Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:49:45 Valkhof Barneveld 3772EK 5278 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-114

Ambulance 07-114

zaterdag 19 januari 2019

VRIJDAG 02|11

GGD stopt extra maatregelen tegen kinkhoest Barneveld

Meldingen weer op normaal niveau

BARNEVELD - Eind juli heeft de GGD Gelderland-Midden een aantal extra maatregelen genomen tegen kinkhoest in Barneveld-dorp. Want er was er een plotselinge toename van het aantal meldingen van deze ziekte bij inwoners van Barneveld-Dorp.

 

Vanaf half september is het aantal meldingen duidelijk afgenomen. De meldingen zitten nu weer op een normaal niveau. De GGD Gelderland-Midden stopt daarom met de extra maatregelen.

 

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een infectie aan de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die tot 3-4 maanden kunnen aanhouden. Daarom wordt kinkhoest ook wel de '100-dagenhoest' genoemd.

 

Hoe kunt u kinkhoest krijgen?
De bacterie zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte. Iemand weet dan vaak nog niet dat hij kinkhoest heeft. Iemand is besmettelijk tot 3 weken na het begin van de erge hoestbuien.

 

Wat kunt u doen om kinkhoest te voorkomen?
Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. Deze inenting is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen deze inenting als ze 6 weken oud zijn en de inentingen worden herhaald als ze 3, 4 en 11 maanden oud zijn. Kinderen krijgen de inentingen op het consultatiebureau.

 

Zwangere vrouwen kunnen ook een inenting krijgen tegen kinkhoest. Op deze manier kunnen ze hun jonge baby alvast beschermen tegen kinkhoest. Deze inenting is op eigen kosten.

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie