbosch in Voorthuizen wordt alleen door Julia Borsboom ontworpen en vervaardigd.

 

Een herinneringsmonument biedt ouders de mogelijkheid om hun te vroeg geboren kindje te begraven en te gedenken met een gedenkplaatje aan het monument. Ook ouders die vroeger een kindje hebben verloren en graag een gedenkplaats willen hebben, kunnen een gedenkplaatje laten maken voor aan het monument. De verwachting is dat de beide herinneringsmonumenten eind 2019 of begin 2020 klaar zijn.

Popkoor Luidkeels op de rommelmarkt in de Wilbrinkstraat

Gemaakt: Donderdag, 04 juli 2019 19:13

VOORTHUIZEN - Popkoor Luidkeels staat met een aantal kramen op de rommelmarkt in de Wilbrinkstraat, Voorthuizen.


Op zaterdag 6 juli kunt u van 09.00 tot ca. 16.00 uur bij ons terecht voor mooie kleding en boeken. Wij staan op de hoek Wilbrinkstraat/Budkestraat. Maar ook voor een gezellig praatje bent u van harte welkom.


De opbrengst van de rommelmarkt is bestemd voor het grote concert eind oktober 2020.


Voor meer informatie over ons koor: www.popkoorluidkeels.nl of volg ons op onze facebookpagina.

IVN Groen Cursus najaar in Barneveld

Gemaakt: Donderdag, 04 juli 2019 19:17

BARNEVELD - Het IVN afdeling Barneveld organiseert in het najaar van 2019 een Groen Cursus. Dit is de voorloper op de alom bekende gidsenopleiding. Het is een cursus van 5 theorieavonden op woensdagavond en 5 excursies op de zaterdagmorgen. In deze cursus, die vooral bedoeld is voor beginnende natuurliefhebbers, wordt aandacht besteed aan het landschap op de Veluwe en de dieren en planten die er leven. Ook andere onderwerpen komen aan bod, zoals paddenstoelen en de beken en sprengen. De Kootwijkerzandverstuiving zal zeker niet vergeten worden. 

 

Iedere cursist weet na deze Groen Cursus de grondbeginselen van de natuur en zal zeker geïnspireerd raken om zich daarna aan te melden voor een gidsenopleiding. 

 

De onderwerpen op de cursusavonden zijn:

  • Woensdag 18 sept.: Het ontstaan van de Veluwe en de Gelderse Vallei.                                               
  • Woensdag 2 okt.: Zandverstuiving, heide en bos. 
  • Woensdag 16 okt.: Paddenstoelen.
  • Woensdag 30 okt.: Grofwild op de Veluwe.
  • Woensdag 13 nov.: Water, beken en sprengen.

 

De excursie is op de zaterdagochtend na de theorie avond.
De cursus kost € 35,-- (inclusief koffie/thee op de cursusavonden). Leden of donateurs van het IVN betalen € 30,--. 

                                                                                                                        

De cursusavonden worden gegeven in het natuureducatie centrum van het IVN  bij kasteel de Schaffelaar, Stationsweg 2C in Barneveld. De cursustijden op woensdagavond zijn van 19.30 uur tot ± 22.00 uur. Voor inlichtingen over de cursus kan contact worden opgenomen met Ine van Maren (e-mailadres: vanmaren.ine@gmail.com of telefonisch via 033-2778813 of 06-51773527).

 

Wilt U zich al aanmelden, graag voor 1 augustus. Dit kan ook bij bovenstaand e-mailadres. Zie voor meer informatie www.ivn.nl/afdeling/barneveld.

 

Feest voor voorleeskinderen en vrijwilligers

Gemaakt: Vrijdag, 05 juli 2019 19:00

BARNEVELD - Woensdag 26 juni bestond De VoorleesExpress Barneveld alweer 3 jaar. Dat werd tijdens een VoorleesFeest in de Bibliotheek Barneveld uitgebreid gevierd met alle gezinnen en vrijwilligers die het afgelopen jaar meededen aan dit leesbevorderingsprogramma. 

 

Gratis voorstelling
De ouders en hun kinderen konden tijdens het feest samen met de voorleesvrijwilligers genieten van de gratis voorstelling van Theatergroep ‘de Brillekip’. Aan het einde van de voorstelling werden alle kinderen gehuldigd met een medaille en kregen zij nog een leuk leesboekje mee naar huis.

 

Voorlezen helpt bij taalachterstand
De VoorleesExpress is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 2 tot 8 jaar bij wie een taalachterstand is vastgesteld. Wanneer een gezin in aanmerking komt voor de VoorleesExpress zal een voorleesvrijwilliger 20 weken lang voorlezen, praten en taalspelletjes doen en de ouders hierbij betrekken. Het programma draagt bij aan de taalontwikkeling van een kind en het helpt ouders om het (regelmatig) voorlezen en doen van taalspelletjes in het dagelijkse gezinsritme op te nemen. 

 

Meehelpen of aanmelden
Lijkt het u leuk om als voorleesvrijwilliger mee te helpen de taalontwikkeling bij kinderen te bevorderen en zo laaggeletterdheid tegen te gaan? Of kent u een gezin dat op het gebied van taal ondersteuning kan gebruiken? Neem dan contact op met Demi of Milou van De VoorleesExpress Barneveld (gevestigd in de Bibliotheek) via telefoonnummer (0342) 403 483 of mail naar barneveld@voorleesexpress.nl.

Feestelijke opening gerenoveerde muziektent Barneveld

Gemaakt: Vrijdag, 05 juli 2019 20:06

BARNEVELD - De Barneveldse Muziektent aan de Van Hogendorplaan is de afgelopen maanden flink gerenoveerd. Op maandag 15 juli 2019 wordt de muziektent officieel geopend door wethouder André van de Burgwal. Iedereen is vanaf 19.30 uur van harte welkom bij deze feestelijke opening.

 

Programma op maandag15 juli

19:30 uur: Inloop met koffie en thee
20:00 uur: Openingsstuk gespeeld door het Barnevelds Philharmonisch Orkest
20:05 uur: Officiële openingsceremonie muziektent
20:15 uur: Vervolg optreden Barnevelds Philharmonisch Orkest
21:15 uur: Einde programma

 

Muziekgezelschap De Harmonie heeft de Barneveldse Muziektent in 1932 laten bouwen met geld uit een inzamelingsactie. Vanwege de cultuurhistorische waarde heeft het college vorig jaar besloten om de muziektent te behouden en te renoveren. Een deel van de opbouw van de muziektent is afgebroken om de fundering in de vloer te kunnen herstellen. Daarna is ook het hout van de opbouw hersteld en de muziektent in zijn geheel opnieuw geschilderd. Nu de herstelwerkzaamheden zijn afgerond, kan er weer worden opgetreden in de muziektent.

 

De Harmonie: 140 jaar muziek

De muzikale invulling van de officiële opening wordt verzorgd door het Barnevelds Philharmonisch Orkest (BPhO). Dit is een van de orkesten van Muziekgezelschap De Harmonie. Dit jaar viert De Harmonie namelijk 140 jaar muziek in Barneveld. Ze laat dat zien met verschillende muzikale en niet-muzikale activiteiten voor al haar leden en voor het publiek.

 

Programmering muziektent

De Barneveldse Muziektent biedt een mooi buitenpodium voor cultuurparticipatie. De gemeente Barneveld kijkt graag samen met omwonenden en met betrokken partijen naar welke activiteiten op het gebied van (amateur)kunst en evenementen in de muziektent kunnen plaatsvinden. Drie enthousiaste inwoners hebben zich al aangemeld om hierover mee te denken.

 

Wil u ook meedenken over de programmering in de Barneveldse Muziektent? Neem dan contact op met cultuurmakelaar Karelien Druijff, telefonisch via 06-29183249 of per e-mail via cultuurmakelaar@barneveld.nl. U kunt maandagavond 15 juli bij de opening van de muziektent kennismaken met de cultuurmakelaar.

Drie sportverenigingen ontvangen cheque Maatschappelijk Sportfonds

Gemaakt: Dinsdag, 09 juli 2019 15:37

BARNEVELD - Drie sportverenigingen in onze gemeente hebben onlangs een cheque ontvangen vanuit het Maatschappelijk Sportfonds. Voetbalvereniging VVBarneveld ter ondersteuning voor een Walking voetbaltoernooi, LTC Barneveld voor een Padel-event en de Hockeyvereniging Mixed Hockey Club Barneveld voor Fit hockey. Ook andere verenigingen kunnen een beroep doen op het Maatschappelijk Sportfonds wanneer ze activiteiten organiseren met een maatschappelijk doel.

 

Op de foto van links naar rechts: Erik Buers, voorzitter commissie sportfonds, Ed Pellen bestuurslid LTC Barneveld, Fred Titaley initiatiefnemer walking voetbal, Ellen Aalders directeur Welzijn en Peter van de Brink voorzitter MHCB.

IVN excursie Pinetum de Dennenhorst

Gemaakt: Dinsdag, 09 juli 2019 16:09

BARNEVELD/LUNTEREN –  Op donderdagavond 18 juli organiseert IVN Barneveld een wandeling in Pinetum de Dennenhorst in Lunteren. Het Pinetum de Dennenhorst is een bijzondere tuin met meer dan 1.000 verschillende naaldbomen. In 1934 is dit pinetum gesticht door Ir. H.L. Dinger. 

 

Er zijn diverse bijzondere coniferen te bewonderen, zoals een exemplaar van de redwood (de hoogste boom ter wereld), de mammoetboom, een potloodceder, een wierookceder, enkele nieuw ontdekte soorten en nog veel meer. De kegels geven vaak al informatie over de boomsoort. Ook is te zien hoe uit een heksenbezem een dwergconifeer kan ontstaan.

 

Een erg boeiende en interessante wandeling in een bijzondere naaldbomen bostuin!

 

Vertrek is om 19.00 uur vanaf parkeerterrein De Vetkamp aan de Stationsweg in Barneveld. De wandeling begint om 19.30 uur vanaf de parkeerplaats bij De Lunterse Boer aan de Boslaan 87 in Lunteren. De excursie is voor leden, donateurs en kinderen gratis. Niet-leden betalen € 3,50 per persoon, maar kunnen zich ook ter plekke opgeven als lid of donateur (en zo ook de andere excursie gratis deelnemen). Hiervoor zijn formulieren aanwezig bij de gids. 

 

De gidsen zijn Bart Brummer en Evert van den Berg. Voor meer informatie: telefoonnummer 0342-471450. 

 

Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Dit in verband met de aanwezigheid van schapen. 

 

Graag tot 18 juli aanstaande! Zie voor meer informatie www.ivn.nl/afdeling/barneveld.

Ballonfiësta Barneveld zoekt vrijwilligers

Gemaakt: Dinsdag, 09 juli 2019 17:11

BARNEVELD - Een groot evenement als de Ballonfiësta Barneveld kan niet zonder de hulp van honderden mensen plaatsvinden. Denk maar eens aan de bezetting van de kassa's, het parkeren van alle honderden auto's begeleiden of het verkeer regelen. Zonder al deze hoog gewaardeerde vrijwilligers zouden we er niet aan hoeven te beginnen.

 

Iedereen die zich inzet voor Ballonfiësta Barneveld spaart voor een ballonvaart. Zaterdagochtend vroeg is de speciale vrijwilligersochtend, dan varen zij mee met de piloten.

 

De Stichting Internationale Ballonfiesta Barneveld (SIBB) sluit voor al haar vrijwilligers een WA-verzekering af. Zodat wanneer er onverhoopt iets mocht gebeuren er altijd een goede financiële oplossing is. 

 

Meld u hier aan als vrijwilliger (minimum leeftijd: 16 jaar) voor de Ballonfiësta Barneveld.

Glasscherven, alcohol- en drugsgebruik en vernielingen op recreatiegebied Zeumeren

Gemaakt: Woensdag, 10 juli 2019 17:06

VOORTHUIZEN - De overlast door jongeren op het recreatiegebied Zeumeren blijft – ondanks de extra inzet van Leisurelands, gemeente en politie – een hardnekkig probleem. Dat concluderen de drie partijen naar aanleiding van de afgelopen weken waarin het vanwege het zomerse weer erg druk was. Vooral het jongerenstrand zorgt voor problemen.


Enkele weken geleden maakten de partijen afspraken om het zomerseizoen 2019 met zo min mogelijk overlast te worden geconfronteerd. Meer controles en afspraken met jongeren die eerder een terreinontzegging kregen, hebben helaas niet geholpen. Glasscherven in het water en op de ligweides (met alle gevolgen van dien), overmatig alcohol- en drugsgebruik, vernielingen en bergen afval.

 

Leisurelands, gemeente en politie betreuren het dat – ondanks extra inspanningen om de overlast te verminderen – nog altijd sprake is van overlast. De extra inzet op toezicht en handhaving wordt voortgezet, maar de drie partijen roepen ook ouders op om dit probleem te bespreken. Zeumeren is nu een voor iedereen vrij toegankelijk gebied om te recreëren. Met het tegengaan van de overlast, het herstellen van de vernielingen en het opruimen van al het afval zijn hoge kosten gemoeid. Het zou volgens Leisurelands en gemeente jammer zijn als het gevolg daarvan is dat er andere maatregelen nodig zijn. De kosten die Leisurelands nu maakt voor extra toezicht zorgt ervoor dat er minder geld over blijft om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe speeltoestellen.

Wethouder André van de Burgwal opent Kabouterbos

Gemaakt: Woensdag, 10 juli 2019 18:08

BARNEVELD - Wethouder André van de Burgwal heeft woensdag 10 juli het Kabouterbos geopend. Hij deed dat met het doorknippen van een waslijntje vol kabouterkleertjes.


Oorspronkelijk was het Kabouterbos gevestigd in het Wilbrinkbos in Voorthuizen. De initiatiefnemers hebben in overleg met de gemeente een doorstart gemaakt in een deel van het Roekenbos vlakbij treinstation Barneveld Noord. Gezamenlijk zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van dit deel van het bos. Voor de toekomstige inrichting en het beheer van het Roekenbos als geheel werkt de gemeente aan een plan waarbij ook omwonenden worden betrokkenen.

Smullen en snuffelen in de bieb tijdens Oud Veluwse Markt

Gemaakt: Donderdag, 11 juli 2019 17:29

BARNEVELD - Op de donderdagen tijdens de Oud Veluwse Markt van 18 juli t/m 22 augustus van 9.30 tot 17.00 uur is de Bibliotheek nóg meer dan anders een gezellige ontmoetingsplek waar veel te beleven valt. De bieb opent haar horecapunt waar bezoekers gezellig een kopje koffie met gebak kan nuttigen of een broodje kan eten. En men kan snuffelen tussen de meer dan 200 afgeschreven boeken van de Boekenmarkt. Daarnaast biedt het pand plek aan het comité van de Oud Veluwse Markt die de vragen van bezoekers en ondernemers van de markt beantwoorden.

 

Uiteraard kunt u op de donderdagen ook gewoon lid worden (kinderen zijn gratis), zelfstandig uw boeken lenen of inleveren, gebruikmaken van onze computers en printers, een praatje maken of een krantje lezen.

Smullen van huisgemaakt lekkers
Om de bezoekers van de Oud Veluwse Markt en van de Bibliotheek iets extra’s te bieden, opent de Bibliotheek tijdens de OVM haar horecapunt van 9.30 tot 16.00 uur. Elke Lunchroom+ aan de Jan van Schaffelaarstraat verzorgt met haar medewerkers heerlijke koffie, cappuccino en andere drankjes. En u kunt smullen van een smakelijke huisgemaakte appelpunt of cake, een lekker broodje salade of van een van Elke’s bijzondere tosti’s. 

 

Doos vol boeken
Terwijl u lekker geniet van uw koffie met gebak of lunch, kunt u op de begane grond een rondje lopen langs de boekenkraam met meer dan 200 afgeschreven boeken. De boeken voor volwassenen kosten 1 euro, de kinderboeken 50 cent en u kunt zelfs een hele doos vol kopen voor maar 5 euro. Het is alleen mogelijk om contant te betalen.

 

Toeristisch Informatiepunt
Ons Bedrijf heeft in het thema van de Oud Veluwse Markt in de Bibliotheek een kleine fototentoonstelling gemaakt en poppen in klederdracht tentoongesteld waarmee u op de foto kunt. In de Toeristisch Informatiepunt-kraam voor de Bibliotheek, en in de Bibliotheek zelf, vindt u alle streekinformatie en -snuisterijen.

Hoogste punt nieuwbouw van het dorpshuis in Garderen

Gemaakt: Donderdag, 11 juli 2019 17:35

GARDEREN - Vorige week behaalde de nieuwbouw van gymzaal De Brug in Voorthuizen het hoogste punt. Deze week hijsen we opnieuw de vlag in de top: bouwbedrijf Van de Kolk bereikte het hoogste punt voor de nieuwbouw van het dorpshuis in Garderen.

 

De verwachting is dat het nieuwe dorpshuis begin 2020 opengaat voor gebruik.

Vispassage bij stuw in de Barneveldse Beek

Gemaakt: Donderdag, 11 juli 2019 17:47

BARNEVELD - In de Barneveldse Beek komt een vispassage bij de stuw "Van de Hee". Via de passage kunnen vissen langs de stuw zwemmen.

 

Zodra de vispassage is aangelegd, kunnen de vissen het hoogteverschil in het water gemakkelijk overbruggen. De stuw krijgt ook een opknapbeurt.

Nieuwe kleding voor medewerkers Beheer Openbare Ruimte Barneveld

Gemaakt: Vrijdag, 12 juli 2019 16:31

BARNEVELD - Medewerkers in de buitendienst van de afdeling Beheer Openbare Ruimte in Barneveld zijn voortaan herkenbaar aan hun rood-zwarte werkkleding.

 

Deze week reikte de leverancier de eerste tenues uit aan enkele medewerkers. Wethouder André van de Burgwal en Rene Peters en Judith Kloppenburg van leverancier BTN Elst waren daarbij aanwezig.

Geniet met het zand tussen de tenen van wonderlijke theateracts

Gemaakt: Maandag, 15 juli 2019 15:10

KOOTWIJK - Kom kijken, kom voelen, kom luisteren, kom mee naar de plek waar theateracts tússen het publiek plaatsvinden, waar werkelijkheid en surrealisme in elkaar overstromen... Geniet met het zand tussen de tenen van kunst, cultuur én natuur tijdens het festival Theater op 't Zand op zaterdag 20 juli 2019!

 

Het Kootwijkerzand, ook wel de 'Sahara van de Veluwe' genoemd, in Boswachterij Kootwijk vormt op zaterdag 20 juli 2019 het decor van de 19e editie van het unieke, culturele en kunstzinnige festival Theater op 't Zand. Stichting Kootwijk Cultureel organiseert jaarlijks dit festival met verrassende muziek-, dans- en theateracts uit binnen- en buitenland met als decor de grootste zandverstuiving van Europa. Een unieke beleving voor artiest én publiek!

 

Beleef met jong en oud dit wonderlijke festival, dat gratis toegankelijk is. Zie tussen 13.00 en 21.00 uur hoe mobiele installaties van Toneelgroep Dapper tot leven komen, beweeg mee en maak contact tijdens de dansvoorstelling van de Arnhemse Meisjes en ga mee op fantasiereis met Piepschuim. Ga even zitten voor het levensechte poppentheater of geniet van de komische voorstelling 'Ver van mijn boom', met appels in de hoofdrol.

 

Geniet met de kleintjes (2+) van het interactieve circustheater Rake Klappen. Luister naar de unieke mix van jazz, pop, indie en folk door de achtkoppige band The Magic Mumble Jumble, waarbij de kloof tussen publiek en band volledig verdwijnt. Maak een muzikale reis met je ogen dicht tijdens het optreden van vocaal ensemble NKK NXT 18/19.

 

We willen dat ook dove en slechthorende bezoekers kunnen meegenieten van alles wat er op deze dag aan voorstellingen te beleven is. Daarom zal Theater met Tolk voor het eerst dit jaar deelnemen. Verschillende acts zullen live door een tolk vertaald worden. Deze tolken hebben zich gespecialiseerd in theater en muziek en brengen de emoties uit de acts over aan het publiek.

 

Elk jaar weten duizenden cultuurliefhebbers dit bijzondere festival op de Veluwe te vinden. Dankzij de steun van sponsoren, weldoeners en tientjesvrienden is het festival nog altijd gratis toegankelijk. Daarnaast subsidiëren de gemeente Apeldoorn, de gemeente Barneveld, het Schaffelaarfonds en Fonds 1845 het festival.

 

Theater op 't Zand werkt samen met Stichting Kunst Collectief Barneveld en het Schaffelaartheater. Professionele beeldend kunstenaars gaan op 20 juli aan de slag met voorstudies voor de expositie 'Los Zand', die vanaf oktober 2019 te zien is in het Schaffelaartheater. Deze kunstenaars zijn tijdens Theater op 't Zand te herkennen aan werkjassen, met het logo van Stichting Kunst Collectief Barneveld. Zij delen uitnodigingen uit voor de opening van de expositie op 5 oktober in het Schaffelaartheater.

 

In 2020 viert Theater op 't Zand haar twintig jarig bestaan. Op de hoogte blijven van de voorbereidingen hou onze sociaal media en website in de gaten?

 

Kijk voor het volledige programma van Theater op 't Zand 2019 op www.theateroptzand.nl

Barneveldse Muziektent officieel geopend door wethouder cultuur André van de Burgwal

Gemaakt: Dinsdag, 16 juli 2019 03:12

BARNEVELD - Maandagavond is de Barneveldse Muziektent aan de Van Hogendorplaan officieel geopend door wethouder cultuur André van de Burgwal.

 

De feestelijke opening is omlijst door dorpsdichter Brigitte Veltman en het Barnevelds Philharmonisch Orkest van muziekgezelschap De Harmonie.

De leukste markt van de Veluwe start weer op 18 juli

Gemaakt: Dinsdag, 16 juli 2019 16:28

BARNEVELD - De 53ste editie van de Oud Veluwse Markt in Barneveld vindt deze zomer plaats op de volgende zes donderdagen: 18 juli, 25 juli, 1 augustus, 8 augustus, 15 augustus en 22 augustus 2019. Kom kijken, proeven, ruiken en ga even terug in de tijd tijdens de leukste markt van de Veluwe.

 

Vlooienmarkt

Op deze veelzijdige markt in het centrum van Barneveld is van alles te zien en te beleven. Naast het uitgebreide aanbod van de vele marktkramen die door het hele centrum zijn opgesteld, kunnen liefhebbers van tweedehands goederen hun geluk beproeven bij de vlooienmarkt rondom het gemeentehuis. Kinderen tussen de 8 en 14 jaar oud mogen daar elke donderdag vanaf 7.00 uur hun kleedje neerleggen en met de verkoop van tweedehands spullen een extra zakcentje verdienen. Om 16.00 uur is de vlooienmarkt officieel weer afgelopen. Let op: deelnemerskaarten kosten € 15,- per deelnemer. Deze kaart is op alle zes de donderdagen geldig. In de voorverkoop kost een deelnemerskaart slechts € 10,-. De voorverkoop wordt gehouden op woensdag 10 juli van 16.00 tot 17.00 uur in het Informatiecentrum (naast de bibliotheek), Nieuwstraat 31.

 

Optocht

Zoals ieder jaar zijn er verschillende activiteiten te doen tijdens de Oud Veluwse Markt. Elke donderdag trekt de Optocht uit grootmoederstijd veel publiek. Van 10.30 tot 11.45 uur en van 13.30 tot 14.00 uur lopen volwassenen en kinderen, gekleed in kledij uit grootmoederstijd, in een lange optocht door het centrum. Onder meer antieke kinder- en poppenwagens, fietsen en muziekinstrumenten zijn te bewonderen in de optocht.

 

Boerenerfhuis

Deelnemen aan een ouderwetse boerenveilig? Dat kan tijdens het Boerenerfhuis, op de donderdagen 25 juli en 15 augustus vanaf 13.00 uur. Vanaf een platte wagen worden de goederen geveild aan de hoogste bieder. De veiling vindt plaats achter restaurant Het Schaap aan de Nieuwstraat. Goederen voor de veiling kunnen worden gebracht op zaterdag 20 juli, achter restaurant Het Schaap.

 

Oude ambachten

Verdeeld over de hele markt demonstreren ambachtslieden oude gebruiken. Kijk de kunst af bij de sigaren- en klompenmakers, de stoelenmatter, kralenbreidster en boekdrukker. Alle soorten ambachten van vroeger komen hier tot leven. Of kom op (DATA?) naar het Torenplein en bekijk de techniek van het graan dorsen met een echte graandorsmachine uit de jaren '30.


Volksdans

Kom kijken en geniet van een optreden van de volksdansgroepen, gekleed in authentieke klederdracht. De folklore dansen en vrolijke muziek werken aanstekelijk. Elke donderdag treden de volksdansgroepen op om 11.30, 12.30, 14.00 en 15.00 uur op het podium op het Raadhuisplein.

Paspoort of identiteitskaart spoedlevertijd langer

Gemaakt: Dinsdag, 16 juli 2019 17:52

BARNEVELD - Op 19 en 22 juli duren spoedaanvragen van een paspoort of identiteitskaart langer dan normaal.

 

- Spoedaanvragen gedaan op vrijdag 19 juli kunt u op woensdag 24 juli ophalen.
- Spoedaanvragen gedaan op maandag 22 juli kunt u op woensdag 24 juli ophalen.

 

De reden is een technische update. Het is nu spitsuur aan de balies. Maak daarom een online een afspraak zodat u snel geholpen wordt. www.barneveld.nl/paspoort

Bruggen in Voorthuizen heten Viaduct Overhorst en Schaapsdrift

Gemaakt: Woensdag, 17 juli 2019 16:01

VOORTHUIZEN - De twee bruggen over De Voortse Ring (de westelijke rondweg om het dorp Voorthuizen) en de Heuvelrandweg (de noordelijk rondweg bij Blankensgoed) hebben een naam gekregen. De eerste luistert naar de naam 'Viaduct Overhorst'; de tweede gaat als 'Schaapsdrift' door het leven.

 

Gisteren maakten Leo Roeloffs en Erik Runhaar van Plaatselijk Belang Voorthuizen samen met wethouder Hans van Daalen de twee namen bekend en boden de namen aan omgevingsmanager Quintijn Deenekamp van aannemer Strukton Civiel Noord & Oost aan. De namen worden verwerkt in de uitvoering van de bruggen.

 

Meedenken
Plaatselijk Belang Voorthuizen en de gemeente Barneveld riepen inwoners van Voorthuizen op mee te denken over een naam voor de beide bruggen over de rondweg om Voorthuizen. Voor beide bruggen kwamen tientallen namen binnen. Het was logisch om het viaduct bij de Overhorsterweg naar de weg te vernoemen; vandaar dat is gekozen voor de naam 'Viaduct Overhorst'.

 

De naam voor de ándere brug – voor fietsers en wandelaars die van Blankensgoed naar het Wilbrinkbos willen – is bedacht door amateurarcheoloog Jaap Wisse, die gisteren ook bij de onthulling van de naam aanwezig was. Schaapsdrift verwijst naar de periode waarin de schapen op vrijwel dezelfde plek van deze brug in een trechter werden gedreven om van de uitgestrekte heidevelden terug naar de stal te lopen. "Het is leuk om met zo'n historisch gegeven iets te doen", vertelde Jaap, die na de onthulling van de naam zijn keuze aan de hand van een oude kaart van Voorthuizen toelichtte.

 

Inhijsen
Op maandagochtend 22 juli 2019 start om 8.00 uur het inhijsen van de Schaapsdrift. Deze brug meet 35 meter en wordt met grote kranen op zijn plek gehesen.

Rennen voor een plekje bij start van de Oud Veluwse Markt

Gemaakt: Donderdag, 18 juli 2019 17:59

BARNEVELD - Het weer werkt vandaag prima mee tijdens de start van de Oud Veluwse Markt, in het centrum van Barneveld. Echt oud en orgineel aan deze markt is, dat de kinderen zelf moeten rennen voor een plekje. Er worden dus geen vaste plekken weg gegeven. Zij staan dus vol ongeduld te wachten tot ze om 7.00 uur het terrein op mogen en rennen voor "het beste" plekje.

 

Al bijna 50 jaar lang is Barneveld zes donderdagen in juli en augustus namelijk dé plek om heen te gaan. Hier bruist het dan van de zomerse activiteiten. Oude ambachten, een gezellige kindervlooienmarkt, een scala aan stands, torenklimmen, een authentieke Barneveldse broodmaaltijd, boerenveilingen én heel veel muziek en dans.

 

De Oud Veluwse Markt is elke donderdag in het centrum van Barneveld en duurt nog tot en met 22 augustus.

Theater op het Zand afgelast wegens gevaarlijke weersomstandigheden

Gemaakt: Vrijdag, 19 juli 2019 15:52

KOOTWIJK - Vandaag heeft het bestuur van Theater op het Zand op advies van de gemeente Barneveld en de laatste informatie van het KNMI, besloten om de 19de editie af te gelasten vanwege de risicovolle weersomstandigheden (zwaar onweer met windvlagen en regenbuien).

 

"De afgelopen week was het spannend. Wat gaan de weersomstandigheden doen. Vandaag is de knoop op advies van de gemeente Barneveld en het KNMI doorgehakt. Grote kans op onweer met windvlagen en veel regen is te risicovol voor de artiesten, vrijwilligers en de toeschouwers."