Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 15|11

Op bezoek bij de 100-jarige Barnevelder

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Op bezoek bij de 100-jarige Barnevelder 

Wat een gekakel en getok was dat vorig weekend. Vrijdagochtend vroeg kwam ik de Mercuriushal binnen bij de grote Gallinova tentoonstelling van kleindieren. Mijn bijzondere belangstelling ging uit naar de 1e Europashow t.g.v. het 100-jarig jubileum van de Barnevelder. 774 barnevelders bijeen gebracht uit diverse Europese landen streden om de hoogste eer. Wie zou tijdens deze Mister en Miss verkiezing tot de mooiste worden verkozen? Recht voor mij stonden twee grote hanen in hun hokken voor het gaas -dat hen scheidde- elkaar te imponeren; voeten schrapend over de grond, kop naar beneden, op de halskraag de veren groot opgezet. Was het imponeren? Of zag ik een vechthouding? 

De keuring was volop gaande. Een keurmeester in witte jas spreidde de vleugel van een kip om de slagpennen te beoordelen. "Nog niet helemaal volgroeid", oordeelde de expert. Hij wees naar de bijzonder fraaie dubbele zoom en prachtige gele poten, de volle staart maar helaas een wat gerafelde kam. De kip kreeg ondanks de onvolmaaktheden toch het predikaat goed. Barnevelder na barnevelder werd beoordeeld. De rangorde werd zichtbaar in punten; slechtst een enkel dier oogstte het predikaat fraai en in de categorie uitmuntend moest je lang zoeken om er een te vinden. 

 

Intussen kwam Maino Remmers van het radio 1 journaal naar me toe lopen. "En, burgemeester hebt u ook Barnevelders?" Ik dacht nog even, moet ik nu zeggen dat we 54.000 inwoners hebben of een kleine 4 miljoen kippen. De journalist was vooral nieuwsgierig hoe die reputatie van Barneveld, de kip en het ei nu toch was ontstaan. En eigenlijk heeft dat verhaal best een bijzondere oorsprong. 

 

Aan het eind van de 19e eeuw kreeg Europa te maken met een economische crisis. De nog sterk op de landbouw gebaseerde economie werd ernstig geraakt door de dalende prijzen van graan als gevolg van goedkope importen uit Amerika. Daar was door mechanisatie en schaalvergroting een zeer rendabele productie ontstaan die onze boeren uit de markt drukte. Ook toen al bleek dat men hier in de Vallei en Veluwe dan inventief wordt. Boer Bernard Bertels uit Barneveld ziet in het goedkope graan een kans om het als kippenvoer te benutten en besluit een groot hoenderpark te beginnen met zo'n 5.000 kippen. Tot dan toe werden de kippen op het gemengde bedrijf met enkele honderden gehouden. De schaalvergroting van boer Bertels vond al snel navolging en aan het begin van de 20e eeuw ontstonden er overal grote kippenhouderijen. Die hadden er alle belang bij een goed leggende kip te verkrijgen, met het liefst bruine eieren want die brachten meer op. Het resultaat van de fokprogramma's uit die tijd is onze Barnevelder. Een kip die ook na de goede jaren van eierproductie nog als een vlezig dier verkocht kon worden. Dat was dus dubbel oogsten, eerst het ei en dan het vlees. Die Barnevelder heeft dus een geschiedenis, is niet zomaar een kip. Die Barnevelder heeft ons geen windeieren gelegd maar een hele keten van economische activiteiten met prachtige, internationaal opererende bedrijven, werkgelegenheid en welvaart. Ik denk aan kuikenbroederijen, stalinrichtingen, machines voor het vergaren, sorteren, verpakken en verwerken van eieren, slacht en vleesverwerking, coldstores, handel en logistiek en wat al niet meer. Ik denk ook aan het Groenhorstcollege en universiteit Wageningen, internationale partners in onderwijs en onderzoek die bijdragen aan zoveel kennisoverdracht over de kip en het ei en zoveel innovatie en vernieuwing. 

 

Barneveld heeft dus een reputatie met z'n kip en het ei. Daar mogen we trots op zijn. Met een oorsprong in een crisis. Het laat maar weer eens zien dat je juist dan je kansen moet pakken. Juist dan de bedreiging tot geweldige vernieuwing kan aanzetten. Niet vanzelfsprekend en automatisch, maar opgepakt door veerkrachtige, innovatieve mensen. En die zijn er volgens mij ook vandaag de dag volop in Barneveld over de gehele breedte van de samenleving. 

 

Dr. J.W.A. van Dijk 

Burgemeester

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie