Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 19:16:27 Huisartsenpost Barneveld Nijkerkerweg Barneveld 3771LA 101093 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

zondag 16 december 2018

VRIJDAG 18|05

Gelukszoeker

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Gelukszoeker

,,Zorg ervoor dat je op tijd gelukkig wordt, jongen”, zei mijn vader ooit. Voorovergebogen, zijn ogen gericht op zijn glas wijn alsof het geluk daaruit zou opstijgen. Zo zat hij tegenover mij in een bar op vele uren vliegen van hier. Hij was een vaardige bestuurder, hooggeleerd, getrouwd en gezond. Hij genoot groot maatschappelijk aanzien en was niet onbemiddeld gebleven. Dan moet je wel gelukkig kunnen zijn toch? En ja, hij vertrouwde mij toe dat hij gelukkig was geworden. Maar waardoor dan? 

 

Is het geld, rijk worden dat gelukkig maakt? Soms hoor ik mijn studenten praten over de toekomst en hun ambities. De lengte van de oprijlaan van hun toekomstige landhuis lijkt hun geluksindicator, zo sprak mijn reisgenoot. Toch blijkt uit internationaal vergelijkend onderzoek dat de rijkste ondernemers op persoonlijk geluk nauwelijks hoger scoren dan hun werknemers. Inwoners uit ontwikkelingslanden zijn soms gelukkiger dan mensen uit rijke landen. Dit fenomeen staat wel bekend als de paradox van geluk; in een welbekende volkswijsheid uitgedrukt als: ‘Geld maakt niet gelukkig’. Op het moment dat het inkomen volstaat om maatschappelijk bepaalde noden te dekken, hebben factoren zoals vrijheid, levenskwaliteit, vertrouwen, persoonlijke en sociale relaties een veel grotere impact op het geluksgevoel dan het inkomen. Tja, ik zat aan tafel met een professor die zijn bronnen kende, zo bleek. Waarop hij er nog aan toevoegde: om gelukkig te zijn, moet je leren genieten van wat we al hebben. Dat geldt ook in Barneveld! 

 

Als het dan niet het geld is, zou kennis mijn reisgenoot dan gelukkig maken? Hij is per slot van rekening een man met vele titels, ontelbare publicaties en een graag gezien hoogleraar aan menig universiteit. Mijn reisgenoot keek op en knikte. Ja, hij was gezegend met een goed stel hersens, had vele dingen onderzocht en verklaard. Hij had uitvindingen gedaan die van grote invloed zijn op de technische en medische wereld en nog steeds werd hij gegrepen door maatschappelijke vraagstukken die om nieuwe kennis vragen. Hij sprak er vol trots over en zijn ogen tintelden van opwinding nu we het over zijn wereld van wetenschap en innovatie hadden. Zijn grote kennis had hem in allerlei netwerken gebracht en hij durfde de stelling ‘kennis is macht’ wel te verdedigen. Maar hoe dacht hij dan over dat oude gezegde: ‘Wie kennis vergaart, vermeerdert smart?’ En hoe zou hij reageren op de uitspraak van de grote Duitse dichter Goethe: ‘Man weiss nur wenn man wenig weiss; mit dem Wissen wächst der Zweifel?’ We bestelden nog een glas, hij genoot zichtbaar van de wijn en een goed gesprek. Aristoteles had hem blijkbaar al geleerd dat de meeste dingen die we doen erop gericht zijn ons gelukkiger te maken. En hoe kon ik hem nu vragen op te houden met nieuwsgierig te zijn, kennis te ontwikkelen en daardoor te groeien als persoon en als samenleving. Hij rook aan zijn glas en liet de wijn langzaam over zijn tong glijden. Hij dacht lang na alsof hij de letters en woorden in zijn hoofd nog moest rangschikken. Hij keek me aan en vertrouwde me toen toe: geluk vindt men niet in zichzelf, maar in de betrokkenheid bij anderen. Ik heb heel hard moeten werken. Mijn prestaties hangen echter niet alleen af van mijn talenten en doorzettingsvermogen maar ook van de lessen en liefhebbende zorg van mensen om me heen. Koester de mensen die belangrijk voor je zijn, je partner, je ouders, leerkrachten, gezin, familie, collega’s, vrienden… Geluk vind je in de ontmoeting met hen, samen door hoogte- en dieptepunten gaan en ondervinden dat een goede buur is beter dan een verre vriend. Erken je fouten en vergeef die van je medemens. Door de diepe dankbaarheid daarover aan te wakkeren, vind je de weg naar het ware geluk voegde hij mij toe. Tel dus je zegeningen. 

 

Kijk, nu waren we op weg om de geluksfactor te vinden, zo dacht ik. En als je dan gelukkig bent, zo probeerde ik, heb je dan je doel bereikt? Is het dan klaar? Geluk is eerder een reis dan een bestemming, zei hij lachend. Dat hoef ik jou toch niet te vertellen? Overigens, nog één ding, we hadden het over gelukkig worden, maar vergeet je niet dat mijn vader me adviseerde dat ook op tijd te doen? 

 

Burgemeester Asje van Dijk 

 

Noot: Wat maakt mensen gelukkig? Recent verscheen daarover een mooi boek onder redactie van Leo Bormans: Geluk. The World Book of Hapiness. 100 wetenschappers van over de gehele wereld delen daarin hun onderzoekservaringen en inzichten over geluk. 

De burgemeester is ook actief op Twitter. U kunt hem volgen via zijn account @AsjeDijk.

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie