Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 06|09

De scholen zijn weer begonnen

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

De scholen zijn weer begonnen 

Hier en daar zie je ze weer hangen. Banners. Grote doeken boven de straat, vastgebonden tussen lantaarnpalen of een paar bomen. Blijde kinderen roepen ons toe: “De scholen zijn weer begonnen”. Zouden die kinderen echt zo blij zijn dat de vakantie voorbij is? zo schoot er door mijn hoofd. Ja, waarom niet? Mijn herinnering ging meteen terug naar die laatste schooldag voor de vakantie. Beneden in de hal van ons gemeentehuis stonden drie jongens. Ik was geroepen, want ze vroegen naar de burgemeester. Rugzak op, geduldig wachtend. Ik liep op hen toe, nieuwsgierig naar wat hen naar het gemeentehuis bracht. Toen ik bij hen kwam, zag ik het: leerlingen van basisschool De Bron. Enkele weken daarvoor was ik bij hen op bezoek geweest om te praten over het project “Ontmoeten is gewoon doen”. Basisscholen in onze gemeente hebben met elkaar afgesproken dat ze elkaar opzoeken en zich niet alléén in hun eigen school opsluiten. Want als je elkaar ontmoet, de verschillen ziet, erover praat… dan groeit ook het begrip voor die verschillen, geef je elkaar ruimte en krijg je respect voor andersdenkenden. Peter Spier maakte er een mooi platenboek over: “Mensen, mensen. Wàt een mensen!” We wonen op deze aarde met meer dan 6.000.000.000 (ja, 6 miljard) mensen. En toch zijn er geen twee gelijk. Ieder is weer anders, allemaal verschillen we van elkaar. Ieder mens is uniek, enig in zijn soort. Groot of klein, dik of dun, wit of zwart, met vele soorten neuzen, ogen, lippen, haren. Sommige mensen zijn heel wijs, anderen erg dom, maar de meesten zitten daar ergens tussen in. Over de hele wereld dragen mensen andere kleren en wat voor de een mooi is, daar word je ergens anders om uitgelachen. Smaken verschillen; ook als het om je lievelingsgerechten gaat. Meer dan 200 verschillende talen (nog los van dialecten) en vele, vele godsdiensten kleuren onze wereld. 

 

Oog krijgen voor die verschillen, ermee leren om gaan en je realiseren dat we allemaal op dezelfde aarde wonen, dezelfde lucht inademen en dezelfde zon ons verwarmt. Ook in onze eigen gemeente zijn er grote verschillen tussen mensen. Over wat we denken en geloven. Over hoe we ons kleden en gedragen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Met de kinderen van De Bron had ik daarover van gedachten gewisseld. Hen gevraagd nog eens na te denken over wat RESPECT nu voor hen betekende en dat op te schrijven. Het resultaat daarvan zat in die rugzak, dat kwamen ze me brengen en dat wil ik graag met u delen. Ze maakten twee rijtjes; één over wat je dan niet moet doen en één over wat je wel doet als je respect voor elkaar hebt. 

 

Wat doe je niet? Roddelen, egoïstisch zijn, slaan, pesten, je ergeren, commentaar geven of treiteren. 

Wat doe je wel? Ruimte geven, eerbied tonen, sorry zeggen, positief praten, complimentjes geven en trouw zijn. 

 

Heeft u ontdekt dat de beginletters van elk van die negatieve en positieve begrippen telkens weer het woord RESPECT vormen? 

 

De scholen zijn weer begonnen. Als dit de waarden zijn die onze kinderen daar in hun rugzak meekrijgen, dan zijn we denk ik allemaal blij. Ik word er in elk geval gelukkig door als ik de kinderen er zo over hoor praten. Dan kunnen we als volwassenen niet achterblijven. Gelukkig maar voor ons allen dat de scholen dus weer zijn begonnen. Laten we de kinderen en de leerkrachten daarom een prachtig schooljaar toewensen. 

 

Kijkt u ondertussen ook een beetje extra uit in het verkeer als de jonge deelnemers zich daar weer in mengen? Want dat willen die banners boven de weg u ook op het hart drukken. 

 

Burgemeester J.W.A. van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie