Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 02|05

Eerste Koningsdag een groot succes!

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

Het begon al zo mooi, die vrijdag 25 april, met een Koninklijke onderscheiding voor zeven inwoners van onze gemeente. Onder allerlei voorwendselen waren zij naar het gemeentehuis gelokt. De één had een bespreking of moest een paspoort vernieuwen. De ander zou een dagje uit gaan met de kinderen, zo was hun op de mouw gespeld. Wat hebben de dames Bouw en Van den Brink en de heren Bouw, Hofs, Jansen, Van Manen en Meerkerk zich op een bijzondere manier verdienstelijk gemaakt voor de gemeenschap. Achter deze gedecoreerden staan er nóg velen die zich ook op hun ei-gen wijze onderscheiden. Vaak ongezien en onopvallend. Ieders inzet is onmisbaar en onbetaalbaar. Dat kunnen we nooit in een prijs uitdrukken. Wel in de waarde die het voor ons samenleven heeft. Voor elkaar instaan, naar elkaar omzien, maakt onze samenleving leefbaar en sterk. Onze kracht ligt niet in afzondering maar in samenwerking, zo zei onze Koning het vorig jaar. Van harte gefeliciteerd, decorandi! 

 

En toen begon de eerste Koningsdag. Zou het allemaal anders gaan nu onze Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het land introkken? In Barneveld hadden de Oranjeverenigingen hun beste beentje voorgezet. Wat een vroege vogels daar in De Belleman met een uitgebreid Oranje-ontbijt met ruim 500 deelnemers; wethouder Tijmen-sen heeft er een mooi bodempje gelegd voor de rest van de dag. Op het gemeentehuis een ontmoeting voor gedecoreerden met de aubade van de Harmonie. Gevolgd door een toost op de Koning. Oranjebitter hoort bij zo’n dag, nietwaar? Oranjebitter? Ik snap de naam eigenlijk niet zo goed want het drankje is welis-waar oranje maar absoluut niet bitter. Zoet, mierzoet. Toen een wandelingetje langs de kleedjesmarkt. Mensen, mensen wat een recyclingbe-drijf! Of giftshop, want ik kreeg er van een meneer een (ongebruikt) setje met kurken-trekker, wijnring en flessen-stopper met de mededeling: “Ik verkoop het waarschijnlijk toch niet burgemeester”. Nou, dat klopt. Ik heb het daarna ook niet kunnen verkopen. Maar ik kan er vast wel ie-mand blij mee maken. Blij werd ik trouwens ook van de mooie muziek; leerlingen van de muziekschool waren over-al goed hoorbaar. Top hoor. Mijn absolute kanjer is Sten, vijf jaar oud. Daar stond hij in het Dijkje voor de Shoeby met zijn saxofoon. Oranje shirt, oranje hoed en een gro-te button met de tekst “For Sax Only”. En spelen… wát een talent! Ik kon natuurlijk niet passeren zonder zijn Wilhelmus te hebben beluisterd. Toen hij mij vroeg waar mijn saxofoon was en of we het samen zouden spelen moest ik mij in alle bochten wringen om een goed excuus te verzinnen. Wat een kereltje zeg… topper, talent. Van hem kreeg ik een button met dezelfde tekst “For Sax Only”. Dan weet u het vast, als u mij binnenkort in de Langstraat hoort spelen… 

 

Na deze opening van de Koningsdag op naar Garderen. Eerst lunchen bij Ons Lagerhuys en toen de zeskamp. Wat een pret zeg. Eén van de jongens van de Beatrixschool heeft mij precies uitgelegd hoe je écht heel lang aan de spijkerbroek kunt hangen. Dat mag ik natuurlijk niet doorvertellen maar hij bewees wel dat het geen fabeltje is. Om goed broek te hangen moet je tactiek hebben en de kneepjes kennen. Door naar Stroe. Tjonge, jonge wat een sfeertje aan het Blauw-gras. Het halve dorp uitgelopen en in “gevecht” om de titel “Koning van Stroe, zonder gedoe”. En weet u wat daar nog het spannendst was? Nee, denk nu niet aan een heel ingewikkeld spel. Het kan echt simpel en toch zo enerverend. Een toren bouwen met blokken en telkens een blok weghalen tot de boel om-valt. Door naar Kootwijkerbroek waar het terrein naast de manege was omgetoverd in een pretpark. De ab-solute eye-catcher was daar de grote schans. Met zelfgebouwde voertuigen naar beneden en dan op tijd remmen om een duik in het modderbad te vermijden. Het eerste team dat ik naar beneden zag roetsjen, waren de melkmeisjes. Nou ja, dat waren daarna moddermeisjes. Door naar Terschuur om nog net te zien hoe ervaren men daar is om de eieren te vangen en met welk een snelheid men daar de hindernisbaan neemt. Zou men dat vaker doen? Anders kun je toch niet zulke tijden neerzetten?! Met veel jonge-ren en (pleeg)ouders de maaltijd genuttigd in De Glindster. Mooie gesprekken aan tafel maar ook gehoord over de zorgen die men heeft of het jeugddorp nog wel een toekomst heeft. Tenslotte de avond afgesloten in Voorthuizen met een daverend muzikaal optreden en vuurwerk in de lucht. Wat een dag! En de volgende dag? Tja, toen was de Koning echt jarig. Zondag 27 april. Na een inspirerende kerkdienst over de (on)gelovige Thomas in het kerkje op de heuvel in Koot-wijk zongen we met elkaar opnieuw het Wilhelmus. Als er ergens het zesde couplet bij hoort dan is het wel op zo’n plaats. 

 

Burgemeester J.W.A. van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie