Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

VRIJDAG 30|11

Hart voor Barneveld: ode aan gewone mensen

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Geen grote namen of buitengewone daden die me bezighouden dit keer. Geen opmerkelijke vernieuwers noch getalenteerde kampioenen. Dit keer een ode aan gewone mensen. En dan heb ik het over die onmisbare vrijwilligers in verpleeghuis, bibliotheek, museum, theater, school, kerk, vereniging, wijkplatform, dorpshuis, inloophuis, voedselbank, jeugdhonk, zorgboerderij, harmonie, buurtbemiddeling, vluchtelingenwerk, brandweer... en waar al niet meer.

 

De kans is groot dat u, die dit leest, zelf ergens vrijwilliger bent. In onze prachtige gemeente doet 56 procent van de inwoners vrijwilligerswerk en is 66 procent actief in het verenigingsleven. Wat een leger aan mensen dat zich inzet voor de naaste en de samenleving. In het verzorgingshuis de dame die de kop koffie inschenkt, luistert en net die paar woorden spreekt of een schouderklop geeft om iemand op te beuren. De jongen die de 'effies' traint en hen enthousiast maakt voor de sport. Mannen en vrouwen die naderhand achter de bar staan en een goede grap en sterke verhalen delen met bezoekers. Dat meisje dat de jeugdclub van de kerk trekt of die jongen die op zaterdag in het zwembad de ondersteuning geeft bij de G-sporters...

 

Vrijwilligers, zouden we zonder kunnen?

Allemaal gewone mensen met mooie verhalen over wat ze beleven en hoe blij zij daarvan worden. Gewone mensen die het verschil maken. Met de tijd die ze beschikbaar stellen. Met de aandacht die ze geven. Met de energie die ze er insteken. Ernie Kuijer dichtte er ooit over:

 

"Ze werkwoorden regelmatig: organiseren, burgeren burgers in, koken, administreren, bemiddelen, leren, keren huizen met bezemen, zorgen en activeren. Stuk voor stuk goed in omgangstaal, ze beheersen ook de grote rekentruc, het optellen en delen van tijd met onderaan de streep gulle tafels van vermenigvuldiging".

 

Voor al die mooie mensen wordt op vrijdag 7 december in de Midden Nederland Hallen iets speciaals georganiseerd: Hart voor Barneveld! Hier zijn die vrijwilligers welkom, gratis en voor niets, dankzij de vele sponsoren en de organisatie door Welzijn Barneveld. Het is een eerbetoon en blijk van waardering voor al jullie inzet. Hart van Barneveld, een ode aan gewone mensen. Een echt verwenmoment.

 

Sushi maken

's Middags zijn er zo'n twintig workshops waar je uit mag kiezen; let op, want sommige zijn al volgeboekt. Je kunt je laten inwijden in de geheimen van goede koffie, oei... wat lekker. Echt heerlijke sushi leren maken... en dan natuurlijk smullen? Deelnemen aan een whiskey- of wijnproeverij? Of voelt u misschien meer voor het decoreren van een chocoladetegel? Liever een modeshow of beter leren fotograferen met je smartphone? Alsof het nog niet genoeg is: u mag ook kiezen voor het maken van uw eigen armband, het schilderen van een eigen kunstwerk in de paintbar of een echte karikatuur leren tekenen. En droom je ervan om een DJ te worden? Nu krijg je de kans! Misschien waardeert u wat meer hoffelijkheid; nou in de workshop etiquette leert u van alles over het begroeten, tafelmanieren, kledingvoorschriften... Of die prachtige natuurfilm Wild bekijken over de intrigerende flora en fauna op de Veluwe?

 

Tegen zessen is er een groot vrijwilligersdiner. En, echt waar, dat is al volgeboekt door de vroege vogels die op de website hun tafel al hebben laten dekken en zich willen laten bedienen door leden van serviceclubs, ondernemers, wethouders of mijzelf!

 

's Avonds is er een groot feest voor vrijwilligers die van muziek houden. Verzorgd door DJ's van Radio 538 en ondersteund door een spectaculaire led-show. Ik vermoed dat onze Barneveldse jeugd hier een fijne feestavond kan beleven als dank voor hun belangeloze inzet.

 

Een ticket voor dit alles mag je gratis aanvragen als je vrijwilligersactiviteiten verricht. Laten we er met elkaar een mooie dag van maken. Hart van Barneveld. Een ode aan gewone mensen. Al die vrijwilligers: bedankt dat u en jij zich willen inzetten voor anderen. Want dat maakt het verschil. Onze nieuwe dorpsdichter Brigitte Veltman maakte er alvast een mooi gedicht voor met de titel "Onbetaalbaar". Ik beloof u dat ik het helemaal zal voordragen tijdens het Hart voor Barneveld-evenement, maar nu alvast een klein voorproefje; een amuse met een enkele strofe:

 

Een muzikale Koningsnacht

Karren vol met bloemenpracht

Op 't zand of in

het Schaffelaar

Allemaal handen uit de mouwen

Om met elkaar

in onze streek

een onvergetelijk feestje te bouwen...

.....

Want, laten we eerlijk zijn ...

Elk initiatief, ogenschijnlijk klein

Wat je als vrijwilliger doet,

is onbetaalbaar

echt méér dan normaal

Fijn om jou op 7 december

Te mogen begroeten

In een volle zaal?

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant