Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:05:08 Wildzoom 3772SN Barneveld 116678 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

woensdag 23 september 2020

ZATERDAG 29|12

Out of Office

Burgemeester van Barneveld, Asje van Dijk, schrijft regelmatig columns, genoemd 'Asjeblieft'

Stuurt u dezer dagen een email naar een instantie, dan is de kans groot dat u per ommegaande automatisch antwoord krijgt met een 'out of office'-bericht. Voor velen is de tijd tussen Kerst en Oud en Nieuw een tijd van rust. Vakantiedagen opgenomen, even geen wekker 's ochtends vroeg. Tijd voor "funshoppen" of het wegwandelen van de extra calorieën. Tja, al dat lekkers dat de mond is binnengegaan, heeft wel een prijs. Zelf hou ik erg van de Adventstijd en de dagen op weg naar het aftellen van de klok voor het nieuwe jaar. Niet alléén omdat ik best "zin heb" en al dat lekkers graag lust. Maar ook vanwege de bezinning op de betekenis van Kerst; een tijd van ommekeer en samenzijn. Vrede op aarde en Nu zijt wellekome. Veelstemmig gezongen en vrij gedeeld met anderen. Het geeft zin aan ons bestaan, het geeft betekenis en je mag er hoop en vertrouwen uit putten.

 

De rust en reflectie die deze tijd van het jaar ons schenkt, ervaar ik als waardevol. Onder meer om terug te kijken en mezelf af te vragen hoe het afgelopen jaar is verlopen en wat bepalende momenten zijn geweest. Heeft het zin, dat terugkijken? In een interview met de scheidend directeur van de Rabobank Geurt Boon, las ik dat "het leven wordt geschreven met potlood zonder gum". Een mooie uitspraak. Je mag daarin best lezen dat je de klok niet terug kunt zetten maar vat dat nou niet op als "je kunt er toch niks aan doen, het leven gaat zoals het gaat". Terugkijken, voor ieder van ons zal een ander pregnant beeld naar boven komen. Sommigen zullen meteen hun stralende hoogtepunt noemen, anderen dat intens verdrietige dieptepunt. Dat kan zich allemaal voordoen in ons persoonlijk leven of in de professionele, zakelijke wereld waarin we vertoeven.

 

Als ik het afgelopen jaar beschouw, dan springt er één woord meteen naar voren: crisis. We begonnen dit jaar in de fipronilcrisis en eindigen het in de zandcrisis. Wat hadden onze (pluimvee)boeren het zwaar te verduren bij de start van 2018. En wat zijn er veel vragen aan het eind van dit jaar over de kwaliteit van het zand dat is toegepast in sommige nieuwe wijken. Ik begrijp best dat je dan als bewoner het naadje van de kous wilt weten en je zorgen maakt over de kwaliteit van je woonomgeving. Waar ligt dat zand en wat zit daar nu precies in? Heeft dat gevolgen voor onze gezondheid en kan ik mijn kinderen veilig buiten laten spelen? Wat betekent dit voor het imago van de wijk en de waarde van onze woning? Vragen waar je wakker van kunt liggen en die zeer serieus genomen moeten worden. Alles is er op gericht om via onafhankelijk onderzoek antwoorden te krijgen op deze vragen. Hebben deze twee crisissen wat met elkaar van doen? Wel, de Barneveldse samenleving en de politiek stond pal achter zijn boeren in de fipronilcrisis en dat gaf veel gemeenschapszin en onderling vertrouwen. Zo mogen we er ook nu met elkaar op staan dat de bewoners kunnen vertrouwen op open, transparant onderzoek. Om te achterhalen wat er nu precies aan de hand is met het zand in hun wijk en om de maatregelen te nemen die daarbij nodig zijn.

 

Beste lezers, we lopen nu met elkaar naar de jaarwisseling. Tijd voor rust en reflectie. Hoe toepasselijk is dan het thema van de expositie die momenteel in Singer Laren tentoongesteld wordt: "Out of Office". Zo'n 150 zelden getoonde kunsthistorische hoogtepunten die normaal de muren sieren van Nederlandse bedrijven, universiteiten, ziekenhuizen, banken en dergelijke. Vaak aangeschaft om een prettige werkomgeving te creëren. Maar ze zeggen ook iets over de bedrijfsculturen en willen inspireren tot creativiteit, innovatie. In één van de zalen met het thema "De ruimtelijke blik" las ik: "Een muis of een kikker ziet de werkelijkheid anders dan een arend die tussen de wolken zweeft. Dicht bij de grond lijkt een muurtje al snel een onoverbrugbare bergwand, terwijl die van bovenaf niet meer is dan een streepje tussen vlakken. Het landschap is minder eenduidig dan het vaak lijkt. De ruimte wordt bepaald door het oog dat ernaar kijkt".

 

k wens ons allen een goede en rustige jaarwisseling toe met dit citaat. Om zo af en toe, 'out of office' te verkeren, het perspectief te doen kantelen en uit de eigen gecreëerde echoput te klimmen. Anders naar elkaar te kijken en muren als verbindingsbogen te gaan zien, met vensters en deuren om de buitenwereld toe te laten.

 

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

 

Bron BDUmedia

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant