Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:51:54 P Gm-inci-01 Incident (meting) (gaslucht) Mazenhofstraat Garderen 071341 071339 Prio Eenheid | ATBR team 3 Politie Regionaal GelderlandMidden
zondag 16 december 2018

WOENSDAG 29|11

Speelruimteplan leidt tot ander type speelplekken

Verschillende groepen inwoners lekken soms tegengestelde belangen te hebben bij het ontwerpen van een speelplek

BARNEVELD - De aanleg van circa 40 vernieuwde speelplekken vormt de komende maanden het sluitstuk van de eerste fase van het speelruimteplan 2016-2021. De verwachting is dat de feestelijke openingen rond Koningsdag plaats kunnen vinden. 

 

Hieraan ging een bijzonder participatietraject vooraf in de wijken Rootselaar-West, Norschoten en Zwartebroek. Ruim 100 kinderen en omwonenden hebben zelf mee ontworpen aan deze nieuwe plekken. Ongeveer 125 mensen vulden een enquête in, waarvan de resultaten zijn verwerkt in het ontwerp. 

 

Samenwerking 

In een evaluatie blikt de gemeente Barneveld terug op deze eerste jaarfase van het speelruimteplan. ,,Samen met omwonenden van de speelplekken, jeugd, de Speeltuinbende en leveranciers hebben wij ons de afgelopen maanden ingezet voor de meest optimale inrichting van de speelplekken. Dat betekent dat je soms ook een compromis moet sluiten, maar wel steeds samen”, licht wethouder Didi Dorrestijn-Taal toe. 

 

Verschillende groepen inwoners lekken soms tegengestelde belangen te hebben bij het ontwerpen van een speelplek. Dat geldt bijvoorbeeld voor omwonenden met en zonder kinderen. De gemeente heeft de afgelopen periode partijen gestimuleerd zoveel mogelijk onderling tot overeenstemming te komen. ,,Mooi om te zien dat er in overleggen dan toch een band kan groeien”, aldus de wethouder. 

 

Ander type speelruimte

De uitvoering van het speelruimteplan zorgt voor een ander type speelruimte in de gemeente Barneveld. De nieuwe ontwerpen brengen kinderen op jongere leeftijd in aanraking met groen en natuur. Daarnaast zien bewoners ook steeds meer de waarde van enkele grote en uitdagende speelplekken in de wijken, in combinatie met kleinere speelplekken zonder toestellen in de buurten. 

 

Leerpunten

In de evaluatie zijn ook leerpunten geformuleerd voor de komende tijd. Dit betreft onder meer de projectorganisatie, de communicatie over openbaar groen als speelruimte en de afspraken met de uitvoerders. Ook onderzoekt de gemeente hoe het samenspelen tussen kinderen met en zonder handicap bevorderd kan worden. 

 

Speelplekken 2018

Met het speelruimteplan pakt de gemeente Barneveld ieder jaar circa 35 speelplekken aan. In 2018 zijn Barneveld-centrum, De Koot, Oldenbarneveld, Rootselaar-Oost, Staatsliedenwijk, Veller en de Vogelbuurt aan de beurt.

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie