Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 22|03

Van zaadje tot karbonaadje

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Van zaadje tot karbonaadje 

Ooit Wibi Soerjadi op een paard het podium zien betreden? Onlangs was hij nog te gast in ons kasteel en trad hij op bij het jubileum van De Bondgenoot. Maar met de teugels in zijn tere handen in galop het publiek tegemoet? Nee, dat had ik nog niet eerder meegemaakt. En dan die vleugel die ergens hoog uit het niets neerdaalde en waarop Wibi inzette met Modern Devotion. Toewijding? Voor wie dan? Dat bleek al snel. Acht fakkeldragers vormden een ereboog voor Salinero. Onze nationale trots Ankie van Grunsven zou nog één keer laten zien wat Salinero vermocht. En het was schitterend. In de Brabanthallen in Den Bosch mocht ik dit aanschouwen als afsluiting van een bijzonder seminar over de toekomst van onze agri- en foodsector. Eigenlijk is het niet te begrijpen dat een klein land als Nederland de 2e exporteur in de wereld is van agrarische producten. Sommigen schrijven het toe aan de bevolkingsdichtheid waardoor onze landbouw altijd aan strenge eisen heeft moeten voldoen en dus voortdurend heeft gezocht naar slimme innovaties. Onze primaire sector is daardoor een top-sector van formaat. In de keten van ‘boerderij tot bord’ (of van zaadje tot karbonaatje) , hebben alle schakels de beste kennis en kunde ontwikkeld om een prachtig product te leveren tegen aantrekkelijke prijzen. Boeren, onderwijs- en onderzoekinstellingen, toeleveranciers, afnemers, banken enz. werkten decennia lang samen en deelden kennis. Daardoor werden producten en processen veredeld en vernieuwd, nam de kwaliteit voortdurend toe en werden onze Nederlandse producten en diensten over de hele wereld afgezet. 

 

Heeft die agri- en foodsector toekomst in Nederland? Zonder meer, lijkt me. En al helemaal als je je realiseert dat de wereldbevolking nog substantieel groeit. Mondiaal gezien komen er elke minuut 158 monden bij die moeten worden gevoed. Vooral in werelddelen waar de welvaart groeit en de kwaliteit en diversiteit van voedingspatronen naar een hoger niveau gaan. De verwachting is dat de wereldvoedselproductie alléén daardoor al met tenminste 70% kan stijgen. Innovatie is daarbij cruciaal. Daarbij gaat het ondermeer om versnelde productiecycli door veredeling en toepassing van nieuwe inzichten op gebied van ‘genomics’, het verkrijgen van hogere opbrengsten door precisielandbouw, verbeterde huisvesting die gezondheid en dierenwelzijn bevorderen, het ontwikkelen van meer verrijkte en gezondere voeding, het realiseren van langere houdbaarheid en minder verspilling door betere technieken o.g.v. oogsten, opslag, transport en verpakkingen. Bij die laatste, de verspilling, ligt misschien wel de eerste winst. Op dit moment gaat ruwweg één-derde van de voedselproductie verloren; bij de oogst, transport, in de winkel, of in de koelkast van de overvoede consument die teveel koopt en kookt en dus veel weggooit. Te gek voor woorden in een wereld waar 870 miljoen mensen nog dagelijks honger lijden. 

 

Innovatie, innovatie. Dat is en blijft dus het toverwoord om kampioen te blijven. Hebben we daarvoor in Regio FoodValley de juiste netwerken ontwikkeld? Zijn onze pluimveehouders echt bij elkaar gaan zitten om met Wageningen en PCT+ na te gaan wat er allemaal nog meer kan met een ei? Op het seminar vertelde bijvoorbeeld een pluimveehouder over zijn innovatie-inspanningen waarbij bepaalde stoffen uit het ei worden geïsoleerd die als voedingssupplementen op de markt worden gebracht. Zo maakt hij een ei tot basis voor een medicijn tegen ouderdomsblindheid. Of een bollenboer die me vertelde dat in de afvalstromen van de narcis een grondstof zit voor het vertragen van de ziekte van Alzheimer. De kunst is dat te ontdekken, en dat kan alleen door onverwachte samenwerking aan te gaan. De vraag voor onze regio blijft voorlopig dus simpel: wat zit er nog meer in dat ei? Dan kunnen we kampioenen blijven met het ijzersterke merk Barneveld als ei-stad. Net als Anky van Grunsven Salinero tot de grootste prestaties bracht maar ondertussen niet stil zat om daaromheen tal van andere activiteiten te ontplooien van fokprogramma’s tot eigen kledinglijn, opleidingscentra, outdoor activiteiten en wat al niet meer. Salinero blijft daardoor kampioen, als merknaam. Ook na zijn afscheid. 

 

Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie