Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 20|09

Eiertijd

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Eiertijd 

De komkommertijd is voorbij; de rustige zomerperiode, waarin er misschien weinig nieuws lijkt te zijn, weinig lijkt te gebeuren en de handel slappe tijden beleeft. En toch… iedere dag (!) een Barneveldse Krant met in deze periode ook veel foto’s, en unieke vakantiekiekjes. Juist in die zomerperiode zijn er veel komkommers, vandaar de naam. In de 19e eeuw duikt het begrip komkommertijd op; de schrijver Multatuli had het al over “in het hartje van den komkommertyd”. Nu breekt de eiertijd aan. Eiertijd? Het is toch nog lang geen Pasen? Dat klopt, maar wat dacht u van het Nederlandse kampioenschap Uit-smijter bakken op 5 oktober in ons Pluimveemuseum en de Wereld-Eidagen op 11 en 12 oktober? Of het 100-jarig jubileum van de vereniging voor ons wereldberoemde kippenras, de Barnevelder, tijdens de grote Gallinovashow op 8 en 9 november? En dan zijn we er nog niet... Op 18 september geeft on-ze commissaris van de Koning het startsein voor het nieuwe Poultry Expertise Centre aan ons Groen-horst College. Een landelijk kenniscluster met internationale ambities waar opleidingen, onderzoek en innovatie samenkomen. Barneveld is gegroeid op de kennis van de kip en het ei en dat krijgt met dit unieke kenniscentrum een nieuwe impuls. 

 

Wat een onverwachte samenloop van omstandigheden dat juist in de overgang van komkommertijd naar eiertijd op het Raadhuisplein een nieuw kunstwerk werd onthuld: Ei-2011. Een geschenk van Koninklijke De Heus aan de Barneveldse bevolking. Hendrik Antonie de Heus startte in april 1911 een handel in graan en veevoedergrondstoffen aan de Langstraat. 100 jaar later is dit bedrijf uitgegroeid tot één van de twintig grootste veevoederbedrijven ter wereld. Heus waar! Tijdens dat 100-jarig jubile-um bedachten Henk en Victoria de Heus dat ze een kunstwerk wilden schenken. Een boom groeit immers niet zonder z’n wortels. En verworteld met die Barneveldse samenleving voelen ze zich nog steeds, ondanks de verhuizing van het bedrijf binnen de Food Valley naar onze buurgemeente Ede. Ruim 2 jaar na dato is dat ei nu gelegd en dat laat wel zien dat de bevalling geen eitje was. 

 

Ei-2011 is een creatie van de kunstenaar Guido Geelen. Het is een gouden ei. Dat symboliseert voor mij dat we goud in handen hebben met ons nijvere bedrijfsleven en onze warme gemeenschapszin. Sterk en sociaal zoals het eiwit en de dooier samen ei zijn. Het is een open ei. Of toch gesloten? Dat zegt iets over onze gemeenschap die misschien in de buitenwereld wel te boek staat als wat gesloten. Maar als je de buitenkant, de eierschaal breekt, zul je het ei pas kunnen smaken. Wie verder kijkt dan de buitenkant zal dat ontdekken. Hard van buiten, zacht van binnen. Het is ook een uniek ei. Hoe je ook kijkt en er om heen loopt, telkens zie je andere vormen. Mooi en verrassend; lelijk of verbazing wekkend want over smaak valt niet te twisten. Stevig in brons gegoten zoals onze Barneveldse sa-menleving tegen een stootje kan. En allerlei ronde vormen die samen een nieuwe vorm creëren. Geen cirkel is dezelfde en samen zijn die cirkels meer dan de som der delen. Of zijn het geen cirkels maar ringen van trouw? En, tenslotte is het een futuristisch ei. Als ik ernaar kijk roept het gedachten op aan de sciencefiction schrijver Jules Verne. Een Fransman die in zijn boeken de toekomst beschreef. Door velen werden deze als fantasie beleefd. Zo voorzag hij een reis naar de maan die zo’n 100 jaar later realiteit werd in het “Man on the Moon”-programma van de Amerikaanse president Kennedy. Dat futu-ristische zegt daarom misschien iets over onze toekomstgerichtheid. Ei-2011 kijkt dus niet alléén terug naar 100 jaar De Heus maar verbindt ons ook met bijvoorbeeld het nieuwe Poultry Expertise Centre en de innovatiekracht van onze Regio FoodValley. Want “Groei zit in onze genen”, zo luidt immers de titel van het jubilieumboek van De Heus. 100 jaar na de plaatsing van het prachtige kunstwerk van Jan van Schaffelaar dat ons Torenplein siert, hebben we er dus een uniek en bijzonder kunstwerk bij dat historie en toekomst verbindt. Henk en Victoria De Heus, dank voor dat mooie geschenk namens de Barneveldse gemeenschap. Ik hoop dat velen het kunstzinnige gezicht van Barneveld komen bewon-deren. De officiële opening van ons vernieuwde Museum Nairac op Deo volente 5 oktober a.s. geeft daaraan nog een extra dimensie. 

 

Dr. J.W.A. van Dijk 

Burgemeester

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie