Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 28|12

In Barneveld staat de tijd niet stil

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

In Barneveld staat de tijd niet stil 

Op de drempel van het nieuwe jaar is het tijd voor terugkijken. De kerstdagen liggen net achter ons. Voor mij is Kerst een bijzonder feest vanwege de diep religieuze betekenis dat het Licht in de wereld is gekomen met de geboorte van Jezus Christus. Mooie, inspirerende kerstdiensten, kindermusicals, volkskerstzang en muziekuitvoeringen markeren deze bijzondere gebeurtenis, waaruit mensen weer hoop kunnen putten. Leven vanuit de verwachting die Bach zo majestueus vertolkt in het slotakkoord van het Weihnachtsoratorium: Bei Gott hat Seine Stelle, Das menschliche Geschlecht. 

 

Nu ik dit schrijf, is die Kerst voorbij en maken we ons op voor de jaarwisseling. Het jaar 2012 zal de geschiedenis niet ingaan als het jaar van de kentering. Wel als een jaar met een aanhoudende financieel-economische crisis. Ook geen jaar waarin het respect op straat en op de voetbalvelden terugkeerde; integendeel zelfs. Bovendien geen jaar zonder fraude, misdaad, ongevallen of persoonlijk leed. Nee, ik begrijp dat we het allemaal graag gewild zouden hebben, maar het is niet zo. We kunnen daardoor somber worden, maar is dat een oplossing? Ik ben positief ingesteld en heb de neiging naar de lichtpuntjes te kijken en me daardoor te laten enthousiasmeren. 

In 2012 zijn veel goede dingen gebeurd. Als ik mijn oog op Barneveld richt, dan mogen we best dankbaar zijn dat het hier relatief goed gaat. De lokale werkloosheid van 4% blijft duidelijk onder het landelijke cijfer van 6%. De re-integratie van mensen uit de bijstand naar werk trekt zelfs landelijk de aandacht; afgelopen jaar ging 16% van onze bijstandsgerechtigden weer aan het werk met groenonderhoud of projecten om zwerfvuil op te ruimen en kleding te sorteren bij Ons Bedrijf. Bedrijven die wij contracteren voor onderhoud of bouwactiviteiten vragen we mensen die aan de kant staan op te nemen; en dat gebeurt succesvol. De woningbouw die overal schrikbarend terugloopt, blijft in Barneveld nog gaande; het is echt opmerkelijk dat voor 2013 ruim 300 woningen in de planning staan om opgeleverd te gaan worden; woningen die dus al zijn verkocht! En ondanks de crisis worden door ons grondbedrijf nog kavels verkocht voor bedrijven en woningen. 

 

Economen en politici debatteren met elkaar over de vraag of de economie niet een impuls moet krijgen en of daarvoor schulden mogen worden gemaakt. In Barneveld krijgt die economie dagelijks impulsen. We praten er veel over maar als puntje bij paaltje komt, doen we het gewoon. Bijvoorbeeld met de bouw van een nieuw Museum Nairac dat volop gaande is, de voorbereidingen voor een nieuw zwembad in Voorthuizen, de nieuwbouw op de Hoge Eng in Garderen, binnenstedelijke woningbouw als Hof van Callenbroeck of de Christiaan Huygenslocatie. Markant in deze tijd is de bouw van nieuwe scholen zoals het Van Lodensteincollege, De Spreng, de Donnerschool in De Glind of de recent opgeleverde renovatie van de Antoniusschool. En in de planning staat alweer de Eben-Haëzerschool in Barneveld en de Rehobothschool in Kootwijkerbroek. Vernieuwing van wegen en aanleg van fietspaden, een Harselaartunnel of de aanleg van de rondweg om Voorthuizen als ik het aan vrienden elders in het land vertel, geloven ze hun oren niet. Ik ga door: de eerste paal voor het kinderhospice is recent geslagen. En als het aan Timo Kruft ligt, begint hij in 2013 met de bouw van een nieuwe markt- en evenementenhal aan de Thorbeckelaan. Een ontwikkeling, waar ook DoorBrekers naar uitzien om er hun samenkomsten te kunnen houden. Het bruist van de activiteiten op bedrijventerreinen en kantorenlocaties. Jonge starters, bestaande goed lopende familiebedrijven en nieuwe dienstverleners zorgen voor dynamiek en werkgelegenheid. 

 

In Barneveld staat de tijd dus niet stil. Daar mogen we dankbaar voor zijn. Met elkaar zetten we onze schouders er onder; ook als het wat slechter gaat, hebben we oog voor elkaar. Dat is de kwaliteit van onze samenleving. Laten we die zorg voor elkaar en de samenleving ook centraal stellen bij de komende jaarwisseling. Vuurwerk is mooi, maar niet om brievenbussen of bushokjes te vernielen. Een glaasje drinken is gezellig, maar niet om anderen tot overlast te zijn of als ze tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden. De feesten en vreugdevuren in de oudejaarsnacht zijn mooie ontmoetingsplekken, maar niet als ze ongeregeld plaatsvinden op plekken die daarvoor niet zijn bedoeld. Kortom, laten we het netjes houden en ook daarmee laten zien dat we trots zijn op onze negen kernen en met fatsoen en respect omgaan met elkaar en de publieke ruimte. Dat zou echt een klap op de vuurpijl zijn! 

 

Ik wens u een heel goede jaarwisseling toe en alle goeds voor het nieuwe jaar 2013. Rest mij nog u van harte uit te nodigen voor de nieuwjaarsreceptie van onze gemeente op woensdag 2 januari 2013 van 19.00-21.00 uur in de hal van ons gemeentehuis. 

 

Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie