Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:51:54 P Gm-inci-01 Incident (meting) (gaslucht) Mazenhofstraat Garderen 071341 071339 Prio Eenheid | ATBR team 3 Politie Regionaal GelderlandMidden
zondag 16 december 2018

VRIJDAG 21|09

Stemmen… wel makkelijk maar niet simpel

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 Stemmen… wel makkelijk maar niet simpel 

Heeft u vorige week woensdag ook uw stem uitgebracht? Ik heb nog meegemaakt dat er een opkomstplicht was. Tot 1970 moesten alle mensen vanaf 21 jaar naar het stembureau. In BelgiĂ« geldt dat nog steeds, wie niet opkomt riskeert een boete. Niet dat iedereen dan opkomt hoor; zo‟n 10% blijft thuis en het aantal blanco stembiljetten is veel groter dan in Nederland. In Barneveld zijn dit keer 32.538 mensen naar de stembus gegaan; een opkomstpercentage van 84%. Dat vind ik heel mooi want stemmen is een democratisch recht dat we niet moeten verwaarlozen. In heel wat dictatoriale landen waar mensen nog monddood zijn, niks in de melk te brokkelen hebben, kijkt men verlangend uit naar meer democratische rechten. Stemmen mag dan misschien formeel geen plicht meer zijn, voor mij is het wel een morele verantwoordelijkheid om je betrokkenheid bij de publieke ordening tot uitdrukking te brengen. Wie niet stemt, moet ook niet klagen. En we klagen er wat af met elkaar. Ondanks het feit dat we Ă©Ă©n van de welvarendste landen zijn met de beste gezondheidszorg en beschikken over een fantastisch opleidingenstelsel. “We genieten ons te pletter maar niemand is tevreden”, zo twitterde iemand afgelopen week. 

 Verkiezingen zijn een echte competitie geworden. Dit keer streden 21 partijen om de gunst van de kiezer. En die kiezer is minder loyaal geworden. Het is geen automatisme meer om op een christelijke partij te stemmen als je kerkelijk bent, of het bij links te zoeken als arbeider en bij rechts als ondernemer. De tijd van de verzuiling is allang voorbij. We leven in een vluchtige samenleving waarin wisselende verbindingen voor kortere duur worden aangegaan. Politieke keuzes worden net zo gemaakt als die voor waspoeder en de aanbieding van de week voor bier. De kiezer is consument in de politieke supermarkt geworden en marketingstrategen proberen de politieke boodschappen af te stemmen op de voorkeur van de winkelende klant. Klinkende „one liners‟, dassen die gezag uitstralen en een goed geschoren hoofd bepalen in de mediacratie de optredens van de politici. Gisteren PVV, vandaag SP en morgen misschien toch maar de Ouderenpartij. Of net even anders en dan van CDA via D‟66 naar VVD of rechtstreeks naar PvdA? De dagelijkse opiniepeilingen zorgen er daarbij voor dat we voortdurend weten wie er wint en verliest. Wie (nog) niet weet wat te stemmen kan zich dus makkelijk bij de winnaars voegen of kiezen voor de underdogs. Morgen kan het trouwens best weer anders zijn want met zo‟n 25% zwevende kiezers zijn het net dagkoersen en is de uitslag zo onvoorspelbaar als het weer. 

 Nou, u hoort het al, mijn column over de verkiezingen geeft te denken. Pas op, blijf wel boven de partijen staan burgemeester. Jazeker! Stemmen mag dan makkelijk zijn, maar het is niet simpel. Ik feliciteer de winnaars VVD en PvdA en hoop dat zij (met elkaar?) de verantwoordelijkheid nemen voor een stabiele regering. De partijen die verloren steek ik een hart onder de riem; twijfel niet maar hou vast aan waar je voor staat. Politiek gaat immers niet alleen over platte belangen maar bovenal om de toekomstige ordening van de samenleving. Daarbij zijn idealen nodig over vrijheid, solidariteit, duurzaamheid, rechtvaardigheid of gerechtigheid. Dat is geen politieke retoriek; het komt ook tot ons uit andere hoek, zoals Guus Meeuwis met zijn prachtige lied „Laat mij in die waan‟: 

 Ik denk nog steeds dat het kan 

Iedereen naast elkaar 

Soms droom ik ervan 

Ik weet niet goed hoe het moet 

De sleutel nog niet, hoe het werkt, wat het doet 

Maar een rots-vast vertrouwen 

Ik geloof dat het kan 

Om bruggen te bouwen 

Soms droom ik ervan 

Laat mij in die waan, laat mij in die waan, laat mij in die waan

 Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie