Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 03|05

Herdenken om niet te vergeten

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Herdenken om niet te vergeten 

Ze zullen het nooit vergeten en ze kunnen er heel veel over vertellen. Mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Jaarlijks komen ze onder de paraplu van de Stichting 40-45 bijeen in de Veluwehal. Op 18 april jl. mocht ik erbij zijn. Ik hoorde er over de gruwelijke ervaringen over razzia's, martelingen en dwangarbeid in kampen. Over agressie, haat, vernedering en machtswellust die dood en verderf kunnen zaaien. Hun verhalen doven langzaam uit want het zijn inmiddels tachtigers en negentigers en elk jaar worden het er minder. Daarom is het zo belangrijk dat we stil staan en herdenken, want anders zouden we zomaar de lessen uit de historie kunnen vergeten. We moeten herdenken dat elke oorlog een breuk is in onze beschaving, zoals dat op het oorlogsmonument staat aan de Plantage-laan. Op 17 april jl. stonden daar leerlingen van onze basisscholen en herdachten we die vreselijke Tweede Wereldoorlog maar ook het lijden van mensen in Syrie, Irak, Afghanistan en elders. Stilstaan en stil worden. “Ja, toen had ik wel even een raar gevoel in mijn buik”, zo zei een van de jongens na afloop tegen me. De jongeren legden een krans, er werden verhalen voorgelezen en een prachtig lied gezongen van Marco Borsato: “Als er nooit meer een morgen zou zijn”. En zelfgemaakte gedichtjes voorgedragen: 

 

Blij 

Eindelijk vrij 

Geen oorlog meer 

Je mening mogen uiten 

Vrijheid 

 

Op hetzelfde moment dat de jongeren bij het monument de herinneringen aan toen levend hielden, werden voor het gemeentehuis 25 militairen beëdigd van het 100e Transport- en Bevoorradingsbataljon van de Generaal Majoor Kootkazerne uit Stroe. Jonge mannen en vrouwen die er voor kiezen om in het leger te gaan. Wetend dat zij uitgezonden kunnen en zullen worden naar oorlogsgebieden om vredesmissies te gaan vervullen. Zij zullen daar gevaar lopen, dat weten we inmiddels maar al te goed uit de verhalen van de veteranen en de beelden op televisie. Het motto van dit in onze gemeente gelegerde bataljon luidt “Bonum, Non Absurdum” (“Goed, Niet Gek”). Wat brengt dit treffend tot uitdrukking dat we in het leven telkens voor keuzes staan als het om waarden gaat als respect, vrijheid of democratie. Ook vandaag de dag zijn er jonge en oudere mensen die, ook vanuit idealen gedreven, willen bijdragen aan een betere wereld. Daarom heb ik bij die beëdigingsplechtigheid onze waardering uitgesproken voor de verantwoordelijkheid die deze militairen op zich willen nemen. 

 

En toen werd het zaterdag 20 april. Een zonovergoten dag waarop de Barneveldse veteranen elkaar troffen. Zo’n 250 mensen die als militair de oorlog meemaakten of hebben deelgenomen aan vredesmissies onder de vlag van Navo of Verenigde Naties. Opnieuw verhalen uit bijvoorbeeld Libanon waar deze Barnevelders onder moeilijke omstandigheden het grensgebied tussen Israël en Libanon bewaakten en confrontaties trachtten te voorkomen. Risicovol, van de buitenwereld en het thuisfront afgesneden. Sommigen van hen zijn nu nog betrokken bij humanitaire hulpverlening aan dat gebied. Zoiets laat immers diepe sporen na. Daar kom je niet zo een, twee, drie weer los van. Hoe waardevol kan het zijn dat we ons telkens weer herinneren dat vrede en veiligheid geen vanzelfsprekende zaken waarop je slapend aanspraak maakt. Ja, dat willen we wel, maar er zijn altijd tegenkrachten die beteugeld moeten worden. Aan vrede en democratie moet continue gewerkt worden anders kun je het zo kwijtraken. Dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd. Om die reden herdenken we morgen, op 4 mei, de gevallenen en vieren we Bevrijdingsdag op 5 mei. Om niet te vergeten wat dat betekent, herdenken we deze dagen. Het verhaal moet immers wel worden doorverteld en levend worden gehouden. Zoals onze dorpsdichteres Gea van Drie het zo prachtig verwoordt: 

 

Elke oorlog kon ons leren 

Waarom je mensen inspraak gaf 

Niemand mag alleen regeren, 

Want vrijheid spreek je samen af. 

 

Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie