Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:13:26 N800 - Wesselseweg Coop Kootwijkerbroek 3774RM 15383 Prio Hoog Eenheid | OvDG Ambulance Ede GelderlandMidden
vrijdag 22 februari 2019

ZATERDAG 15|07

Een verkeerde VOC-mentaliteit

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Een gemeentehuis dat in vlammen opgaat. Burgemeesters die moeten vluchten vanwege ernstige bedreigingen. Schatrijke weldoeners die de plaatselijke sportclub financieren en de businessclub gebruiken voor witwaspraktijken. Drugsbazen die als welzijnswerkers de jeugd wel aan een baantje helpen en ver boven het minimumloon zwart uitbetalen voor maar een paar uur per dag. Schuren, zolders en zomerhuisjes die meer aan huurpenningen opbrengen dan de reguliere gebruiker ooit kan bieden. Mensen die in veel te dikke auto's rondrijden, de buurt intimideren en de politiek en bestuur infiltreren. Ondermijning van onze rechtsstaat en een onderwereld die de bovenwereld gaat beheersen.

 

Ben ik naar een maffiafilm geweest? Het zou zo maar kunnen, zoals in de rauwe en realistische docu-film Gomorra. Met een snoeihard verhaal over macht, geld en bloed waar inwoners van Napels elke dag mee worden geconfronteerd. Bewoners die geen keus lijken te hebben en worden gedwongen de keiharde, niets en niemand ontziende regels te volgen van het maffiose systeem, de Camorra. Eten of gegeten worden, een duivels dilemma waarin mensen terecht komen.

 

En toch is het geen film over meedogenloze maffiapraktijken ver weg waarover ik deze column begon. Het is een waargebeurd verhaal over criminele organisaties dichtbij. Hedendaagse praktijk op een goed uur rijden hiervandaan. Beschreven in het boek "De achterkant van Nederland" van Jan Tromp en Pieter Tops. Wist u bijvoorbeeld dat de hennepindustrie de meest nijvere tak van ondernemen is in Tilburg? Daar verdienen twee tot drieduizend mensen hun brood (en dik beleg!!) mee. Goed voor een omzet van zo'n 800 miljoen per jaar! Buiten het zicht van brave burgers en oplettende overheden heeft zich daar een criminele schaduwwereld ontwikkeld waar ontzettend veel geld wordt verdiend en uitbundig wordt geleefd. Een wereld die zich niets maar dan ook helemaal niets aantrekt van de overheid, wetten en regels. Een wereld die zelf wel bepaalt wat goed (of kwaad!) is en hoe de dingen gebeuren. Zo nodig door omkoping, intimidatie of geweld. Een onderwereld die in de bovenwereld altijd ogenschijnlijk keurige advocaten, notarissen, makelaars, bankiers en bestuurders vindt die zich beschikbaar tonen voor "dienstverlening". "Hoe onder- en bovenwereld in elkaar verstrengeld raken", zo luidt dan ook de ondertitel van het boek van Tromp en Tops. En zijn het niet betamelijke Brabantse burgers die hun telefoons kopen tegen discountprijs in straatjes met legio telefoonwinkels die als dekmantel dienen voor het witwassen van het hennepgeld? En wat te denken van die sportschool met 5.500 ingeschreven leden waar nauwelijks wordt gesport? En dat restaurant, dat garagebedrijf of die kapper waar je bijna geen klanten ziet en de eigenaar in een hele dure auto rijdt?

 

"Dat is erg", zo hoor ik u denken. "Wat een wereld, het is maar goed dat wij in Barneveld leven. Hier gebeurt zoiets gelukkig niet. Hier is het geen Gomorra, toch." Nee, ik heb niet de indruk dat het hier Gomorra is. Maar als de druk in Brabant toeneemt en de ene na de andere criminele organisatie wordt opgerold, gaat de onderwereld onmiskenbaar op zoek naar andere plekken. Het is net een waterbed. Want geld moet er verdiend worden; genoeg is niet genoeg en hebzucht is er altijd groter dan tevredenheid. Ook hier in onze gemeente rollen we hennepkwekerijen op in zomerhuisjes, op zolderkamers, in bedrijfspanden en zogenaamde leegstaande schuren. Ach ja, het gaat om heel lucratieve huurinkomsten voor je schuur als de varkens er uit zijn; je vraagt je af waarom je dat niet eerder hebt gedaan. De afgelopen weken heeft u in deze krant gelezen over helers die voor dievengildes actief zijn. Bij twee politie-invallen in loodsen in Stroe en Kootwijkerbroek zijn verschillende gestolen klassieke oldtimers in beslag genomen. "De bewoners van de naastgelegen boerderij verhuurden de loodsen. Zij wisten van niks", aldus de privé-detective John Vullers die de zaak aan het rollen bracht in de Barneveldse Krant. Nogmaals, het is hier geen Gomorra, maar ik wil u indringend om waakzaamheid vragen. Hoe? Door oplettend te zijn en bij vermoedens een melding te doen bij uw wijkagent, het politienummer (0900-8844) of meld misdaad anoniem (0800-7000). Want heus, de VOC-mentaliteit bestáát: de Verenigde Ondermijnende Criminaliteit. En die kunnen we alléén met elkaar bestrijden. Doen we dat niet en misschien een oogje dicht, dan hebben we allemaal het nakijken.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie