Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 18|10

Luchtfietsen

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Laat onze jongeren luchtfietsen als het om vernieuwen gaat… 

Luchtfietsen. U kent het begrip vast wel. Als iemand een beetje te veel aan het fantaseren is noemen we dat luchtfietserij. Toch moet je wel fantasie hebben om tot vernieuwing te komen. Het overkwam me laatst bij een bezoek aan het Johannes Fontanus College. Ik zou het nieuwe Technasium gaan openen en er voorafgaand een kijkje nemen. Je denkt dan een school met klaslokalen binnen te komen, maar ho maar. Dit keer niet. In een ruimte die meer de indruk van een café had zaten leerlingen met elkaar te werken aan een opdracht om hemelwater op te vangen en te scheiden van het rioolwater. Even verderop een keuken met druk doende leerlingen, gebogen over een blender. Een doos met allerlei ingevroren vruchten en een I-pad ernaast. Wat gebeurt hier in vredesnaam, zo dacht ik. Is dit een school? Ja? Dan wellicht iets met horeca of hotelschool? Ik vroeg de leerlingen waar ze mee bezig waren. “We hebben een opdracht gekregen om een gezondheidsdrankje voor ouderen te maken”, zo vertrouwden ze me toe. Ze hadden zich via internet verdiept in de gezondheidsproblematiek van ouderen en het belang van goede voeding. Ook was er al een bezoek gebracht aan Wageningen Universiteit om kennis te vergaren over welke voedingsmiddelen die gezondheid zouden kunnen bevorderen. En wat ook zo leuk was, ze hadden interviews afgenomen bij de ouderen zelf. “We hebben ze gevraagd wat ze lekker vinden, van welke kleuren ze houden en wanneer ze zulke gezonde producten zouden willen gebruiken.” “En?” vroeg ik nieuwsgierig. Het antwoord was kort en bondig: “Het moet zoet zijn en de populaire kleuren zijn geel en rood”. Ik dacht nog, dat moet vast met advocaat of wijn te maken hebben! De leerlingen hadden nog een week, dan moesten ze hun nieuwe product presenteren. Even verderop zaten vier leerlingen in een soort aquarium. Althans, die gedachte riep het op bij me. Een glazen hok, twee mooie lichtgroene bankjes en in het midden een groot bord waarop allerlei aantekeningen stonden. “We zijn hier aan het nadenken en willen even niet gestoord worden.” De aantekeningen op het bord zagen er indrukwekkend en veelbelovend uit; een echte brainstorm was daar gaande. In een andere ruimte werden opnames gemaakt voor een nieuwsuitzending. Dat mocht niet te lang worden. De kernboodschappen moesten nog beter samengevat worden in enkele vlot lopende zinnen. Ik ving iets op over hoe de presentator en presentatrice zich moesten opstellen. Niet onbelangrijk want het oog wil ook wat. In het voorbij gaan vroeg ik enkele leerlingen waarom zij voor dit onderwijs kozen. “Je hoeft hier niet alles uit de boeken te leren, je mag experimenteren en het is zo lekker praktisch en creatief.” Nou, dat hoef je niet verder uit te leggen. 

 

Ik moet u maar bekennen, ik zou willen dat ik op zo’n school zat. Wat een geweldige onderwijsvorm. Vooral voor jongeren die praktisch en al doende leren. Eigenlijk hebben we het in Barneveld in het voortgezet onderwijs wel goed voor elkaar. Dit nieuwe Technasium op het JFC. Enkele weken terug de opening van een nieuw Natuurcentrum op de ultramoderne Meerwaarde. En dan op 1 november a.s. de opening van het prachtige Van Lodenstein College aan de Lunterseweg. Investeren in jongeren, in hun toekomst en de onze. Er zal nog heel wat vernieuwing nodig zijn en daar heb je goed opgeleide mensen voor nodig. Laat onze jongeren daarbij ook maar een beetje luchtfietsen. Met fantaseren en experimenteren komt het gezegde “Je bent wat je denkt, maar wordt wat je droomt” misschien wel dichterbij. 

 

Dr. J.W.A. van Dijk 

Burgemeester

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie