Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:51:54 P Gm-inci-01 Incident (meting) (gaslucht) Mazenhofstraat Garderen 071341 071339 Prio Eenheid | ATBR team 3 Politie Regionaal GelderlandMidden
zondag 16 december 2018

VRIJDAG 01|06

Op werkbezoek

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Op werkbezoek

Als burgemeester kom je nog eens ergens. In de afgelopen maanden heb ik vele werkbezoeken gebracht in onze gemeente. In de zorgsector bezocht ik onder andere Verpleeghuis Norschoten, Kinderhospice De Glind, Zorgboerderij 't Paradijs, Ruiter Actief, de Molukse dagopvang en de Turkse Vereniging Barneveld. In het onderwijs was ik op twee basisscholen: de Prins Willem Alexanderschool en De Plantijn, De Meerwaarde en het Groenhorst College. Bedrijfsbezoeken bracht ik bijvoorbeeld bij Roordink, Vink, Van Manen, het Rondeel, de Beeldentuin, Permar, Ons Bedrijf. En de vele sport- en culturele verenigingen die ik maar niet bij name zal noemen. En verschillende kerken waar ik met Barnevelders samen de geloofsbeleving mocht ervaren; indrukwekkend, waar je stil van wordt. Nu ben ik nog maar net begonnen en er zit dus nog wel wat in het vat; Barneveld kent een rijk verenigingsleven en een ondernemende geest.

 

Ik geniet van de ontmoetingen bij die bezoeken. De verhalen die men vertelt, de trots, maar ook de moeilijke momenten die men meemaakt. Je hoort dus veel als burgemeester. Ik kan die verhalen weer doorvertellen aan mensen of instanties die er misschien iets aan kunnen doen. Soms kun je mensen en instanties ook aan elkaar koppelen waardoor zich ineens nieuwe oplossingen of kansen aandienen. Dat deed zich onlangs voor bij een bezoek aan de Generaal Majoor Kootkazerne. Als je niet weet waar die kazerne ligt, ben je er zo voorbij en heb je alleen de slagboom gezien. Achter die slagboom ligt een uitgestrekt complex waar zo'n 3.000 mensen werken; daarmee is de kazerne onze grootste werkgever. Vele militairen verblijven door de week op het kazerneterrein en we zien hen dan ook regelmatig in de winkel- en horecavoorzieningen in Voorthuizen en Garderen. De kazerne zelf is een redelijk gesloten bastion waarvan je eigenlijk niet weet wat daar allemaal gebeurt. Tijd dus om er met ons college een werkbezoek te brengen. Wat raak je dan onder de indruk van de bijzondere bedrijvigheid, de prachtige nieuwbouw, het zware materieel en de professionaliteit van de mensen. Drie bataljons vertoeven op het kazerneterrein. Defensie heeft dit terrein gelukkig aangewezen als een locatie die ook in de komende jaren volop operationeel zal blijven. Kolonel Gielen en overste Simons ontvingen ons met alle egards. Na een aantal goede presentaties van jonge luitenants over de werkzaamheden, presenteerden zij ons een deel van hun materieel: diepladers, tanks, containerkranen, mobiele waterzuiveringsinstallaties, hypermoderne veldkeukens, communicatieapparatuur met hoogwaardige ict-verbindingen te velde, enz.

 

Groot was onze verrassing over het thema dat de beide commandanten voor deze middag uitkozen: civiel-militaire samenwerking. Kort gezegd: wat kunnen de gemeente Barneveld en de kazerne voor elkaar betekenen? Hoe kan de kazerne meer onderdeel worden van de Barneveldse gemeenschap?

 

Tijdens dit werkbezoek dienden zich al enkele initiatieven aan voor die samenwerking. De kazerneplaats is in tijden van crisis of ramp een opvangplek voor evacuaties. Je hoopt niet dat het gebeurt, maar als... We zouden dus wat vaker met elkaar in rampenoefeningen kunnen optrekken, zo besloten we. En de daad bij het woord gevoegd betekent dat de inzet van de communicatie-eenheid bij onze rampenoefening in september. Dan het kazernepersoneel; jaarlijks een verloop van ca. 10%. Allemaal goed opgeleide, technische mensen. Zouden die iets voor Barneveldse bedrijven kunnen betekenen en zo ja, hoe koppelen we dat dan? Wethouder Van den Hengel gaat dat verder bekijken. En als er bijzondere evenementen zijn in onze gemeente, is het dan misschien inpasbaar in de oefenschema's dat voorzieningen uit de kazerne worden ingezet? Met onze nieuwe voorzitter van de Oranjestichting Barneveld, Karelien Druijff, besprak ik het idee om bij Koninginnedag en de 4- en 5- mei vieringen tot een samenwerking te komen met de Generaal Majoor Kootkazerne. Een demonstratie van militair materieel zou de moeite waard kunnen zijn en een mooi evenement kunnen worden. Tenslotte spraken we af dat de beëdiging van nieuwe officieren op woensdag 4 juli 2012 voor ons gemeentehuis gaat plaatsvinden! Plechtig vanwege het gebeuren, indrukwekkend vanwege het programma en het protocol. Middenin de Barneveldse gemeenschap. Komt u kijken?

 

Het hekwerk rond de kazerne zal er voorlopig nog wel staan, maar de poorten zijn open voor een nadere kennismaking en samenwerking. Een werkbezoek met een bijzonder resultaat dat ik u niet wilde onthouden! Misschien hebt u ook ideeën die de civiel-militaire samenwerking of anderszins bevorderen; laat ze ons weten.

 

Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie