Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 19:27:34 Columbusstraat Barneveld 3772KR 39228 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

maandag 20 mei 2019

WOENSDAG 28|11

Bewoners Barneveld hebben recht op duidelijkheid

Bijna vier weken geleden onthulde televisieprogramma Zembla dat op een aantal nieuwbouwlocaties in Barneveld zand zou zijn gestort dat niet toegepast had mogen worden

BARNEVELD - "Duidelijkheid. Dat is waar onze inwoners recht op hebben. Over wáár het zand in onze gemeente is toegepast. En of de stoffen, die in de rapporten worden genoemd, nog altijd in het zand aanwezig zijn." De wethouders De Kruijf en Van Daalen – die de afgelopen weken in het bijzonder bij het zandvraagstuk zijn betrokken – zijn blij dat op korte termijn twee gerenommeerde bureaus onderzoek gaan doen. "Dat is in de eerste plaats belangrijk voor onze inwoners. Maar ook voor hoe er in ons land naar onze gemeente wordt gekeken. Een gemeente waarvan wij vinden dat je er fijn kunt wonen, werken en verblijven. Niet voor niets worden jaarlijks honderden woningen gebouwd. Maar als je merkt dat er iets niet klopt, als er zoals nu wordt getwijfeld aan de kwaliteit van de grond waarop we wonen, moeten we daar zo snel als mogelijk duidelijkheid over krijgen. En dat doen we nu, samen met een groep inwoners die op een actieve en betrokken manier met ons meepraat, meedenkt en meekijkt."

 

Bijna vier weken geleden onthulde televisieprogramma Zembla dat op een aantal nieuwbouwlocaties in Barneveld zand zou zijn gestort dat niet toegepast had mogen worden. "We wisten ervan, hadden de brieven klaarliggen om alle bewoners, die hiermee te maken zouden kunnen hebben, te informeren, maar het televisieprogramma was ons net voor. Jammer, want wíj hadden graag onze inwoners als eerste willen informeren. Want het maakt natuurlijk wel verschil hóe je de boodschap brengt – als gemeente die haar inwoners op een juiste manier en zorgvuldig wil informeren, of als televisieprogramma. We moesten daarom héél snel schakelen: de brieven werden bezorgd (in plaats van verstuurd) en het besluit werd genomen om een bewonersavond te organiseren."

 

Werken aan duidelijkheid
"Ook voor ons was en is het belangrijk om duidelijkheid te krijgen over wat er is gebeurd en waar het zand precies terecht is gekomen. Dan weet je als gemeente wie je precies moet informeren. Daarom is het goed dat we hebben besloten om op korte termijn twee onderzoeken te laten uitvoeren: een onderzoek naar de locaties en de kwaliteit van het zand én een onderzoek dat checkt of het eerste onderzoek wel op een goede manier wordt uitgevoerd. Dat zorgt voor maximale duidelijkheid en dat is iets waar iedereen – maar onze bewoners in de eerste plaats – recht op hebben. Want je zult maar een woning hebben gekocht en met deze informatie worden geconfronteerd. Dan wil je weten wat er aan de hand is. Dan wil je duidelijkheid. En die duidelijkheid ook graag zwart op wit. Daar gaan we, samen met een aantal bewoners, de komende periode aan werken. Wat ons betreft, starten we morgen, zodat we zo snel mogelijk duidelijkheid hebben."

 

Imago
"De gemeente Barneveld is de afgelopen weken op een vervelende manier in het nieuws gekomen. Zoiets is niet leuk, zeker niet als je merkt dat zaken – in het belang van de beeldvorming – worden uitvergroot of dat sommige feiten wel en andere niet over het voetlicht worden gebracht. En los van of het voor de gemeente wel of niet leuk is... het is vooral voor de bewoners van deze locaties verwarrend en onzeker als er onvoldoende of onvolledige informatie wordt gedeeld. Daarom is het belangrijk dat we dat als gemeente wél doen, zodat we ons naar beste vermogen voor onze inwoners inzetten en we met hulp van deskundige bureaus binnenkort duidelijkheid kunnen geven. Wij doen dat in ieder geval van harte. Nu, maar ook als de televisiecamera's weer zijn vertrokken."

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie