Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

VRIJDAG 19|10

S(t)imuleren

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Geen druppel gedronken maar tóch het gevoel hebben dat je met, ik weet niet eens hoeveel promille, alcohol en drugs in je bloed achter het stuur van je auto bent gekropen. Het zicht is troebel, de rechte weg lijkt een wazig kronkelig paadje en als je je hoofd beweegt, danst de wereld om je heen. Hoe moet dát nou goed komen? Kómt dat eigenlijk wel goed?

 

Vorige week ondervond ik dat – net als tientallen leerlingen van De Meerwaarde – aan den lijve in een echte rijsimulator. Het apparaat stond in het kader van Week van de Veiligheid bij onze Meerwaarde aan de Rietberglaan. Eén van de veiligheidsactiviteiten trouwens, want ook op andere plekken in Barneveld werd aandacht besteed aan deze week: kinderen in Terschuur deelden met de wijkagent rode en groene kaarten uit aan automobilisten, er waren gesprekken met bewoners van Nieuw Avondrust over babbeltrucs en fraude en tijdens de uitgaansavonden werden jongeren gewezen op hoe belangrijk goede fietsverlichting is. Zomaar een paar activiteiten die waren bedoeld om ons met elkaar – jong en oud – in te zetten voor een fijne en vooral veilige samenleving.

 

Ik vind het altijd leuk om zelf een kijkje te gaan nemen bij zo'n activiteit en ik moet u eerlijk bekennen dat die rijsimulator mij wel aansprak. U weet vast wel dat ik de afgelopen periode nogal ben geschrokken van het grote aantal mensen dat met drank (en drugs?) achter het stuur kruipt en daarmee wordt gesnapt. Wat een onverantwoordelijk gedrag! Dat heeft natuurlijk helemaal niets meer met stoerheid te maken. Integendeel. Je laadt een enorme verantwoordelijkheid op je schouders die je eenvoudigweg niet kúnt dragen. Want stel toch eens dat het misgaat en je – vanwege je drankgebruik – de dood van een andere weggebruiker op je geweten hebt? Dat raak je toch nooit meer kwijt? Je draagt dit toch je hele leven met je mee? Had ik maar... Was ik maar... Hield ik me maar in... Ik merkte aan de gesprekken die ik er met de Meerwaarders over had, dat ze het eigenlijk wel met me eens waren. Drank (en drugs) en alcohol... dat gaat niet samen.

 

Als je in zo'n rijsimulator zit – u mag dat echt van mij aannemen – ervaar je echt wat alcohol (en drugs) met je doet. Eigenlijk, dacht ik, zou iedereen die zijn of haar rijbewijs haalt, moeten ervaren wat het is om drank en drugs achter het stuur plaats te nemen. Gewoon verplicht. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor velen een eyeopener is en we er opeens een hoop BOB's bij krijgen... Omdat je dan zelf hebt ervaren wat alcohol en drugs met jou doen, maar ook waartoe dit kan leiden. Dat zouden we eigenlijk moeten organiseren.

 

Simuleren wordt stimuleren, dus. En stimuleren kun je leren. Door als ouders het goede voorbeeld te geven. Want eerlijk is eerlijk: daar begint het toch eigenlijk? Het spreekwoord is niet voor niets: 'Goed voorbeeld doet goed volgen'. De verantwoordelijkheid geldt daarom ook voor iedereen die met kinderen en jongeren omgaat. Toch? Ik ben daarom ook benieuwd naar het actieplan dat onze Jongerenraad samen met FrisValley – ons regionale alcoholmatigingsproject – gaat opstellen en dat in 2019 ten uitvoer wordt gebracht. Wat positief dat de jongeren zélf met het initiatief komen om hier iets aan te doen; om leeftijdsgenoten een spiegel voor te houden en ook hen te overtuigen dat – om maar met het motto van FrisValley te spreken – te vroeg, te vaak en te veel alcoholgebruik schadelijk is. Voor jezelf, maar ook voor anderen. En dat we allemaal, jongeren, maar ook het netwerk om onze jongeren, een verantwoordelijkheid hebben.

 

En daarmee heeft deze Week van de Veiligheid ook weer alles te maken met die andere week die een paar weken geleden onze aandacht had: de Week van de Opvoeding. En ook wel – dacht ik toen ik van de rijsimulator terugreed naar het gemeentehuis – met een andere campagne die eraan zit te komen: dertig dagen zonder alcohol. FrisValley organiseert dat in januari 2019. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar. En dan heb ik goede hoop dat er steeds minder mensen het normaal vinden om met alcohol of drugs achter het stuur plaats te nemen. Dat is niet normaal en dat moet je ook niet simuleren.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant