Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 24|01

Voorlezen is een feest

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Deze week is het de Nationale Voorleesweek. Op de basisscholen en bij de bibliotheken wordt er extra voorgelezen. In de media zag ik dat bekende Nederlanders, zoals Prinses Laurentien naar scholen gaan en daar kinderen verrassen met een mooi verhaal. Ik was uitgenodigd op de Regenboog in Voorthuizen en De Branding in Barneveld.

 

Woensdagochtend stapte ik de klassen binnen met een prachtig boek over een hele vervelende krokodil die met zijn gedrag andere dieren veel overlast bezorgde. Die Krrrr… okodil bleek een naarling, een plaaggeest, of eigenlijk nog erger, een pestkop. Maar door zijn ge-drag uiteindelijk ook heel eenzaam. In alle eenvoud van het verhaal best levensecht. 

 

Wat kunnen kinderen genieten van zo’n verhaal. Ik zelf trouwens niet minder! Het begon al bij het kaft: Wie kent dit dier? Wat vind je van zo’n krokodil? Zou je hem als huisdier wil-len en waarom? Waarover zou het verhaal kunnen gaan? 

 

Tja, dat verhaal zou misschien wel kunnen gaan over die grote bek met tanden; want dat hebben krokodillen toch?! Voordat ik het wist, kwam er al spontaan een eerste rijmpje: “Krokodil, die bijt in je bil”. Ha, ha, ha... De fantasie kreeg de vrije loop want... een krokodil als huisdier… dat is wel even wat anders dan een kat, hond of vissen. 

En toen het verhaal uit was… de reacties. Wat deed de krokodil nu precies? Een gesprekje over samen spelen of elkaar pesten; wat is fijner? En wat doe je dan wel en wat doe je dan niet? 

 

Ik moest terugdenken aan mijn eigen kindertijd. Wat heb ik genoten van de verhaaltjes die werden voorge-lezen. Ik zie nóg weer de beelden die ik fantaseerde en de bijbehorende spanning over “De koning die heel dik was”. Of met mijn eigen kinderen op de bank sa-men een verhaal maken bij het platenboek over Peter die zijn knuffelaapje verloor in het bos. Hoe verdrietig dat jongetje zou zijn, wat dat aapje allemaal beleefde en natuurlijk het happy end hoe Peter en zijn aapje herenigd werden. Wat later de prachtige verhalen over “Pluk van de Petteflet”; wat een pret. Voorlezen is een feest. Zowel voor kinderen als ouders. En wist u dat regelmatig voorlezen zich uitbetaalt? Kinderen krijgen er een rijkere woordenschat en tekstbegrip door, ontwikkelen hun creativiteit en fantasie. Onder-zoek heeft aangetoond dat zelfs de meer exacte vak-ken als rekenen er beter door gaan worden. 

 

Fijn dat er op school wordt voorgele-zen. Door leerkrachten en ouders. Door leerlingen voor elkaar, uit hun favoriete boek. Door leerlingen uit de hogere groepen voor de onderbouw. En thuis? De Nationale Voorleesweek vraagt ouders, oudere broers en zus-sen, opa’s en oma’s… kinderen re-gelmatig voor te lezen. Doet u mee? Echt waar, iedereen kan voorlezen. Met uw (klein)kinderen een mooi boek uitzoeken in de bieb, de boekhandel of de kringloopwinkels. Dat is vaak al het begin van een voorleesfeest. 

 

Trouwens, niet alléén voor kinderen. Recent las ik hoe belangrijk het kan zijn dat ouderen worden voorgelezen. Dat kan de krant of een boek zijn voor ouderen met visuele beperkingen. Maar evengoed de jeugdboeken van vroeger voor dementerende oude-ren die hun korte termijn geheugen kwijtraken. Zo krijgt de Nationale Voorleesweek opeens een extra doelgroep. Met voorleesjongeren in onze verzorgings- en verpleeghuizen. Wie weet waartoe dat weer leidt. 

Voorlezen is een feest, voor jong en oud. 

Burgemeester J.W.A. van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie