Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 16|03

Stemmen, doet u mee?

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

"Samen werken aan een schone buurt", lees ik op de oranje veegwagen van de gemeente die door onze straat zoemt. Daar sta ik dan in de grijze ochtendmist met de grijze kliko voor restafval. Aan de overkant groet een buurman; zijn hond weet zo te zien goed waarvoor de groene uitlaatplek tussen de keurig gesnoeide bruine haagbeukjes bedoeld is. Even later, op weg naar het gemeentehuis moet ik omrijden vanwege de wegwerkzaamheden aan de Baron van Nagellstraat en de bouwactiviteiten in de nieuwe wijk Holzenbosch. De eerste aardgasloze wijk; we willen toch duurzamer worden? Wat zijn er veel mensen blij dat ze hier straks kunnen gaan wonen. Verkeersregelaars aan het werk om fietsers te helpen bij hun oversteek bij de toekomstige aansluiting van de rondweg om Voorthuizen. Even verder de wegomleiding in verband met de aanleg van de Harselaartunnel. Wat een bedrijvigheid op Harselaar. Zo'n bedrijventerrein, toch wel een staaltje vooruitdenken van een gemeentebestuur om werkgelegenheid voor onze inwoners te scheppen, nietwaar? Gaat het lukken om die daken van bedrijven straks van zonnepanelen te voorzien, zoals ik las in verkiezingsprogramma's? Zullen er hier langs die A1 of A30 misschien windmolens, een mestvergister of een nieuw warmtenet komen, zo schiet het door mijn hoofd. Ik moet trouwens wel opletten want de fietsers op weg naar school zijn in druk gesprek gewikkeld. Zou dat over de gemeenteraadsverkiezingen gaan? "Op wie stem jij?" Of: "Wat vond jij van dat jongerendebat vrijdagavond?" Wat zijn er de laatste jaren trouwens veel nieuw scholen gebouwd en sportvoorzieningen aangelegd. Is dat niet iets om trots op te zijn?

 

In de verte zie ik de blauwe trein van de Valleilijn aankomen. De spoorbomen op de Nijkerkerweg gaan dicht. Tja, dat gebeurt elke acht minuten, zo druk die spoorlijn. Moet hier niet een tunnel aangelegd worden? Eens even navragen hoe de politieke partijen daarover denken. Voor mij stopt een taxibusje met ouderen op weg naar hun dagvoorziening op één van de zorgboerderijen. Ik zwaai naar de chauffeur en denk aan de discussie in de gemeenteraad onlangs over de WMO-vergoedingen. Inmiddels is de trein met de naam Hans van Daalen gepasseerd en rijd ik langs ons hulpverleningscentrum waar net een brandweerwagen met sirene en blauwe zwaailichten uitrukt. Wat mooi dat de Raad onlangs besloot om een extra brandweerstalling in het dorp zelf te realiseren. Veiligheid, u weet het wel, als elke minuut telt! Ik bewonder de Midden Nederland Hallen waar de parkeerplaats zich al vult; wat zal daar vandaag gebeuren, zo vraag ik me af. En hoe mooi bloeien rond de megarotonde de krokussen in de berm; die komen er niet vanzelf zegt een stemmetje.

 

Mijn oog wordt getrokken door het grote verkiezingsbord dat daar staat. De SGP gaat voor de kern, zegt Koos van der Tang. Arjen Korevaar maakt kennis: "Wie ben jij? .....Wij zijn Pro98". De CU wil een waardevol Barneveld zo lees ik op de poster. Voor het CDA adviseert Arjan Westerneng ons voor elkaar te gaan. "Gewoon voor de burger" is de slogan van Judith van den Wildenberg van BI. De VVD laat weten er lokaal, regionaal en nationaal voor te gaan. Mijntje Pluimers kijkt me aan vanaf de poster van Lokaal Belang. "Stem Gewoon Voor" is het motto waarmee lijst 8 zich presenteert.

 

Het is verkiezingstijd. Dat zien we goed aan de vele borden langs onze invalswegen en in weilanden en tuinen. De Barneveldse Krant doet elke dag wel verslag van een verkiezingsbijeenkomst, een debat of andere campagneactiviteit. Op verjaardagen en langs de lijn bij de sportclub gaat het vast hier en daar ook wel over de naderende verkiezingen. Een gemeenteraad, doet die er toe? Nou en of! Kijk om je huis eens in het rond. Of het nu om groenvoorzieningen, wonen, werken of wegen gaat, de gemeente moet het organiseren. Of het nu om recreatie, sport of cultuur gaat, de gemeente moet het faciliteren of meefinancieren. Of het nu om ouderen- en jeugdzorg gaat, om een meer duurzame en inclusieve samenleving of om onderwijs en gezondheidsvoorzieningen, de gemeente speelt er een rol bij. Wat is het daarom belangrijk dat U uw stem uitbrengt op woensdag 21 maart. Het doet er echt toe dat we met een goede democratisch gekozen gemeenteraad de noodzakelijke keuzes maken voor de toekomst. Kom dus naar de stembus. Er valt wat te kiezen met acht verschillende partijen en 280 kandidaten voor onze nieuwe gemeenteraad. Doe mee, ook uw stem doet er toe!

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie