Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

ZATERDAG 16|06

Uit de brand… in de brand

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Feest aan de Bellstraat vorige week vrijdag. Keukenmakery Van den Brink opent de deuren en dat gaan we vieren. Zo'n twintig jaar geleden begon Gerrit in de avonduren met de renovatie van keukens en dat liep al snel zo goed dat hij fulltime ambachtelijke keukens ging maken. Tot het bedrijf in 2004 afbrandde. In korte tijd wist hij het bedrijf weer op te bouwen en zelfs in crisistijd gingen de zaken redelijk door. En toen, in december 2015, werd het bedrijf aan de Bloemendaallaan opnieuw door brand verwoest. Ik weet nog dat ik ter plekke ging. De rook was tot in de verre omtrek te zien. De brandweer deed z'n werk professioneel maar de zaak was niet meer te redden. Gerrit en zijn familie waren ontredderd, volkomen verslagen, niet aanspreekbaar, in zak en as. Zo troffen we elkaar, woorden hoefden er niet gesproken te worden. Blauwe zwaailichten op de brandweerwagens, dikke waterstralen vanaf een hoogwerker, rennende brandweermensen en de stank van rook en roet bepaalden de ruimte.

 

Hulp en bijstand

In de weken daarna kwam er van alle kanten hulp en bijstand. Men werd letterlijk uit de brand geholpen en het bedrijf kon provisorisch en tijdelijk in een voormalige kippenschuur weer aan de slag. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat werd er gewerkt om de boel weer op orde te krijgen. Ondertussen vond men een nieuwe bedrijfsruimte aan de Bellstraat en besloten de zonen Martijn en Erik ook "de zaak in te gaan". Daar krijg je echt energie van toch, als er opvolgers zijn? Wat een mooie doorstart hebben ze nu gemaakt, of moet ik zeggen dat ze uit de as herrezen zijn?

 

Brand, wat kan dat verwoestend zijn. Niets en niemand ontziend, alles gaat in rook op.

 

Fraanjeschool

Zo ook afgelopen zaterdagnacht bij de Ds. J. Fraanjeschool. De brandweer wordt gealarmeerd door enkele oplettende jongeren die een alarm in de school horen afgaan. Ogenblikkelijk gaan de piepers van onze vrijwilligers en snellen ze naar de kazerne. Vier minuten later vertrekt de eerste brandweerauto en nog eens vier minuten later zijn ze ter plekke. De vlammen komen al door het dak naar buiten. Door het kordate optreden van onze brandweermensen is de brand gelukkig snel geblust. Zondagochtend ga ik naar de school. Wethouder Didi Dorrestijn, ambtenaren van de gemeente en de directeur van de school Gijs Nieuwenhuis zijn aan het inventariseren wat er moet gebeuren. Ik loop door een alles doordringende brandlucht, langs zwartgeblakerde muren en plafonds, gesprongen ramen, verbrande schriften en boeken, versmeulde tafels en stoelen, vieze waterplassen in wat ooit de gemeenschapsruimte was. En alles waar je de vinger overheen haalt is smerig van het roet en stinkt zo vreselijk naar die penetrante vieze rook. Hoe kan dat nog weer goed komen, zo vraag ik me af?

 

250 ouders aan de slag

Dinsdagmiddag ben ik er weer. Containers vol verbrande boeken, schriften en interieurrestanten op het plein. Voor de deur grote verhuiswagens die interieur ophalen en de eerste schoongemaakte tafels en stoelen al weer terugbrengen. Leerkrachten aan het werk om lokalen in te richten en apparatuur uit te testen. Elektriciens trekken noodkabels, timmerlui aan het werk, constructeurs die de veiligheid bezien... "We hopen donderdag weer een groot deel van de school in gebruik te nemen, burgemeester", zegt Gijs Nieuwenhuis. "Wat is er gebeurd?", vraag ik. "Hoe heb je die lokalen zo snel schoon gekregen?" "Nou, maandagmiddag is er een bericht naar alle ouders gegaan wie er kon komen helpen en 's avonds zijn zo'n 250 ouders aan de slag geweest". Nu wist ik wel dat we in Barneveld van aanpakken weten, maar dit is toch wel een groot compliment hoor. Dat vele handen licht werk maken, is hier wel eventjes bewezen. Ik loop de school verder door en zie een meisje met haar moeder. "Tessa, ben je blij dat je niet naar school hoeft?", vraag ik. Ze schudt nee en dan vertelt haar moeder dat ze best verdrietig is, want het mooie cadeautje dat ze voor vaderdag had gemaakt is ook verbrand. Hoe moet dat nu dit weekend met vaderdag?

 

Nou, dat zal voor veel vaders dus echt een verrassing worden.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant