Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

ZATERDAG 19|05

Geef je leraar het nakijken

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Oranje hesjes, beide handen aan het stuur, bel en verlichting gecontroleerd. Daar gingen ze deze week, basisscholieren op weg voor hun veilig verkeersexamen. Keurig naar links en rechts gekeken, de arm uitgestrekt als een richtingaanwijzer en over de schouder goed bezien of het veilig is om van richting te veranderen. Een verkeerslicht verspringt van kleur; je kunt duidelijk zien dat het nog even wennen is om te stoppen bij oranje. Ze weten hoe het moet en dat laten ze merken, want een verkeersdiploma, tja... dat wil je toch halen! Wanneer heeft de fiets op een rotonde voorrang en wanneer niet? Een tractor die van links komt, is dat snelverkeer en moet ik op de fiets dan wachten? Ze hebben het geleerd op school en nu moet het praktijkexamen worden afgelegd. Ik zie leraren en ouders die nauwkeurig toezien op het verkeersgedrag, pen en papier in de aanslag om een aantekening te maken. De leerlingen hoor je denken, "wel bij de les blijven hoor".

 

Ook in het voortgezet onderwijs is de examentijd weer aangebroken. Twee weken lang is het peentjes zweten voor de ruim 200.000 leerlingen van vmbo, havo en vwo op hun centrale toetsen. Iedereen dezelfde vragen en met een onbekende leraar die de toetsen ook nakijkt om de onafhankelijkheid en objectiviteit te borgen. Wat is er de afgelopen tijd veel ingestampt aan formules, grammatica, idioom, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie... Al die jaren zwoegen, moeten nu verzilverd worden, nu komt het erop aan. En wedden dat lang nadenken bij al die examenvragen niet altijd leidt tot de beste antwoorden?

 

Hoe staat het trouwens met de examenkoorts, jongens en meisjes? Heeft het je een beetje te pakken? Ik was best nerveus in de tijd van examens en beeldde me vaak in dat er meer boven mijn pet ging dan er onder als ik aan al die mogelijke vragen dacht die ik wel niet zou weten te beantwoorden. Brrrrr, "van examens krijg je uitslag", zo schreef Loesje eens op een grote poster. Hoe die examenvrees te temmen? Ik las ergens dat het helpt als je de avond voor een examen iets leuks doet, ontspant. Het niet helpt als je dan nog een wanhopige poging doet om iets te leren. Maak ook maar een beetje gebruik of misbruik van de volgende tip: lekker eten, dan zit je beter in je vel. Bovendien, geloof het of niet, maar goed slapen werkt echt. Ik wens jullie allen veel sterkte toe in deze dagen waar het er om spant. Mijn advies: geef je leraar het nakijken.

 

Eigenlijk heb ik ook wel te doen met al die leraren die 'het nakijken hebben'. De beste leraar is immers diegene die het meeste van zijn leerlingen opsteekt. Die leerlingen beginnen straks aan een geslaagd feestje en nemen afscheid. Om vervolgens in praktijk te brengen dat het enige wat telt, is wat je leert nadat je 't allemaal wel weet. Leerlingen weg, foetsie leermomenten voor leraren. Maar alle gekheid op een stokje, ik ben ook trots op al die juffen, meesters en leraren in het onderwijs die onze jongeren al die jaren hebben begeleid. Met hart en ziel zich inzetten om leerlingen iets mee te geven maar bovenal iets uit de leerlingen proberen te halen. Onderwijzend personeel als tekstschrijvers op het lied dat zij horen in elk kind. Hoe mooi is dat!

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie