Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 14|06

Barneveld All Inclusive

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Barneveld All Inclusive 

Binnenkort breekt de vakantietijd weer aan. Tijd om je te ontspannen. De één zoekt verre stranden, de ander houdt het dicht bij huis. De laatste jaren is het all inclusive arrangement erg populair. Een hotel met complete verzorging. Niet alleen de kamer en het eten maar alles wat je nuttigt zit in de prijs van het arrangement. Dat is heerlijk want je hoeft niet op een drankje meer of minder te letten. Heb je zin in een hamburger of pizza, je bestelt het maar zonder daarvoor een rekening te ontvangen. Zonder extra kosten mag je alles nuttigen gedurende zo’n vakantie. Luilekkerland is er niks bij. Dat je daarvoor al betaald hebt bij de boeking, tja dat telt dan niet meer. 

 

Die term “all inclusive” gebruiken we in Barneveld ook voor iets anders: iedereen mag meedoen, wie je ook bent of wat je ook doet. Een inclusieve samenleving. Daarin telt iedereen mee en geven we iedereen een kans zijn of haar talenten in te zetten en verder te ontwikkelen. We kijken niet naar wat je mist maar naar wat je kunt. Een uitdrukking van die manier van omgaan met elkaar was het Barnevelds Muziekgala. Zaterdag 1 juni j.l. stonden mannen en vrouwen met het syndroom van Down te schitteren op het podium van ons Schaffelaartheater. Begeleid door ons philharmonisch orkest lieten ze een uitverkochte zaal horen en zien waarin zij goed zijn: djambé, drummen, keyboard, zingen, dansen en zowaar zelfs Meistro Theo van Ee stond als dirigent voor ons orkest. Vaak kijken wij naar onze verstandelijk beperkte medeburgers en zien dan allereerst hun handicap. De handicap leidt voor hen tot verlies aan mogelijkheden om op gelijke voet deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Die zaterdagavond stonden zij echter op het podium om hun gaven, hun talenten te laten zien. Waar ze anders achterblijven, anderen niet kunnen bijhouden, gingen ze nu voorop. De zaal kon hen bewonderen om hun prestaties en zij konden laten horen en zien dat ze ongekend talent bezitten en die gave met ons willen delen. Dat leverde trouwens voor iedereen heel veel plezier op. Wat hádden ze geoefend en wat móesten ze hard werken. Wat hebben ze ook genoten op dat podium en wat zal dat enorme applaus nog lang nadreunen en hun zelfvertrouwen en identiteit versterken. In een samenleving waarin iedereen mag meedoen, kijken we vooral naar datgene dat iedereen waardevol maakt. Dat is ook bij mensen met beperkingen grenzeloos. Als je het maar wilt zien. Als je maar anders gaat kijken. Als je het maar ruimte geeft en waardeert. En, als je het even wat meer tijd geeft en je geduldig kunt zijn. Dan kun je dingen zien die je daarvoor niet zag en concludeer je misschien wel dat jijzelf daarvoor blind was. 

 

Samen met Luuk Boer uit Voorthuizen zou ik het muziekgala openen. Luuk is zeven jaar, hij introduceerde zich als de burgemeester van Down City. Je wilt per slot van rekening niet onderdoen voor een burgemeester met ambtsketen naast je, toch? Hij nam de gelegenheid meteen te baat om, in het openbaar zijn “oma te bedanken omdat ze zo lekker kon koken”. U begrijpt het al, mijn voorgenomen openingsspeech heb ik maar laten zitten. Helemaal onder de indruk raakte ik die avond van Joop Buerink die – samen met Leontine Benus – als presentator alle solisten en de muziekstukken aankondigde. Joop werkt bij Ons Bedrijf en ik had hem al eerder opgemerkt bij de G-sport waar hij een van de beste zwemmers is. Maar nu in de rol van keurige, humoristische presentator die vanaf het begin zijn contact met de zaal had. Aan het eind van de avond zond hij ons heen met een persoonlijke boodschap: “Talent mensen, zit niet hier (met zijn wijsvinger op het hoofd), maar hier (met zijn hand op het hart). Wilt u dat nooit vergeten? Wilt u dat doorgeven aan andere mensen?” 

 

Barneveld, all inclusive! Laten we daarvoor maar boeken. Dan wordt onze reis vast heel waardevol. En het kost niks extra’s! 

 

Burgemeester Asje van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie