Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:51:54 P Gm-inci-01 Incident (meting) (gaslucht) Mazenhofstraat Garderen 071341 071339 Prio Eenheid | ATBR team 3 Politie Regionaal GelderlandMidden
zondag 16 december 2018

VRIJDAG 24|08

Een ballonnetje oplaten…

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Een ballonnetje oplaten… 

Over sommige dingen kun je veel lezen of van andere mensen horen. Je hebt er wel weet van, maar kent de ervaring niet. Ballonvaren is zoiets. Al jaren kijk ik omhoog als er zo’n mooie ballon overvaart. Hoofd in de nek, hand boven de ogen. Steevast valt dan uit mijn mond: “Wat zullen die een mooi uitzicht hebben”. En ja hoor, zaterdagavond was het zover dat ik het mocht ervaren. Stichting De Zonnebloem had mij uitgenodigd mee te varen tijdens de slotavond van ons Barneveldse BallonfiĂ«sta. Hun ballon is aangepast zodat ook fysiek gehandicapten mee kunnen; er zit een deur in de mand en speciale stoelen die omhoog kunnen worden gekrikt zodat reizigers over de rand van de mand kunnen kijken. Ja, dat is wat De Zonnebloem ook doet. Met 42.000 vrijwilligers in ons land staat met klaar voor fysiek beperkten, jong en oud! Onder het motto Zonder elkaar is iedereen allĂ©Ă©n. Met huisbezoekjes, een wandeling, samen boodschappen doen, naar een concert gaan of (medische) begeleiding bij een vakantie zoekt men hen op en tracht men vereenzaming te voorkomen. Ook in Barneveld is er een afdeling met zo’n 30 vrijwilligers. Heeft u ook wat uurtjes over voor dit werk, meld u zich dan alstublieft bij mevrouw Leonie Schouten (telefoon 0342-491646). Dat mag ook als u soms eens wat aanspraak zou willen hebben, bel haar gerust. 

 

Daar ging ik zaterdag dan de lucht in met de dames Van Kempen en Rosbergen, twee vrijwilligers en onze piloot. Als een speer omhoog, zwaaiend naar de mensen beneden, ze werden kleiner en kleiner. De uitspraak van Multatuli dat vanaf de maan gezien alle mensen even groot zijn, begon ik nu te begrijpen. We voeren over Harselaar, Voorthuizen en de Appelse hei. Aan de horizon de randmeren en Harderwijk. Eindigend met een landing in Putten. Wat is dat mooi en groots. Wat een weids uitzicht en een verbazingwekkende stilte. Barneveld en omgeving van bovenaf gezien in een groter geheel. Soms moet je wat hoger, wat afstand nemen om het beter of anders te zien. 

 

De ballonvaart, De Zonnebloem en mijn eigen revalidatie… Ineens realiseerde ik mij dat die samenhang niet toevallig kon zijn. Zoals u weet ben ik hard aan het revalideren om na de operatie aan mijn been weer met een prothese te kunnen lopen. Revalideren is stapje voor stapje vooruitgang boeken, twee of drie stappen vooruit en dan weer eens een terugval. Net als de processie in Echternach. Voor de vakantie zat ik nog in de rolstoel, nu loop ik met behulp van krukken en het vooruitzicht is dat ik in oktober misschien al wat zonder die krukken kan functioneren. 

 

Wat ging er dan door mij heen tijdens die ballonvaart? En wat heeft dat met mijn revalidatie te maken? Wel, als je in dat mandje stapt en omhoog gaat moet je alles op de grond loslaten. Je overgeven aan de deskundigheid van de piloot, zijn navigatiekunst. Je bent afhankelijk van de wind, waar zal die je brengen want er is geen stuur of roer. Zo is het ook bij ziekte en herstel. Al je normale gewoonten, je werk en bezigheden moet je loslaten. Je vertrouwt op de professionaliteit van de artsen en therapeuten maar de thermiek van het leven kan je ook zomaar terugwerpen in je kwetsbaarheid. Vertwijfeling, waar zul je terechtkomen. Waar zul je landen en hoe zal de landing verlopen? En waar kun je met al je vragen en twijfels terecht? Op welke Piloot mag je dan vertrouwen? En toen de landing… Een zachte landing in een net gemaaid weiland. Een welkom door de boerenfamilie ter plekke. Met beide benen op de grond, samen met je medereizigers de dankbaarheid tonen door het heffen van een glas en applaus voor onze piloot. Je eigen weg vervolgen, anders dan voorheen. Een ervaring rijker die het leven tekent. 

 

Zo beleefde ik mijn ballonvaart. Om daarna terug te gaan naar de Koewei voor de afsluiting met de Nightglow. Een adembenemende lasershow en op de maat van de prachtige muziek de branders die de ballonnen verlichtten. Barneveld mag trots zijn op zo’n geweldig evenement. Dank aan het bestuur, de sponsors, Ben Bläss, de kunstzinnige choreograaf van de Nightglow, en de 150 vrijwilligers. Ik zie uit naar volgend jaar: het 30e BallonfiĂ«sta! Daarom, dus, Barneveld. 

 

Asje van Dijk 

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie