Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 04|10

Een boom groeit niet zonder z’n wortels

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Een boom groeit niet zonder z’n wortels 

Na een grondige renovatie opent Museum Nairac morgen officieel zijn deuren. Het museum is fors vernieuwd en uitgebreid. “Klaar om een bruisend, cultureel centrum te worden van Barneveld en verre omgeving”, aldus de uitnodiging. “Opening? Het museum is toch al open?”, hoor ik u al zeggen. Jaze-ker, maar dat was nog een beetje uitproberen. Nu zijn we klaar voor de echte presentatie met een feestelijk tintje. En dat feestelijke tintje mag best, want laten we eerlijk zijn: het is toch best bijzonder dat onze gemeente zo’n mooi museum mag openen in deze tijd. Amsterdam renoveert het Rijksmu-seum, zo moet er gedacht zijn, dan kan Barneveld niet achterblijven. Van alle circa 800 musea in ons land is Nairac één van de oudste regionale musea; het bestaat al meer dan 130 jaar. Een hele verre voorganger van mij, burgemeester Carel August Nairac, legde in 1875 de basis. Naast zijn burge-meesterschap was hij ook archeoloog en historicus en verzamelde hij vele historische voorwerpen uit de Veluwse regio. Die collectie is inmiddels uitgegroeid tot een zeer diverse verzameling van onge-veer 11.000 authentieke attributen die in ons museum te bewonderen zijn. Een schatkamer vol ge-schiedenis die je meeneemt van steentijd tot heden. 

 

Boeiend zijn de speciale kamers met bijvoorbeeld de geschiedenis van de Reformatie en de kerkelijke stromingen. Het ontstaan van alle denominaties vanaf het Jodendom wordt er weergegeven via een grote stamboom. Ik telde op de plattegrond van Barneveld 32 kerken; een rijk religieus landschap. In een andere kamer meer over de historische tabaksteelt die ons dorp in de 17e eeuw de welvaart bracht. Dus niet alléén kip en ei hebben ons doen groeien… Niet voor niets is in het wapen van onze gemeente de tabaksplant nog herkenbaar. 

 

Ook de komst van de Zuid-Molukkers naar Nederland krijgt een plaats met verhalen, foto’s en voor-werpen. Deze vertellen over de koloniale relatie met Indonesië, de onafhankelijkheidsstrijd van Soe-karno en de overkomst in de jaren vijftig naar De Biezen in Barneveld. Wat is het goed dat dit een plek heeft in ons museum want de Molukse gemeenschap heeft een verhaal dat bewaard moet blijven om doorverteld te worden aan jonge generaties. 

 

In het nieuw aangebouwde deel van Nairac zullen wisseltentoonstellingen te zien zijn. De afgelopen maanden was dat Martin Monnickendam met zijn prachtige, kleurrijke explosief geschilderde doeken met mensen in theaters, concertzalen en het uitgaansleven. Geschilderd tijdens onder meer zijn ver-blijven op de Veluwe. Met de opening wordt ons een nieuwe expositie gepresenteerd onder de titel “Dier in het vizier. Part I”. Samengesteld door de nieuw aangetreden directeur van ons museum, me-vrouw Margot Welle. Ze had geen beter thema voor de opening kunnen kiezen met dierendag als ver-trekpunt. Het maakt me wel erg nieuwsgierig. 

 

Bij zo’n opening realiseer ik me ook nog eens dat het voorste deel van het museum bestaat uit een karakteristieke 17e eeuwse bierbrouwerij. Tot 1902 is hier bier gebrouwen en alleen het, nieuw ge-maakte, uithangbord herinnert daar nog aan. Rond de kerk stonden indertijd zelfs vier brouwerijen en verschillende herbergen met sprekende namen als “De Vrede” en “In Barrefeldts Welvaeren”. De hun-kering naar vrede en welvaart is blijkbaar van alle tijden. Maar wat mij wel spijt is dat die typische Bar-neveldse biertjes zijn verdwenen. Een dronk op ons nieuw museum zou met dit gerstenat misschien nog meer betekenis krijgen… Nu hoor ik onze inwoners van Terschuur en Zwartebroek hierover al grappen maken, want laten we eerlijk zijn, hun Terbroekse bier mag er best zijn, zo heb ik mogen proeven. 

 

U begrijpt het al. Een regelmatig bezoek aan Nairac hoort er in Barneveld bij. Natuurlijk voor toeristen maar ook voor alle inwoners. Daar moet je geweest zijn want dat gaat over ons dorp, onze historie, onze cultuur. Als je weet waar je vandaan komt, heeft de weg naar de toekomst een stevig fundament. Een boom groeit immers ook niet zonder wortels! 

Wedden dat de vrijwilligers van ons Museum u een onvergetelijk bezoek weten te bezorgen?! Proficiat dus voor al die vrijwilligers en voor u een warm welkom in Nairac! 

 

Dr. J.W.A. van Dijk 

Burgemeester

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie