Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 08|02

Beatrix, Koningin der Nederlanden

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Beatrix, Koningin der Nederlanden 

Het was 30 april 1980. Om mij heen een grimmig Amsterdam. De toenmalige kraakbeweging had kroningsdag uitgeroepen tot actiedag onder het motto “Geen Woning, Geen Kroning”. Een kleine tienduizend politiemensen en ME hadden de binnenstad afgegrendeld. In vol tenue, met wapenstok, schild, waterkanonnen en pantservoertuigen op strategische punten in de stad. Ik woonde en studeerde destijds in onze hoofdstad en wilde de officiële plechtigheden rond de troonsafstand van koningin Juliana en de inhuldiging van koningin Beatrix van dichtbij meemaken. Daarvoor moest ik mij overigens bij veel medestudenten wel verantwoorden. Hoe kon een weldenkend mens toch voor de monarchie zijn? Een koningin door erfopvolging, dat was toch niet meer van die tijd? Was je geen republikein, dan had je heel wat uit te leggen in de hoofdstad van Nederland. De dag werd overschaduwd door het kroningsoproer in die Amsterdamse binnenstad; ware veldslagen voltrokken zich van de ME met zogenaamde autonomen, radicalen en krakersbeweging. Toen de nieuwe koningin Beatrix na haar inhuldiging in de Nieuwe Kerk op het bordes van Paleis op de Dam verscheen kon zij het gejoel ondanks de geluidsinstallatie niet overstemmen. Nu, 33 jaar later mogen we wel zeggen dat Beatrix het koningschap geweldig heeft vernieuwd. Ik geloof dat zelfs republikeinen er thans niet over peinzen om het ter discussie te stellen. En dat heeft niet alléén met de betekenis van haar naam te maken: zij die gelukkig maakt! 

 

Koningin Beatrix heeft in de afgelopen jaren door haar enorme betrokkenheid en inzet de harten veroverd van Nederlanders. Overal waar ze komt, voel je haar warme belangstelling. De eerste keer dat ik haar mocht begeleiden als loco-commissaris in Zuid-Holland was in 2003 bij een jubileum van de Blinden- en Slechtziendenorganisatie Visio. Gespannen stond ik klaar bij haar auto om haar te verwelkomen. Toen ik naast haar zat bij de plechtigheid waar jongeren muziek ten gehore brachten, fluisterde ze me toe: “Wat doen die kinderen dat fantastisch. Geniet u ook zo?” De laatste keer dat ik haar mocht begroeten, was vorig jaar op de Meerwaarde bij de metsel- en voegwedstrijden. Met alle deelnemende jongeren was er een praatje, vroeg ze om tekst en uitleg en enthousiasmeerde zij hen om het beste te geven. Ook aanwezige docenten en mensen uit de bouw waren aangenaam verrast te horen hoe zij het gesprek met hen voerde over het belang om jongeren als goede vaklui op te leiden. Wij konden na afloop niet anders dan concluderen dat de minister-president het bij zijn wekelijkse overleggen met koningin Beatrix soms knap lastig zou moeten hebben met al haar wijze vragen. Want, zoals iemand eens schreef, berust de macht van de koning vooral op “the right to be consulted, to encourage and to warn”. 

 

Met respect en dankbaar kijken wij terug op alles wat koningin Beatrix voor Nederland heeft betekend. De monarchie is door haar functioneren opgebloeid. Prins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn goed voorbereid en bereid de mooie maar zware taak van het koningschap op zich te nemen. Ook daarover mogen we blij zijn; ik weet zeker dat hen vanuit ons Barneveld veel wijsheid en zegen op hun werk zal worden toegewenst. Maar eerst komt nu de troonsafstand van Beatrix en de inhuldiging van de nieuwe koning op 30 april a.s. De Oranjeverenigingen in onze kernen maken zich op voor een bijzondere Koning(inne)dag. Ik zie met u echt uit naar een waar volksfeest in de straten van Amsterdam, Barneveld en de rest van Nederland. 

 

Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie