Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 04|04

Over keten en keten

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Vrijdagavond, het is al aardig donker als ik in de buurt van De Glind rij. Hier en daar een lantaarnpaal die me toeknikt. Op de Heiweg wordt het zoeken. Pikkedonker, waar moet ik zijn? Ik denk aan een verhaal van Alice in Wonderland: “Zou je me kunnen zeggen welke kant ik op moet?”, vraagt Alice. “Dat hangt er vanaf waar je naar toe wilt”, zegt de kat. “Dat kan me eigen-lijk niet zoveel schelen…”, antwoordt Alice. “Dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat”, vervolgt de kat. Tja, als ik die raad zou volgen, wist ik zeker niet waar ik terecht zou komen. 

 

Gelukkig is mijn reisdoel bekend: De Moskeet. En mijn begeleiders waren er al eerder geweest. Een paar honderd meter verder doemt het licht op van en-kele grote stallen. “Daar is het”, zegt Jos. Jos was tot voor kort medewerker jeugdbeleid en samen met Oe-ge, ingeschakeld voor het toezicht, zou hij mij enkele “keten” laten zien. Aanleiding zijn de nieuwe vergun-ningen die waren aangevraagd door een aantal keten. Dan wil je daar als burgemeester, belast met openba-re orde en toezicht op de drank- en horecawet, toch wel meer van weten. We rijden het erf op. In een lig-box een klein kalf dat me verwonderd aankijkt: u hier? Zo laat? De koeien op stal hebben hun plek voor de nacht ingenomen; herkauwend lijken ze de dag nog eens door te nemen. Vier jongeren staan buiten te ro-ken. Of spreken ze over de uitslag van de verkiezingen? Misschien wel beide. Een schuurdeur gaat open en ik stap de keet binnen. Halfdonker, lichte muziek, stuk of 10 jongeren aan de bar. Rode klapstoelen te-gen de wand; lijken zo uit een theater of bioscoop te komen. Ik vertel waarom ik kom en word hartelijk wel-kom geheten. “Welke achtergrond hebben jullie nu zo met elkaar?” vraag ik. Allemaal hebben ze met elkaar op de Beatrixschool in De Glind gezeten. En ze zoe-ken elkaar hier in het weekend op. De één studeert in Delft, de ander werkt, gaat één dag naar school en wil straks het bedrijf van pa overnemen. En zo gaan de verhalen door. Ik vertel hen dat ik vaak hoor dat er in keten zoveel wordt gedronken en vraag wat ik daar-over tegen de mensen moet zeggen. “Nou, dat is echt niet zo. Natuurlijk drinkt er wel eens iemand een keer wat te veel. Daar is iedereen zelf verantwoordelijk voor maar we spreken elkaar daar dan wel op aan.” 

De boer en boerin komen binnen en schuiven aan. Vertellen waarom ze deze ruimte aan de jongeren be-schikbaar stellen: “Je moet ze ruimte geven en verant-woordelijkheid. Liever hier zodat we er een oogje op houden dan dat we niet weten waar ze zitten.” En zo zit ik inmiddels gezellig tussen de jonge Barnevelders mee te genieten want ook de cola blijkt ruim voorra-dig. Weer op weg met Jos en Oege landen we aan bij onze tweede keet: „t Kiependarp aan de Lunterseweg. Opnieuw een donker erf met achter de schuurdeur een spik en span barretje dat meer op een huiskamer lijkt. Een stuk of tien jongeren druk in gesprek met el-kaar. De verpleegkundige achter de bar is “eigenaar”; de studente farmacie heeft verkering met haar broer, geloof ik. Ik hoor over hun dagelijkse bezigheden en word bevraagd over wat er na de verkiezing nu alle-maal gebeurt.

 

Zo ben ik die avond nog langs geweest bij twee ande-re keten. Keurig, netjes en gesprekken met fijne, ver-antwoordelijke jonge mensen. Waren dit nu de nette keten? Ja zeker! Heb ik de echte zuipketen niet gezien? Nee, die avond niet. Zijn die minder nette zuipketen er wel? Misschien wel, het zal overal niet het zelfde zijn. Net zo als in het hele leven trouwens. Je hebt keten en keten, maar scheer ze niet over één kam. 

 

Dr. J.W.A. van Dijk 

Burgemeester

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie