Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

VRIJDAG 24|08

Kipsterren

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Ze liggen nu een jaar in de winkel. Kipsterren. Ja, echt en ze zijn heel gezond, duurzaam en diervriendelijk geproduceerd. ''Kipsterren? Wat zijn dat nu weer? Ik ken wel kerststerren en filmsterren, maar kipsterren... nooit van gehoord", zo hoor ik u denken. Zo gauw het woord 'kip' in een nieuw woord zit, wil ik er als burgemeester in onze ´Poultry Valley´ natuurlijk meer van weten. Dus ging ik samen met wethouder De Kruijf op verkenningspad. Of misschien moet ik wel zeggen: ontdekkingsreis.

 

Mooiste boerderij

We landden aan in Noord-Limburg bij wat hijzelf ´de mooiste boerderij´ noemt. Een heel gloednieuw modern gebouw dat in niets lijkt op een pluimveebedrijf. Moderne architectuur, een dak vol zonnepanelen. Nergens landschap ontsierende voedersilo's. Een prachtige parkaankleding rondom met bomen, bankjes en vijverpartij. Een parkeerplaats die doet vermoeden dat hier veel bezoekers komen. Oplaadpunten voor de fiets en de auto, picknickbankjes en een heus bezoekerscentrum met informatie over de kip en het ei. Achter glas zijn de dames te bewonderen. Nee, heb nu geen verkeerde gedachten over ons bezoek. Deze dames zijn druk aan het scharrelen en spelen in een soort binnentuin. Veel directe lichtinval van buiten, struiken, boompjes, boomstammen en –stronken. Want een kip is van oorsprong een bosdier, zo is de gedachte, en die moet kunnen scharrelen. Bovendien hebben de scharreldames een fijne uitloop rond de boerderij. En dat levert drie sterren op van het Keurmerk Beter Leven van de Dierenbescherming, de hoogst haalbare score. In de stal een eerste proefopstelling om fijnstof te reduceren. De apparatuur komt van oorsprong uit luchtverversingsinstallaties die in ziekenhuizen wordt gebruikt en maakt gebruik van zogenaamde ionisatie om fijnstof te vangen. De eerste metingen lijken een reductie van 95% op te leveren en dat is een geweldige innovatiesprong. Als dit lukt, kan misschien één van de grootste vraagstukken waarmee de pluimveesector kampt, worden overwonnen. Wat zou, bij toepassing op grotere schaal straks, op deze manier een enorme bijdrage kunnen worden geleverd aan een gezondere leefomgeving.

 

Groeien

We zijn op bezoek bij kippenboer Ruud Zanders in Oirlo. Tot vorig jaar was hij nog lector Gezonde Pluimveehouderij bij de Aeresgroep en verbonden aan ons Groenhorstcollege en het Poultry Expertise Centrum aan de Wesselseweg. Als Ruud Zanders verhalen hield over zijn visie op de pluimveehouderij, hoorde je steevast dat de sector vastloopt in grootschaligheidsdenken en kostenstrategieën.

 

De heersende opvatting over de bedrijfsvoering, zo vat ik hem samen, is dat je steeds maar moet groeien en groeien en het vooral moet hebben van het reduceren van de kosten. Hoe kan ik nog efficiënter worden? Dat is de dominante strategische oriëntatie. Het resultaat is dat het aantal kippen wel steeds groter wordt, maar de inspanningen en zorgen van de boer toenemen. Zijn afhankelijkheid van de bank wordt groter en groter. Maar er wordt per saldo niet of nauwelijks meer verdiend want de winstmarge op het ei neemt af want de handel en retail kennen de verdienmodellen en knijpen de boer uit. Dus, gooi het over een andere boeg. Luister naar de kritiek uit de omgeving van bijvoorbeeld Wakker Dier en de Dierenbescherming over dierwelzijn. Ga in gesprek met milieucriticasters van bijvoorbeeld Milieudefensie en Urgenda om duurzamer en zo mogelijk circulair te produceren. Werk samen met onderzoekers van de Universiteit Wageningen om nieuwe voerlijnen te ontwikkelen die veel meer gebruik maken van reststromen uit bakkerijen en bijproducten van het land zoals haverdoppen waardoor voedsel niet nodeloos wordt verspild of in biomassacentrales wordt verkwist. En zorg daarbij voor exclusieve afzetkanalen die zich ermee kunnen profileren en voor een goede marketing waarbij jouw ei echt een bijzonder ei wordt.

 

De eieren van Kipster worden exclusief verkocht bij Lidl en mogen zich de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke eieren noemen. En met 24.000 kippen kan deze eierboer, zoals we begrijpen, een hele behoorlijke boterham verdienen. "Met boerenverstand en met hoogwaardige technologie hebben we een boerderij ontwikkeld waar de kip weer kip mag zijn, en het milieu zoveel mogelijk wordt ontzien", zo laat Ruud Zanders weten. ,,Maar nog één vraag Ruud. Ga jij dan niet groter groeien? Blijft dit een eenmalig experiment?" Met een glimlach op zijn gezicht volgt een eerlijk antwoord: ,,Ja, natuurlijk zijn er ambities om dit concept ook elders te realiseren. Samen met anderen. Maar dan moeten die anderen vanuit overtuiging ook echt zo'n draai maken om een bijdrage te willen leveren aan een meer duurzame en diervriendelijke wereld."

 

Kipster. Wordt dit nieuwe concept in de pluimveehouderij een rijzende ster? Wethouder De Kruijf en ik reden terug naar huis, onder de indruk van dit innovatieve ondernemerschap. We zeiden tegen elkaar: ,,Zou zoiets zich ook in onze gemeente kunnen ontwikkelen?" Wie de schoen past, trekke hem aan.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant