Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 12|07

Lekkende wagon en gaslekkage: grip op incidentenā€¦

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Lekkende wagon en gaslekkage: grip op incidentenā€¦ 

Het was wel raak, inmiddels alweer twee weken geleden, met incidenten waarbij veiligheid in het geding was. Op donderdag 4 juli werd een goederentrein stilgezet bij Stroe. Ik was net geĆÆnformeerd, toen de eerste Twitterberichten vertelden dat het om een lekkende wagon met chemicaliĆ«n zou gaan. Mij was gemeld dat men nog aan het uitzoeken was wat er precies in de wagons werd vervoerd, dus dit bericht was wat voorbarig. De kans dat zo'n boodschap ongerustheid wekt en mensen meteen aan het ergste denken, is dan groot. Moderne media als Twitter hebben echter zo hun eigen mores, als we ons maar realiseren dat het meningen zijn en niet altijd feiten die de wereld worden ingestuurd. Gelukkig werd snel duidelijk waar het om ging en kon de defecte persleiding snel worden gerepareerd. Maar toch, als er dan zo'n trein staat, het terrein wordt afgezet, politie, brandweer en ambulances verschijnen, dan maak je je als omwonende natuurlijk wel bezorgd. We hebben gemerkt dat het belangrijk is dat niet alleen hulpverleners hierover communiceren, maar ook de gemeente. Hoewel dat niet bij alle incidenten het geval is (daarover zijn regionale afspraken gemaakt), vinden wij dat wel hĆ©Ć©l belangrijk. 

 

De volgende dag, vrijdag 5 juli, was het opnieuw raak. ā€œBurgemeester, bij graafwerkzaamheden in de Groen van Prinstererlaan is een gasleiding gesprongen. Er stroomt een aanzienlijke hoeveelheid gas uit. De brandweer is ter plekke en heeft een waterscherm opgezet. Voor de veiligheid moeten de omwonenden worden geĆ«vacueerd. Dat is echt wel nodig want op het balkon van de appartementen staat iemand te kijken met een sigaret in de mond.ā€ Als zo'n telefoontje binnenkomt, realiseer je je dat veiligheid voor alles gaat. Zelf zit je dan op afstand en wat is het dan goed dat je kunt vertrouwen op de professionaliteit van hulpverleners. Even later kom ik aan bij de Veluwehal waar de mensen worden opgevangen. Aan de overkant, op de parkeerplaats voor de C1000 en de verswinkel van Versteeg, is alles afgezet door de politie. In no time is een commandopost van de brandweer geplaatst en is de ambulancedienst ter plekke. Nu merk ik hoe belangrijk de draaiboeken zijn die voor dit soort situaties zijn gemaakt. Ik neem polshoogte in de commandopost waar de officier van dienst van de brandweer alle beschikbare informatie inventariseert, de strategie uitzet en opdrachten geeft aan de hulpverlening. Strak geleid, deskundig en met gezag. ā€œAls het stormt, heb je geen behoefte aan discussie in de stuurhut, maar aan duidelijkheid.ā€ Een gezegde dat hier werkelijkheid wordt! Iedereen weet wat hij moet doen en wanneer hij wordt terugverwacht voor nadere instructie. Op Twitter gaan de berichten volop. Er zouden 100-150 mensen worden geĆ«vacueerd. En wat vindt u van deze: ā€œWaarom mag ik er niet door? moppert een man met een peuk in zijn rechtermondhoek bij de politieafzettingā€. Je ziet de impact van de moderne media, real time weten mensen wat zich ergens afspeelt, fotoā€™s en het eerste filmpje is overal in de wereld te zien, eenvoudig via Twitter. Inmiddels meldt ook Omroep Gelderland zich met de vraag om op de radio en tv een toelichting te geven. Ik haast mij echter eerst naar de Veluwehal om de mensen te ontmoeten die hun huizen en winkels moesten verlaten. Schud handen, maak een praatje en hoor dat zij er maar het beste van maken. Ik kan hen melden wat er aan de hand is, Alliander bezig is het gaslek te dichten en verwacht wordt dat men rond half vier weer naar huis terug kan. De mensen nemen nog een drankje of ijsje en maken een gezellig praatje met hun buren. Enā€¦ anders dan bij Stroe hebben we ook zelf de communicatie opgepakt. Gelukkig verloopt de reparatie naar verwachting en kunnen de mensen naar huis en de winkels weer open. Voor de C1000 en verswinkel Versteeg natuurlijk wel een strop; een paar uur geen klanten op een vrijdagmiddag levert omzetverlies op. Ik kan u echter vertellen dat de kersen, aardbeien en kaas die ik er maar even ging kopen, aan het eind van de middag naar meer smaaktenā€¦ 

 

Burgemeester J.W.A. van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie