Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

MAANDAG 10|09

De Regisseur

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Hij komt uit een arm Marokkaans gezin dat in 1970 naar Nederland kwam. Vader gastarbeider en als kind van 11 jaar uit zijn vertrouwde omgeving, zijn vrienden, zijn school en zijn familie gerukt om in een vreemd land de Nederlandse aardrijkskunde en geschiedenis te leren. ,,Van de beste leerling die ik in mijn eigen land was, werd ik de slechtste leerling in Nederland. De vernedering was voor mij erg groot", zo zegt hij, terugkijkend op die periode.

 

Hij spijbelde, was ongemotiveerd en werd met vijftien van de technische school getrapt. Belandde letterlijk op straat en ging aan de drugs. ,,Ik raakte mijn familie en vrienden kwijt en stond helemaal alleen in een wereld die zich voornamelijk afspeelde in de ondergangen en parkeergarages van Hoog Catharijne."

 

Slachtofferrol

Een drugsverslaafde, werkloze Marokkaanse randgroepjongere. Kon er nog iets van hem terechtkomen? Hij zag geen uitweg en dacht meer aan de dood dan aan het leven. Vijfentwintig was hij, zou het nog lang duren? Het leven, of de dood?

 

Hij las veel en ontdekte dat hij uit zijn slachtofferrol moest komen en zelf de regie over zijn leven moest nemen. Bracht acht maanden door in een afkickkliniek om zich te bevrijden van zijn verslaving. Leende geld om te studeren en zijn dromen te bereiken: een mbo- en hbo-studie en een echte baan als arbeidsconsulent bij een arbeidsbureau.

 

Oneindig machtig

En nu, nu heeft hij een eigen advies- en trainingsbureau en inmiddels verschillende boeken op zijn naam. Deze vakantie las ik zijn boek De Regisseur. Ik kreeg het van enkele medewerkers. Zij hadden een training bij hem gevolgd en waren zo enthousiast daarover dat ze zijn lessen ook met mij deelden. Abkader Chrifi is zijn naam en hij schreef voorin mijn exemplaar van De Regisseur: ,,Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn." Een uitspraak van Nelson Mandela, de grote charismatische leider voor gelijke burgerrechten in het Zuid-Afrika van de apartheidspolitiek en de eerste zwarte president na de vrije verkiezingen in 1994.

 

Ik heb het boek met toenemende belangstelling gelezen. Niet in het laatst vanwege de enthousiaste medewerkers op ons gemeentehuis die me vertelden dat ze hun leven na deze training nu positiever en zelfverzekerder vorm geven. En daarmee doelden ze zowel op hun persoonlijke als professionele leven. De medewerkers werden getraind in zelfreflectie, positief denken, zelfvertrouwen, vastberadenheid en zelfdiscipline. Afrekenen met negatieve beeldvorming en leren dat jij-zelf de weg naar verandering en verbetering bent.

 

Waardeoordeel

Bovendien leerden ze hoe betekenisvol het kan zijn om naar anderen te kijken zonder waardeoordeel. ,,Laat het zoeken naar gebreken bij de ander achterwege. Je zult zien dat je hierdoor sneller en gemakkelijker in staat bent om mensen te accepteren zoals ze zijn, in plaats van zoals jij wilt dat ze moeten zijn." Is dat geen boodschap die we allemaal bij tijd en wijle ter harte kunnen nemen?

 

Als we zaken willen veranderen, dan is ons vaak geleerd uit te gaan van de situatie van waaruit je vertrekt en niet vanuit de positie waar je wilt aankomen, zo stelt Abkader Chrifi. Dat levert meestal meer beperkingen, belemmeringen en valkuilen op dan het zien van je kansen en mogelijkheden. Voor hem betekende het dat iedereen hem, en vooral hijzelf zich zag als de zoon van de gastarbeider en er ,,voor mij niets anders in deze wereld was weggelegd dan het lot dat mijn vader was beschoren… de wereld wilde mij niet. Dat was mijn diepste overtuiging met alle gevolgen van dien."

 

Doel centraal

Pas toen hij zijn slachtofferrol opgaf, onderkende dat hijzelf moest veranderen in zijn denken, houding en gedrag, nam zijn leven een keer ten goede. Hij gaf zijn dromen de ruimte en stelde zijn doel centraal: de grote wens om te studeren en arbeidsconsulent te worden. Redeneerde van daaruit terug naar wat hij dan moest doen om dat doel te bereiken. Stap voor stap. Van zijn gedroomde baan terug naar het benodigde diploma, de studie die daarvoor nodig was en de start met een afkickprogramma. En denk niet dat het allemaal op rolletjes liep. Wat een pijn in de afkickkliniek. Ook hij schreef meer dan 120 brieven om een stage te verkrijgen, zonder één uitnodiging voor een gesprek. Ondanks veel spanning, stress, weerstand en tegenslag gaf hij niet op en bereikte zijn droombaan.

 

Word regisseur

Heeft u dat ook weleens? Dat gevoel van: ,,Ja, ik zou wel willen veranderen, maar het lukt me toch niet. Wat zullen de mensen zeggen? Ik heb het wel geprobeerd, maar...". Het verhaal van de verslaafde randgroepjongere Abkader Chrifi die nu een succesvol bedrijf heeft, houdt ons voor: geef niet op, geloof in jezelf, neem het roer in handen, richt het vizier op de toekomst en kom in actie. Kortom, word de regisseur!

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant