Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:51:54 P Gm-inci-01 Incident (meting) (gaslucht) Mazenhofstraat Garderen 071341 071339 Prio Eenheid | ATBR team 3 Politie Regionaal GelderlandMidden
zondag 16 december 2018

VRIJDAG 20|04

Vrijheid geef je door

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Inleiding 

“Hoe bevalt het u, burgemeester?” 

Een vraag die mij de afgelopen tijd regelmatig is gesteld. Niet verwonderlijk, natuurlijk. De eerste honderd dagen zitten erop en in de afgelopen maanden heb ik heel veel mensen ontmoet, veel (eerste) indrukken opgedaan en een prachtig beeld van Barneveld gekregen. Ik weet nú al: er valt nog zóveel te ontdekken in Barneveld. Een terechte vraag dus: “Hoe bevalt het u, burgemeester?” Het antwoord: het smaakt naar meer. Ik voel me thuis in Barneveld. 

Die vraag werd mij ook gesteld door de journalist van de Barneveldse Krant die mij ter gelegenheid van die eerste honderd dagen interviewde. U heeft het resultaat een paar weken geleden kunnen lezen. Hij vroeg mij ook of ik – net als mijn voorganger – met de regelmaat van de klok iets wilde schrijven over wat ik doe, wat er gebeurt en wie ik soms tegenkom. Ik heb daar wel even over getwijfeld. Ik dacht: zou daar belangstelling voor zijn? Maar de redactie van de krant wist mij te overtuigen. Daarom zal ik van tijd tot tijd iets vertellen over dat wat ik meemaak of wat mij bezighoudt. 

Vandaag treft u mijn eerste bijdrage aan; over het belang van het doorgeven van de vrijheid. Aanleiding zijn de gebeurtenissen van afgelopen dinsdag, toen we met veel kinderen mochten herdenken dat Barneveld op 17 april 1945 werd bevrijd. Helaas kon ik daar – vanwege het herstelproces na mijn operatie – niet zelf bij aanwezig zijn, maar de boodschap is en blijft hetzelfde. Vrijheid is een kostbaar geschenk dat we mogen en moeten doorgeven. 

Ik ben overigens erg benieuwd wat u van mijn bijdragen vindt. Ik hoor het graag. Wist u trouwens dat u mij ook op Twitter kunt volgen? Mijn Twitteraccount is @AsjeDijk. 

 

Vrijheid geef je door 

Op 17 april 1945 werd Barneveld bevrijd door de Canadezen. We vieren dat elk jaar met een kranslegging bij het monument op de algemene begraafplaats. Samen met scholieren, dit jaar heeft de OBS De Lijster het monument geadopteerd en ik was daar enkele weken terug in de klas. We stonden met de kinderen van groep 7/8 stil bij oorlog en vrede, onderdrukking en vrijheid, onrecht en vriendschap. 

 

Ze wisten van Hitler, het Nationaal Socialisme, NSB, razzia’s, concentratiekampen en Jodenvervolging. Hoe één leider in staat blijkt te zijn op de onderbuikgevoelens van anderen in te spelen, een gewelddadig regime aan de macht brengt en zóveel schrik en verderf zaait. Dan ontstaan er zo maar Übermenschen en Untermenschen. 

 

De kinderen wisten ook wat er in de oorlog in Putten gebeurde. Het werd doodstil toen meester Beijering vertelde dat er eens kinderen in zijn klas waren geweest die een afscheidsbrief hadden meegenomen van een oom die in de nacht voor zijn executie was geschreven. 

 

De kennis van de leerlingen ging verder dan historische feiten want al snel kwam ons gesprek erop dat zoiets vandaag de dag nog steeds gebeurt en we voortdurend waakzaam moeten blijven. Ze noemden voorbeelden uit Tunesië, Afghanistan, Irak, Libië en Egypte waar dictators worden bestreden en mensen in opstand komen Hun leven ervoor op het spel zetten om vrij te kunnen worden. Het was treffend dat het niet alléén om de grote vraagstukken van vrijheid in de wereld ging maar ook om de eigen omgeving: het pesten van medescholieren, de vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, de waarde van de democratie en het discrimineren van bevolkingsgroepen. Een waardevolle ochtend. Het was opnieuw zó duidelijk dat vrijheid niet iets abstracts is, buiten ons om, maar iets wat van binnenuit moet groeien en waarop je telkens weer gewezen moet worden door je omgeving. Vrijheid geef je dus door. Want als ouderen niet aan jongeren doorgeven wat de waarde van vrijheid is, hoe kunnen ze het dan nazeggen? En als ze het niet nazeggen of er hun schouders over ophalen, hoe snel kun je het dan kwijt raken? 

 

Barneveld Bevrijd op 17 april, maar ook de 4- en 5-mei-vieringen houden ons scherp op het kostbare begrip dat vrijheid doorgegeven moet worden. Dat er kritische mensen nodig zijn die de erosie van dat begrip in de samenleving aan de kaak stellen als er lichtvaardig gesproken wordt over het opsluiten, uitsluiten of buitensluiten van mensen of groeperingen. Of als op provocerende en verbeten toon vage gevoelens van wantrouwen, haat of angst worden gevoed. Dan hoort er een hoorbaar en duidelijk weerwoord te komen in een vrije discussie die niet uit is op het neersabelen van de tegenstander 

maar op het overtuigen en scheppen van hoop dat ieder mens er toe doet. Zoals de Amerikaanse president Franklin Roosevelt het eens zei: “De waarde van liefde zal altijd sterker zijn dan de waarde van haat. Elk land of groep die haat toepast, zal uiteindelijk verscheurd worden door diezelfde haat”. Dus vrijheid geef je door en het zal door het te delen met anderen zichzelf vermenigvuldigen in een tolerantere samenleving. Ik zie uit naar nieuwe bijeenkomsten met jong en oud waarin we vrijheid doorgeven. U ook? 

 

Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie