Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 17:53:03 Incident N802 - Scherpenzeelseweg Barneveld Prio Eenheid | Politie Gelderland-Midden (Wildbeheer)
zondag 20 januari 2019

DONDERDAG 26|04

…Van Oranje-Nassau en Oranje Boven

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

,,Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem Alexander behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau." Twaalf keer mocht ik vanmorgen een onderscheiding opspelden bij inwoners uit onze gemeente. Een Koninklijk schouderklopje als dank voor de vele verdiensten voor onze gemeenschap. Vaak in stilte verricht en niet te veel op de voorgrond. De meesten waren onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis gelokt door familie of vrienden. ,,We hebben een afspraak met de wethouder over de nieuwe sportvelden, ga je even mee?" Of: ,,Ma, we gaan vandaag een dagje uit en willen wat mooie foto's maken. Kleed je een beetje netjes aan. We komen je om 9 uur halen."

 

Wat is dat toch altijd een mooi gebeuren, de lintjesregen. Inwoners uit onze gemeente die zich op bijzondere wijze en langdurig inspannen voor de samenleving en de medemens. In kerken, koren, verenigingen, sportclubs en scholen. Op de buurtbus, in het Kulturhus of museum. Voor het bloemencorso, wijkplatform, of de zorginstelling. Vele uren en belangeloos. Onze koning zei eens: ,,Nederland is meer dan 17 miljoen selfies". Hij wilde daarmee aangeven dat niet het ´ik´ maar het ´wij´ voorop staat in een samenleving waar saamhorigheid, omzien naar elkaar, groeit en bloeit. Of, zoals Wim Kan het ooit verwoordde: ,,Als ieder mens één ander mens gelukkig zou maken, was de hele wereld gelukkig".

 

De gedecoreerde inwoners van onze gemeente zijn opgemerkt en door anderen voorgedragen voor een onderscheiding. Mocht u ook mensen kennen van wie u denkt dat ze best eens in het koninklijke zonnetje gezet mogen worden voor al hun vrijwilligerswerk, laat het ons weten en kijk op de website.

 

Bijzondere onderscheiding

Voor Henk Lagerweij was er trouwens een bijzondere onderscheiding: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Daarmee wordt hij geëerd voor zijn buitengewone innovatieve ondernemerschap. Als tiener bouwde hij al zijn eigen windmolen bij de boerderij van zijn ouders in Kootwijkerbroek. In 1979 richtte hij met zijn zwager een bedrijf op, maar de wind zat niet altijd mee. Tegenwind weerhield hem er echter niet van door te gaan; wat dat betreft is hij zelf net een windmolen. Vanuit een diepgewortelde overtuiging, vastberaden en dankzij bijzondere innovatieve technieken staat er nu een prachtig bedrijf op Harselaar-West-West. Net geopend en nu al weer op zoek naar verdere uitbreiding vanwege de enorme vraag naar windturbines overal ter wereld. ,,Als het hard waait, zetten sommige mensen windschermen op, anderen bouwen molens", zo luidt een gezegde. Henk Lagerweij behoort ongetwijfeld tot die laatste categorie. Daarvoor werd hij op exclusieve wijze onderscheiden en mag hij zich Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw weten.

 

Koning

Morgen, 27 april, wordt onze koning Willem-Alexander 51 jaar. Wij feliciteren hem vanuit Barneveld van harte met zijn verjaardag en wensen hem samen met zijn vrouw en kinderen nog vele gelukkige en gezegende jaren toe. Morgen brengen we, samen met gedecoreerden uit de verschillende kernen, een toast uit op onze koning, om ons vervolgens in de oranjefeesten te storten. Wat wórdt er weer veel georganiseerd. Vorige week al in De Glind; hoe gezellig heb ik meegegeten van de barbecue op het terras bij de Glindster. En morgen? Wát een keuzemogelijkheden. Van vlag hijsen en dorpsontbijt naar de aubade in Barneveld. Van vrijmarkt naar de plantjesmarkt en Heel Kootwijk Bakt. Of kiest u voor een demonstratie met politiehonden in Garderen? En natuurlijk de kinderspelen en playbackshow in Terbroek, de bungeetrampoline in Kootwijkerbroek of paalzitten in Stroe. Om af te sluiten met een taptoe, Jazz-muziek, een DJ of gezellige feestavond met bands. En het vuurwerk? Ja, dat steken ze vanavond al af in Voorthuizen. Hebben ze zich daar in de datum vergist? Nee hoor, altijd in voor een feestje extra daar, want je wilt op oudejaarsavond de koning toch ook een beetje vertier gunnen, niet? En om het helemaal compleet te maken hebben ze op zaterdag nóg een feestje, want de Oranjevereniging Voorthuizen wordt 90 jaar. Proficiat!

 

Oranjeverenigingen

Dat brengt me trouwens bij de Oranjeverenigingen, want zonder hun inzet en die van hun vrijwilligers zou het maar een saaie boel zijn op Koningsdag. Wat hebben jullie weer veel georganiseerd. Geweldig! Dank voor al die mooie evenementen die ons als ontmoetingsplekken worden aangereikt. Voor iedereen wat wils en hoe mooi er met elkaar dán een feest van te kunnen maken. Geniet allemaal dus van de activiteiten en van de mensen die je weer eens even spreekt.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie