Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 00:02:25 Incident N310 Re - Wolweg Stroe Prio Eenheid | Politie Gelderland-Midden (Wildbeheer)
donderdag 27 juni 2019

DONDERDAG 03|01

Herinrichting rozentuin Barneveld centrum

Reageren kan tot 14 januari

BARNEVELD - De rozentuin is een openbaar parkje, gelegen tussen de Amersfoortsestraat en de Achterdorpstraat in Barneveld. De uitstraling en het onderhoud van het parkje hebben te lijden onder de aanwezigheid van het woekerende zevenblad. De gemeente wil de rozentuin daarom opnieuw inrichten. Doel is de tuin te behouden als een aantrekkelijke groene plek in het centrum voor aanwonenden en bezoekers.

 

Plannen

De gemeente wil bij de herinrichting zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de buurt. De afgelopen periode zijn er daarom twee bijeenkomsten met bewoners geweest. Daaruit is gebleken dat de voorkeur van de aanwonenden uitgaat naar een klassiek ontwerp met hagen en rozenstruiken, geïnspireerd op de huidige inrichting.

 

In de afgelopen maanden heeft een ontwerper de plannen verder uitgewerkt en is er onderzoek gedaan naar de meest efficiënte manier om het woekerende zevenblad in de rozentuin te bestrijden.

Op basis daarvan heeft de gemeente gekozen voor thermische bestrijding van het zevenblad. Dit betekent dat het onkruid met heet water wordt uitgeroeid. Het is daarbij niet nodig om de tuin af te graven, de gekozen methode is goedkoper en voorkomt overlast. Hiervoor wordt een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd. Dit bedrijf komt hierna ook regelmatig terug om te monitoren of het zevenblad weg is. Is het nog niet geheel verdwenen dan zal op dezelfde manier de bestrijding van het zevenblad plaatsvinden.

 

Schetsontwerp

De gemeente heeft een schetsontwerp uitgewerkt voor de rozentuin. Ook de entree vanaf de Amersfoortsestraat is hierbij meegenomen. Er is rekening gehouden met zowel de gewenste uitstraling als de toegankelijkheid van de rozentuin voor de beheerders. Dit ontwerp is toegestuurd aan de direct aanwonenden. Het schetsontwerp is ook beschikbaar als download: Schetsontwerp Rozentuin.pdf (10.5 MB).

 

Reageren kan tot 14 januari

Hebt u nog vragen of opmerkingen over het ontwerp? U kunt tot 14 januari 2019 reageren, bij voorkeur via e-mail: info@barneveld.nl onder vermelding van Rozentuin, of telefonisch via 14 0342. De ontwerper bekijkt of eventuele aanpassingen mogelijk en wenselijk zijn.

 

Planning

We hebben voor de werkzaamheden een globale planning gemaakt. Deze is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden.

 

1e kwartaal 2019: leeghalen van de rozentuin

Voor een effectieve bestrijding van het zevenblad wordt alle huidige beplanting van de rozentuin weggehaald. In het ontwerp blijft 1 boom behouden. Bij de entree van de rozentuin komen nieuwe, grotere bomen terug. Het hekwerk bij de entree wordt gedeeltelijk verwijderd om de tuin voor de werkzaamheden toegankelijk te maken.

 

2e kwartaal 2019: start bestrijding zevenblad

Na informatie ingewonnen te hebben, heeft de gemeente gekozen voor thermische bestrijding van het zevenblad. Dit betekent dat het onkruid met heet water wordt uitgeroeid. Hiervoor wordt een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd.

 

3e kwartaal 2019: aanleg hoofstructuur

In deze fase leggen we de paden en de verhardingen aan. Ook bereiden we de inrichting met het groen voor.

 

4e kwartaal 2019: start herinrichten met groen

Na de zomer benutten we het plantseizoen voor het inzaaien en planten van de nieuwe tuin.

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie