Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 23|11

Waar jeugd en toekomst telt

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Waar jeugd en toekomst telt 

“Waar jeugd en toekomst telt.” Dat is het motto van ons Jeugddorp De Glind. Vorige week ben ik er op bezoek geweest bij de stichting Joozt. Het was de „Week van de Jeugdzorg‟. Een week waarin allerlei instellingen hun deuren openden en ons een kijkje in de keuken gunden. Joozt organiseert opvang en begeleiding van jongeren die het niet meer redden in de eigen-thuissituatie en huurt gebouwen en faciliteiten van de Rudolphstichting. Circa 140 jongeren in de leeftijd tot 18 jaar vinden er hun plek in bijvoorbeeld crisisopvang, begeleid wonen, gezinshuizen of pleegzorg. Wat werd ik hartelijk ontvangen door de familie Been die al zo‟n 20 jaar jeugdzorg verleent. Ja, zelf een gezin met vier kinderen en daarnaast nog gastgezin voor vier uit huis geplaatste jongeren. Tientallen jongeren zijn in de loop der jaren bij hen onder dak geweest voor kortere of langere tijd. Ik ben onder de indruk geraakt van hun betrokkenheid en motivatie. Natuurlijk, het runnen van zo‟n gezinshuis is voor een van de partners een baan; bij voorkeur heeft de ander een baan buitenshuis. Maar toch... het hele bestaan is gericht op het opvoeden en begeleiden van de kinderen die allemaal een verhaal meedragen. Niet thuis bij hun eigen ouders kunnen vertoeven. Dikwijls hele vervelende dingen hebben meegemaakt die hun bestaan en toekomst zwaar tekenen. 

 

Ron en Anje Been kozen voor dit leven, maar hun eigen kinderen niet, zo bleek tijdens het gesprek. "Hoe hebben zij erop gereageerd?", vroeg ik. "Nou, het is best weleens voorgekomen dat ik van mijn eigen kinderen iets hoorde van „wanneer besteed je nu eens tijd aan mij?‟. Dan moet je goed opletten, maar welk kind vraagt dat op gezette tijden niet? Onze eigen kinderen hebben hierdoor toch wel iets meegekregen. Ze zijn er sociaal door geworden en kijken om naar de mensen om hen heen". Wij in gesprek. Ricardo, de oudste in het huis, dekte de tafel voor de lunch. Wat deed hij zijn best. Werkt zo af en toe in De Glindster en wil heel graag de horeca in. Een goede kok worden. Het liefst Italiaans. Daarvoor gaat hij naar school in Amersfoort, elke dag 12 kilometer op de fiets. Gemotiveerd en als hij dan thuiskomt weet hij dat hij welkom is en er mensen op hem wachten die geïnteresseerd zijn in zijn verhalen. Inmiddels kwamen ook Amber, Adem en Sare terug uit school. We schoven aan de lunchtafel en ze vertelden over rekenen, Engelse les en hun hobby's. Sara had al een tien voor Engels gehaald en wilde springruiter worden. Ik bedoel maar, aan ambitie geen gebrek. Ondertussen werd er een hardgekookt eitje tegen het voorhoofd kapot getikt en dronken we chocolademelk. Een ding was me wel duidelijk, wat voelden zij zich op hun gemak op deze veilige plek waar rust en regelmaat wordt geboden. 

 

Wat kun je tijdens zo n bezoek mooie ontmoetingen hebben. Maar ook weer met de neus op de feiten gedrukt worden dat niet iedereen een onbezorgde opvoeding geniet. Wat mooi dat er instellingen zijn die dan opvang bieden. Wat geweldig dat er mensen zijn die daar hun schouders onder zetten in bijvoorbeeld gezinshuizen. Dat mag toch niet verloren gaan nu het economisch wat minder gaat? Waakzaamheid is dus geboden nu er ook hier zware bezuinigingen aan dreigen te komen. In De Glind telt in ieder geval de jeugd en hun toekomst. Dat motto houden we overeind! 

 

Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie