Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

VRIJDAG 21|09

Tussen Paleis en Ridderzaal

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Veldwachter Maarten in vol ornaat, zoals we hem kennen van de Oud Veluwse Markten staat me al op te wachten bij de deur van de glimmende elektrische auto. ,,Goede morgen burgemeester, dit is de eerste keer dat ik een burgemeester begroet op zo'n vroeg tijdstip". Naast hem Jan Joosten: ,,Ik ben een man van de tijd; liever tien minuten te vroeg dan ons haasten, toch?". De kippen achter in onze tuin laten inmiddels van zich horen, het leggen van een ei is altijd weer een hele bevalling. Tja, dan begrijpt u wel dat een avondmens als ik, nog moet wennen aan het ochtendgloren. Op de weg die we afleggen naar Nijkerk haasten zich de aanhangers van de beweging ,,ochtendstond heeft goud in de mond". Wat rijdt zo'n elektrische auto trouwens heerlijk, glijdt over de weg. Of ligt dat aan de chauffeur? Hoe het ook zij, we zijn één van de eersten op de parkeerplaats waar een bus ons zal halen voor een rit naar Den Haag met een uniek gezelschap Veluwenaren. Naar Prinsjesdag 2018. Wist u dat de eerste Prinsjesdag stamt uit 1814? En het uitspreken van de Troonrede al sinds 1904 plaatsvindt in de Ridderzaal?

 

Dit jaar mag de provincie Gelderland het zogenaamde Burgerdetachement laten aantreden. Gewone burgers die deel uitmaken van de ereafzetting langs de route waarlangs Koning en Koningin van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal gaan. Onze Commissaris van de Koning vroeg burgemeesters van de Veluwe hiervoor een delegatie uit hun gemeente samen te stellen. Een buitenkansje dus voor mij; op stap met dertien leden van de Klederdrachtgroep Oud Veluwse Markt. Daarbij voegen zich onder andere de Oranjevereniging uit Scherpenzeel, het Nijkerkse Stedelijk Fanfare Corps en de Oudheidkundige Vereniging ,,Ermeloo". Op dus naar Den Haag waar we ontvangen worden op een voor mij bekende plek waar ik acht jaar als gedeputeerde werkte: het Provinciehuis. Een hartelijke ontvangst voor de ongeveer 200 mensen uit Gelderland die het Burgerdetachement zullen gaan vormen Als ik goed luister, hoor ik hier en daar wat zenuwen gieren. ,,Slecht geslapen, burgemeester. Ik vind het best spannend. Hoe zal dat straks gaan? Allemaal zo officieel. Zo dicht bij die koets en het koninklijk paar. Zullen die paarden zich een beetje rustig houden? "

 

Regelingsofficier Ereafzetting, majoor Renate Smaal, geeft de laatste instructies. Nog net tijd voor een groepsfoto op de binnenplaats van het provinciehuis. En dan worden de groepen één voor één opgeroepen en afgemarcheerd naar de Korte Vijverberg waar men ruim 3,5 uur gedisciplineerd wacht, wuift, wacht en wuift voor een onvergetelijk moment. Het passeren van de ereafzettingen en erewacht, het ere-escorte cavalerie, vaandels en standaarden. Veel, heel veel snuivende paarden en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. En dan het hoogtepunt, de Koninklijke stoet met in de Galaberline met vier paarden Prins Constantijn en Prinses Laurentien en in de Glazen Koets met acht paarden onze Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Wat een unieke belevenis, en dat niet één keer maar twee keer, want de stoet komt ook nog terug van Ridderzaal naar Paleis Noordeinde.

 

En de Troonrede zelf? Die hebben we later maar eens goed gelezen. Daar stond niet veel in wat we nog niet wisten. We moeten de handen ineenslaan om 75.000 nieuwe huizen per jaar te bouwen. Er moet een grote bocht gemaakt worden om de klimaatdoelstellingen en de energietransitie te realiseren. En per saldo krijgen we er allemaal iets bij. Leraren, verpleegkundigen, agenten, militairen, boeren, tuinders en vissers worden met name genoemd en geroemd. Welja, de meeste voornemens van het Kabinet waren al uitgelekt. Maar toch, er kwam ook een vraag die niet in een rekenmachine past: "Leven we in Nederland wel voldoende met elkaar en niet te veel naast elkaar?" Als van de 75-plussers zich meer dan de helft eenzaam voelt, zoals de Koning sprak, staan we voor een grote uitdaging die omzien naar elkaar heet. Volgens mij weten wij in Barneveld hoe belangrijk dat is en kan iedereen van ons, vandaag al een stap zetten om die eenzaamheid van ouderen te keren. Tijd voor een lokale coalitie? Om die eenzaamheid te keren door persoonlijke contacten en het activeren van onze ouderen. De Gouden Koets was er helaas niet bij tijdens deze Prinsjesdag, maar de oproep van de Koning voor meer Gouden Dagen voor onze ouderen klinkt nog stevig na op de tonen van Stef Bos:

 

Sta op in de ochtend

Mijn spieren zijn stijf

Zie in de spiegel de tol van de tijd

Mijn motor gaat soms met schokken vooruit

Ik ben een auto die roest...

Maar ik rij nog altijd...

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant