Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 22|02

Als zij niet rijden staat alles stil

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

“Onze mannen staan paraat, dag en nacht” 

Indrukwekkend. Net achter knooppunt Hoevelaken doemen de gele zwaailichten op. De sneeuw doet een aanval op de weg en ik moet me met de overige weggebruikers bijna gewonnen geven. Vijf sneeuwschuivers worden zichtbaar; in linie zetten zij de tegenaanval in. De schoongeveegde A1 wordt nog eens goed ‘ingepekeld’, zodat we onze mobiliteit niet opgeven en ons niet gewonnen zullen geven aan Koning Winter. Natuurlijk, we passen onze snelheid aan, leggen de winterbanden onder onze voertuigen en nemen extra tijd. Het openbaar vervoer werkt met halve reisschema’s, maar wat er ook gebeurt we zúllen mobiel blijven. En als dat even niet lukt, dan is de wereld te klein en moet iedereen en overal weten dat we maar niet kunnen begrijpen ‘dat ze het niet schoonhouden’ en ‘dat zo’n klein beetje sneeuw het openbare leven platlegt’. 

 

Dankzij een leger gladheidbestrijders wordt de tegenaanval ingezet. Ook in onze gemeente staan ze paraat, dag en nacht. ,,Je moet de sneeuw voor zijn, burgemeester. Als het zout al klaar ligt op straat, smelt de vallende sneeuw meteen. De auto’s rijden de rest dan ook snel kapot.’’ Onze ‘gladheidsgeneraal’ Gerard van der Bij heeft zijn aanvalsplannen klaar. Hij had mij uitgenodigd eens een keer mee te gaan op de strooiwagens. Nee, niet bij een beetje voorstrooien, maar als de witte vlokken onze wereld echt dreigen plat te leggen. ,,Dan ziet u wat onze mannen doen en welke spectaculaire situaties er soms kunnen ontstaan.’’ Hij zou me waarschuwen als het zover was. En ja, vorige week kreeg ik een sms-je: ,,Vanmiddag gaan we weer rijden. Komt u aan de achterkant van de werf?” Ik glibberde over de Kallenbroekerweg de inrit van de gemeentewerf op. Twee strooiwagens voorgesorteerd om zout te laden, de overige vijftien volgeladen op de weg. Ik keek de loods in en zag dat deze nog half gevuld was. Alsof de vraag die ik wilde stellen van mijn gezicht te lezen was, kreeg ik al antwoord: ,,Ja, daar ligt nog een hele berg, burgemeester. Gelukkig hebben wij in de afgelopen jaren nooit tekorten aan zout gehad. We kopen op tijd in en weten de weg als het krap wordt.” Kijk, dat zijn vaklui die anticiperen, zij laten zich niet verrassen! 

 

Eelco van Malestijn is er klaar voor. Samen op pad om het centrum van Barneveld een flinke strooibeurt te geven. In betere omstandigheden chauffeur op een kolkwagen. ,,Ja, ik ken Barneveld wel. Kom in alle straten en uithoeken, want de putten moeten schoon blijven om het water na regenbuien goed af te voeren”. O ja, ook dat nog. Of het nu ijs, sneeuw of water is, H2O houdt ons in alle vormen bezig. Eelco vertelt me over de apparatuur waarmee hij de strooibreedte en zouthoeveelheid kan instellen. Over gevaarlijke situaties als weggebruikers ondanks de gladheid en zwaailichten toch nog even willen passeren. En over winkeliers die hem snel wat oliebollen toestoppen of een kop koffie aanreiken uit erkentelijkheid voor zijn inzet. Ik word gaandeweg een beetje stiller als ik merk dat de weg hier en daar meer op een ijsbaan is gaan lijken. Eelco heeft zijn wagen goed in de hand en doet het rustig aan. Maar dan hoor ik: ,,Ho ho hoooooo, dat gaat niet goed.” We glijden langzaam richting trottoir als hij zijn wagen weer onder controle krijgt. 

Ja, inderdaad. Halsbrekende toeren moeten ze soms verrichten, onze gladheidbestrijders. In hun tegenaanvallen op Koning Winter zijn het moedige kerels die op de gekste tijden klaar staan voor onze mobiliteit. Als zij dan niet rijden, staat immers alles stil. Bedankt mannen! 

 

Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie