Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 01|11

De stilte der natuur heeft veel geluiden

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

De stilte der natuur heeft veel geluiden 

Wat een geweldige wisseling van de seizoenen beleven we. Terwijl de herfst zich aandient met heftige regenbuien en stormen, tekende de thermometer vorige week voor bijna 20 graden. Bossen kleuren goud en rood. Paddenstoelen in mysterieuze heksenkringen en elfenbankjes. In de winkel van de herfst zijn aardappelbovist, duivelseieren, eekhoorntjesbrood en zelfs melk-, honing- en kaaszwammen in de aanbieding. Stinkzwammen met hun penetrante geuren laten zich opsporen door je neus te volgen. En waarom inkt- en sponszwammen zo heten, vergeet je ook nooit weer als je ze eenmaal hebt gezien. Wat biedt die natuur ons een ongelooflijke rijkdom aan soorten. En dan de vele vruchten; de paden liggen soms bezaaid met tamme kastanjes, eikels en beukennootjes. Ik kan me het gewroet van de zwijnen wel voorstellen; onder al het afgewaaide en opgehoopte blad de wintervoeding verzamelen. Op al mijn tochten door de bossen in en rond Barneveld speur ik echter vaak tevergeefs naar zo’n zwijn. Waar zitten die beesten toch? Of de herten, waarom laten die zich nooit zien als ik in de buurt ben? “Tja, dan moet je op andere tijdstippen komen”, zegt Louis Fraanje natuurlijk tegen mij. Hij ziet er genoeg en legt ze nog vast op foto ook. Dat beeldmateriaal van hem is fantastisch. 

 

Ik ben een natuurliefhebber en trek er graag op uit. Het lukt me tegenwoordig al weer om met prothese en een paar nordic walking stokken zo’n kilometer of zeven af te leggen en te genieten van de stilte der natuur die zoveel geluiden heeft. En als het me dan niet lukt om dat grote wild te zien, dan is er altijd nog de camera die het voor ons vastlegt. Afgelopen week heb ik de recent gepresenteerde natuurdocumentaire “De nieuwe wildernis” gezien. Wat een indrukwekkend verhaal over de ontwikkeling van nieuwe natuur in de Oostvaardersplassen. Hoe zich daar de grootste kudde herten en wilde paarden van Europa ontwikkelt, de zeearend terug is en weer broedt en de zilverreiger zo talrijk is dat deze zich inmiddels op vele plaatsen buiten dit natuurgebied vertoont. Ook in onze gemeente heb ik er enkele gespot, onder andere bij het Paradijs. De film laat overigens ook zien hoe hard het gevecht om het voortbestaan in de natuur is. Alleen de sterksten overleven in de schaarste en uitputting die de winter brengt. Maar na elke winter ontluikt dan weer de lente met het nieuwe leven. Wie nu in de natuur rondloopt en goed naar de takken kijkt, ziet ook daar al weer de verborgen knoppen die het nieuwe blad zullen voortbrengen. Beukennootjes, eikels en andere zaden zullen ontkiemen als de dagen weer lengen. Maar voordat het zover is gaan we nu de wintertijd in. De klok is immers afgelopen weekend verzet en onder dat gesternte is er vast wel tijd voor dit mooie gedicht van Henriëtte Roland Holst: 

 

De stilte der natuur heeft veel geluiden 

en is toch vol van rust voor ziel en zinnen 

die druppelt zacht en ongemerkt naar binnen 

tot in ons hart een zilv'ren toon gaat luiden 

gelijk met haar. Als we dan weer beginnen 

te denken aan wereld-dingen en ze te duiden 

merken we dat een kracht, als die van kruiden 

in ons gekomen is en ons kalm doet minnen. 

Er zijn nu veel, die dit geluid nooit horen: 

zij missen het aandachtige en het tere 

als wie als kind geen moeder heeft gehad. 

Maar de tijd die komt zal mensen weer leren 

gelukkig te zijn onder haar akkoorden 

en drijven uit hun bloed de koorts der stad. 

 

Dr. J.W.A. van Dijk 

Burgemeester

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie