Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

ZATERDAG 14|07

Een schone zaak

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

,,Geduld is een schone zaak". Wie rustig afwacht, wordt beloond, betekent het zo ongeveer. We hebben, denk ik, allemaal wel van die momenten dat je geduldig moet afwachten hoe het verder verloopt. Je hebt je best gedaan en hoopt op een goede afloop.

 

Daar zit je dan, bijvoorbeeld na het afleggen van een examen, geduldig te wachten op de uitslag. Je kunt niets meer doen en moet er maar op vertrouwen dat het goed komt. Wat zijn er veel leerlingen geweest in de afgelopen weken die maar moesten dulden dat onzekerheid hun leven even beheerste. En tijdens dat ´oefenen van geduld´ kunnen er honderden vragen in je hoofd rondgaan die om een antwoord schreeuwen. De twijfel kan toeslaan of zelfs angst. Door al die onzekerheid en vragen kan je ongeduld het gaan winnen. Dan ligt het gevaar op de loer dat je dreigt op te geven of ertoe neigt te gaan flirten met een alternatief wat niet is waarop je hoopt, maar dat je door ongeduld wilt volgen.

 

Ja, zo kun je voor je het weet je droom loslaten door je geduld te verliezen.

 

Geduldig zijn lijkt simpel, maar is niet makkelijk. Het vraagt er niet om in lijdelijkheid af te wachten en er maar het beste van hopen. Als we het zo opvatten, gaat de cabaretier Fons Jansen gelijk krijgen toen hij in een conference eens vroeg wat het toppunt van geduld is om dat vervolgens te beantwoorden met: ,,Op de weegschaal blijven staan tot je een ons weegt". Je onvervulde wensen of onvoldane verlangens komen immers niet zomaar uit de blauwe hemel vallen terwijl jij stil staat tot je een ons weegt. Geduldig afwachten vereist dat we ons hard hebben ingespannen en dan vol moed, volharding en kracht op een goede afloop mogen vertrouwen.

 

Daaraan moest ik vorige week vrijdag denken toen ik terugreed van de opening van de Pluktuin Voor jou. Zo halverwege Voorthuizen en Terschuur, op de hoek Nijkerkerweg-Rijksweg, heeft een oud boerderijtje een metamorfose ondergaan. Een plek voor rust en ontspanning. Iedereen is er welkom om mee te genieten van de bloemen en het fruit en je kan er een lekker kopje koffie of zelf geplukte kruidenthee drinken met heerlijke tante wiep (oei, een verrassing, smullen hoor). Ondertussen wordt u geholpen door de mensen die hier hun dagbesteding vinden en zullen zij graag een praatje met u maken.

 

Rianne en Hans van den Hudding zijn de initiatiefnemers en inspirators van dit prachtige zorgconcept. Bij die opening vertelde de moeder van Rianne hoe haar dochter jarenlang bezig was geweest met de gedachte iets te willen betekenen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ze had gedroomd van een bijzondere plek waar deze mensen tot hun recht kunnen komen, van betekenis zijn en meedoen in onze samenleving. Maar elke keer als ze iets zag, was het toch niet de goede plek of bleek haar passie niet realiseerbaar. Toch bleef ze geduldig en volhardend in haar ambitie.

 

Stel je voor dat ze had gezegd: ,,Mijn geduld is op", dan was er nu niet zo'n mooie droom werkelijkheid geworden. Geduld is de kunst van het hopen, zo zegt men weleens. Nou dat hebben Hans en Rianne samen gedaan als groene kunstenaars. Wat zijn ze daarbij ook geweldig geholpen door vele vrijwilligers, militairen van de Generaal-Majoor Koot Kazerne, studenten van de land- en tuinbouwschool, de Rotary en vele andere helpende handen en stevige sponsoren. Proficiat hoor met dit mooie initiatief en we hopen dat de mensen die dit lezen de weg naar jullie weten te vinden.

 

De vakantietijd breekt weer aan. Even ontspannen, want de boog kan niet altijd gespannen zijn. Onverwachte ontmoetingen of culturele en culinaire verrassingen. Zomaar tijd verdoen, zonder het gevoel te hebben dat het verloren tijd is. En... boeken die nu nog geduldig liggen te wachten tot ze letter voor letter tot leven komen.

 

Ik wens u allen een goede vakantietijd en - als u weggaat een behouden thuiskomst - waarna we weer mooie verhalen kunnen delen.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant