Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

VRIJDAG 29|06

Over Grenzen

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Hoe zal de Europese Top over de vluchtelingenaanpak aflopen? Worden de grenzen gesloten? We leven in een Europa zonder grenzen en kunnen reizen, studeren en werken waar we willen. Deze week was ik in Maastricht, een echte Euregio met grensoverschrijdende samenwerking in het Maas-Rijngebied. Grenzen kennen ze daar niet. En straks, als de vakantie weer aanbreekt, gaan velen van ons op pad. Naar mooie vakantiebestemmingen, zonder hinderlijke en tijdrovende grenscontroles.

 

De tijd van de grensbarrières en gesloten grenzen is voorbij dankzij de Europese samenwerking. De houdbaarheid daarvan staat echter onder enorme druk door de grote vluchtelingenstroom. De Europese leiders proberen dezer dagen een gemeenschappelijke oplossing te vinden, maar zullen ze daarin slagen? Sommige landen willen de grenzen sluiten en stellen harde grenzen. Maar ja, wie grenzen trekt, schept ook grensgevallen. En wat doe je daar dan weer mee? Andere landen proberen de grenzen te verleggen en grensoverschrijdende oplossingen te vinden met grootschalige vluchtelingenopvang in Turkije of Afrikaanse landen. Laten we hopen dat er oplossingen komen. Zonder goed gecontroleerde Europese buitengrenzen en Europese solidariteit bij de opvang van erkende vluchtelingen kan een ongecontroleerde vluchtelingenstroom ons anders misschien zo maar boven het hoofd groeien vanwege de enorme omvang van de grote volksverhuizingen die gaande zijn.

 

Grensverleggend

Over grenzen. Ja, dat hoeven natuurlijk niet alleen de geografische, harde fysieke grenzen te zijn. Loesje schreef eens op een grote poster: "Een grens is eigenlijk een wens om verder te gaan". Verder in je denken en weten. Verder in je kunnen en doen. Verder in je willen en wensen. Door bijvoorbeeld grensverleggend onderzoek en denkwerk dat leidt tot nieuwe inzichten, innovatieve producten of behandelmethoden. Of door heel hard te trainen en daarmee je persoonlijke (sport)prestaties te verbeteren. En wat kun je grenzen verleggen door welbewust te werken aan dat wat je echt wilt, je passie te volgen of je ambitie -groot of klein- waar te maken. "Als je nooit over de grens gaat in de zoektocht naar je dromen, zul je je leven lang niet weten hoe ver je had kunnen komen", las ik ergens. Maar ook hier is die zoektocht nooit grenzeloos. Ook onbegrensde vergezichten kunnen ons boven het hoofd groeien. Niemand is groot genoeg om altijd maar te leven met de voeten op de grond en het hoofd in de wolken.

 

Nooit meer een grens stellen

Over grenzen betekent dus niet dat er geen grenzen meer zijn. Ook niet dat we de grenzen eindeloos kunnen verleggen. En al helemaal niet dat we nooit meer een grens stellen. Ja, er zijn grenzen. Als het gaat om fundamentele waarden en normen, dan moet er een streep getrokken worden waar je niet over heen gaat. Er zijn grenzen als het gaat om je doen en laten en je verantwoordelijkheden daarbij naar anderen. Er zijn grenzen in je spreken en zwijgen als je daarmee de ander tekort doet, miskent, beledigt, pest, discrimineert of nog erger. Dat noemen we niet voor niets grensoverschrijdend gedrag. Dan is grensbewaking nodig. Naar elkaar en voor elkaar. Van zulke grenzen en de grensbewaking worden we allemaal beter.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant