Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:51:54 P Gm-inci-01 Incident (meting) (gaslucht) Mazenhofstraat Garderen 071341 071339 Prio Eenheid | ATBR team 3 Politie Regionaal GelderlandMidden
zondag 16 december 2018

VRIJDAG 29|06

Iyi akşamlar

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Iyi akşamlar 

Ze stonden al op mij te wachten toen ik de parkeerplaats voor de moskee opdraaide. De mooie voorjaarsavond in mei nodigde eigenlijk uit lekker buiten te zijn en het wel en wee daar met elkaar te bespreken. En toch wilde ik naar binnen. Nieuwsgierig als ik ben en benieuwd naar deze mooie moskee aan de Parmentierstraat. Handen schudden, natuurlijk dat hoort bij de Turkse cultuur, en een warme begroeting met İyi akşamlar, goedenavond. Ik kom kennis maken met de Turkse gemeenschap en dat doe je bij uitstek op de plaats waar zij zich thuis weten, de moskee. Menig Barnevelder zou zeggen: dat begrijp ik wel, ook wij vinden het fijn als u onze kerk bezoekt. 

 

In de benedenzaal drinken we Turkse thee. Ik zonder suiker, anderen met veel suiker. Zoet, ook dat hoort bij de Turkse cultuur. Mannen in elke leeftijd en jonge vrouwen rond de tafel, ik neem een lekker plakje cake en wordt welkom geheten door voorzitter Binatli Ustaoglu. Gelukkig ken ik al enkele deelnemers uit andere ontmoetingen. Zo kwam imam Mahmut Ïncï -nog maar net in Nederland gearriveerd- met een delegatie naar de nieuwjaarsreceptie; hij spreekt al een aardig woordje Nederlands, chapeau! Ook werd er een krans gelegd bij de 4-mei herdenking namens de Turkse gemeenschap. “Ja, wij zijn Barnevelders en willen ook dat eerbetoon meevieren, ons respect voor de gevallenen tonen en de betekenis een vrij land te zijn tot uitdrukking brengen.” We spraken wat door over hoe men zich erkend voelt in de Barneveldse samenleving, de ervaringen bleken wisselend. “Ik ga naar school, heb vrienden door heel Barneveld heen en voel me goed geaccepteerd”, zei een jongen die De Meerwaarde bezoekt. Een meisje gaf aan dat zij door haar ouders gestimuleerd wordt toch vooral te leren om aan een goede toekomst te werken. Wordt ze thuis niet aangesproken op haar Nederlandse „outlook‟, zo vroeg ik. Ik kreeg een antwoord dat ze natuurlijk rekening hield met haar ouders en haar kleding en make-up daarop weleens aanpaste. Maar “als ik het er echt niet mee eens ben, dan zeg ik dat, dan praten we daarover en neem ik zelf de beslissing wat ik doe. Mijn ouders geven mij dan de ruimte.” Het gesprek kwam goed op gang en een jonge man maakte van zijn hart geen moordkuil: “Weet u wat ik zo jammer vind, burgemeester? Wij houden zo af en toe een open dag of nodigen de politieke partijen in de gemeente uit en dan missen we sommige bevolkingsgroepen en raadsleden. Wij zouden zo graag willen laten zien wat we doen, wat ons bezig houdt en ook deze moskee willen tonen”. Ik heb hen beloofd deze oprechte wens door te vertellen en hoop dat hij mij over enige tijd vertelt dat hij prachtige ontmoetingen heeft gehad met stromingen in onze Barneveldse samenleving die men nog niet eerder had ontmoet. 

 

Ik kan u vertellen dat het de moeite waard is om de moskee te bezoeken en te horen over de vijf pijlers van de islam en hoe die vandaag de dag doorwerken in het religieuze en maatschappelijke leven van onze Turkse Barnevelders. 

 

Een paar weken later bezocht ik de Turks Culturele Vereniging aan het ds. Mensingapad. Ook in de Turkse gemeenschap kent men stromingen en verschil van mening. Herkenbaar toch, vanuit onze Barneveldse gemeenschap? Tijdens dat bezoek opnieuw de vraag hoe de integratie verloopt en hoe we daaraan verder zouden kunnen werken. Nu aan voorzitter Ismet Gül en zijn mannen. Daar ontstond een prachtig idee om een “walking diner” te gaan organiseren. Barnevelders gaan bij elkaar eten. Je voorgerecht bij een Turks gezin, een hoofdgerecht op typisch Veluwse of Molukse wijze en een nagerecht in een Marokkaanse familie. Kortom, we beginnen samen in het gemeentehuis, waaieren uit over Barneveld en sluiten weer af met koffie en thee op een gezamenlijke, mooie plek. Barnevelders ontmoeten Barnevelders, aan de eettafel en in dialoog. 

 

En nu? Nu ben ik op zoek naar mensen die dit ook een goed idee vinden, er hun schouders onder willen zetten om het samen verder uit te werken. Meld u zich? Ik ben benieuwd en wacht op uw reactie (graag via d.meinen@barneveld.nl). 

 

Uw burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie