Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:51:54 P Gm-inci-01 Incident (meting) (gaslucht) Mazenhofstraat Garderen 071341 071339 Prio Eenheid | ATBR team 3 Politie Regionaal GelderlandMidden
zondag 16 december 2018

VRIJDAG 07|09

Verlangen naar Volmaaktheid…

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Verlangen naar Volmaaktheid… 

“De geschiedenis van de mensheid wordt regelmatig als een zoektocht gezien om het oorspronkelijke paradijs terug te vinden…”. Daar stond hij, Evert van Straaten, in zijn Kröller-MĂĽller Museum waar hij 21 jaar directeur was. Onze buurgemeente Ede had hier vorige week een ontmoeting georganiseerd voor vertegenwoordigers uit de lokale gemeenschap. Ook de „buren‟ waren genodigd en u weet het, een goede buur is beter dan een verre vriend. Met mijn vrouw heb ik de indrukwekkende afscheidsexpositie „Verlangen naar Volmaaktheid‟ bezocht. Burgemeester Van der Knaap vroeg de net teruggetreden museumdirecteur bij de opening uit te leggen waarom hij voor het ei van de kunstenaar Brancusi meer dan € 3 miljoen had betaald... Dat maakte mij als burgemeester van Barneveld natuurlijk extra oplettend. Zulke eieren willen wij immers ook wel, niet? 

 

En Van Straaten vertelde zijn verhaal over de kunst van het weglaten, toelaten en loslaten. Juist in dat ei, dat het begin van de wereld verbeeldt, zou het verlangen naar het paradijs in een volmaakte vorm zijn samengebald. Zijn afscheidstentoonstelling beoogt de hunkering naar een betere, andere wereld, het onbereikbare paradijs te laten zien. Maar ook de onontkoombaarheid van het menselijk tekort dat ons steeds weer verhindert een staat van volmaaktheid te naderen. 

 

Zou volmaaktheid dan onbereikbaar zijn? Die vraag kun je religieus of filosofisch bezien maar dit keer gaat het om de kunstzinnige, artistieke betekenis. Volmaaktheid betekent voor velen dat er niets meer valt toe te voegen. Je kunt het ook zien als dat er niets meer valt weg te nemen. Wie zo rondkijkt op de expositie in Kröller-MĂĽller komt ogen te kort. Dan wordt men stil door verwondering. Perplex door de confrontatie en even later ontroerd door de eenvoud of geĂŻrriteerd door onbegrijpelijke composities. Kunst wordt beleving, utopie, droom… en is niet alles wat men droomt oneindig veel mooier dan de werkelijkheid? De kunstenaar gaat met ons die confrontatie aan, leert ons anders kijken, schudt ons wakker. Dat kan schuren en behagen maar het belangrijkste is dat kunst iets met ons doet: troost biedt, verzet brengt, bezinning oproept, hoop geeft en liefst allemaal tegelijk. 

 

Ik realiseer mij dat ik nu weer met beide benen op de grond moet komen. Want om dromen waar te maken, moet je wel eerst wakker worden. Maar toch… je bent wat je denkt maar wordt wat je droomt! Zelfs de grote geleerde Einstein die rationele, wetenschappelijke en kennisgerelateerde experimenten voorop stelde, moest erkennen dat verbeelding belangrijker is dan kennis. Het kan dus geen kwaad tijd te maken voor een portie kunst en de verbeelding af en toe ruim baan te geven. Ik heb mezelf de tijd gegund om van de expositie Verlangen naar Volmaaktheid te genieten. En dat hoop ik volgende week, van 14 tot 16 september, opnieuw te doen als 27 kunstenaars in onze gemeente Barneveld hun deuren openen voor de Kunstroute (www.kunstcollectiefbarneveld.nl). Ik hoop u zomaar ergens tegen te komen en misschien zegt u de Spaanse schilder Picasso dan wel na: “Het geheim van de kunst is daarin gelegen dat men niet zoekt maar vindt”. En wat u dan vindt? Dat blijft een grote verrassing en hopelijk een nieuw begin. 

 

Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie