Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 16|05

Meesjes vliegen uit

Asje van DijkBurgemeester Asje van Dijk schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'.

 

De burgemeester is overigens erg benieuwd wat u van zijn bijdragen vindt. Hij hoor het graag. Wist u trouwens dat u de burgemeester ook op Twitter kunt volgen? Zijn Twitteraccount is @AsjeDijk.

 

In onze tuin hangen enkele nestkastjes. In één ervan nestelt een koolmeespaar. Een stuk of tien eitjes werden er gelegd en na een week of twee broeden kondigde het jonge kroost zich aan. Tenminste dat konden we afleiden aan de activiteiten van de beide ouders. Af en aan vlogen ze. Sommigen spreken dan over “voedsel erin, poep eruit”. De gevulde bekjes met insecten, rupsen, larven, spinnetjes werden naar binnen gevlogen en met de uitwerpselen van de jongen tussen de snaveltjes kwam het ouderpaar weer naar buiten. Rust, regelmaat en rein-heid blijkt niet alléén een pedagogische les voor mensen; ook dieren zijn er blijkbaar mee ver-trouwd. Afgelopen zondag was het zover dat de jongen uitvlogen. Meestal gebeurt dat ’s ochtends vroeg en mis je dat unieke moment. Dit keer hadden we geluk, in de loop van de middag lokten de ouders vanuit een nabije boom de jongen naar buiten met een deuntje dat ik niet verstond maar wel begreep. De eerste jonge koolmees verscheen aan de binnenkant voor het gaatje van het nestkastje; drie weken op-groeien in een donker kastje en dan het volle licht inkijken. Wat zal dat een ervaring zijn geweest. Het beestje was er zo van onder de indruk dat het nog een paar keer z’n kopje terugtrok. Maar toen dan toch de grote “sprong in het diepe”. Zou het kunnen vliegen? Nu moest het beestje op ei-gen kracht z’n vleugels uitslaan. Het ouderpaar moe-digde aan met een luid péh-puuh, péh-puuh of iets wat daar op leek. Met een nog onwennige landing in een nabije boom had het jonge beestje de eerste proeve van haar kunnen laten zien. En zo volgden er nog zes jonge meesjes die hun vliegexamen aflegden en begonnen aan een nieuwe fase van hun leven. 

 

Examens 

Ik moest deze week aan dat uitvliegen terugdenken toen de examens begonnen voor de leerlingen in het voortgezet onderwijs. Wat is er veel ingestopt door ouders, verzorgers, leraren in de afgelopen jaren. Wat zullen de ouders ook hier af en aan gevlogen zijn om hun kinderen te ondersteunen en voor te bereiden op die proeve van bekwaamheid. Maar net als die jonge meesjes zelf dat gaatje moesten vinden om naar buiten te komen, hun sprong naar buiten moesten aandurven en hun vlieg-kunst moesten laten zien, zal het onze examenkandidaten zijn ver-gaan. Hoe hard de ouders dan ook zingen en aanmoedigen, dan moet je het zelf doen. Ik ben trots op al die jongens en meiden die die sprong maken en dat examen maken. Ja, natuurlijk moet je je daar goed op voorbereiden. En de één gaat het gemakkelijker af dan de ander. Dat was ook zo bij “mijn” meesjes. De eerste was de grootste en sterk; maar er waren ook beestjes die niet zover kwamen als die eerste en in de eerste de beste struik neer-daalden. Toch zijn ze allemaal uitgevlogen. 

 

Loslaten en vertrouwen 

Hoe het ze verder is gegaan? Ik weet het niet. Natuur-lijk heb ik gedacht aan de Vlaamse Gaai en de ek-sters die zich ook regelmatig in onze buurt laten zien. 

 

Zouden ze klaar zitten en toeslaan? Moest ik die kleine beestjes niet volgen en beschermen. Ik zag wel dat de ouders voortdurend hun kroost bijeen riepen in een boom of op het dak van ons schuurtje. Zongen ze hen bestraffend of bemoedigend toe? Sommige jonge meesjes zagen daarbij hun kans schoon en bedelden heftig om voedsel; anderen waren zelf al op pad en vonden de eerste larven en bladluizen in de pruimen-boom. Loslaten is misschien wel het woord dat het meest past bij het uitvliegen van het jonge kroost. En vertrouwen. Vertrouwen dat ze het kunnen. En zelfvertrouwen van de “uitvliegers”. Zelfvertrouwen dat je het kunt en op eigen benen gaat staan. Succes daarbij allemaal; ook als dat niet in één keer lukt en er “tussenlandingen” of herkansingen nodig zijn. 

 

Burgemeester J.W.A. van Dijk

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie