Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 28|06

Zelf, samen en dan… de overheid

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Zelf, samen en dan… de overheid 

Onze overheid leidt aan overgewicht. Ze acteert op teveel verschillende terreinen en denkt de samenleving naar haar hand te kunnen zetten. Gebrek aan effectiviteit wordt met gewichtigdoenerij en publiciteitscampagnes verhuld. Zo ongeveer luidt de conclusie van Klaartje Peters in haar boek Het opgeblazen bestuur. Als ik het zo samenvat, zou je bijna denken dat het om een politiek pamflet gaat. Maar nee, de auteur is wetenschapper en trok deze conclusies op basis van bestuurskundig onderzoek naar de rol van provincies. Ik hoor al meesmuilend gelach en reacties hier en daar: “Nou dat geldt niet alléén voor provincies hoor, zet de gemeentes daar ook maar bij.” Dat gaat mij te snel. Zo’n reactie zou ik van het vlijmscherpe commentaar van cabaretier Herman Finkers voorzien: “Als je niet te diep nadenkt, dan klopt eigenlijk alles wel.” Daarmee wil ik niet zeggen dat alles goed gaat, maar naar mijn mening wel heel veel best behoorlijk. Dat wil niet zeggen dat we niet kritisch moeten zijn; ja natuurlijk. Maar, tel ook je zegeningen zou ik zo zeggen. Het gaat hier in Barneveld allemaal nog niet zo slecht met die gemeente en de prestaties die in de samenleving worden gerealiseerd. 

 

Kan die gemeente dan alles aan? Nee, en nu komen we bij een serieus punt. De gemeente kan niet alles aan, maar moet dat ook niet willen. Veel problemen van vandaag de dag horen misschien niet eens op het bord van de overheid of zijn zo complex geworden dat die alleen aangepakt kunnen worden in nauwe samenwerking tussen overheid, burgers, bedrijven of maatschappelijke organisaties. 

 

Een indringend, triest voorbeeld waarbij burgers ten onrechte naar de overheid keken voor de oplossing van problemen, beschreef oud-burgemeester Jacques Wallage van Groningen onlangs in een artikel. In een wijk in zijn gemeente was een eenzame man met weinig contacten in de buurt overleden. Pas enkele weken later kwam dit aan het licht. Toen Wallage met de buurt bijeenkwam om een toelichting op het politie-onderzoek te geven werd hij door één van de bewoners hard ondervraagd. Waarom had de gemeente niets gedaan? Zoiets zou toch niet mogen kunnen voorkomen! Zijn antwoord was: “De gemeente heeft hier niets gedaan omdat de gemeente niet in uw buurt woont”. 

 

Zelf hoor ik de hooggestemde verwachtingen over de overheid als probleemoplosser weleens als het over veiligheid of inbraken gaat. Dat is een heel vervelend vraagstuk dat bijna onoplosbaar lijkt. Het aantal inbraken zit al enkele jaren boven de 200 en dat kunnen we toch niet laten passeren. Daar is iedereen het wel over eens. Maar lossen we dat op door een extra surveillance auto in te zetten, of desnoods meer? Die sociale veiligheid wordt wel beter als we als burgers preventieve maatregelen nemen, met elkaar beter opletten en verdachte situaties doorgeven. Dan zijn er ineens veel meer ogen en oren in een wijk dan alleen die van de politie. Vanzelfsprekend mag je dan verwachten dat de politie daarop adequaat reageert bij de opsporing en aanhouding en onze rechterlijke macht follow-up geeft bij de vervolging. Daar is de overheid wèl aan zet in één van de klassieke overheidstaken. Dus eerst zelf verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid in je nabije omgeving, dan met je wijk of buurt actief zijn bij preventie en toezicht en dan aanvullend daarop een overheid die daders in de kraag grijpt en bestraft. Vanuit dat uitgangspunt werken we in Barneveld nu samen aan een veiliger woon- en werkomgeving. Met SMS-alert in Garderen waar bewoners elkaar waarschuwen via een SMS-je als ze iets verdachts zien. Met een publiek-private beveiliging van bedrijventerrein Harselaar. Met groepen ondernemers rond het Keurmerk Veilig Ondernemen. Of met een nieuw experiment dat gisteren werd gelanceerd: de blauwe twitter-avond. Daarbij gaan groepen bewoners de wijk in en staan zij via twitter rechtstreeks in contact met de politie om verdachte plekken of personen door te geven. Natuurlijk blijven wij als gemeente niet achter en proberen ook wij telkens weer nieuwe ideeën uit om die sociale veiligheid te vergroten. Zo is iemand op het idee gekomen ons personeel in de buitendienst te laten letten op onveilige of verdachte situaties. Tijdens hun werk aan het groen, de straten, het ophalen van het vuil, de inspectierondes enz. hebben we er dan vele ogen en oren bij. Voor uw en onze veiligheid! 

 

Burgemeester J.W.A. van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie